FOK!forum / Culinesse à gogo / Stifado
Ingetje79maandag 27 oktober 2008 @ 16:56
Op zich wel frappant dat uitgerekend IK als ware keukenmislukkeling, dit topic open.

Maar goed...afgelopen september zijn we naar Kreta geweest en hebben daar uitgebreid kennis gemaakt met Stifado. We vonden het beide ontzettend lekker en aangezien de liefde van mijn man behoorlijk door de maag gaat heb ik hem beloofd dat ik thuis ook es zou proberen dit stoofpotachtige vleesgedeoe met saus te maken

Nu heb ik echter uitgebreid gegoogled en het kan op zo veel manieren...

Wij vonden de Stifado met met kalfvlees en een zoetige saus persoonlijk het lekkerst, maar ik weet natuurlijk niet welk recept daar bij hoort

Dus bij deze doe ik een beroep op de culinaire Fok!kers hier

#ANONIEMmaandag 27 oktober 2008 @ 16:59
Schaamteloze tvp Zoals ik in een ander topic al zei wil ik het ook graag een keer maken, en ben benieuwd hoe het jou zaterdag afgaat
Sunnythesunmaandag 27 oktober 2008 @ 17:02
ik zoek me rot, maar kan het recept niet meer vinden

hoop dat mijn moeder het nog heeft en me het kan mailen.

Moet wel zeggen dat het er iets anders uit ziet dan die op jou plaatje Zitten geen hele uien in, wel feta.. en stoofvlees.. kan de ingredienten wel noemen, maar de hoeveelheden weet ik dus ff niet zonder recept
MinderMutsigmaandag 27 oktober 2008 @ 17:02
Stoofpot? Hier moet ik bij zijn!
Ik ken het verder niet trouwens dus ik ben benieuwd naar de recepten.
Trustenmaandag 27 oktober 2008 @ 17:08
Voor ongeveer 4 tot 6 personen:

1 kilo kalfsvlees van de borst
1 fijn gesneden ui
400ml witte wijn
100ml olijfolie
vier rijpe tomaten of pmodori tomaten uit blik
1 blikje tomatenpuree
peper/zout
2 laurierblaadjes
3 tenen knoflook
6 sjalotten per persoon

Verwarm de oven op 160 graden en snijd het vlees in stukjes. Verwarm de olijfolie in een gietijzeren pan en bak het vlees bruin. Temper het vuur en voeg ui en knoflook toe en bak die goudbruin. Zet het vuur hoger, voeg de witte wijn toe en zet het vuur lager. Bak de tomatenpuree even mee, voeg de fijngesneden tomaten, de laurier, zout en peper en 100ml water toe. Dit geheel gaat in een kasserol of ovenschotel afgedekt met aluminium in de oven. Haal de bruine schil van de sjalotten. Snij met een scherp mes de harde onderkant eraf. Snij er niet teveel af. Voeg de sjalotten na een half uur toe en laat nog een uur stoven...eet smakelijk
Ingetje79maandag 27 oktober 2008 @ 17:09
Oh hemeltje... the pressure, the pressure

Hopen dat je moeder het nog heeft! Ik vond het zelfs zo lekker dat ik dus stiekem best zin heb om dit gerecht te gaan maken.
Ik trek er zelfs een hele zaterdag voor uit
Ingetje79maandag 27 oktober 2008 @ 17:11
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 17:08 schreef Trusten het volgende:
Voor ongeveer 4 tot 6 personen:

1 kilo kalfsvlees van de borst
1 fijn gesneden ui
400ml witte wijn
100ml olijfolie
vier rijpe tomaten
1 blikje tomatenpuree
peper/zout
2 laurierblaadjes
3 tenen knoflook
6 sjalotten per persoon

Verwarm de oven op 160 graden en snijd het vlees in stukjes. Verwarm de olijfolie in een gietijzeren pan en bak het vlees bruin. Temper het vuur en voeg ui en knoflook toe en bak die goudbruin. Zet het vuur hoger, voeg de witte wijn toe en zet het vuur lager. Bak de tomatenpuree even mee, voeg de fijngesneden tomaten, de laurier, zout en peper en 100ml water toe. Dit geheel gaat in een kasserol afgedekt met aluminium in de oven. Haal de bruine schil van de sjalotten. Snij met een scherp mes de harde onderkant eraf. Snij er niet teveel af. Voeg de sjalotten na een half uur toe en laat nog een uur stoven...eet smakelijk
Tnx! Welk ingredient maakt het dat de saus een beetje zoetig wordt?
( ja, ik heb er echt geen verstand van hoor )
Trustenmaandag 27 oktober 2008 @ 17:12
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 17:11 schreef Ingetje79 het volgende:
Tnx! Welk ingredient maakt het dat de saus een beetje zoetig wordt?
O.a. de tomaten en ook de sjalotjes krijgen door het bakken een zoete smaak
ColdFeetmaandag 27 oktober 2008 @ 17:12
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 17:02 schreef MinderMutsig het volgende:
Stoofpot? Hier moet ik bij zijn!
Ik ken het verder niet trouwens dus ik ben benieuwd naar de recepten.
Sunnythesunmaandag 27 oktober 2008 @ 17:24
In mijn recept wordt honing gebruikt om het zoet te maken..

Ik heb mijn moeder een paniekmail gestuurd, hoop dat ze het snel leest
Ingetje79maandag 27 oktober 2008 @ 17:24
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 17:12 schreef Trusten het volgende:

[..]

O.a. de tomaten en ook de sjalotjes krijgen door het bakken een zoete smaak
Weer wat geleerd

Hopelijk komen er snel verschillende recepten bij; kan ik iedere zaterdag een andere proberen
Ingetje79maandag 27 oktober 2008 @ 17:25
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 17:24 schreef Sunnythesun het volgende:
In mijn recept wordt honing gebruikt om het zoet te maken..

Ik heb mijn moeder een paniekmail gestuurd, hoop dat ze het snel leest
Ben benieuwd...bedankt alvast
MinderMutsigmaandag 27 oktober 2008 @ 17:26
Mam help! Iemand op het internet moet een recept hebben!
Sunnythesunmaandag 27 oktober 2008 @ 17:28
zo iets ja!! Grote paniek!!!!
lies1947maandag 27 oktober 2008 @ 18:30
1 kilo rundvlees aan grove stukken(een stuk of 6) aanbraden in boter, voeg 1 glas rode wijn toe. dan zout, peper, stukken tomaat (ik gebruik altijd een blikje tomaat aan stukjes, dan heb ik gelijk genoeg vocht toegevoegd), 4 fijngesneden knoflookteentjes, 2 laurierblaadjes, rozemarijn en kaneelstokje. kleine uitjes frituren in olie(tegen het uit elkaar vallen) en bij het vlees voegen, 2 eetlepels azijn toevoegen en dan laten pruttelen tot het goed gaar is.
warm grieks brood en griekse salade erbij
Davidmaandag 27 oktober 2008 @ 18:33
kaneel, dat geeft inderdaad ook een zoete toets. Past perfect in Griekse gerechten.
lies1947maandag 27 oktober 2008 @ 18:34
nog even dit: over het algemeen doen grieken niet zo ingewikkeld met het maken van stoofpotten. ze gooien gewoon wat bij elkaar wat in dat seizoen in hun tuin groeit, dus er kan ook wortel ofzo door(voor de zoete smaak).
Ingetje79maandag 27 oktober 2008 @ 18:45
Tnx! Heb het eten net op, maar dit klinkt dan wel erg lekker
PP.maandag 27 oktober 2008 @ 18:48


ff een ordinaire tvp plaatsen. Stifado is idd lekker.
Sunnythesunmaandag 27 oktober 2008 @ 18:49
Tip wat in mijn recept verwerkt is:
Bij stoofvlees of sucadelappen alleen verwarmd vocht toevoegen, anders heb je kans dat het taai wordt.

Nog geen reactie van mijn moeder helaas..
lies1947dinsdag 28 oktober 2008 @ 10:33
en nog iets wat er heel lekker in smaakt (zie mijn recept even terug):
gedroogde pruimen!!!!!!
xxjosjexdinsdag 28 oktober 2008 @ 11:49
Wat een lekker recepten, ga ik ff proberen!!
Ingetje79dinsdag 28 oktober 2008 @ 12:35
Ik ga het druk krijgen geloof ik!
Klinkt iig allemaal erg lekker....tnx voor de reacties so far
#ANONIEMdinsdag 28 oktober 2008 @ 12:38
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 12:35 schreef Ingetje79 het volgende:
Ik ga het druk krijgen geloof ik!
Klinkt iig allemaal erg lekker....tnx voor de reacties so far
we verwachten nu wel een foto-verslag van je zaterdag....dat moge duidelijk zijn
Ingetje79dinsdag 28 oktober 2008 @ 13:24
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 12:38 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

we verwachten nu wel een foto-verslag van je zaterdag....dat moge duidelijk zijn
Oh ja....daa zit je vast op te wachten
MinderMutsigdinsdag 28 oktober 2008 @ 13:40
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:24 schreef Ingetje79 het volgende:

[..]

Oh ja....daa zit je vast op te wachten
Ja! Daar zitten wij altijd op te wachten!
Stereotomydinsdag 28 oktober 2008 @ 18:45
Klinkt lekker, weer wat anders dan noordelijk Europese stoofpotten
LeeHarveyOswalddinsdag 28 oktober 2008 @ 22:53
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 16:56 schreef Ingetje79 het volgende:
Op zich wel frappant dat uitgerekend IK als ware keukenmislukkeling, dit topic open.

Maar goed...afgelopen september zijn we naar Kreta geweest en hebben daar uitgebreid kennis gemaakt met Stifado. We vonden het beide ontzettend lekker en aangezien de liefde van mijn man behoorlijk door de maag gaat heb ik hem beloofd dat ik thuis ook es zou proberen dit stoofpotachtige vleesgedeoe met saus te maken

Nu heb ik echter uitgebreid gegoogled en het kan op zo veel manieren...

Wij vonden de Stifado met met kalfvlees en een zoetige saus persoonlijk het lekkerst, maar ik weet natuurlijk niet welk recept daar bij hoort

Dus bij deze doe ik een beroep op de culinaire Fok!kers hier

[ afbeelding ]
Het plaatje lijkt wel een vol gekotste tajine ...

Dus even een TVP om mijn mening wat bij te schaven en wat leuke tajine ideetjes op te doen
Ingetje79dinsdag 28 oktober 2008 @ 23:50
Ik dacht eerst ook van wtf hebben we nou weer besteld, maar het was toch echt jummie hoor

Al mail van mams, Sunny?
#ANONIEMwoensdag 29 oktober 2008 @ 09:18
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 13:24 schreef Ingetje79 het volgende:

[..]

Oh ja....daa zit je vast op te wachten
je begint als kook-noob en bent in een mum van tijd een doorgewinterde CULler
fruityloopwoensdag 29 oktober 2008 @ 11:58
Ik vraag mama Xilouris wel even als ik weer op Kreta ben.. Even serieus, dat recept lijkt er zo te lezen behoorlijk op, maar in mijn herinnering zaten er alleen grotere stukken ui in, geen sjalotten..
Sunnythesunwoensdag 29 oktober 2008 @ 18:46
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 23:50 schreef Ingetje79 het volgende:
Al mail van mams, Sunny?
Mams is niet zo cyber.. zal haar ook wel ff bellen als ze vanavond niet reageert..
Ingetje79woensdag 29 oktober 2008 @ 23:05
quote:
Op woensdag 29 oktober 2008 18:46 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Mams is niet zo cyber.. zal haar ook wel ff bellen als ze vanavond niet reageert..
Ach..die van mij belde ooit in paniek op dat ik NU moest komen, want met afstoffen had ze per ongeluk de pc aangezet

Zeg maar tegen je mams dat ik zaterdagochtend de boodschappen ga doen

In alle varianten die we hebben geproefd zaten overigens idd gewone ordinaire siepels
Maringodonderdag 30 oktober 2008 @ 08:40
deze tvp ik. Bedankt voor het recept, die ga ik ook es op die manier maken.
CJdonderdag 30 oktober 2008 @ 13:06
Ook een tvp'tje van mij. Stifado en Kleftiko zijn twee gerechten die mij altijd zijn bijgebleven na een vakantie in Kreta jaren terug.
Ingetje79zaterdag 1 november 2008 @ 09:07
quote:
Op maandag 27 oktober 2008 18:30 schreef lies1947 het volgende:
1 kilo rundvlees aan grove stukken(een stuk of 6) aanbraden in boter, voeg 1 glas rode wijn toe. dan zout, peper, stukken tomaat (ik gebruik altijd een blikje tomaat aan stukjes, dan heb ik gelijk genoeg vocht toegevoegd), 4 fijngesneden knoflookteentjes, 2 laurierblaadjes, rozemarijn en kaneelstokje. kleine uitjes frituren in olie(tegen het uit elkaar vallen) en bij het vlees voegen, 2 eetlepels azijn toevoegen en dan laten pruttelen tot het goed gaar is.
warm grieks brood en griekse salade erbij
Vandaag is dan de grote dag aangebroken
Ik ga eerst dit recept proberen, maar dan met gewone uien. Het kaneelstokje gaf de doorslag
Voor de zekerheid neem ik ook maar een potje honing mee.
En ik moet nog een knoflookpers kopen

Wish me luck!
Davidzaterdag 1 november 2008 @ 10:04
good luck!
Sunnythesunzaterdag 1 november 2008 @ 10:57
Succes!! Ik ben benieuwd hoe het wordt.

Ik hoop hier toch snel 'mijn' recept kunnen plaatsen..
Ingetje79zaterdag 1 november 2008 @ 13:16
Nou....het staat op het fornuis te pruttelen...ben heel benieuwd
Dat kaneelstokje ruikt wel heel erg lekker erin
katliefmaandag 3 november 2008 @ 21:26
en.en..en?? nog aan het uitbuiken? ik ben zo benieuwd hoe het gesmaakt heeft en hoe de bereiding ging! vertel, vertel, vertel.....
Ingetje79maandag 3 november 2008 @ 21:49
Nou eh...het was eigenlijk best te eten
De volgende keer iets minder azijn en een extra kaneelstokje en dan ist geloof ik wel helemaal goed!
Heb vandaag zelfs zelf tzatziki-saus gemaakt....ik boek vooruitgang
MLIdinsdag 4 november 2008 @ 01:43


Dit ga ik ook eens maken.
Sunnythesunzaterdag 15 november 2008 @ 16:02
Nou he he, eindelijk heb ik het recept weer van mijn moeder gekregen.

Ik heb er nog eens naar zitten kijken, hij is echt wel wat anders dan die hierboven. Ze heeft het van een collega die zeer fanatiek hobbykok is en ik vermoed dat dit een persoonlijke aanpassing van haar is op het traditionele recept. Ik wil het binnenkort weer eens maken en dan voeg ik de uien toe zoals hierboven staat. Volgens mij kan dat prima!

Hier het recept:
quote:
Nodig:

3 uien (in ringen)
750 gram riblappen (in grote dobbelstenen)
100 gram feta
3 eetlepels olijfolie
75 gram boter
2 teentjes knoflook (geperst)
zout en peper
1 theelepel gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
1 fles rode wijn (0,7 l.) LET OP: de wijn voorverwarmen!! *
1 pakje gezeefde tomaten (0,5 l.), ook voorverwarmen!!
2 theelepels honing
1 eetlepel citroensap

Bereiding:

Verhit de olie en de boter in een braadpan en bak het vlees snel rondom bruin. Voeg de ui en de geperste knoflook toe en laat het al omscheppend een paar minuten meebakken. Voeg tijm en laurier toe en naar smaak zout en peper. Giet de voorverwarmde wijn erbij, de warme gezeefde tomaten, de honing en het citroensap.
Laat alles minimaal 2 uur stoven.
Verwijder de laurierblaadjes.
Voeg de fetablokjes toe en roer alles goed door elkaar.

*als je dat niet doet wordt het vlees taai!

