FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Wisselgeld
Kevint91zondag 13 juli 2008 @ 15:00
Ik heb sinds een maandje een baantje in de horeca.
Hierbij moet ik regelmatig aan klanten wisselgeld teruggeven.
Ik vroeg me af of er bepaalde regels zijn voor het teruggeven van wisselgeld aan de klant.
Terugtellen etc. kan ik wel, maar het geld teruggeven aan de klant lukt me nog niet helemaal.
Moet je bijvoorbeeld bij klein beginnen, of juist bij de biljetten? En tel je naar het bedrag toe dat de klant geeft of andersom? En hoe zeg je dat dan tegen de klant?
-_Guitarist_-zondag 13 juli 2008 @ 15:01
Ik moet altijd met de kleinste munten beginnen, werken naar een rond getal.

Als ik bijvoorbeeld iemand 4.65 moet laten betalen en de persoon betaalt met een tientje, moet ik beginnen met de 35 cent, daarna een briefje van 5
Kekaazondag 13 juli 2008 @ 16:02
Mja.... eerst het bedrag rond maken, dus beginnen met het kleinste.
En idd, dus tellen naar het bedrag wat de klant gegeven heeft.
karr-1zondag 13 juli 2008 @ 16:43
Maakt het uit dan? Als het maar klopt.
Plotszondag 13 juli 2008 @ 16:52
ik gooi het kleingeld gewoon in hun gezicht
-_Guitarist_-zondag 13 juli 2008 @ 16:56
quote:
Op zondag 13 juli 2008 16:52 schreef Plots het volgende:
ik gooi het kleingeld gewoon in hun gezicht
karr-1zondag 13 juli 2008 @ 17:48
quote:
Op zondag 13 juli 2008 16:52 schreef Plots het volgende:
ik gooi het kleingeld gewoon in hun gezicht
Ook de 1 cent stukken? Of doet de horeca ook mee aan dat achterlijke afronden?
baskickzondag 13 juli 2008 @ 18:55
Hoe deed je het de eerste maand?
-_Guitarist_-zondag 13 juli 2008 @ 18:56
quote:
Op zondag 13 juli 2008 18:55 schreef baskick het volgende:
Hoe deed je het de eerste maand?
4,95. Met 5 is dat 9.95, met 10 is het 19,95 en met 2x2 en 1 x 1 cent is het weer 20.
Dromerzondag 13 juli 2008 @ 19:07
Héél snel uittellen zodat de klant het niet kan volgend, systematisch enkele tientallen centen per keer achterhouden en hopen dat de meesten het toch niet controleren.
(ik controleer het eigenlijk nooit als ik wisselgeld terugkrijg )
baskickzondag 13 juli 2008 @ 19:17
quote:
Op zondag 13 juli 2008 18:56 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

4,95. Met 5 is dat 9.95, met 10 is het 19,95 en met 2x2 en 1 x 1 cent is het weer 20.


Verder: beetje retorische vraag van TS.
morpheus_at_workzondag 13 juli 2008 @ 19:23
als je die vraag nog moet stellen ,moet je je afvragen wat je in de horeca doet, je moet zo groot mogelijk je klein geld terug geven, dit kunnen ze dan weer teruggeven bij je fooi
Gunctazondag 13 juli 2008 @ 19:35
quote:
Op zondag 13 juli 2008 19:07 schreef Dromer het volgende:
Héél snel uittellen zodat de klant het niet kan volgend, systematisch enkele tientallen centen per keer achterhouden en hopen dat de meesten het toch niet controleren.
(ik controleer het eigenlijk nooit als ik wisselgeld terugkrijg )
Dan kan je beter pieken en zo eens in de zoveel tijd een groter geldbedrag niet teruggeven.
Of het briefje wel laten zien, klant kijkt andere kant op, en niet al het geld geven.
DarkerThanBlackzondag 13 juli 2008 @ 19:42
quote:
Op zondag 13 juli 2008 15:00 schreef Kevint91 het volgende:
Ik heb sinds een maandje een baantje in de horeca.
Hierbij moet ik regelmatig aan klanten wisselgeld teruggeven.
Ik vroeg me af of er bepaalde regels zijn voor het teruggeven van wisselgeld aan de klant.
Terugtellen etc. kan ik wel, maar het geld teruggeven aan de klant lukt me nog niet helemaal.
Moet je bijvoorbeeld bij klein beginnen, of juist bij de biljetten? En tel je naar het bedrag toe dat de klant geeft of andersom? En hoe zeg je dat dan tegen de klant?
Je wilt de klant duidelijk maken, dat wat de klant terug krijgt, ook klopt. Dus je geeft op dezelfde manier het geld aan de klant, als dat je zelf telt. Daarnaast, is het niet onhandig als je bijvoorbeeld eerst briefgeld op je handen krijgt, en vervolgens klein geld? Klein geld valt soms op het briefgeld en glijd zo weg.
700MBzondag 13 juli 2008 @ 21:36
quote:
Op zondag 13 juli 2008 15:00 schreef Kevint91 het volgende:
Ik vroeg me af of er bepaalde regels zijn voor het teruggeven van wisselgeld aan de klant.
Ja, het bedrag moet kloppen. Elke klant die zeurt over de volgorde van het teruggeven stelt zich aan en moet niet zeuren.
Gitaristvrijdag 18 juli 2008 @ 15:25
Ik tel altijd van de prijs van het product door naar het bedrag waar de klant mee betaald:

Prijs (stel): 4,35
Klant betaald met: 10

Ik betaal terug met:
1 x 0,05 (= 4,40)
1 x 0,10 (= 4,50)
1 x 0,50 (= 5,00)
1 x 5,00 (= 10,00)

Werkt altijd en je kan je niet vergissen.
ozzietukkervrijdag 18 juli 2008 @ 19:33
quote:
Op vrijdag 18 juli 2008 15:25 schreef Gitarist het volgende:
Ik tel altijd van de prijs van het product door naar het bedrag waar de klant mee betaald:

Prijs (stel): 4,35
Klant betaald met: 10

Ik betaal terug met:
1 x 0,05 (= 4,40)
1 x 0,10 (= 4,50)
1 x 0,50 (= 5,00)
1 x 5,00 (= 10,00)

Werkt altijd en je kan je niet vergissen.
Ik mag toch hopen dat de klant zegt maak van die 4,35 maar 5 euro en laat de rest maar zitten.

Persoonlijk ben ik niet van het fooi geven, maar op gruis wisselgeld zit ik ook weer niet altijd te wachten....

En inderaad, van klein naar groot werken, maar niet alle mensen achter een kassa kunnen dat tegenwoordig...
baskickvrijdag 18 juli 2008 @ 19:58
quote:
Op vrijdag 18 juli 2008 19:33 schreef ozzietukker het volgende:

[..]

Ik mag toch hopen dat de klant zegt maak van die 4,35 maar 5 euro en laat de rest maar zitten.
In de horeca wel, maar over het algemeen niet, neem ik aan? Of rond jij je boodschappen en andere aankopen altijd af?
ozzietukkervrijdag 18 juli 2008 @ 20:04
quote:
Op vrijdag 18 juli 2008 19:58 schreef baskick het volgende:

[..]

In de horeca wel, maar over het algemeen niet, neem ik aan? Of rond jij je boodschappen en andere aankopen altijd af?
Maar TS heeft het over de horeca.. uiteraard zullen er altijd een paar mensen zijn die hun geld gepast terug willen hebben, maar het merendeel zal toch het bedrag afronden.
Ik ben overigens zelf iemand die als het bjivoorbeeld exact 10 euro is, 10 euro betaal en dan geen extra munten of iets dergelijk pak om maar een fooi te moeten geven, het moet vrijblijvend zijn, en het moet een doel hebben, bijvoorbeeld niet teveel kleingeld terugkrijgen. De horecamedewerker moet door zijn werkgever gewoon goed betaald worden.
akaeenkutwijfvrijdag 18 juli 2008 @ 20:09
Eerst bedrag rond maken (bv 2.95 maak je 3.00 en dan 5.00) en dan pas de briefjes geven...
Altijd terugtellen, al is in de horeca een kasverschil denk ik moeilijker te controleren...
geeveezaterdag 19 juli 2008 @ 00:41
Van klein naar groot werken zoals hierboven beschreven in het topic.

Of je fooi krijgt af of je klant tevreden is over de verleende service.
700MBdinsdag 22 juli 2008 @ 18:26
quote:
Op vrijdag 18 juli 2008 19:33 schreef ozzietukker het volgende:
Ik mag toch hopen dat de klant zegt maak van die 4,35 maar 5 euro en laat de rest maar zitten.
Ik wil toch hopen van niet.
boarndinsdag 22 juli 2008 @ 20:22
Sommige cassiere's zijn ook helemaal de weg kwijt als iets 13,85 kost en je geeft 20 euro en nog 0,35 extra aan ze...

IN dat geval krijg je dus 1x0,50 1x1,00 en 1x 5,00 = 6,50 terug.
_Flash_dinsdag 22 juli 2008 @ 21:30
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 20:22 schreef boarn het volgende:
Sommige cassiere's zijn ook helemaal de weg kwijt als iets 13,85 kost en je geeft 20 euro en nog 0,35 extra aan ze...

IN dat geval krijg je dus 1x0,50 1x1,00 en 1x 5,00 = 6,50 terug.
Dat moet je ook niet doen, proberen mee te denken
boarndinsdag 22 juli 2008 @ 21:52
Dat is mee denken, zo kom ik van mn klein geld af zoals de centen tot 0,20.
En in de supermarkt zijn ze er juist blij mee omdat ze daar vaak te weinig klein wisselgeld hebben.
_Flash_dinsdag 22 juli 2008 @ 21:58
Precies, maar dan moet de cassiere het wel snappen
Blikdinsdag 22 juli 2008 @ 22:00
ik deed in de horeca nooit aan terugtellen, is ook lastig als je maar 1 hand hebt en in je andere hand een dienblad.