FOK!forum / Culinesse à gogo / Plakkerige bol van rijst - hoe
LoveHenkzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:15
met gentse feesten heb ik in een restaurant gedineerd. mondana ofzoeiets. bij de stedelijke bieb. anyway mijn vis werd geserveerd met koude witte plakkerige bol van rijst met verse koriander.

welke rijst moet ik hebben? ik heb een rijstkoker waar je twee delen water en 1 deel rijst in doet. maar ik denk neit dat zij het zo voorbereiden.
kabelhaspelzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:17
Behangplaksel
Beauregardzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:18
Weet u zeker dat het geen risotto was? Daar gaat dat veel eenvoudiger mee dan met gewone rijst.
vanderaalstzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:22
glutinous rice, te halen bij de betere toko
Trustenzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:23
Sushi rijst/kleefrijst will do
Technovikingzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:24
Die 1-minuut bakjes voor de magnetron!

LoveHenkzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:29
het was geen risotto. op de menukaart stond rijst. plus het was te droog voor risotto IMO.

ik vond het aardig dat je me met U adresseerde.

wat is toko?

waarom praat helft van fok in het engelsch? wat is er gebeurd met nederlandsch?
Beauregardzaterdag 2 augustus 2008 @ 17:34
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 17:29 schreef LoveHenk het volgende:
het was geen risotto. op de menukaart stond rijst. plus het was te droog voor risotto IMO.

ik vond het aardig dat je me met U adresseerde.

wat is toko?

waarom praat helft van fok in het engelsch? wat is er gebeurd met nederlandsch?
Een toko is een soort Chinees/Indisch supermarktje die eigenlijk in elke stad wel te vinden zijn.

Da's alles wat ik er van weet, want ik waag me daar niet binnen. Ik zweer bij den Hollandschen pot.
vanderaalstzaterdag 2 augustus 2008 @ 18:13
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 17:29 schreef LoveHenk het volgende:
het was geen risotto. op de menukaart stond rijst. plus het was te droog voor risotto IMO.

ik vond het aardig dat je me met U adresseerde.

wat is toko?

waarom praat helft van fok in het engelsch? wat is er gebeurd met nederlandsch?
to·ko (dem; toko’s; tokootje)
1 winkel die Indonesische artikelen verkoopt
2 (schertsend) onderneming
Zeitgeistzaterdag 2 augustus 2008 @ 18:30
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 17:29 schreef LoveHenk het volgende:
het was geen risotto. op de menukaart stond rijst. plus het was te droog voor risotto IMO.

ik vond het aardig dat je me met U adresseerde.

wat is toko?

waarom praat helft van fok in het engelsch? wat is er gebeurd met nederlandsch?
Was het geen Onigiri?

