SHE | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:17 |
Hopend op de strenge blik van een Indo of een sate liefhebber:, ik heb iets heel ergs gedaan en ja, ik schaam mij. Normaal is mijn sate echt to die for, arrogant is dat zeker..maar dat interesseert me niet zoveel. Ik doe dingen nu eenmaal graag goed. Vandaag echter is er iets verschrikkelijks gebeurd. Iets heel ergs en zo erg dat ik het schaamrood op de kaken heb staan, mezelf mijn met hoofd tegen de BBQ wil slaan en eigenlijk nooit meer naar buiten durf. Mijn recept voor de marinade ( min 8 uur staan )normaal gesproken= geitenvlees ( met vetjes ![]() kaki tiga ketjap gekneusde knof lepeltje ketoembar lepejtje djinten lepeltje djahe citroentje ( sap ) Nu was er een hoop op, dus ik heb maar zitten rommelen...en het ergste komt nog: HET WAS ZO GOOR DAT MIJN OMA ZICH OMDRAAIT IN HAAR GRAF!!!! ![]() ik had: geitenvlees ketjap van AH eigen merk lepeltje gebakken sambal ( niet slaan!! ) citroen geplette knof Nu zou je denken dat de sate gewoon ranzig zou zijn geweest; maar het was niet eens ranzig, het was ON eetbaar. Zo zout dat ik het letterlijk uitgespuugd heb. Omdat ik graag wil weten waar ik dit gruwelijks aan te danken heb, graag uw visie. Heb ik de doodzonde begaan door de AH eigen merk kecap te gebruiken? Of moet ik een pak slaag voor de eetlepel gebakken sambal die ik door de marinade gejast heb? En vooral: hoe komt het zo godvergeten zout? Ik heb de zout niet aangeraakt! Ik wil heel graag weten wat deze blamage heeft veroorzaakt. Alvast heel erg bedankt. In alle nederigheid en schaamte, SHE | |
Pundit_wannabe | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:31 |
Combinatie ketjap/gebakken sambal zou het zoutgehalte kunnen verklaren (maar dat ligt wel erg aan de soorten: Asin is natuurlijk bremzout; en ik ken verschillende goedkopere gebakken sambals die inderdaad ook tongverdorrend zout zijn). | |
SHE | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:34 |
Ik had een sambal manis van koningsvogel ![]() En dat lepeltje was zeg maar wel een eetlepel. Maar de kecap zelf is toch zoet, kan de sate alleen van de sambal zo vies zout geworden zijn? Of de combi toch ? | |
Pundit_wannabe | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:35 |
(O, en tussen haakjes: dank je wel nog voor de klussertip! Ben ik zeer dankbaar voor, maar ik heb nooit meer gereageerd. ![]() | |
SHE | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:35 |
de nada ![]() | |
Pundit_wannabe | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:36 |
Manis zou geen probleem moeten zijn, zelfs niet in goedkopere variant (en Koningsvogel gaat heus wel)...dan *kan* het alleen maar de sambal zijn: ik heb een paar goedkope huismerken geproefd waar ik spontaan haring in had kunnen zouten om voor de eeuwigheid bewaard te blijven!) | |
krakkemieke | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:56 |
Voor mijn sate babi gebruik ik altijd ketjap en olie, zowat half om half. Dan blijft de ketjap plakken aan het vlees en verdrink je het niet in de ketjap. Ook manis vind ik aardig zout..... | |
Curiosity | dinsdag 22 juli 2008 @ 22:27 |
