abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 2 november 2008 @ 12:22:17 #1
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_62879182
Vandaag een fototopic over Ierse Stoofpot. Ierse stoofpot is donders lekker spul. Het kost wat tijd maar als je de tijd er in wilt steken dan heb je 1 van de lekkerste dingen ter wereld.

Ingrediėnten voor 4 personen
peper, zout
1 kilo runderlappen
1 knolselderij
2 uien
3 tenen knoflook
olijfolie
70 gram tomatenpuree
1 dl rode wijn
2 bouillonblokken
300 gram aardappels (vastkokend)
half bruin brood
ongeveer 2 theelepels verse tijm
ongeveer 2 eetlepels verse peterselie
2 laurierblaadjes


De ingrediėnten

Bereiding

Knolselderij schillen en in blokjes snijden. De lekkerheid begint hier al want er is weinig wat zo lekker ruikt als knolselderij.


De siepels hak je in halve ringen. Niet gaan huilen, dat hebben ze liever niet.


De piepers ontdoen van hun jasje, dank ze vriendelijk en hak ze in blokjes. Daarna goed afspoelen.


Het vlees in blokjes snijden en in een hete pan mikken. Goed vlees heeft weinig boter of olie nodig dus een klein scheutje is genoeg. Het vlees even aanbraden.


Na een paar minuutjes aanbraden het vlees uit de pan halen (inclusief de lekkere sappen die vrijgekomen zijn!)


Olie in de pan doen en dan de ui en knolselderij in de pan bakken. Ongeveer een minuut of 10.


Na ongeveer 10 minuten de knoflook erbij doen en nog een minuut of 3 mee laten bakken.


Tomatenpuree erbij.


Wijn erbij.


Aardappels, ongeveer 200ml water, bouillonblokjes, peper en zout en uiteraard het vlees erbij.
ongeveer 2 uur laten stoven.


En dan nu de garnering.


Brood in blokjes snijden.


Brood krokant in de pan bakken en de vers gehakte kruiden eroverheen mikken.


Na 2 uur stoven haal je de laurierblaadjes uit de stoofpot.
Flink bord volscheppen en daar wat croutons overheen doen.
En van het eindproduct heb ik geen foto want de batterij van de camera was leeg

Het zag er ongeveer zo uit (oudere foto van hetzelfde gerecht).
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
pi_62879462
ik had alleen van te voren even de bak even goed uitgedaan voordat ik daar mijn aardappeltjes en knolselderij erin deed

Verder ziet het er wel lekker uit.
  zondag 2 november 2008 @ 12:37:02 #3
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_62879491
quote:
Op zondag 2 november 2008 12:35 schreef Riann het volgende:
ik had alleen van te voren even de bak even goed uitgedaan voordat ik daar mijn aardappeltjes en knolselderij erin deed

Verder ziet het er wel lekker uit.
Ik heb ze daarna nog even flink afgespoeld in de vergiet
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
pi_62879525
quote:
Op zondag 2 november 2008 12:37 schreef beelz het volgende:

[..]

Ik heb ze daarna nog even flink afgespoeld in de vergiet
okay ik dacht al
pi_62879553
ja, dank!



die ga ik dus binnenkort maken
Ja doei.
  zondag 2 november 2008 @ 13:05:47 #6
112790 Koepert
Parttime Nutcase
pi_62880056
Oeh dat ziet er goed uit

Deze gaan we even onthouden
It starts with a shiver, an itch, a slow boil
  zondag 2 november 2008 @ 14:06:32 #7
148689 Muis006
Unrustle thy jimmies, wench!
pi_62881550
Irish Stew, heerlijk! Mijn vader maakt het altijd met 2 flesjes guinness. Echt goddelijk!
Op zaterdag 4 juni 2016 21:46 schreef KaBuf het volgende:
Ik word graag nog #viezerdik voor jou.
pi_62882411
Is dat niet ontzettend machtig en zwaar liggend? Dat je eerst 3 uur met de honden door het Ierse schoon bent wezen wandelen, in de winter?

[ Bericht 4% gewijzigd door .Lotte. op 02-11-2008 14:49:04 ]
pi_62884589
hmmm.. dit wil ik proberen.
pi_62894608
Hmm, ik maak het ook wel eens, maar dan met winterpeen (in plaats van knolselderij) en inderdaad een flesje Guiness in plaats van rode wijn!

Het is inderdaad erg lekker. Zeker met een stoer boerenbruinbrood om mee te soppen...(of croutons natuurlijk).
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_62896067
Ziet er heerlijk uit
pi_62901355
Ik maak het altijd met spekvet, winterpeen, bier en grote stukken aardappel. Haal wel eerst het vlees door bloem, is misshien meer een gewoontje, maar dan wordt de saus ook zo lekker dik.
En op het einde een handje bladpeterselie eroverheen.
Sweet and innocent...
  maandag 3 november 2008 @ 11:48:36 #13
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_62903919
ziet er goed uit, maar wat is er zo Iers aan? De Croutons?
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 3 november 2008 @ 13:03:37 #14
159909 -Peach
Prunus persica
pi_62905633
Wat voor pan kun je er eigenlijk het beste voor gebruiken? Of maakt dat niet heel veel uit?
Garlic cheese! Double death to you, you lactose intolerant vamp man!
pi_62905679
dat is vieeeeeees patrick
welke hal moet je hebben voor zieke air max ??
  maandag 3 november 2008 @ 13:31:35 #16
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_62906327
quote:
Op maandag 3 november 2008 13:03 schreef -Peach het volgende:
Wat voor pan kun je er eigenlijk het beste voor gebruiken? Of maakt dat niet heel veel uit?
Een grote braadpan.
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
  maandag 3 november 2008 @ 13:35:25 #17
6644 ElizabethR
Bangers & Mash
pi_62906451
quote:
Op maandag 3 november 2008 11:48 schreef Chielus het volgende:
ziet er goed uit, maar wat is er zo Iers aan? De Croutons?
Helemaal niets. Want er is geen pub of restaurant in Ierland die stew serveert met wijn en knolselderij. Er hoort toch echt winterpeen in en Guinness.

Het recept lijkt eerder op een Franse stoofpot. Zal vast heerlijk zijn. Maar ik maak mijn stew toch echt met peen en Guinness.
Remember all, if you don't sin, then Jesus died for nothing.
Samenzweringstheorieėn behoren tot de wetenschap van onwetenden
  maandag 3 november 2008 @ 14:52:41 #18
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_62908312
quote:
Op maandag 3 november 2008 13:35 schreef ElizabethR het volgende:

[..]

Helemaal niets. Want er is geen pub of restaurant in Ierland die stew serveert met wijn en knolselderij. Er hoort toch echt winterpeen in en Guinness.

Het recept lijkt eerder op een Franse stoofpot. Zal vast heerlijk zijn. Maar ik maak mijn stew toch echt met peen en Guinness.
Ik heb het recept gekregen van een Ierse vriendin van me...
Ik gooi er zelf ook vaak winterpeen in (halve knolselderij in plaats van een hele als ik er peen in gooi).
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
  maandag 3 november 2008 @ 14:59:30 #19
6644 ElizabethR
Bangers & Mash
pi_62908486
quote:
Op maandag 3 november 2008 14:52 schreef beelz het volgende:

[..]

Ik heb het recept gekregen van een Ierse vriendin van me...
Ik gooi er zelf ook vaak winterpeen in (halve knolselderij in plaats van een hele als ik er peen in gooi).
Ach joh, wat maakt het uit
Het is gewoon van origine zelfs zonder enige groente, laat staan Guinness. Origineel was het alleen aardappels, uien, lamsvlees en peterselie. Het goedkoopste van het goedkoopste.

Maar ik heb het in Ierland nog nooit met wijn of knolselderij gegeten, en ik woon er toch al 3,5 jaar.
Remember all, if you don't sin, then Jesus died for nothing.
Samenzweringstheorieėn behoren tot de wetenschap van onwetenden
  maandag 3 november 2008 @ 15:18:19 #20
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_62908974
quote:
Op maandag 3 november 2008 14:59 schreef ElizabethR het volgende:

[..]

