LeeHarveyOswald | maandag 18 augustus 2008 @ 02:41 |
Iemand hier ervaring met het maken van azijn? Nav. dit oude topic van Pietverdriet, die niet meer actief is, had ik wat vragen. En om nu een 2 jaar oud dood topic omhoog te schoppen... ![]() Ik wil eigenlijk gewoon een beetje gaan experimenteren met het maken van azijn. Met Rosé. Alle alcoholhoudende drank kan, rode wijn, witte wijn, en aangezien ik bij elkaar toch snel 1 volle fles aan rosé resten heb staan.... Nu mijn vragen aan de azijn guru's: ![]() ![]() ![]() Alvast dank ![]() | |
MinderMutsig | maandag 18 augustus 2008 @ 03:14 |
Ik heb het ook wel eens gedaan en het is een leuk experiment maar ik vond het niet echt een toegevoegde waarde dus ik doe het nooit meer. Ik gebruikte ook gewone azijn als basis en dan restjes wijn toevoegen. Zorg wel voor een goed schone fles en de temperatuur kan je het beste ook wel iets gelijkmatiger houden dan het verschil waar jij over spreekt. ![]() | |
LeeHarveyOswald | maandag 18 augustus 2008 @ 03:33 |
Ik heb nu een schoongespoelde 7-up fles genomen. Deze staat in onze voorraadkast/berghok waar ook de koelkast staat (gewoon in het huis). Geen daglicht en dus stabiele temperatuur op of net onder kamertemperatuur. Ik heb een klein gaatje in de dop gemaakt voor ventilatie. Ik heb een halve liter rosé in de fles gedaan, welke al iets een azijn smaak had, maar wel een "normale" azijnsmaak, geen nare bijsmaak ofzo. Er zitten van 2 azijnsoorten die ik heb kleine scheuten bij, en wat water (de wijn was 17 procent). Dit zou goed moeten komen? ![]() | |
LeeHarveyOswald | maandag 18 augustus 2008 @ 13:46 |
Met mijn geduld ben ik in staat het nu al te gaan proberen ![]() ![]() | |
Erasmo | donderdag 17 maart 2011 @ 22:30 |
*kick*Die azijn moet onderhand wel briljant zijn ![]() Heb zo'n ding gekocht om het zelf ook te proberen: ![]() Handig omdat er al een kraantje onder zit. Als het bevalt tik ik wellicht ergens een vaatje op de kop. Heb wat wijn vervangen door water( ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 18 maart 2011 @ 22:23 |
Neem een moedercultuur, en verdun je wijn met wat water. Zorg dat je je azijnkweek goed met een doek afdekt zodat er geen vliegjes inkomen. Wanhoop niet als het een keer misgaat. Mijne is misgegaan, 4 Liter prachtige sherry azijn naar de knoppen. | |
Erasmo | vrijdag 18 maart 2011 @ 22:38 |
Ik heb de wijn al verdund naar 8 procent, dat is het ideale percentage toch? Azijncultuur is onderweg maar ik kon niet wachten ![]() Ik hou de lokale kringloop en rommelmarkt al in de gaten voor azijnvaatjes of andere dingen die ervoor kunnen dienen. Naar het schijnt zit in Almere een grote thuisbrouwwinkel, als ik er in de buurt ben zal ik er zeker eens langs gaan. | |
Mirjam | vrijdag 18 maart 2011 @ 23:26 |
stomme vraag misschien, maar hoe meet je dat? ![]() | |
Erasmo | zaterdag 19 maart 2011 @ 08:32 |
Ik heb het niet gemeten maar berekend. | |
Pietverdriet | zaterdag 19 maart 2011 @ 08:34 |
Je hebt 0,7 liter water met 12 procent alcohol, je doet er 0,3 liter water bij, hoe hoog zou het alcohol percentage nu zijn? | |
Curiosity | zaterdag 19 maart 2011 @ 08:47 |
8,4, ga ik nu door voor de koelkast ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 19 maart 2011 @ 08:53 |
Ja!!! | |
Erasmo | zondag 19 juni 2011 @ 20:32 |
Ondertussen zijn we alweer een tijdje verder. Het proces heeft ook zonder cultuur aan kunnen slaan, net een monster genomen en we hebben azijn ![]() Spul is iets donkerder dan appelsap en het smaakt al redelijk goed ![]() Heb het even in een fles gegoten en er een foto van gemaakt: ![]() [ Bericht 17% gewijzigd door Erasmo op 19-06-2011 20:42:37 ] | |
Erasmo | zondag 17 juli 2011 @ 23:01 |
Nog een vraag, ik heb nu een mooie jerrycan met kraantje onderin om de azijn in te maken. De cultuur heeft zijn werk tot nu toe goed gedaan maar er zijn ook langere perioden waar ik geen wijn over heb. Moet ik mijn kleine werkertjes af en toe bijvoeren of kunnen ze wel even zonder? | |
Pietverdriet | zondag 17 juli 2011 @ 23:37 |
Je hoeft ze niet persé bij te voeren, maar als je een restje wijn hebt kan je het erbij doen. Je kan er ook een deel uit halen en een nieuwe kultuur starten. Maak je eigen witte en rode wijn azijn, brandewijnazijn, sherry azijn, ciderazijn.. | |
Erasmo | zondag 17 juli 2011 @ 23:43 |
Het is meer een praktische vraag aangezien ik soms voor langere tijd weg ben, ik pleeg dan liever geen genocide op mijn cultuur. Heb nu de varianten wit en rood, maar komende herfst zal waarschijnlijk ook een gedeelte van de appeloogst tot azijn worden verwerkt. Ik gebruik trouwens deze jerrycans van de kampeerwinkel: ![]() | |
Pietverdriet | zondag 17 juli 2011 @ 23:48 |
Zorg wel dat ze voldoende zuurstof krijgen, hebben ze nodig. | |
Erasmo | zondag 17 juli 2011 @ 23:55 |
Heb de dop eraf gehaald en er een stukje stof met een elastiekje op gedaan. | |
Pietverdriet | zondag 17 juli 2011 @ 23:56 |
Heel goed, en lekker warm neergezet? Je kan het proces trouwens versnellen met een aquariumpomp | |
Erasmo | maandag 18 juli 2011 @ 00:15 |
Ze genieten nu iedere dag van een ochtendzonnetje, voor de rest is het op deze week na in de zomer prima warm zat om ze actief te houden. Als het straks kouder wordt zet ik ze wel verdekt opgesteld naast een radiator neer. Versnellen is opzich niet nodig, heb alle tijd ![]() | |
AMAR420 | maandag 18 juli 2011 @ 22:38 |
azijn maken | |
Erasmo | maandag 18 juli 2011 @ 22:54 |
? |