Ik vermoed de citroen, verklaart niet het zoute, maar hadden ze dat toevallig niet in de winkel al gezouten? Als ik het maak doe ik ketjap manis (ABC) zonnebloemolie, knoflook en sambal. Meer niet. | |
krakkemieke | dinsdag 22 juli 2008 @ 22:32 |
Olie, dat zeg ik....... ![]() | |
SHE | dinsdag 22 juli 2008 @ 23:33 |
Kuttttttttt....ik ben de olie vergeten ![]() | |
krakkemieke | woensdag 23 juli 2008 @ 00:32 |
Mooi, probleem opgelost!![]() ![]() | |
golfer | woensdag 23 juli 2008 @ 00:38 |
quote:Dat maakt het niet zouter. Ik vermoed toch dat het de combi van die ketjap en de gebrande sambal is die het wat zout heeft gemaakt, tenzij het geitenvlees misschien al voorgezouten zou geweest zijn? | |
krakkemieke | woensdag 23 juli 2008 @ 00:41 |
De olie verdunt het zout Golfer......... | |
bluejean | woensdag 23 juli 2008 @ 01:11 |
Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar misschien ketjap asin gebruikt ipv. de manis? AH-ketjap en aanverwanten vind ik overigens over het algemeen ook minder goed te pruimen. | |
Anubis1984 | woensdag 23 juli 2008 @ 09:38 |
Volgens mij is de Ketjap van de AH zelf sowieso al bocht, en ik heb ook altijd de indruk dat hij niet zo zoet smaakt als hoort. Kaki Tiga is prima spul, Indo oma zweert erbij, en het zou me dus niks verbazen als de Ketjap toch zout is. Dat proef je zo uit de fles niet, maar als je de smaak van je originele sate in je hoofd hebt kan het dus toch fflink tegenvallen. Verder vermoed ik idd ook dat gebakken sambal compleet van smaak verandert, niet meer zo verfijnd smaakt als normale sambal, en dat je combi gebakken sambal/AH Ketjap dus funest is geweest. | |
ColdFeet | woensdag 23 juli 2008 @ 17:58 |
quote:Ho even, dat is niet waar... Olie en sojasaus mengen niet/nauwelijks. Wellicht voorkomt de olie dat de zoute sojasaus in het vlees trekt? | |
Underdoggy | woensdag 23 juli 2008 @ 18:47 |
de basis is normaal ketjap en olie Nu marineerde je in ketjap en citroensap. Natuurlijk, de smaak (en de zout) wordt dan veel intenser. | |
kaasplankje | woensdag 23 juli 2008 @ 18:56 |
@TS, zelfs het beste paard struikelt wel eens ![]() ![]() | |
EricT | donderdag 24 juli 2008 @ 18:06 |
Kecap = zout (Kecap Asin is zo goed als onbehandelde kecap) Kecap Manis = Kecap + gebrande suiker De kut kecap van de AH heeft het verneukt. Dat lepeltje sambal maakt niet uit. | |
Black_Tulip | donderdag 24 juli 2008 @ 18:25 |
Ik denk dat het de ketjap is geweest inderdaad. Moet je ook niet doen, dingen klaarmaken als je niet alle ingrediënten in huis hebt... ![]() | |
SHE | donderdag 24 juli 2008 @ 19:30 |
Het was absoluut die vieze ketjap van de AH; ik heb er geen seconde bij stilgestaan dat het echt niet kon. Toevallig vandaag een lepeltje geproefd en ondanks dat er manis op staat, is het fucking zout 2 the max ![]() Dat hoort niet. Vandaag braaf een nieuwe fles Kaki gehaald en de rust is wedergekeerd in huize SHE. Geit is op, dus vanavond een subtiele japanse sate met sake, sojasaus, olie, gember, bruine suiker en knof. Ik voel me wel heel stom. Bijna een kilo aan miniscule blokjes geitenvlees weg moeten gooien. AH sterf. En SHE verdient een pak slaag. | |
