abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 7 juli 2008 @ 22:23:57 #1
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59959423
Bij deze wil ik even een ode uitroepen aan het hele scala van kruiden, die er wereldwijd te vinden zijn
en die een gerecht vaak zo speciaal maken of zelfs iets simpels van een "slappe hap" kunnen transformeren tot een wereldgerecht.

Welke kruiden / smaakversterkers hebben jullie in huis en welke zijn een aanrader (eventuele tips voor gerechten, waar ze bij uitstek voor geschikt zijn, zijn welkom)

Wat is ALTIJD in huis heb (onder het motto: regelmatig verhuisd, maar hier start ik toch mee, anders kan ik niet koken)

- zwarte peper
- curry (een masala)
- paprika
- oregano
- peterselie
- chili

smaakversterkers:

- Aromat
- soya saus

=========

Wat ik na een tijdje altijd in huis heb:

- basilicum (voor de vis)
- thijm (steaks!!!)
- nootmuskaat (voor de aardappelpuree)
- uipoeder
- lemon grass (kip!)
- bieslook (VERS!!! voorde yoghurt / zure sauzen)
- mosterd
- gedroogde kokos
- komijn

Verder basic saus: -hoi sin sauce (zoete soya achtige saus met sesamzaad)
knoflook en melkpoeder/kondensmelk
The best firms advertise the least...
  maandag 7 juli 2008 @ 22:42:27 #2
39114 Angst
CorticotropinReleasingHormon
pi_59959935
ik heb een kruidentuintje met verse munt, basilicum, peterselie en bieslook
maar wat ik echt superveel gebruikt is KANEEL
vooral voor toetjes,
en verder ben ik creatief
In theorie vind ik iedereen aardig!
<a href="http://img170.exs.cx/img170/7325/img90181an.jpg" rel="nofollow" target="_blank">check mijn schilderij!</a>
Jagermaster alleen als ie bloed en bloedheet is!
  maandag 7 juli 2008 @ 23:02:10 #3
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59960577
Jaaa, verse munt, die was ik vergeten.
Basilicum? kun je dat buiten groeien in NL?
The best firms advertise the least...
  maandag 7 juli 2008 @ 23:02:53 #4
39114 Angst
CorticotropinReleasingHormon
pi_59960598
gaat nog niet echt lekker nee
hehe maar het is nog niet dood
In theorie vind ik iedereen aardig!
<a href="http://img170.exs.cx/img170/7325/img90181an.jpg" rel="nofollow" target="_blank">check mijn schilderij!</a>
Jagermaster alleen als ie bloed en bloedheet is!
  maandag 7 juli 2008 @ 23:20:37 #5
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59961183
Zou 's zomers geen probleem moeten zijn met de juiste voeding, anders lekker binnen achter het raampje
The best firms advertise the least...
pi_59961438
Basilicum wil prima hoor, als je het op een zonnig plekje zet.

Wat ik (bijna) altijd vers of uit de vriezer in huis heb en in de zomermaanden uit eigen tuin:
Bieslook
tijm
rozemarijn
peterselie
munt
peterselie
basilicum
koriander
dille

Gedroogd:
korianderblad
oregano
marjolein
tijm
rozemarijn
munt

Verder:
gember!!
knoflook
verschillende soorten pepertjes
uien (duh)

Kruiden en specerijen:
zout
peper
paprikapoeder en gerookte paprikapoeder
een milde en een pittige kerrie
komijn
korianderzaad
kurkuma
piment
foelie
kruidnagelen
nootmuskaat
cayennepeper / chilipeper
mosterdzaad
jeneverbessen
kardemom
djahé
saffraan
laos
serehpoeder
gemalen kaneel en kaneelstokjes
gemalen anijszaad
steranijs
vanillestokjes
cacao

Andere smaakmakers:
honing
jam,marmelade,gelei diverse soorten
mosterd; minimaal een grove en een fijne
sambals
ketjap
soyasaus
wasabi
balsamicoazijn
aromat

En ja, dat is er echt altijd allemaal.
There is no love sincerer than the love of food.
  maandag 7 juli 2008 @ 23:59:57 #7
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59962192
quote:
Op maandag 7 juli 2008 23:31 schreef MinderMutsig het volgende:
Basilicum wil prima hoor, als je het op een zonnig plekje zet.