Ach joh, wat maakt het uit
Het is gewoon van origine zelfs zonder enige groente, laat staan Guinness. Origineel was het alleen aardappels, uien, lamsvlees en peterselie. Het goedkoopste van het goedkoopste.

Maar ik heb het in Ierland nog nooit met wijn of knolselderij gegeten, en ik woon er toch al 3,5 jaar.
Goedkope ingredienten kunnen dan ook heel lekker zijn. Ui is echt 1 van de fijnste dingen ter wereld

Ik denk trouwens ook dat het een vrij moderne variant is door de croutons en inderdaad de rode wijn.
Als het maar lekker is, dan maakt de naam mij zelf weinig uit
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
pi_62909225
Dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar het recept met Guinnes!!
pi_62912520
quote:
Op zondag 2 november 2008 16:24 schreef n0a het volgende:
hmmm.. dit wil ik proberen.
  maandag 3 november 2008 @ 18:41:15 #23
159909 -Peach
Prunus persica
pi_62914442
Vandaag gemaakt (in een wok, had geen braadpan ), maar ging prima en het was erg lekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar
Garlic cheese! Double death to you, you lactose intolerant vamp man!
  maandag 3 november 2008 @ 18:55:52 #24
148689 Muis006
Unrustle thy jimmies, wench!
pi_62914760
quote:
Op maandag 3 november 2008 15:27 schreef Sunnythesun het volgende:
Dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar het recept met Guinnes!!
Voor 4 personen:

800 gram mager rundvlees in dobbelstenen gesneden
1 teentje knoflook
2 grote winterpenen in halve schijven van een halve cm dik
3 grote uien in reepjes
500 gram sperziebonen (kan ook bleekselderij)
500 gram aardappels in blokjes gesneden
2 flesjes guinness
mespunt kruidnagelpoeder
zout en peper
1 eetlepel tomatenpuree
4 volle eetlepels tarwebloem
1 eetlepel honing
2 theelepels worcester saus
olijfolie oid
3 blaadjes laurier
peterselie
oregano
basilicum

Braad in een grote pan het rundvlees aan tot het aan alle kanten dicht is. Op middelhoog vuur de bloem toevoegen tot het helemaal bruin is en door het vet is opgenomen. Zout, peper, peterselie, oregano, basilicum (naar smaak), laurierblad en kruidnagelpoeder toevoegen. Twee flesjes guinness erbij en doorroeren tot de bloem is opgelost. Tomatenpuree en honng toevoegen en doorroeren, vervolgens een half uur op 220 graden in de oven doen.

Ondertussen de aardappels bijna beetgaar koken en de sperziebonen 5 minuten koken. Na een half uur de pan uit de oven halen (omroeren) en de ui en wortel toevoegen. Dan weer een half uur in de oven (220 graden);

Na een half uur de pan weer uit de oven halen (omroeren) en aardappels en boontjes toevoegen, daarna 20 minuten terug de oven in. Na 20 minuten goed omroeren en wat water toevoegen mocht het te dik zijn.

Daarna nog 1x 20 minuten in de oven, klaar!
Op zaterdag 4 juni 2016 21:46 schreef KaBuf het volgende:
Ik word graag nog #viezerdik voor jou.
pi_62916166
Ah, ik doe het wel wat makkelijker.
Vlees (runderlappen of lamsvlees) met bloem bestuiven. Spekvet in de pan en daarna vlees kort aanbakken. Vlees uit de pan en uien erin fruiten. Groente (iig winterpeen) erbij, vlees erbij, afblussen met bier. Laurierblad en bouillion-blokje toevoegen en zorgen dat het bijna helemaal onder staat, zo nodig extra bier of wat water erbij. En dan sudderen tot vlees zacht is. Laatste half uurtje de aardappels erbij.

Voor het serveren bestrooien met bladpeterselie.

Je kan er eventueel nog wat tomatenpuree en wat suiker bijvoegen, voor een sterkere saus/smaak.
Sweet and innocent...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')