SHE | donderdag 24 juli 2008 @ 19:32 |
quote:Ik doe altijd een half citroentje door mijn marinade voor de kambing. Het is nog nooit zo smerig geweest. Bovendien heb ik geen zout aangeraakt dus ik begreep er niets van. Volgens mijn mama ![]() Ik ben geneigd haar te geloven ![]() | |
Black_Tulip | donderdag 24 juli 2008 @ 20:03 |
quote:Dat is naar. | |
SHE | donderdag 24 juli 2008 @ 20:20 |
Ik heb gehuild zelfs. | |
Mr.Noodle | donderdag 24 juli 2008 @ 20:24 |
AH ketjap ![]() ![]() | |
SHE | donderdag 24 juli 2008 @ 20:26 |
Ja leuk, maar ik was in de naieve veronderstelling dat het nooit zooooo kut kon zijn. Ik bedoel, hoe doet de gemiddelde Nederlander dit dan? Eet die gewoon altijd kut saté ? Verdrinkt de Nederlander zijn nasi dan in dit duivelse goedje? Ik begrijp het niet! | |
Sorella | donderdag 24 juli 2008 @ 20:28 |
Hmmm wat is knof ![]() | |
Mr.Noodle | donderdag 24 juli 2008 @ 20:29 |
Heb je eens ooit de Euroshopper saté geproefd... ![]() Je gaat je niet goed voelen.. ![]() ![]() Je ziet die NL'ers een "zwembadje" maken van satésaus en vervolgens gaan ze de hele bende bij elkaar prakken.. ![]() Het is godverdomme geen stamppot.. ![]() | |
SHE | donderdag 24 juli 2008 @ 20:29 |
Knoflook, sorry ![]() | |
SHE | donderdag 24 juli 2008 @ 20:31 |
quote:Nee, dat heb ik niet. Want als ik ergens agressief van word dan is dat sate met pindasaus. Sowieso lijkt het me niet dat daar normaal vlees voor gebruikt wordt...dat zal vast separator vlees zijn..en DAT mag ik niet van mijn moederrrr | |
Sorella | donderdag 24 juli 2008 @ 20:51 |
quote: ![]() Nog een vraagje, geitenvlees smaakt dat ongeveer als lamsvlees maar dan sterker ? | |
bakkiepleur | vrijdag 25 juli 2008 @ 14:15 |
Geitenvlees is wat zachter van smaak dan lamsvlees. Voor kambing moet je altijd geitenvlees gebruiken! 1 keer gegeten met lamsvlees inplaats van geit bbbrrrr. En altijd 3 voeten ![]() [ Bericht 27% gewijzigd door bakkiepleur op 25-07-2008 14:23:13 ] | |
EricT | vrijdag 25 juli 2008 @ 14:26 |
quote:Sateh en pindasaus wordt ook gewoon in indonesie gegeten hoor ![]() Zelf eet ik alleen sateh kambing of udang met kecap sausje | |
EricT | vrijdag 25 juli 2008 @ 14:28 |
quote:Ja natuurlijk neem je geitenvlees, als je van schaap maakt is het sateh domba en dat wordt nergens gegeten ![]() | |
bakkiepleur | vrijdag 25 juli 2008 @ 14:33 |
quote:De persoon die deze sate had gemaakt dacht dus dat lams en geit wel te vergelijken waren met elkaar. ![]() | |
EricT | vrijdag 25 juli 2008 @ 14:34 |
quote:Oh mijn excuses ![]() | |
pureleganze | vrijdag 25 juli 2008 @ 15:08 |
quote:Hmm....nooit gehad....Kijken welke vrouwpersoon zich daarvoor wilt opofferen ghe ghe... enniewees....omtrent het gebeuren kecap van de AH....Nooit geprobeerd...en eigenlijk ook niet van plan om het ooit te proberen.. Kaki Tiga is normaal gesproken wel het merk dat in NL word gebruikt onder de indo's (ikzelf wil ook alleen die tjak als het hier is gekocht) Wat ik merk is dat in Indo de kecap vaak wat dikker is, en afhankelijk van welke regio, de smaak zoeter is...