Tintelingen kunnen wijzen op een beklemde zenuw, maar dat hoeft niet. Tevens gaat het om de lokalisatiequote:Op zondag 14 december 2008 20:45 schreef CartWOman het volgende:
Je man heeft alle symptomen van een hernia, en de huisarts wil niet doorverwijzen voor een MRI? Sorry hoor maar wat een idioot... ik weet dat een MRI een hoop geld kost maar dan nog.
Die tintelingen wijzen toch ook op een beknelling van de zenuw?![]()
Met het herstellen van een hernia wordt bedoeld de resorptie van de gehernieerde nucleus pulposus.quote:Ik heb 2 keer een MRI gehad, de eerste keer was de hernia aan het herstellen (snap ik nog steeds niet veel van maar goed) en de tweede keer (na 2 jaar met pijn en 2 keer in de week fysio) bij opname voor een operatie. Toen was het op een ochtend een acute, werd gek van de pijn en was dolblij toen ik werd geopereerd.![]()
Zonder uitval (dus een neorologisch beeld) opereren ze sowieso niet meer. Prima, een operatie hakt er toch wel in en de rugpijn zelf verdwijnt trouwens in veel gevallen niet eens.quote:Op zondag 14 december 2008 21:41 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb geen uitval verschijnselen gehad. Cartwoman, heb je therapie gehad?
Ja, echt meer dan genoeg. Behalve bij het begin van de klachten 3 jaar geleden, toen maakte de fysio het erger en moest ze stoppen. Van de huisarts moest ik toen een week plat, en dat vind ik nog steeds raar, deze behandeling verschilt nogal eens per huisarts, de éen zweert bij rust terwijl de ander veel beweging voorschrijft en weer een ander een combinatie. Ik hield het bij veel lopen en tijdens rust liggen ipv zitten, want zitten is slecht.quote:Op zondag 14 december 2008 21:51 schreef krakkemieke het volgende:
Maar wat ik op internet gelezen hebt zegt: het moet met rust en fysiotherapie beter gaan. Heb je dat gehad?
In mijn geval kon ik na rust, pijnstilling en dus MRI weer met fysio beginnen, niet alleen massage maar vooral veel oefeningen doen, fietsen, roeien, evenwicht voor je balans, van alles eigenlijk. Ook thuis.quote:Op zondag 14 december 2008 22:10 schreef krakkemieke het volgende:
Grimm,ik had een heel duidelijke hernia, en volgens mij, met veel ervaring van familie en vrienden, kon het niks anders zijn.
Dan moet ik nog lang wachten op een mri scan.
En nee, een hernia kan zomaar optreden.
Ik vroeg aan de neuroloog en aan de neurochirurg, of ik geen baat kon hebben bij fysiotherapie. Zr zeiden van niet.
En wat voor medische achtergrond hebben jouw familie en vrienden? en op wat voor manier kwalificeer jij als baseline zodat jouw bevindingen als "normaal" kunnnen worden aangenomen? kun je jouw beweringen ook onderbouwen met betrekking tot een spontane Hernia?quote:Op zondag 14 december 2008 22:10 schreef krakkemieke het volgende:
Grimm,ik had een heel duidelijke hernia, en volgens mij, met veel ervaring van familie en vrienden, kon het niks anders zijn.
Dan moet ik nog lang wachten op een mri scan.
En nee, een hernia kan zomaar optreden.
Ik vroeg aan de neuroloog en aan de neurochirurg, of ik geen baat kon hebben bij fysiotherapie. Zr zeiden van niet.
Mijn familie en ex-man hadden dezelfde klachten, uitstraling in het been..... In het begin dat je niet kuntt bewegen en zonder morfine alleen maar op je rug ligt te gillen van de pijn....quote:Op zondag 14 december 2008 22:20 schreef Grimm het volgende:
[..]
En wat voor medische achtergrond hebben jouw familie en vrienden? en op wat voor manier kwalificeer jij als baseline zodat jouw bevindingen als "normaal" kunnnen worden aangenomen? kun je jouw beweringen ook onderbouwen met betrekking tot een spontane Hernia?
tis niet mijn huisartsquote:Op zondag 14 december 2008 22:23 schreef CartWOman het volgende:
Tja Eliza, als bij je man rust en pijnstilling niets heeft geholpen is het misschien tijd voor een steviger gesprek met je huisarts... 2 paracetamol is trouwens niet veel, ik kreeg 3 keer 2 met codeïne per dag.