Wat ik (bijna) altijd vers of uit de vriezer in huis heb en in de zomermaanden uit eigen tuin:

bla bla bla....

Gedroogd:

oregano EEN tip: ga voor de verse (of vers gedroogd in de koelkast


Andere smaakmakers:
honing yess, maar dan ook gewoon suiker in z'n algemeen (en rietsuiker )

ketjap
soyasaus


Waarom niet zelf ketjap maken van je soyasaus

wasabi (Was da??)


In ieder geval een kookgek hier

[ Bericht 0% gewijzigd door edcetera op 08-07-2008 00:07:46 ]
The best firms advertise the least...
pi_59962682
quote:
Op maandag 7 juli 2008 23:59 schreef edcetera het volgende:

[..]

In ieder geval een kookgek hier
Zelf ketjap maken? Enlighten me please.

Verse oregano is inderdaad lekker maar ik gebruik het niet zo heel veel en ik vind de smaak van gedroogde eigenlijk best lekker. Ik koop wel eens verse maar alleen voor specifieke gerechten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasabi

Ik ben nog een paar dingen vergeten trouwens. Laurier heb ik bijvoorbeeld ook standaard in huis.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59968752
Straks in mijn nieuwe huis wil ik eigenlijk ook wel een stukje tuin reserveren voor kruiden.
pi_59969644


Hier alleen zwarte peper, shoarmakruiden, kurkuma, vleeskruiden en oregano.
Wel vaak nog een plantje basilicum of peterselie erbij.

Maar wel knoflook, gember, uien, gele curry, sojasaus, balsamicoazijn, olijfolie, mosterd, sambal en honing, altijd in huis.
Sweet and innocent...
pi_59971423
Ben net in mijn nieuwe huis (3 dagen), dus heb op dit moment alleen maar:

Zwarte peper
Witte peper
Knoflookpoeder
Nootmuskaatpoeder
Gemberpoeder
Kerriekruiden
Knoflook
Uien
Zoete en zoute ketjap
Laospoeder
Laurierblaadjes
Maggi-blokjes
pi_60003173
zout
uien
witte peper
kaneel
oregano
kerrie
pi_60013752
Wordt een beetje en lange post. Ik heb een behoorlijk grote kruidenverzameling. En elke keer dat ik iets tegenkom dat ik nog niet heb, koop ik het. Ook als ik niet weet wat ik ermee moet.

Verder nog een rozemarijnplantje, een bieslook en een basilicum.
pi_60014174
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 10:13 schreef Isegrim het volgende:
Wordt een beetje en lange post. Ik heb een behoorlijk grote kruidenverzameling. En elke keer dat ik iets tegenkom dat ik nog niet heb, koop ik het. Ook als ik niet weet wat ik ermee moet.

Verder nog een rozemarijnplantje, een bieslook en een basilicum.
Herkenbaar, is hier ook zo Of ik denk dat ik het nog niet heb en dan koop ik het en heb ik het dubbel zoals mosterzaad en nootmuskaat
pi_60015418
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 10:13 schreef Isegrim het volgende:
Wordt een beetje en lange post. Ik heb een behoorlijk grote kruidenverzameling. En elke keer dat ik iets tegenkom dat ik nog niet heb, koop ik het. Ook als ik niet weet wat ik ermee moet.

Verder nog een rozemarijnplantje, een bieslook en een basilicum.
Oh, zo'n post is handiger dan mijn lijst.

[ Bericht 0% gewijzigd door MinderMutsig op 10-07-2008 12:12:31 ]
There is no love sincerer than the love of food.
  donderdag 10 juli 2008 @ 12:22:38 #16
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60016463
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 10:13 schreef Isegrim het volgende:
Wordt een beetje en lange post. Ik heb een behoorlijk grote kruidenverzameling. En elke keer dat ik iets tegenkom dat ik nog niet heb, koop ik het. Ook als ik niet weet wat ik ermee moet.