(dan is er natuurlijk de mogelijkheid ook nog om er een pleuris zooi suiker bij te gooien...) Tis dus echt wat voorn smaak je wilt....want ik heb vaak genoeg in Indoland gezien dat ze bij t maken van de marinade in zo'n vreetschuurtje aan de kant van de weg echt super veel suiker dr bij gooien... Sambal achtig spul doen ze dr weer niet bij.....wel wat olie kecap LIMOEN knof (niks kneuzen...gewoon fijn malen die hap) en ui (rode, sjalot versie dus;)) En 8 uur laten weken??....nou....daar doen ze in indo echt niet zo moeilijk over hoor....een keertje door de zooi halen ff laten liggen (laat het een paar minuten zijn) en druppend op de bbq smijten... Maar jah...ze hebben daar natuurlijk ook niet allemaal de luxe van een koelkast oid....dus 8 uur laten liggen... dan loopt het geitje alweer weg (of vliegen) ![]() Wat ik dan ook merk is dat ze dan een soort van dip sausje hebben.... een mengsel van verdund kecap(manis) limoen knof (zoals bovenstaand, maakt t ook weer wat pittiger) en wederom de rode ui (gewoon snipperen die zooi), eventueel wat aangesterkt met rawit (die kleine pepertjes weet je).... Reken er op dat je daarna niet meer te genieten bent...Tenminste.....je hoeft niet te verwachten dat iemand anders die het niet heeft gehad nog lekker openhartig nose to nose met je wilt praten ![]() Maar ach ja.....ONCE YOU GO INDO YOU'LL NEVER GO SOLO ![]() | |
EricT | vrijdag 25 juli 2008 @ 15:24 |
quote:Probeer ook eens ABC, die vind ik beter dan Kaki tiga quote:Als je vriendin ook sateh eet maakt niemand er een probleem van ![]() | |
SHE | vrijdag 25 juli 2008 @ 16:19 |
Morgen in de herhaling. Grappig dat je't zegt van die 8 uur weken..ik laat mijn sate altijd uren zwemmen, maar mijn Timorese vriendin haalt ze een keertje door de marinade en flikkert 'm dan op de BBQ; ondertussen wel braaf strijkend met de marinade. Misschien toch maar eens haar manier proberen. | |
EricT | vrijdag 25 juli 2008 @ 21:54 |
quote:Waar vandaan ![]() | |
SHE | vrijdag 25 juli 2008 @ 22:00 |
quote:Staat er toch? Timor. | |
EricT | vrijdag 25 juli 2008 @ 22:09 |
quote:Oke.. echt weer een Indo opmerking ![]() | |
Doodkapje | maandag 28 juli 2008 @ 12:04 |
quote: ![]() ![]() ![]() ![]() Onze saté kambing-marinade is net iets anders, maar ook de moeite waard om te proberen -Geitenvlees (of lamsvlees; net zo lekker) -Gemalen ui -Geperste knoflook -Geraspte Laos -Geraspte Jahé -Limoen -Ketjap manis -Zonnebloemolie -Lepeltje sambal Nachtje marineren en BBQ'en; serveren met lontong en GEEN pinda/saté/pecel-saus, maar gewoon een eenvoudige ketjap-bawang merah-rawit sausje... | |
SHE | maandag 28 juli 2008 @ 12:08 |
Ik eet het ook alleen met lontong hoor en een ketjap saus. Ik vind sate met pindasaus heel vies. Ik ga je recept proberen morgen; bedoel je met gemalen ui een heel fijngesneden ui? Als in bijna gepureerd? | |
Axia | maandag 28 juli 2008 @ 12:13 |
quote: ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door Axia op 28-07-2008 12:54:36 ] | |
Sorella | maandag 28 juli 2008 @ 12:49 |
Gisteren geitensate gemaakt en de winkelier gevraagd om vlees voor sate maar het was harstikke taai. Heeft hij me gewoon verkeerd vlees mee gegeven ? | |
SHE | maandag 28 juli 2008 @ 13:24 |
Ja, dat gebeurt vaker dat ze je proberen taaie stukken mee te geven, is gewoon een oud beest geweest. Heb je het wel bij een turk of marokkaan gehaald? Hier zitten er een heleboel, waarvan de 1 gewoon zachter vlees heeft dan de ander. Ik pak meestal de vettere stukken, die zijn malser. | |
Doodkapje | maandag 28 juli 2008 @ 13:34 |
quote:Doe een scheut ketjap in een sauskommetje, snijd sjalotjes of kleine rode uien in dunne ringetjes, pak wat rawit (hoeveel je aankunt) en snijd dit ook in ringetjes en voeg alles bij elkaar. Je kunt evt. nog 1 of 2 jeruk limo (mini limoentjes) of partjes gewone limoen (met schil en al) erin leggen voor de frisse smaak... | |
Doodkapje | maandag 28 juli 2008 @ 13:35 |
quote:Je kunt ook de lamsbout van de Makro proberen... het is dan geen echte 'Kambing' maar het smaakt er gewoon naar en is malser. | |
Axia | maandag 28 juli 2008 @ 13:47 |
quote:Gebruik je ketjap manis of asin? en ik ga deze zeker opslaan en gauw proberen! Dank je wel ![]() | |
Doodkapje | maandag 28 juli 2008 @ 13:57 |
quote:manis! ![]() ![]() | |
Sorella | maandag 28 juli 2008 @ 15:46 |
quote:Kwam bij een turk vandaan, ik haal daar dus geen vlees meer alleen als ik wil stoven. Volgende keer bestel ik het wel bij een slager. P.s. dat kecap sausje wat al eerder gepost is hier was wel errug lekker ![]() P.s. 2 Wij hebben geen makro en we hebben maar 2 turkse winkeltjes hier bij die andere haal ik ook geen lams of geitevlees. | |
hassanjassan | donderdag 31 juli 2008 @ 15:59 |
Hee jullie drie voeten liefhebbers.....ik was ook een gelover in de drie voeten, maar sinds een tijdje ben ik over op Cap Bango.![]() Cap Bango zeg ik je....heerlijk dik van samenstelling, zoet en vooral lekker in van alles. Te koop bij de toko in een glazen fles. Enne SHE, je moest je schamen om AH Ketjap te kiezen....voortaan kijken naar de samenstelling van de ketjap, alstie dun en vloeibaar als gewoon water is, dan istie zout, kan je zien zonder te proeven. Maar goed je hebt geleerd....zo krijg je alleen de beste recepten...door ervaring. | |
vats | donderdag 31 juli 2008 @ 17:45 |
Als jouw sate do die for is wat is de mijne dan? Vlees naar keuze (kip, varken, rund, geit, hond, schoonmoeder, whatever) Snij je vlees in stukjes en doe in een grote schaal. Nu maak ik een marinade van de volgende spullen: (genoeg voor anderhalve kilo vlees ongeveer) - 3 teentjes knoflook - 1 rode ui - flink stukje verse gember - flink stukje verse loas - 2 verse spaanse pepers of andere verse pepers die je lekker vind - 3 a 4 eetlepels honing - stukje palmsuiker - 1 verse limoen (vruchtvlees en sap) - 1 blik kokosmelk (niet die conimex shit) Snij alles in stukken en gooi het in de blender, voeg kokosmelk toe en blend lekker verder ![]() Schenk de kokosmilkshakemarinade over je vlees en zet het afgedekt in de koelkast. Na een x aantal uur (3 uur is al lekker, langer is beter) in de koelkast is het ready to BBQ (wel boven houtskool, geen electrisch nep ding!) Genieten maar! Satesaus kan er bij, maar ook zonder saus is deze Sate echt goddeljk! eetze! | |
Deliana | donderdag 31 juli 2008 @ 17:51 |
Ik mis de suiker en azijn. Waar het zoute vandaan komt weet ik niet. | |