Geef er witte rijst of aardappelgratin bij en natuurlijk een Griekse salade met tomaat, komkommer, feta en olijven.
Eet smakelijk!
lies1947zaterdag 15 november 2008 @ 16:31
lijkt me heerlijk! ga het zeker eens maken. ik heb nog meer stifado-recepten, die ik binnenkort zal plaatsen.
elk streek en eiland in griekenland heeft zo zijn eigen recept.
Martijn_77zondag 16 november 2008 @ 13:02
quote:
Op zaterdag 15 november 2008 16:31 schreef lies1947 het volgende:
lijkt me heerlijk! ga het zeker eens maken. ik heb nog meer stifado-recepten, die ik binnenkort zal plaatsen.
elk streek en eiland in griekenland heeft zo zijn eigen recept.
Ik ben erg benieuwd
kleinetromzondag 16 november 2008 @ 21:54
ik maak hem altijd zo:

3 uien
Riblappen
Feta in blokjes
3 eetlepels olijfolie
75 gram boter
2 teentjes knoflook
Zout, versgemalen peper
3 theelepels verse thijmblaadjes
2 laurierblaadjes
1,5 liter rode wijn
1 pakje gezeefde tomaten
2 theelepels honing
1 eetlepel citroensap
Snijd de gepelde uien in ringen en het vlees in blokjes. Verhit de olie en de boter in de pan en bak het vlees snel rondom bruin.
Voeg de ui en de knoflook toe en laat die omscheppend een paar minuten meebakken.
Voeg wat zout en peper thijm en laurier toe, giet de wijn bij het vlees.
Breng het aan de kook draai het vuur laag en laat het vlees met de deksel op de pan zeker 4 uur stoven.
Roer er de gezeefde tomaten honing en het citroensap door.
Verdeel, als het vlees en de saus goed zijn doorgewarmd, de fetablokjes op het gerecht en dien de stifado op als de kaas begint te smelten.
Geef er gekookte aardappels, puree, rijst of stokbrood bij.

dan doe ik er salade bij:
3 vleestomaten
Halve groene paprika
Halve komkommer
1 grote ui
Half pakje feta (Dodoni van de Ah is de lekkerste!!!)
Sap van een halve citroen
Olijfolie
Stuk of wat olijven
Oregano
Snij de tomaten in stukjes, de paprika in reepjes, de uien in ringen en de komkommer in plakjes.
Snij de feta in blokjes
Doe de ingrediënten door elkaar in een schaal.
Gooi er wat olijfolie overheen en doe het citroensap erbij.
Roer alles door elkaar, leg dan de stukjes feta over de salade.
Strooi naar smaak wat oregano over de feta en olie.
Verdeel de olijven over de salade.

welke gemengd kan worden met de tzaziki:
1 komkommer
1 theelepel zout
1 theelepel munt
Griekse yoghurt
1 eetlepel olijfolie
3 grote tenen knoflook
Fijngeknipte peterselie
Schil de komkommer en haal de zaadlijsten eraf. ( in de lengte halveren)
Rasp de komkommer en laat deze uitlekken.
Open de yoghurt en gooi het evt. aanwezige vocht weg.
Roer alle overige ingrediënten door de yoghurt in een schaal en laat deze een uur in de koeling staan.
Ingetje79maandag 17 november 2008 @ 12:28
Vanavond ga ik het recept van mama Sunny proberen
Bedankt nog!
Sunnythesunmaandag 17 november 2008 @ 15:40
laat me weten hoe je het vond!
Ingetje79maandag 17 november 2008 @ 15:42
quote:
Op maandag 17 november 2008 15:40 schreef Sunnythesun het volgende:
laat me weten hoe je het vond!
Het ruikt iig heerlijk
Tis nog wel een beetje dun nu....is een schepje bloem erbij een optie?

Goeie tip trouwens, van dat voorverwarmen
Sunnythesunmaandag 17 november 2008 @ 15:47
Gewoon wachten tot het uitgestoofd is en het laatste half uur of zo zonder deksel. Kan je altijd nog indikken als het nog te waterig is.
lies1947dinsdag 18 november 2008 @ 11:13
deze griekse stoofpot (stifado dus) smaakt ook heerlijk!!!
stukken rundvlees in olie bruin bakken, vlees uit de pan halen.
in dezelfde pan: 4 hele uien en 2 knoflookteentjes bakken.
stukken wortel (wel een pond)toevoegen samen met de stukken tomaat.
doe het vlees weer in de pan en voeg toe: 1 glas droge witte wijn, zout, peper, theelepel tijm en laurierblad.
deksel op de pan en ongeveer 1 uur laten sudderen (langer kan ook).
voeg ongeveer 2 ons groene olijven toe en dan nog een kwartier laten sudderen.
kalo orexi!