Kevint91 | zondag 13 juli 2008 @ 15:00 |
Ik heb sinds een maandje een baantje in de horeca. Hierbij moet ik regelmatig aan klanten wisselgeld teruggeven. Ik vroeg me af of er bepaalde regels zijn voor het teruggeven van wisselgeld aan de klant. Terugtellen etc. kan ik wel, maar het geld teruggeven aan de klant lukt me nog niet helemaal. Moet je bijvoorbeeld bij klein beginnen, of juist bij de biljetten? En tel je naar het bedrag toe dat de klant geeft of andersom? En hoe zeg je dat dan tegen de klant? | |
-_Guitarist_- | zondag 13 juli 2008 @ 15:01 |
Ik moet altijd met de kleinste munten beginnen, werken naar een rond getal. Als ik bijvoorbeeld iemand 4.65 moet laten betalen en de persoon betaalt met een tientje, moet ik beginnen met de 35 cent, daarna een briefje van 5 ![]() | |
Kekaa | zondag 13 juli 2008 @ 16:02 |
Mja.... eerst het bedrag rond maken, dus beginnen met het kleinste. En idd, dus tellen naar het bedrag wat de klant gegeven heeft. | |
karr-1 | zondag 13 juli 2008 @ 16:43 |
Maakt het uit dan? Als het maar klopt. | |
Plots | zondag 13 juli 2008 @ 16:52 |
ik gooi het kleingeld gewoon in hun gezicht | |
-_Guitarist_- | zondag 13 juli 2008 @ 16:56 |
quote: ![]() | |
karr-1 | zondag 13 juli 2008 @ 17:48 |
quote:Ook de 1 cent stukken? Of doet de horeca ook mee aan dat achterlijke afronden? | |
baskick | zondag 13 juli 2008 @ 18:55 |
Hoe deed je het de eerste maand? ![]() | |
-_Guitarist_- | zondag 13 juli 2008 @ 18:56 |
quote:4,95. Met 5 is dat 9.95, met 10 is het 19,95 en met 2x2 en 1 x 1 cent is het weer 20. | |
Dromer | zondag 13 juli 2008 @ 19:07 |
Héél snel uittellen zodat de klant het niet kan volgend, systematisch enkele tientallen centen per keer achterhouden en hopen dat de meesten het toch niet controleren. (ik controleer het eigenlijk nooit als ik wisselgeld terugkrijg ![]() | |
baskick | zondag 13 juli 2008 @ 19:17 |
quote: ![]() Verder: beetje retorische vraag van TS. | |
morpheus_at_work | zondag 13 juli 2008 @ 19:23 |
als je die vraag nog moet stellen ,moet je je afvragen wat je in de horeca doet, je moet zo groot mogelijk je klein geld terug geven, dit kunnen ze dan weer teruggeven bij je fooi ![]() | |
Guncta | zondag 13 juli 2008 @ 19:35 |
quote:Dan kan je beter pieken en zo eens in de zoveel tijd een groter geldbedrag niet teruggeven. Of het briefje wel laten zien, klant kijkt andere kant op, en niet al het geld geven. | |
DarkerThanBlack | zondag 13 juli 2008 @ 19:42 |
quote:Je wilt de klant duidelijk maken, dat wat de klant terug krijgt, ook klopt. Dus je geeft op dezelfde manier het geld aan de klant, als dat je zelf telt. Daarnaast, is het niet onhandig als je bijvoorbeeld eerst briefgeld op je handen krijgt, en vervolgens klein geld? Klein geld valt soms op het briefgeld en glijd zo weg. | |
700MB | zondag 13 juli 2008 @ 21:36 |
quote:Ja, het bedrag moet kloppen. Elke klant die zeurt over de volgorde van het teruggeven stelt zich aan en moet niet zeuren. | |
Gitarist | vrijdag 18 juli 2008 @ 15:25 |
Ik tel altijd van de prijs van het product door naar het bedrag waar de klant mee betaald: Prijs (stel): 4,35 Klant betaald met: 10 Ik betaal terug met: 1 x 0,05 (= 4,40) 1 x 0,10 (= 4,50) 1 x 0,50 (= 5,00) 1 x 5,00 (= 10,00) Werkt altijd en je kan je niet vergissen. | |
ozzietukker | vrijdag 18 juli 2008 @ 19:33 |
quote: ![]() Persoonlijk ben ik niet van het fooi geven, maar op gruis wisselgeld zit ik ook weer niet altijd te wachten.... En inderaad, van klein naar groot werken, maar niet alle mensen achter een kassa kunnen dat tegenwoordig... | |
baskick | vrijdag 18 juli 2008 @ 19:58 |
quote:In de horeca wel, maar over het algemeen niet, neem ik aan? Of rond jij je boodschappen en andere aankopen altijd af? | |
ozzietukker | vrijdag 18 juli 2008 @ 20:04 |
quote:Maar TS heeft het over de horeca.. uiteraard zullen er altijd een paar mensen zijn die hun geld gepast terug willen hebben, maar het merendeel zal toch het bedrag afronden. Ik ben overigens zelf iemand die als het bjivoorbeeld exact 10 euro is, 10 euro betaal en dan geen extra munten of iets dergelijk pak om maar een fooi te moeten geven, het moet vrijblijvend zijn, en het moet een doel hebben, bijvoorbeeld niet teveel kleingeld terugkrijgen. De horecamedewerker moet door zijn werkgever gewoon goed betaald worden. | |
akaeenkutwijf | vrijdag 18 juli 2008 @ 20:09 |
Eerst bedrag rond maken (bv 2.95 maak je 3.00 en dan 5.00) en dan pas de briefjes geven... Altijd terugtellen, al is in de horeca een kasverschil denk ik moeilijker te controleren... | |
geevee | zaterdag 19 juli 2008 @ 00:41 |
Van klein naar groot werken zoals hierboven beschreven in het topic. Of je fooi krijgt af of je klant tevreden is over de verleende service. | |
700MB | dinsdag 22 juli 2008 @ 18:26 |
quote:Ik wil toch hopen van niet. | |
boarn | dinsdag 22 juli 2008 @ 20:22 |
Sommige cassiere's zijn ook helemaal de weg kwijt als iets 13,85 kost en je geeft 20 euro en nog 0,35 extra aan ze... IN dat geval krijg je dus 1x0,50 1x1,00 en 1x 5,00 = 6,50 terug. | |
_Flash_ | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:30 |
quote:Dat moet je ook niet doen, proberen mee te denken ![]() | |
boarn | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:52 |
Dat is mee denken, zo kom ik van mn klein geld af zoals de centen tot 0,20. En in de supermarkt zijn ze er juist blij mee omdat ze daar vaak te weinig klein wisselgeld hebben. | |
_Flash_ | dinsdag 22 juli 2008 @ 21:58 |
Precies, maar dan moet de cassiere het wel snappen ![]() | |
Blik | dinsdag 22 juli 2008 @ 22:00 |
ik deed in de horeca nooit aan terugtellen, is ook lastig als je maar 1 hand hebt en in je andere hand een dienblad. |