Wie handel drijft met het buitenland en daarvoor met de wisselkoers van de dollar te maken heeft, moet erop rekenen dat de Amerikaanse munt dit jaar sterker zal worden.
De Amerikaanse overheid schrijft bijna wekelijks ongedekte cheques van honderden miljarden dollars uit om de economie te helpen. In economieboekjes is dat hét recept om de eigen munt de grond in te boren. Beleggers verliezen het vertrouwen, want vroeg of laat zal er toch dekking moeten komen voor die cheques.
Via hogere belastingen bijvoorbeeld. Dat weer remt de economische groei af, verkleint de winsten die bedrijven halen en maakt zo beleggen in het desbetreffende land minder aantrekkelijk.
Of beleggers die nu dat geld lenen aan de Amerikanen vragen er een hogere rente voor, om het risico acceptabel te houden. Ook dat remt wel de economische groei af later. Kortom, dumpen die dollars.
Veilige haven
De dollar zal op termijn (lees: de komende jaren) inderdaad wel de prijs voor al die ongedekte cheques betalen. Maar nog niet in 2009, verwachten valutastrategen.
Voor beleggers is de VS, ondanks al zijn problemen, nog steeds de meest veilige haven in turbulente tijden. En ze geven de voorkeur aan de Amerikaanse aanpak, ondanks alle nadelen op de langere termijn, boven de Europese.
Daar verlaagt de centrale bank de officiële rente veel langzamer dan de Amerikaanse Fed (het verschil is nu 2,5 procent in de eurozone tegen 0 procent in de VS) en hebben de cheques met handtekeningen van Balkenende, Sarkozy, Merkel en andere Europese leiders veel minder nullen dan de Amerikaanse.
Daardoor zal de Amerikaanse economie eerder uit het dal klimmen dan de Europese economieën, verwachten beleggers. Doordat dat alles zal de vraag naar dollars blijven toenemen, aldus valutastrategen.
Aan het eind van dit jaar zal de dollar meer waard zijn tegenover de euro dan nu