Verder nog een rozemarijnplantje, een bieslook en een basilicum.
Google eens lekker op een recept met dat specifieke kruid en als het recept je wat lijkt, gewoon doen


Lidl verkoop tegenwoordig kruidenplantjes voor bijna niks

De Geraniums zijn de deur uitgeschopt
The best firms advertise the least...
pi_60016561
I'm with Ise & MinderMutsig

MiMu, ik gebruik verse oregano wel voor in salades (griekse style), daarin is het erg lekker. Maar gedroogde heeft veel meer smaak Dit itt bijvoorbeeld basilicum.
Als je basilicumplantjes de winter niet overleven: diepvriesbasilicum van daregal. Beetje papperige textuur, maar goede, verse smaak
pi_60016617
zout, peper, cajunkruiden, patatkruiden, tabasco, kerrie
pi_60016895
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 12:27 schreef ColdFeet het volgende:
I'm with Ise & MinderMutsig

MiMu, ik gebruik verse oregano wel voor in salades (griekse style), daarin is het erg lekker. Maar gedroogde heeft veel meer smaak Dit itt bijvoorbeeld basilicum.
Als je basilicumplantjes de winter niet overleven: diepvriesbasilicum van daregal. Beetje papperige textuur, maar goede, verse smaak
Er is niks mis met gedroogde kruiden! Je moet ze alleen wel goed gebruiken. Gedroogd geeft een heel andere smaak dan vers en daar moet je rekening mee houden. Dat is net als met uienpoeder of gemberpoeder; dat kan je niet vervangen door verse uien of gember zonder de smaak drastisch te veranderen.
Al dat yuppengedoe dat alles ineens vers moet.
Ik zal eens kijken naar die diepvriesbasilicum maar in de winter haal ik een deel van mijn kruiden naar binnen en als ze het dan nog niet overleven koop ik altijd gewoon nieuwe.

En nu ik toch aan het vloeken in de kerk ben met mijn gedroogde kruiden statement: basilicum is een van de meest overgewaardeerde kruiden ooit. In heel kleine hoeveelheden is het prima maar als je te veel gebruikt (en dat is al heel snel zo!) smaakt het gewoon alsof je gras zit te eten.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_60017003
Grappig, dat zei mijn broertje ook, idd Ik vind het wel lekker

Sommige kruiden zijn gedroogd echt een prima vervanger voor vers. Ik denk aan dille, tijm, oregano, zelfs munt.
Maar gedroogde peterselie en basilicum en bieslook kunnen me gestolen worden

Patries, waarvoor gebruik je die kruiden zoal?
pi_60017105
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 12:48 schreef ColdFeet het volgende:
Grappig, dat zei mijn broertje ook, idd Ik vind het wel lekker

Sommige kruiden zijn gedroogd echt een prima vervanger voor vers. Ik denk aan dille, tijm, oregano, zelfs munt.
Maar gedroogde peterselie en basilicum en bieslook kunnen me gestolen worden

Patries, waarvoor gebruik je die kruiden zoal?
Over de aardappels(patatkruiden en tabasco en cajun) , door roerei heen(tabasco of cajun of patat. peper en zout over de groentes etc, kerrie voor de kip kerrie etc

oja ook nog nootmuskaat in huis
pi_60017258
Dille

Munt heeft gedroogd een heel andere smaak dan vers. Welke je moet gebruiken is echt helemaal afhankelijk van het gerecht en de smaak die je wilt bereiken. Verse munt in een stoofpotje is doodzonde, je proeft er nauwelijks iets van.

Lekker over vanille-ijs: kiwi pureren, gedroogde(!!) munt en evt. een beetje suikerwater erbij en dat even goed laten trekken in de koelkast.

[ Bericht 49% gewijzigd door MinderMutsig op 10-07-2008 13:03:44 ]
There is no love sincerer than the love of food.
pi_60017406
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 12:58 schreef MinderMutsig het volgende:
Dille

Ja, ik ben ook fan. in een mengseltje met munt, peterselie en lente-ui
Of gewoon plain, in een doperwtensoepje
pi_60017685
Ik zal zo mn lijst even posten, maar die is erg lang iig.
pi_60017727
Dille is heerlijk ja.

Ik vind basilicum wel geweldig, ook in grote hoeveelheden. Een échte insalata caprese... En wat ook lekker is: water met citroen en basilicum.
pi_60017807
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 13:17 schreef Isegrim het volgende:
Dille is heerlijk ja.

