Ja, ongeveerquote:Op donderdag 2 oktober 2008 20:29 schreef slaveloos het volgende:
de moleculen liggen stil en moeten door elkaar geschut worden?
Tussenstand deel 1330:quote:Je hebt hier te maken met onderkoeld bier. Dit betekent dat de vloeistof zo koud is, dat deze eigenlijk al had moeten bevriezen, maar daarvoor moeten de moleculen zich herschikken. Om dit in beweging te zetten en het eerste ijskristal te maken heeft het systeem een 'duwtje' nodig.
Hoe lager de temperatuur, hoe kleiner het duwtje dat nodig is. Als het bier verder afkoelt, zal het wel vanzelf bevriezen. Met de tik, geef je dit duwtje. De eerste ijskristallen zullen zich vormen op een onregelmatigheden in het bier. Door de tik ontstaan koolzuurbelletjes. Hierop kan het eerste ijskristal vormen. Als het eerste ijskristal gevormd is, kan daarop weer de volgende vormen, en daarop nog een... Omdat het bier al de temperatuur van ijs heeft, volgt de rest zo snel. De bubbels zorgen dus voor het begin van de bevriezing.
Ik was eerstquote:
Ik weet niet of dat mag, maar vooruit.quote:
quote:Op donderdag 2 oktober 2008 23:02 schreef Bedaarten het volgende:
Cécilia, naar het nummer van Simon & Garfunkel
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |