abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_62748823
Culinaire wonders, helpt mij aub

Ik heb getracht een arretjescake te maken, echter mislukte hopeloos...

Ik heb dit recept gevolgd:
quote:
350 gr roomboter
400 gr suiker
4 eieren
400 gr biscuitjes
10 eetlepels cacao

Laat de boter smelten[niet bruin laten worden]

Mix de eieren met de suiker en mix daarna de cacao er beetje bij beetje erdoor.

Breek de koekjes fijn.

Roer de gesmolten boter door het eimengsel en daarna de verkruimelde koekjes.

Bekleed een cakeblik met folie doe het mengsel in het blik en laat het een dag in de koelkast opstijven.

Snij de cake de volgende dag aan plakjes
Ik gebruikte een silicone bakvorm. De stukjes biscuit leken te gaan drijven, vond ik al vreemd. Het geheel leek mij veel te vloeibaar. Na 24 uur in de koelkast was de cake dan nog veeeel te zacht...

Wat kan er mis gegaan zijn

Kan het de boter geweest zijn, mogelijk dat ik geen echte roomboter had..
pi_62748995
200 gr boter
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 theelepeltje oploskoffie
50 gr cacao
2 eieren of 4 eetlepels vanillevla (salmonellaatjes enzo)
1 pak biscuitjes

En dan dezelfde werkwijze.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62749170
Teveel ingrediënten gebruikt dus... zal het gaan proberen
pi_62749209
Er mochten wat mij betreft trouwens wel iets meer biscuitjes in maar daar waren de meningen hier over verdeeld.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62749233
Oh, ik was vergeten dat dit bestond!
Ga ook maken!
pi_62749267
TVP - ik ook maken

Boter trouwens au bain marie smelten?
pi_62749345
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:24 schreef Hydrogeny het volgende:
TVP - ik ook maken

Boter trouwens au bain marie smelten?
Ik had het gewoon in een pan op het vuur laten smelten..
pi_62749358
Ja precies zoals minderm. zegt.
Ik doe er alleen geen oploskoffie door maar ga dat wel eens proberen.
De cake doet het altijd erg goed als tractatie op school
Goedkoop en lekker!!


Nee hoeft niet au bain marie
pi_62749405
O ja de eieren met de suiker heel goed mixen anders blijft de suiker korrelig enzo.
Gebruik dan ook fijne basterdsuiker.
pi_62749415
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:24 schreef Hydrogeny het volgende:
TVP - ik ook maken

Boter trouwens au bain marie smelten?
Doe het altijd in de magnetron..
pi_62749676
Arretjescake! Moet ik snel weer eens maken!
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_62749900
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:28 schreef kabouter.muts het volgende:
O ja de eieren met de suiker heel goed mixen anders blijft de suiker korrelig enzo.
Gebruik dan ook fijne basterdsuiker.
Ik vind dat korrelige juist lekker.
En ik gebruik dus geen eieren maar vanillevla vanwege de veiligheid. Die tip kreeg ik ooit van een kok in een bejaardenhuis waar ik stage liep toen ik dit wilde trakteren en mijn weerstand is ook niet wat het moet zijn dus dit is beter. En je proeft er niks van.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62750004
quote:
[b]Op dinsdag 28 oktober 2008 13:10 Kan het de boter geweest zijn, mogelijk dat ik geen echte roomboter had..
Hoe kan je in hemelsnaam twijfelen of je wel of geen echte roomboter hebt gehad? Sowieso dit maken margarine is al van de zotte, maar het verschil kan je toch wel zien en proeven lijkt me.

Sowieso margarine (anders dan voor op brood uit een kuipje) in de keuken.

Ik klikte omdat arretjescake zo lang geleden is dat ik het me zelfs moeilijk kan heugen. Krijg er best wel beetje trek in eigenlijk.
pi_62750426
Ik gebruik altijd:
-chocolade
- extra cacao
- roomboter
-suiker (lekker dat korrelige!)
- en stroopwafel kruimels ipv biscuit

Niets rauwe eieren, veels te onveilig imo.

Lekkere variaties: minder boter maar wel toevoegingen zoals pepermunt likeur.
geconfijte kersen (al dan niet in combinatie met een scheutje kirsch)
pi_62750431
is naar origineel limburgs recept toch eigenlijk op basis van hergebruiken oud frituurvet?
...wat een klein burgerlijk gezeik van al die muffe normen & waarden polder mensjes...
pi_62750473
klopt, daarom heet het soms ook Arretje NOF cake. Waarbij NOF staat voor de Nederlandse Olie Fabrieken.
pi_62750513
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:46 schreef TheSilverSpoon het volgende:

[..]

Hoe kan je in hemelsnaam twijfelen of je wel of geen echte roomboter hebt gehad? Sowieso dit maken margarine is al van de zotte, maar het verschil kan je toch wel zien en proeven lijkt me.
Ik stond bij de Aldi en er stond niet expliciet roomboter op... heb het uiteindelijk niet geproefd en het verschil zien doe ik al helemaal niet Zat wel in een stukje papier, niet in een kuipje...

Ma goed, ga zo nieuw halen
pi_62751085
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:43 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik vind dat korrelige juist lekker.
En ik gebruik dus geen eieren maar vanillevla vanwege de veiligheid. Die tip kreeg ik ooit van een kok in een bejaardenhuis waar ik stage liep toen ik dit wilde trakteren en mijn weerstand is ook niet wat het moet zijn dus dit is beter. En je proeft er niks van.
Ja als mijn zusje er ook van gaat eten doe ik het ook met vanille vla, anders niet.
Maar ik vind dat geknars tussen mijn tanden persoonlijk niets.
pi_62751158
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 14:03 schreef Hekates het volgende:
klopt, daarom heet het soms ook Arretje NOF cake. Waarbij NOF staat voor de Nederlandse Olie Fabrieken.
Leuke wetenswaardigheid! Zo leer je nog eens wat op Fok!

quote:
Arretje Nof-cake was een luxe zoetigheid in de jaren vijftig en had wel enige status in Nederland. Het recept is een versimpeling van een mooi nagerecht uit Emilia-Romagna, genaamd Salame di chioccolato. De Nof-bonzen vervingen alles wat er maar mooi was aan ingrediënten door simpele Hollandse kost. En natuurlijk in plaats van goede boter gebruikte men plantaardige margarine van de firma Calvé-NOF

[..]

Op internet vind je recepten met lange vingers, met échte boter, met van alles en nog wat. Stoor je daar niet aan. Allemaal onzin en modernistisch gedoe. Óf je maakt een mooie luxe chocoladesalamie (recept volgt) of je maakt Arretje Nof-cake. Doe je dat laatste dan doe je het zoals boven beschreven. De Arretjecake van "De Morgenstond" voldeed precies aan mijn verwachting. De cakefoto heb ik van internet gepikt.
Bron: http://ministerieetenendr(...)/01/arretje_nof.html

Ik denk dat ik de chocoladesalami ken en dat die om deze reden toch aan mij gevoerd is onder de noemer arretjescake. Margarine blief ik niet
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 14:34:13 #20
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_62751442
TS, ik gebruik ongeveer dezelfde verhoudingen als jij, alleen wat minder ei

Nodig basis:
250g biscuitjes
250g roomboter
250g donkere basterdsuiker
1 ei
2el echte cacao

extra:
beetje kaneel
scheut rum

Doen:
biscuitjes is kleine stukjes breken, suiker, cacao (en eventueel de kaneel) er door mixen dan het ei (en eventueel de rum) er door roeren. Boter smelten en er ook doorheen roeren. In een vorm (bijvoorbeeld een cakevorm) stoppen, goed aanduwen en in de koelkast zetten tot het helemaal is afgekoeld.

Bij mij blijft de suiker altijd wat korrelig maar dat vind ik juist lekker

Mijn opa gebruikte vroeger inderdaad frituurvet. Ik was 4 toen hij overleed, ik kan niet veel meer van hem herinneren, maar wel zijn arretjescake
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
pi_62751637
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 14:04 schreef Phuturistixxx het volgende:

[..]

Ik stond bij de Aldi en er stond niet expliciet roomboter op... heb het uiteindelijk niet geproefd en het verschil zien doe ik al helemaal niet Zat wel in een stukje papier, niet in een kuipje...

Ma goed, ga zo nieuw halen
Als er boter op staat is het roomboter. Margarine en vergelijkbare troep mag geen boter genoemd worden.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62753115
Nou heb ik zo een silliconen bakvorm... is dat een probleem..?
Nog nooit eerder gebruikt namelijk... en moet ik die cakevorm ook met folie bekleden voordat de cake de koelkast in gaat?
pi_62753312
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 15:25 schreef Phuturistixxx het volgende:
Nou heb ik zo een silliconen bakvorm... is dat een probleem..?
Nog nooit eerder gebruikt namelijk... en moet ik die cakevorm ook met folie bekleden voordat de cake de koelkast in gaat?
Vershoudfolie of bakpapier zou ik wel doen ja, dan krijg je de cake makkelijker weer uit de vorm.
En hij moet echt wel een paar uur opstijven hè.
De siliconenvorm kan het probleem niet zijn maar als je twijfelt zou je het ook in een taartvorm/ovenschaal/andere vorm kunnen gieten.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62753420
Mmmmmm arretjescake


Alleen jammer dat je na een paar happen zo misselijk wordt.... of heb ik dat alleen?
pi_62753479
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 15:31 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Vershoudfolie of bakpapier zou ik wel doen ja, dan krijg je de cake makkelijker weer uit de vorm.
En hij moet echt wel een paar uur opstijven hè.
De siliconenvorm kan het probleem niet zijn maar als je twijfelt zou je het ook in een taartvorm/ovenschaal/andere vorm kunnen gieten.
De vorige keer 24 uur laten staan :p

Maareh heb geen andere bakvorm helaas, maar goed, ik probeer het gewoon weer.

Alles weer in huis, dus daar gaan we
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')