En een Toko is doorgaans een Aziatisch(e) supermarkt(je)
Cocktailprikkerzaterdag 2 augustus 2008 @ 18:59
Bij je Toko halen, vraag om kleefrijst / plakrijst / rijst om een bolletje mee te maken. Ze weten per direct waar die domme Hollander het over heeft
DarkerThanBlackzaterdag 2 augustus 2008 @ 19:07
Sushi rijst kan je nemen, kleeft niet heel erg. Kleefrijst plakt als een gek.
reclamedooszaterdag 2 augustus 2008 @ 19:36
Met pandan rijst wil dat ook nog wel lukken. Te koop bij de betere supermarkt.
LoudGirlzaterdag 2 augustus 2008 @ 20:50
Basmati plakt denk ik ook wel genoeg en ruikt en smaakt goddelijk.
shmoopyzaterdag 2 augustus 2008 @ 20:59
Pandan plakt beter dan basmati.
Basmati is idd heerlijke rijst.
-Mellow-zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:33
probeer de rijst bij de plaatselijke turk. Je moet rijst hebben met een ronde korrel.
-Mellow-zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:35
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 20:50 schreef LoudGirl het volgende:
Basmati plakt denk ik ook wel genoeg en ruikt en smaakt goddelijk.
basmati is absoluut geen plakrijst
golferzondag 3 augustus 2008 @ 00:50
Ik vermoed dat de TS lontong-rijst heeft gegeten.
Dat is echte Indische kleefrijst.
MissHobjezondag 3 augustus 2008 @ 13:13
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 00:50 schreef golfer het volgende:
Ik vermoed dat de TS lontong-rijst heeft gegeten.
Dat is echte Indische kleefrijst.
Daar zit ik dus ook aan te denken, geweldig lekker, heb een indo buurvrouwtje die het altijd maakte speciaal voor mij als kind, was er helemaal verslaafd aan
Tinkepinkzondag 3 augustus 2008 @ 13:21
Volgens mij hebben ze nauwelijks toko's in Belgie. Indonesie was immers een Nederlandse kolonie. Belgie zat, als ik me het goed herinner,meer in Afrika. Dus het verbaast me niet dat TS niet weet wat een toko is. Hier in Duitsland kom je ze ook niet tegen, helaas.
Davidzondag 3 augustus 2008 @ 14:24
Als TS Belg is, in de grotere steden zijn wel Chinese supermarkten te vinden (bv. Sun-Wah, zowel in A'pen als in Gent). Daar kun je zo'n rijst ook wel krijgen neem ik aan. En sowieso kun je in de 'normale' grotere supermarkten (Colruyt, Carrefour etc.) ook wel lontong en pandan rijst krijgen denk ik hoor.
MissHobjemaandag 4 augustus 2008 @ 09:48
Kan me nog herinneren tijdens een vakantie dat ik in een supermarkt in luik terecht kwam.. die had alleen maar buitenlands spul in die winkel, kan alleen niet op de naam van die supermarkt keten komen
hassanjassanmaandag 4 augustus 2008 @ 11:10
Pandanrijst all the way....en per kopje rijst ong 1 + 1/3 kopje water toevoegen in je rijstcooker.
Underdoggymaandag 4 augustus 2008 @ 11:20
En niet laten staan na het bereiden, meteen bereiden als je het extra plakkerig wilt hebben.
motorbloempjemaandag 4 augustus 2008 @ 12:16
sushirijst

maar dan wel met de Su (japanse azijn) erdoor
Roimaandag 4 augustus 2008 @ 12:17
longton
LoveHenkmaandag 4 augustus 2008 @ 17:15
ik ben gen belg, was gewoon naar gentse feesten.

thanks fr replies.

heb die magnetron rijs geproefd - niet te vreten. zaten twee bakjes in, diegene die wil mag tweede bakje bij me thuis komen ophalen of ik smijt het weg

heb die ronde turkse rijs geproefd, maar het is iets anders.

restaurant was genaamd mondane ofzoeites. iig bel ik er even naar toe
#ANONIEMmaandag 4 augustus 2008 @ 23:50
Ga naar de toko en vraag naar kleefrijst
#ANONIEMmaandag 4 augustus 2008 @ 23:52
Ketanrijst heet het trouwens
EricTwoensdag 6 augustus 2008 @ 14:56
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 17:24 schreef Technoviking het volgende:
Die 1-minuut bakjes voor de magnetron!

[ afbeelding ]
octopussywoensdag 6 augustus 2008 @ 17:17
en dan in een koffiekopje doen en omkeren op je bord
Charmianwoensdag 6 augustus 2008 @ 22:06
ketan met gula jawa en santen
EricTdonderdag 7 augustus 2008 @ 13:03
OT:

Ketan is een kort korrelige rijstsoort die behoorlijk plakt. Er is witte en zwarte ketan (al dan niet met vliesje) en wordt vaak als dessert of ontbijt gegeten in Z-O Azie.

Je kan waarschijnlijk ook wel sushi rijst gebruiken of andere rijst zolang de korrel maar gebroken is/kleine korrel is. Lange korrels met vliesje (zilvervlies enzo) krijg je niet goed plakkend.

Goed ik ga weer verder ketan eten
Ashramdonderdag 7 augustus 2008 @ 13:33
Pandan is goed te doen.
Japanse Sushi (California Rose) ook.

