quote:
Op maandag 15 september 2008 20:46 schreef titanio het volgende:[..]
Die ken ik redelijk goed, en daarom hebben die dus in het geheel geen Flying Blue Card nodig!
Alle pilootjes ritselen altijd alles zolang ze op hun prive reisjes maar in uniform inchecken. Zo heb ik er eens een meegemaakt die zich op Schiphol na de paspoortcontrole op het toilet verkleedde en dus lekker onherkenbaar (dacht tie...) in z'n casual kleding boven in de business class op een vlucht naar Bangkok zat. OK wij wilden Sukhumvit Rd en Soi Cowboy ook wel eens bekijken en wie komen we in Long Gun tegen? Juist ja. Vond tie niet zo leuk toen er gevraagd werd waarom hij z'n KLM uniform vanavond niet aan had. Vonden wij dus wel heel leuk!
Maar dat is nog niet het ergste. Weet je wat pas erg is. Van die een en twee streep KLM serveersters die een gratis vakantie reisje gaan maken. Arrogante tiefus gleuven met een hele grote bek en denken dat de hele wereld om hun draait in een vliegtuig.
Ten eerste kan een piloot bij de KLM alleen gratis vliegen als hij van zijn huisadres (wat hij moet opgeven en dus niet elk 4 weken kan veranderen) naar Amsterdam vliegt, ten tweede moet dit in principe in uniform gebeuren en als laatste moet hij dan op een extra cockpitstoel plaatsnemen. Helaas zijn er figuren die regel twee mogelijk niet opvolgen en regel drie wordt op de verantwoordelijkheid van de captain vaak genegeerd omdat het voor alle partijen comfortabeler is. Als er geen plek is in de cockpit, mag hij trouwens niet mee, in principe ongeacht of er nog ruimte is in de cabine. Maar het gaat hier dus om woon-werk verkeer wat best goed geregeld is.
Vakantieverkeer echter, is bijzonder slecht geregeld. Als men van die regeling gebruik wil maken, moet men een ticket kopen tegen gereduceerd tarief. Op zich is dit tarief best goedkoop, echter men moet ook de volle mep aan toeslagen betalen. En op relatief korte afstanden (Europees) zijn die toeslagen ook op vol betaalde tickets vaak hoger dan de ticketprijs zelf. Deze "goedkope" manier van reizen heeft echter een aantal grote nadelen. Bijvoorbeeld dat je alleen mee mag als er nog open plekken zijn. Dan kun je het voordeel hebben dat dat in de business class is, maar als je met zijn tweeën reist, wordt de kans dat je beide meekomt al een stukje kleiner en geeft stress als je weer terug naar huis wil. Verder krijg je als je pech hebt geen maaltijd (voor zulke reizigers wordt niet gecatered). Ook kun je de pech hebben dat het vliegtuig vol zit, maar er nog 1 plek over is op een klapbank, gebruikt voor een eventuele, op die vlucht niet aanwezige, stewardess. Die klapbank is niet meer dan een stuk triplex met een laagje blauwe stof, garantie voor aambeien.
Helaas komt ook hier de belastingdienst om de hoek kijken. Deze beschouwt deze reis regeling als loon in natura. Helaas beschouwt men een gemaakte reis qua waarde als zijn een volwaardige reis. Men betaalt dus belasting over wat die reis normaal voor een passagier gekost zou hebben, ook al heb je op die reis op een stewardess-klapbank gezeten, geen maaltijd gehad en op het vliegveld 8 uur hebt gewacht omdat je drie vluchten niet meekwam.
Al met al maakt dit het reizen op die manier flink duurder en op veel bestemmingen is het goedkoper om of het volle KLM (aanbiedings) tarief te betalen, of met een low cost mee te vliegen, dan heb je in ieder gevak de zekerheid dat jij en je vriendin een gereserveerde stoel hebben.
Veel KLM'ers zouden met plezier de bovenstaande regeling opgeven als ze daar een flying blue platinum crd ervoor terug kregen...
Op je opmerking over die "tiefus gleuven" zeg ik maar niet behalve dat zoals jij als passagier mensen kunt tegenkomen die mogelijk het verkeerde beroep gekozen hebben, zij ook passagiers kunnen tegenkomen die de verkeerde attitude hebben tegenover sommige beroepsgroepen...
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan