JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 18:51 |
Zonet ben ik begonnen met het inbranden van een nieuwe gietijzeren wok. Nu ben ik zo stom geweest om de eerste sessie slaolie te gebruiken. Nu, tweede sessie met zonnebloemolie. Euhm is er nu iets goed fout gegaan? Slaolie is voor koude bereiding... | |
santax | zaterdag 12 juli 2008 @ 18:56 |
Wat? | |
kaasplankje | zaterdag 12 juli 2008 @ 18:59 |
quote:Heb je al een raampje open gezet? ![]() | |
santax | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:01 |
quote:Ik wilde het niet zo hard brengen ![]() | |
Flashwin | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:03 |
quote: ![]() | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:03 |
het staat hier BLAUW!!! ![]() Maar dat is met de zonnebloemolie niet anders overigens. | |
santax | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:11 |
Misschien is het een tip om het vuur iets minder hard te zetten ![]() Als er blauwe damp vanaf komt is ie TE heet namelijk... Mocht ie overingens in de fik vliegen: GEEN WATER GEBRUIKEN! Ook niet een beetje ![]() Deksel erop en brandweer bellen ![]() | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:13 |
Dat het wat rookt (blauwe damp is overdreven) is geen punt, en het moet juist op hoog vuur zodat die wok zwart wordt, zie bv hier: | |
Matje-1989 | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:25 |
quote:Als ie in de vik is, dan kun je gewoon rustig de pan heen en weer bewegen ( mits er nog olie in zit ) en dan langzaam blazen. Dan gaat het voor ook uit ![]() ![]() | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:32 |
Maargoed, het is toch niet helemaal goed gegaan met die slaolie denk ik. Na de tweede inbrandsessie wilde ik het overtollig vet weghalen met wat keukenrol, maar er ontstond allemaal bruine drap. Om de pan schoon te krijgen van dat spul, wat het ook is, ben ik er nu water in aan het koken. En wat gebeurt er: die zwarte laag onderin laat los, bladertjes. Is dat de verbrande slaolie, want ik dacht dat de pan zelf echt zou gaan verkleuren... Moet ik dat eerst wegkoken en dan nog eens een keer met zonnebloemolie inwerken. Of die pan wegpleuren..? | |
yvonne | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:37 |
Euhm, slaolie kan prima verhit worden tot 180 graden, dus dat slaolie voor koude bereiding is weet ik niet waar je dat vandaan hebt. | |
kaasplankje | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:40 |
quote:leg er een stukje kippengaas over dan kan je er vanavond op barbequen ![]() | |
Matje-1989 | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:42 |
quote:Klopt, volgens mij is het gewoon logisch dat alles rookt en was dat niet omdat hij de 'verkeerde' olie heeft gebruikt. @ TS, juist nu door het water in de wok te koken doe je dingen fout. Je had gewoon door moeten gaan.. ![]() | |
Matje-1989 | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:43 |
quote: ![]() ![]() | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:43 |
quote:Staat op de fles. Wat is dan die zwarte laag die onderin ontstaan is tijdens het losbranden die nu langzaam losweekt? | |
yvonne | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:51 |
Weet ik veel, heb je een ding met Tefallaag? En heb je een gietijzeren wok, of wadjang, want dat wordt nog weleens door elkaar gegooid. Laat dat ding nou eerst eens afkoelen en kijk dan nog eens wat er los gelaten heeft. Dat inbranden is btw om het roesten tegen te gaan. | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 19:52 |
Het is geen tefal, geen anti-aanbak laag of wat voor shit dan ook. Gewoon gietijzer, een wok geen wadjang. | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 20:07 |
Ik denk toch dat het slaolie was. Heel gelukkig heb ik die hele zwart/bruine laag eraf kunnen koken en ziet de pan er weer gaaf uit. Dan ga ik dat inbranden nog maar eens herhalen en dan dit keer met de goede olie, zonnebloem. Hier staat dat het inbranden zo'n 10 minuten moet duren, afhankelijk van hoe de zonnebloem reageert doe ik het dit keer wellicht wat minder lang. | |
santax | zaterdag 12 juli 2008 @ 20:11 |
ezel, steen, geen 2de keer... *aandelen beverwijk koopt en alvast een nieuwe skin download om tegen grof geld aan TS te kunnen doorverkopen* | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 20:33 |
ik begin onderhand aardige trek te krijgen, m'n wokje is bijna klaar voor gebruik!! deze fan gebruikt ook ui om de wok klaar te maken voor gebruik [ Bericht 46% gewijzigd door JJasperO op 12-07-2008 20:45:44 ] | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 20:45 |
Pffff zonnebloemolie zelfde verhaal. Verbrandt ook in de pan, weer een zwarte laag ![]() Dat lijkt me toch niet de bedoeling van inbranden: een laag verbrande/zwarte olie. Hoewel men het wel altijd heeft over het zwart worden van de pan bij het inbranden. Andere olie? Hoewel men hier toch duidelijk spreekt over zonnebloemolie. | |
Matje-1989 | zaterdag 12 juli 2008 @ 20:57 |
![]() Prutser ben je ook ![]() Hoe ga je precies te werk? | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 21:01 |
Ik spoel de wok met heet water af met zo'n schuursponsje, maak het daarna droog met keukenpapier. Zet de pan op het hoge vuur. Laat 'm overal goed warm worden. Pak een keukenrol, dip ik in de zonnebloemolie en die smeer ik in de pan. Van buiten naar binnen, zodat overal olie zit. Dan laat je dat staan, maar na al een minuut of een minuutje of twee begint de olie aan te branden. Zo ging ik te werk. Nu kook ik die tweede laag eruit, daarna zet ik die pan opzij en ga ik iets klaarmaken zonder wok. Eerst eten! (ben dat wokken nu al zat! ![]() | |
JJasperO | zaterdag 12 juli 2008 @ 23:21 |
Welnu die tweede laag verbande zonnebloemolie heb ik er niet helemaal afgekregen. Er heerst nog een lichte bruine gloed in de binnenste cirkels en er zijn nog zwarte puntjes van de verbrande zonnebloemolie zichtbaar. Ik krijg e.e.a. er niet uitgekookt/uitgeschuurd. Is de pan daardoor onbruikbaar, of zijn bruine/zwarte plekken uiteindelijk onvermijdelijk en onschadelijk op zo'n wok..? Maandag herhaal ik het proces met pindaolie, ook wel arachide genoemd, dat blijkbaar nog beter tegen hitte kan. Dan zal ik de pan eerst verwarmen, de pan met olie bewerken en dat op laag vuur laten staan. | |
Lienekien | zondag 13 juli 2008 @ 10:47 |
Van het inbranden krijg je wel een geblakerde wok. Dat hoort zo en het is niet de bedoeling dat je daarna met een schuurspons dat er weer allemaal uit gaat boenen. | |
SHE | zondag 13 juli 2008 @ 11:05 |
Gast, ben je dom? Je zit : 1. met schuursponsjes te kutten ( nooit doen ) 2. de brand er steeds uit te halen 3. ongelofeloos dom te doen Allereerst hoop ik dat je wok van plaatstaal is en niet zoals je zegt van gietijzer. Gietijzer hoef je namelijk niet in te branden ![]() Die moet je met wat spek of ganzenvet inwarmen zodat het vet in de porieen trekt. Plaatstaal kan je wel inbranden; alleen dat moet je een paar keer herhalen, tot het helemaal schoon is. Wokken vind ik persoonlijk ook vreselijk onpraktisch in gietijzer, maar dat moet je lekker zelf weten natuurlijk. | |
JJasperO | zondag 13 juli 2008 @ 13:10 |
quote:Maar wat verschroeit er dan? Het materiaal zelf of de olie? Aangezien ik het de ontstane zwarte laag eruit kon koken lijkt het erop dat het niet de pan zelf is geweest, maar de olie dat is verbrand. Nu vermoed ik dat verbrande olie niet zo gezond is om in te koken, maar dat is puur gevoel. En wie zegt dat die olie niet loslaat tijdens het wokken, dat kan immers ook tijdens het loskoken. quote:Het is een gietijzeren wok. Of deze wok wel of niet ingebrand moet worden, zijn de meningen dan over verdeeld: klik klik En zo zijn er ook op fora voldoende posts van mensen te vinden die in de veronderstelling zijn dat ook gietijzer ingebrand dient te worden. Edit: Je merkt op liever geen schuurspons te gebruiken. Dan zijn de meningen daar ook over verdeeld, getuige deze wokfan: [ Bericht 10% gewijzigd door JJasperO op 13-07-2008 13:21:18 ] | |
SHE | zondag 13 juli 2008 @ 13:28 |
Is het resultaat wat je noemt in dit topic niet genoeg reden om van mij aan te nemen dat inbranden in gietijzer echt ontzettende nonsens is? Maar goed, zoek het ook lekker uit. Jouw pan! | |
Matje-1989 | zondag 13 juli 2008 @ 13:33 |
Eensch met SHE, je ziet he toch tot 2x toe mislukken?![]() | |
JJasperO | zondag 13 juli 2008 @ 13:34 |
quote:Er zijn mensen die stellen dat de laag verbrande olie juist het beoogde resultaat van inbranden is, ook op plaatstaal. Dus als de één A zegt en de ander B zegt en ik volgens jou erg dom ben, dan begrijp je dat ik niet meer wat wat juist is. | |
SHE | zondag 13 juli 2008 @ 13:41 |
Ik had je overigens niet dom moeten noemen, want als jij al dom bent dan ben ik in mijn leven triljoen keren dom geweest. Wij culi-snobs gaan lief met onze pannen om. Geen schuurspons, geen eng gedoe. Plaatstaal zeker wel inbranden; alhoewel je ze eigenlijk schoon brandt. Dat werkt makkelijk, doe je een keer of 3 en dan zie je ook meteen aan de pan dat het netjes ingebrand is. Gietijzer is van een hele andere samenstelling en vooral heel poreus. Die geven wij een goed warm vetbadje en laten we vooral met rust. Schuren is al helemaal uit den boze. Gietijzer wordt vanzelf ingebrand door het koken ermee; die moet je alleen goed vet houden; juist omdat het poreus is. |