Ik vind basilicum wel geweldig, ook in grote hoeveelheden. Een échte insalata caprese... En wat ook lekker is: water met citroen en basilicum.
Citroenijs met basilicum
pi_60017818
Ik heb even mijn kruidendoos ( zo'n plastic doos van de Xenos) erbij gepakt.

Komt ie:

laurierblad
italiaanse kruiden
kruidnagelen
selderieblad
chilipoeder
basilicum
cayennepeper
rozemarijn
kaneel
knoflookpoeder
kerrie
paprikapoeder
korianderblad
nootmuskaat
tijm
gemberwortel
laos
salieblad
oregano
bieslook
peterselie
dille
zwarte peper
witte peper
zout
kipkruiden
pi_60017928
Ik heb trouwens ook een kruidenpotjesfetish. Als ik goeie potjes tegenkom moet ik ze hebben.
pi_60018001
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 13:23 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb trouwens ook een kruidenpotjesfetish. Als ik goeie potjes tegenkom moet ik ze hebben.
Same here, en als ik weer eens wat tegenkom dat ik nog niet heb, neem ik het ook gewoon mee, ook al weet ik op dat moment nog niet wat ik er mee moet.

Echt koken ben ik een tijdje geleden mee begonnen, eerst at ik altijd van die Knorr/Honig/Conimex maaltijden, maar nou wissel ik die regelmatig af met "echte" recepten en experimenteer ik met kruiden enzo
pi_60018516
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 13:26 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Same here, en als ik weer eens wat tegenkom dat ik nog niet heb, neem ik het ook gewoon mee, ook al weet ik op dat moment nog niet wat ik er mee moet.

Echt koken ben ik een tijdje geleden mee begonnen, eerst at ik altijd van die Knorr/Honig/Conimex maaltijden, maar nou wissel ik die regelmatig af met "echte" recepten en experimenteer ik met kruiden enzo
Way to go. Dood aan Knorr en Honig. Conimex is nog wel te doen.
pi_60018645
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 13:45 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Way to go. Dood aan Knorr en Honig. Conimex is nog wel te doen.
Tja, je bent student en wilt makkelijk en snel eten hebben, maar na 3 jaar ken je die pakketten ook wel en ga je toch eens verder kijken Alleen mn vriend die koopt nog wel altijd van die pakketten, dus als we daar eten ( op dinsdag en vrijdag-zondag) dan eet ik wel zo'n pakket, ook omdat hij niet echt veel kruiden of keukengerei als een knoflookpers ofzo heeft. En hij ook geen zin heeft om dat allemaal te kopen. Maar gewoon doordeweeks bij mezelf haast nooit meer Vind een zelfgemaakt recept toch een stuk lekkerder en begin koken nu ook gewoon echt leuk te vinden Van de winter ook allemaal stoofpotjes gemaakt, uren met zo'n stoofpot bezig zijn, heerlijk Dus heb echt de smaak te pakken
pi_60019100
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 13:23 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb trouwens ook een kruidenpotjesfetish. Als ik goeie potjes tegenkom moet ik ze hebben.
Ik heb dat dus met kookboeken.
pi_60019501
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 13:17 schreef Isegrim het volgende:
Dille is heerlijk ja.

Ik vind basilicum wel geweldig, ook in grote hoeveelheden. Een échte insalata caprese... En wat ook lekker is: water met citroen en basilicum.
Water met plakjes verse gember, een paar kleine stukjes rode peper en verse munt.
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 14:09 schreef Axia het volgende:

[..]

Ik heb dat dus met kookboeken.
Kruidenpotjes zijn goedkoper hoor.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_60019737
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 14:09 schreef Axia het volgende:

[..]

Ik heb dat dus met kookboeken.
Daar heb ik er inmiddels ook al een heleboel van, maar maak ook gewoon regelmatig gerechten uit het Fok! kookboek, staan ook erg veel lekkere dingen in
  maandag 14 juli 2008 @ 19:58:13 #35
207555 Sowflow
Spelfauten verplicht op FOK!
pi_60104412
KNOFLOOK-JUNKIE HIER!!!

Hey, zwarte peper wel uit een draaimolen hè...?
*The more we see, the more we understand, the less we feel the need to blame. -S2008-
*Wees niet bang dat het leven zal eindigen, wees bang dat het nooit zal beginnen.
*OP ZOEK NAAR OVERWINTERINGSPLEK! 20 GRADEN.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')