Maar het toverwoord is droogkoken. Niet dus een handvol rijst in een pan met 3 liter water gooien en afgieten. Dan giet je al het zetmeel weg die de rijst aan elkaar doen plakken.
Gewoon het goede hoeveelheid water erbij met een scheutje extra om het zachter en plakkeriger te koken.

Daar leent jouw rijstkoker zich er prima voor.
EricTdonderdag 7 augustus 2008 @ 13:47
quote:
Op donderdag 7 augustus 2008 13:33 schreef Ashram het volgende:
Pandan is goed te doen.
Japanse Sushi (California Rose) ook.

Maar het toverwoord is droogkoken. Niet dus een handvol rijst in een pan met 3 liter water gooien en afgieten. Dan giet je al het zetmeel weg die de rijst aan elkaar doen plakken.
Gewoon het goede hoeveelheid water erbij met een scheutje extra om het zachter en plakkeriger te koken.

Daar leent jouw rijstkoker zich er prima voor.
en dat dan zeker niet vergeten.
Innocencedonderdag 7 augustus 2008 @ 18:38
Ik gerbuik gewoon basmati- of pandanrijst die ik kook tot net voordat het helemaal gaar is. Dan afgieten en met een klein beetje kookvocht weer terug op het gas.
Onder goed roeren zo nog een minuutje doorwarmen. Dan is het helemaal plakkerig en kan je er alle vormen van maken die je wilt
krakkemiekedonderdag 7 augustus 2008 @ 21:34
Off-topic: wat Charmian zegt!
LoveHenkzaterdag 9 augustus 2008 @ 10:13
heb 5kg turkse rijst gekocht. world quality 2000 wat het ook mag zeggen over de kwaliteit
Kook_sletzaterdag 9 augustus 2008 @ 15:27
Ik pak altijd een soeplepel en dan doe ik de rijst erin plakken.. omkeren op je bord, tedeee een bol rijst.
Leintjeuhzaterdag 9 augustus 2008 @ 15:29
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 15:27 schreef Kook_slet het volgende:
Ik pak altijd een soeplepel en dan doe ik de rijst erin plakken.. omkeren op je bord, tedeee een bol rijst.
Wat voor rijst gebruik je dan?
Kook_sletzaterdag 9 augustus 2008 @ 15:32
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 15:29 schreef Leintjeuh het volgende:

[..]

Wat voor rijst gebruik je dan?
Eigenlijk gewoon alle soorten die er zijn, maakt niet echt uit hiervoor als je het maar goed aandrukt
Leintjeuhzaterdag 9 augustus 2008 @ 15:35
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 15:32 schreef Kook_slet het volgende:

[..]

Eigenlijk gewoon alle soorten die er zijn, maakt niet echt uit hiervoor als je het maar goed aandrukt
Gewoon stevig stampen dus?
Kook_sletzaterdag 9 augustus 2008 @ 15:52
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 15:35 schreef Leintjeuh het volgende:

[..]

Gewoon stevig stampen dus?
Joah lekker stampen hehe
mecanozaterdag 9 augustus 2008 @ 22:28
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 10:13 schreef LoveHenk het volgende:
heb 5kg turkse rijst gekocht. world quality 2000 wat het ook mag zeggen over de kwaliteit
Je kijkt naar de kleur en de korrels. De rijst is van goede kwaliteit als het hele en grote korrels zijn. De kleur moet wit/transparantachtig zijn. Als het geel is dan is het van slechte kwaliteit (let op: ik heb in dit geval over witte rijst).

En je moet nooit rijst afgieten zoals je bij pasta wel doet. Je moet eerst de rijst schoonmaken, gewoon wat water toevoegen, even roeren met de hand en vieze water weggooien. Net zolang totdat het water helder is. Bij goede kwaliteitsrijst hoeft je meestal maar 2 a 3 keer te doen. Je hebt een rijstkoker dus de rest gaat heel gemakkelijk. Wel is zo dat sommige rijst meer water opneemt dan de andere. En sommige mensen hebben voorkeur voor harde rijst en andere voor zachte. Dus je moet wat vaker rijst van dezelfde merk koken om precies het resultaat te bereiken wat je wilt hebben. Maar in het algemeen heb je 1 vingertop water nodig.