En wat voor voorgeschiedenis hebben jouw familie en ex man met betrekking tot rugklachten?quote:Op zondag 14 december 2008 22:25 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Mijn familie en ex-man hadden dezelfde klachten, uitstraling in het been..... In het begin dat je niet kuntt bewegen en zonder morfine alleen maar op je rug ligt te gillen van de pijn....
Dat is niet waar. Pijn is meestal de operatieindicatie. Uitvalsverschijnselen (op zichzelf staand) zijn níetquote:Op zondag 14 december 2008 21:50 schreef CartWOman het volgende:
Zonder uitval (dus een neorologisch beeld) opereren ze sowieso niet meer.
Waar druk je? Achter op je bovenbeen (hamstrings) of voor?quote:Op zondag 14 december 2008 22:08 schreef CartWOman het volgende:
Starla, bedankt voor je 'technische' uitleg.![]()
De eerste MRI kreeg ik ook erg makkelijk en snel, en ik vroeg er niet eens om, wist ik toen veel. Maar toch wel terecht na wat jij nu zegt: week rust en parac. met codeïne.
De uitval in m'n been kwam trouwens pas 2 dagen voor de operatie, dus dat was echt een acute.
Maar u ik je toch aan de lijn hebkun jij het prikken in m'n scheenbeen verklaren als ik op m'n bovenbeen druk?
Natuurlijk is het te behandelen, je hoort mij niet anders beweren.quote:Op zondag 14 december 2008 22:27 schreef Grimm het volgende:
Toch wel grappig dat alles en iedereen in het medische vakgebied de schuld krijgt dat het niet te behandelen is terwijl het allemaal prima te voorkomen is met een stukje preventie.
De verschillen zijn inderdaad groot, en het lijkt me voor een arts dan ook moeilijk in te schatten. Klopt het dat er een soort 'draaiboek' bestaat voor een hernia-behandeling? Meen zoiets eens gelezen te hebben.quote:Het is lastig om een baseline te stellen als je het hebt over een hernia, het beloop van de klachten verschilt gewoon per persoon. Wat voor de een helpt hoeft voor een ander nog niet te helpen.
Persoonlijk gezien behandel ik elke hernia klachten weer anders. Je hebt wel bepaalde behandeldoelen zoals Mobiliteit, stabiliteit, spierkracht etc. die elke keer terug komen. Maar de oefeningen verschillen elke keer en het beloop van de klachten verschilt ook per patient.quote:Op zondag 14 december 2008 22:41 schreef CartWOman het volgende:
De verschillen zijn inderdaad groot, en het lijkt me voor een arts dan ook moeilijk in te schatten. Klopt het dat er een soort 'draaiboek' bestaat voor een hernia-behandeling? Meen zoiets eens gelezen te hebben.
Ok, maar dat beweerde mijn HA toendertijd, echt. Toen het mis ging vorig jaar, met echt enorme pijn, ik kon niets meer, gillen als m'n man me naar de WC sleepte... onder de huid voelde ik de spieren 'bubbelen' , nee, eerst 5 dagen rust. Wat er dus 2 zijn geworden. Hij's fijn.quote:Op zondag 14 december 2008 22:30 schreef starla het volgende:
Dat is niet waar. Pijn is meestal de operatieindicatie. Uitvalsverschijnselen (op zichzelf staand) zijn níet
een indicatie om te opereren. Let wel, ik heb het dan over 'normale' uitvalsverschijnselen zoals dove gevoelens in de voet, niet over uitval van je blaas of poeperd.
Voorkant, rechts, helemaal bovenaan tot 'halverwege'. De fysio had het nog niet eerder gehoord, HA volgt toch maar binnenkort. Vooral het spontane samentrekken van de spieren als ik lig, is naar.quote:Waar druk je? Achter op je bovenbeen (hamstrings) of voor?
O ja, behandeldoelen, dat was het.quote:Op zondag 14 december 2008 22:47 schreef Grimm het volgende:
[..]
Persoonlijk gezien behandel ik elke hernia klachten weer anders. Je hebt wel bepaalde behandeldoelen zoals Mobiliteit, stabiliteit, spierkracht etc. die elke keer terug komen. Maar de oefeningen verschillen elke keer en het beloop van de klachten verschilt ook per patient.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |