edcetera | maandag 7 juli 2008 @ 22:23 |
Bij deze wil ik even een ode uitroepen aan het hele scala van kruiden, die er wereldwijd te vinden zijn en die een gerecht vaak zo speciaal maken of zelfs iets simpels van een "slappe hap" kunnen transformeren tot een wereldgerecht. Welke kruiden / smaakversterkers hebben jullie in huis en welke zijn een aanrader (eventuele tips voor gerechten, waar ze bij uitstek voor geschikt zijn, zijn welkom) Wat is ALTIJD in huis heb (onder het motto: regelmatig verhuisd, maar hier start ik toch mee, anders kan ik niet koken) - zwarte peper - curry (een masala) - paprika - oregano - peterselie - chili smaakversterkers: - Aromat - soya saus ========= Wat ik na een tijdje altijd in huis heb: - basilicum (voor de vis) - thijm (steaks!!!) - nootmuskaat (voor de aardappelpuree) - uipoeder - lemon grass (kip!) - bieslook (VERS!!! voorde yoghurt / zure sauzen) - mosterd - gedroogde kokos - komijn Verder basic saus: -hoi sin sauce (zoete soya achtige saus met sesamzaad) knoflook en melkpoeder/kondensmelk | |
Angst | maandag 7 juli 2008 @ 22:42 |
ik heb een kruidentuintje met verse munt, basilicum, peterselie en bieslook ![]() maar wat ik echt superveel gebruikt is KANEEL vooral voor toetjes, en verder ben ik creatief | |
edcetera | maandag 7 juli 2008 @ 23:02 |
Jaaa, verse munt, die was ik vergeten. Basilicum? kun je dat buiten groeien in NL? | |
Angst | maandag 7 juli 2008 @ 23:02 |
gaat nog niet echt lekker ![]() hehe ![]() | |
edcetera | maandag 7 juli 2008 @ 23:20 |
Zou 's zomers geen probleem moeten zijn met de juiste voeding, anders lekker binnen achter het raampje ![]() | |
MinderMutsig | maandag 7 juli 2008 @ 23:31 |
Basilicum wil prima hoor, als je het op een zonnig plekje zet. ![]() Wat ik (bijna) altijd vers of uit de vriezer in huis heb en in de zomermaanden uit eigen tuin: Bieslook tijm rozemarijn peterselie munt peterselie basilicum koriander dille Gedroogd: korianderblad oregano marjolein tijm rozemarijn munt Verder: gember!! knoflook verschillende soorten pepertjes uien (duh) Kruiden en specerijen: zout peper paprikapoeder en gerookte paprikapoeder een milde en een pittige kerrie komijn korianderzaad kurkuma piment foelie kruidnagelen nootmuskaat cayennepeper / chilipeper mosterdzaad jeneverbessen kardemom djahé saffraan laos serehpoeder gemalen kaneel en kaneelstokjes gemalen anijszaad steranijs vanillestokjes cacao Andere smaakmakers: honing jam,marmelade,gelei diverse soorten mosterd; minimaal een grove en een fijne sambals ketjap soyasaus wasabi balsamicoazijn aromat En ja, dat is er echt altijd allemaal. ![]() | |
edcetera | maandag 7 juli 2008 @ 23:59 |
quote:In ieder geval een kookgek hier ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door edcetera op 08-07-2008 00:07:46 ] | |
MinderMutsig | dinsdag 8 juli 2008 @ 00:24 |
quote:Zelf ketjap maken? Enlighten me please. ![]() Verse oregano is inderdaad lekker maar ik gebruik het niet zo heel veel en ik vind de smaak van gedroogde eigenlijk best lekker. Ik koop wel eens verse maar alleen voor specifieke gerechten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasabi Ik ben nog een paar dingen vergeten trouwens. Laurier heb ik bijvoorbeeld ook standaard in huis. | |
Stansfield | dinsdag 8 juli 2008 @ 12:16 |
Straks in mijn nieuwe huis wil ik eigenlijk ook wel een stukje tuin reserveren voor kruiden. | |
Innocence | dinsdag 8 juli 2008 @ 12:55 |
![]() Hier alleen zwarte peper, shoarmakruiden, kurkuma, vleeskruiden en oregano. Wel vaak nog een plantje basilicum of peterselie erbij. Maar wel knoflook, gember, uien, gele curry, sojasaus, balsamicoazijn, olijfolie, mosterd, sambal en honing, altijd in huis. | |
Axia | dinsdag 8 juli 2008 @ 14:03 |
Ben net in mijn nieuwe huis (3 dagen), dus heb op dit moment alleen maar: Zwarte peper Witte peper Knoflookpoeder Nootmuskaatpoeder Gemberpoeder Kerriekruiden Knoflook Uien Zoete en zoute ketjap Laospoeder Laurierblaadjes Maggi-blokjes | |
winniedepooh | woensdag 9 juli 2008 @ 19:34 |
zout uien witte peper kaneel oregano kerrie | |
Isegrim | donderdag 10 juli 2008 @ 10:13 |
Wordt een beetje en lange post. ![]() ![]() Verder nog een rozemarijnplantje, een bieslook en een basilicum. | |
#ANONIEM | donderdag 10 juli 2008 @ 10:34 |
quote:Herkenbaar, is hier ook zo ![]() ![]() | |
MinderMutsig | donderdag 10 juli 2008 @ 11:33 |
quote:Oh, zo'n post is handiger dan mijn lijst. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door MinderMutsig op 10-07-2008 12:12:31 ] | |
edcetera | donderdag 10 juli 2008 @ 12:22 |
quote:Google eens lekker op een recept met dat specifieke kruid en als het recept je wat lijkt, gewoon doen Lidl verkoop tegenwoordig kruidenplantjes voor bijna niks ![]() De Geraniums zijn de deur uitgeschopt ![]() | |
ColdFeet | donderdag 10 juli 2008 @ 12:27 |
I'm with Ise & MinderMutsig ![]() MiMu, ik gebruik verse oregano wel voor in salades (griekse style), daarin is het erg lekker. Maar gedroogde heeft veel meer smaak ![]() Als je basilicumplantjes de winter niet overleven: diepvriesbasilicum van daregal. Beetje papperige textuur, maar goede, verse smaak ![]() | |
Patries86 | donderdag 10 juli 2008 @ 12:30 |
zout, peper, cajunkruiden, patatkruiden, tabasco, kerrie | |
MinderMutsig | donderdag 10 juli 2008 @ 12:44 |
quote:Er is niks mis met gedroogde kruiden! Je moet ze alleen wel goed gebruiken. Gedroogd geeft een heel andere smaak dan vers en daar moet je rekening mee houden. Dat is net als met uienpoeder of gemberpoeder; dat kan je niet vervangen door verse uien of gember zonder de smaak drastisch te veranderen. Al dat yuppengedoe dat alles ineens vers moet. ![]() Ik zal eens kijken naar die diepvriesbasilicum maar in de winter haal ik een deel van mijn kruiden naar binnen en als ze het dan nog niet overleven koop ik altijd gewoon nieuwe. ![]() En nu ik toch aan het vloeken in de kerk ben met mijn gedroogde kruiden statement: basilicum is een van de meest overgewaardeerde kruiden ooit. In heel kleine hoeveelheden is het prima maar als je te veel gebruikt (en dat is al heel snel zo!) smaakt het gewoon alsof je gras zit te eten. ![]() | |
ColdFeet | donderdag 10 juli 2008 @ 12:48 |
Grappig, dat zei mijn broertje ook, idd ![]() ![]() Sommige kruiden zijn gedroogd echt een prima vervanger voor vers. Ik denk aan dille, tijm, oregano, zelfs munt. Maar gedroogde peterselie en basilicum en bieslook kunnen me gestolen worden ![]() Patries, waarvoor gebruik je die kruiden zoal? ![]() | |
Patries86 | donderdag 10 juli 2008 @ 12:52 |
quote:Over de aardappels(patatkruiden en tabasco en cajun) , door roerei heen(tabasco of cajun of patat. peper en zout over de groentes etc, kerrie voor de kip kerrie etc oja ook nog nootmuskaat in huis ![]() | |
MinderMutsig | donderdag 10 juli 2008 @ 12:58 |
![]() ![]() Munt heeft gedroogd een heel andere smaak dan vers. Welke je moet gebruiken is echt helemaal afhankelijk van het gerecht en de smaak die je wilt bereiken. Verse munt in een stoofpotje is doodzonde, je proeft er nauwelijks iets van. Lekker over vanille-ijs: kiwi pureren, gedroogde(!!) munt en evt. een beetje suikerwater erbij en dat even goed laten trekken in de koelkast. [ Bericht 49% gewijzigd door MinderMutsig op 10-07-2008 13:03:44 ] | |
ColdFeet | donderdag 10 juli 2008 @ 13:04 |
quote:Ja, ik ben ook fan. in een mengseltje met munt, peterselie en lente-ui ![]() Of gewoon plain, in een doperwtensoepje ![]() | |
_Hestia_ | donderdag 10 juli 2008 @ 13:15 |
Ik zal zo mn lijst even posten, maar die is erg lang iig. | |
Isegrim | donderdag 10 juli 2008 @ 13:17 |
Dille is heerlijk ja. ![]() Ik vind basilicum wel geweldig, ook in grote hoeveelheden. ![]() ![]() ![]() | |
ColdFeet | donderdag 10 juli 2008 @ 13:20 |
quote:Citroenijs met basilicum ![]() | |
_Hestia_ | donderdag 10 juli 2008 @ 13:20 |
Ik heb even mijn kruidendoos ( zo'n plastic doos van de Xenos) erbij gepakt. Komt ie: laurierblad italiaanse kruiden kruidnagelen selderieblad chilipoeder basilicum cayennepeper rozemarijn kaneel knoflookpoeder kerrie paprikapoeder korianderblad nootmuskaat tijm gemberwortel laos salieblad oregano bieslook peterselie dille zwarte peper witte peper zout kipkruiden | |
Isegrim | donderdag 10 juli 2008 @ 13:23 |
Ik heb trouwens ook een kruidenpotjesfetish. Als ik goeie potjes tegenkom moet ik ze hebben. | |
_Hestia_ | donderdag 10 juli 2008 @ 13:26 |
quote:Same here, en als ik weer eens wat tegenkom dat ik nog niet heb, neem ik het ook gewoon mee, ook al weet ik op dat moment nog niet wat ik er mee moet. Echt koken ben ik een tijdje geleden mee begonnen, eerst at ik altijd van die Knorr/Honig/Conimex maaltijden, maar nou wissel ik die regelmatig af met "echte" recepten en experimenteer ik met kruiden enzo ![]() | |
Isegrim | donderdag 10 juli 2008 @ 13:45 |
quote:Way to go. ![]() ![]() | |
_Hestia_ | donderdag 10 juli 2008 @ 13:50 |
quote:Tja, je bent student en wilt makkelijk en snel eten hebben, maar na 3 jaar ken je die pakketten ook wel en ga je toch eens verder kijken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Axia | donderdag 10 juli 2008 @ 14:09 |
quote:Ik heb dat dus met kookboeken. ![]() | |
MinderMutsig | donderdag 10 juli 2008 @ 14:24 |
quote:Water met plakjes verse gember, een paar kleine stukjes rode peper en verse munt. ![]() quote:Kruidenpotjes zijn goedkoper hoor. ![]() | |
_Hestia_ | donderdag 10 juli 2008 @ 14:34 |
quote:Daar heb ik er inmiddels ook al een heleboel van, maar maak ook gewoon regelmatig gerechten uit het Fok! kookboek, staan ook erg veel lekkere dingen in ![]() | |
Sowflow | maandag 14 juli 2008 @ 19:58 |
KNOFLOOK-JUNKIE HIER!!! Hey, zwarte peper wel uit een draaimolen hè...? |