Doodkapje | vrijdag 1 augustus 2008 @ 02:02 |
quote:Klinkt ook lekker... satésaus is zooo overrated ![]() | |
zquing | woensdag 13 augustus 2008 @ 23:19 |
quote:niets mis mee hoor | |
EricT | donderdag 14 augustus 2008 @ 03:30 |
quote:Bij de chinees niet nee Oh wacht.. Je bent Chinees ![]() | |
zquing | donderdag 14 augustus 2008 @ 12:19 |
quote: ![]() en ik ben geen chinees ![]() | |
EricT | donderdag 14 augustus 2008 @ 13:09 |
quote: ![]() je naam en fobo doen anders vermoeden ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door EricT op 14-08-2008 13:18:06 ] | |
Whittycute | maandag 29 december 2008 @ 19:07 |
Hi, I dont really speak Dutch that well, but if you want real authentic Indonesian sate you can come and see it on my foodblog http://www.whittycute.com/2008/12/sate-kambing.html http://www.whittycute.com/2008/12/sate-ayam-madura.html And always always use real Indonesian kecap manis for example kecap manis ABC or Bango. Veel success | |
golfer | maandag 29 december 2008 @ 19:11 |
Een origineel spam-account aangemaakt alleen maar om deze post te zetten en reclame te maken voor een blog. ![]() | |
Black_Tulip | maandag 29 december 2008 @ 20:46 |
quote:Kijken, kijken..? Wat is er gebeurd met eten? ![]() | |
Whittycute | maandag 29 december 2008 @ 21:51 |
Wow what is going on here???? I just came accros here accidentally from google and wanted to help.......all you folks shouldn't think negative first. I am an Indonesian and I cook and I thought I share my recipe........ckckckck...what a narrow minded!!! | |
SHE | maandag 29 december 2008 @ 22:08 |
Shitty dutch people ![]() They eat crappy and they are so negative ![]() Thnx Whitty! Your Kambing looks fab ![]() | |
golfer | maandag 29 december 2008 @ 22:16 |
quote: ![]() | |
Roadmouse | maandag 29 december 2008 @ 22:23 |
quote:Leuk Golfer, ik zie jouw nog niet met een antwoord op de vraag komen. Maar zeiken kan je wel! ![]() ![]() ![]() | |
golfer | maandag 29 december 2008 @ 22:27 |
quote:Eerst even teruglezen naar 23 juli misschien? En het is : ik zie jou... Jouw is een bezittelijk voornaamwoord, maar dat leer je waarschijnlijk pas volgend jaar in groep acht.? Maar toch aardig dat je je eerste post op Fok! aan mij besteedt. ![]() | |
zovty | dinsdag 30 december 2008 @ 16:09 |
Waar haal je geitenvlees? | |
Windigo | dinsdag 30 december 2008 @ 16:18 |
quote:Turkse of Marokkaanse slager. Saté kambing ![]() | |
progje | woensdag 31 december 2008 @ 00:42 |
@She: is het nog gelukt met die kambing?? Mijn vriend kan mega goed indo koken, dus als je nog wat tips wil? zijn sate kambing (naja helaas niet met echt geitenvlees ![]() ![]() Mocht je trouwens een keer goed Indo willen eten, voor niet belachelijk veel geld, Jimbaran in Den-Haang ![]() ![]() ![]() | |
Hik | woensdag 31 december 2008 @ 09:33 |
Zeg, waar halen jullie geitenvlees eigenlijk? Heb nogal moeite eraan te komen... | |
zovty | woensdag 31 december 2008 @ 10:24 |
quote:Xal eens beter opletten dan. | |
Hik | woensdag 31 december 2008 @ 14:38 |
quote:Ik ook... ![]() (Overigens vond mijn Turkse slager het destijds een héééle rare vraag! |