quote:
Een pak volle melk (bio,campina,AH, maakt niet echt uit)
60 ml yoghurt (gebruik hiervoor liefst bio-yoghurt of volle yoghurt)
Oven of ander toestel dat een liter vloeistof op ongeveer 36 tot 41 graden kan houden. Een elektrische oven werkt goed.
Recept
Schenk een liter melk in een pan en verwarm deze tot het kookpunt. Dit om de foute bacterieen te elimineren. Zet het dan snel uit zodat het niet overkookt.
Laat de melk afkoelen tot kamertemperatuur (onder de 42 graden), TIP: Vul een grotere pan met koud water en zet de pan met melk in deze pan. Wacht tot het water opgewarmd is en vul het dan weer met koud water. Zo koelt de melk erg hard af. Luchtkoeling versus Waterkoeling.
Neem nu 120 ml van deze melk en 60 ml van de commerciele yoghurt en meng deze in een beker. Doorroeren.
Gooi de inhoud van deze beker bij de melk
Goed alles doorroeren
Plaats de pan met melk-yoghurt mengsel in de oven (met theedoek afdekken) of giet het in de container van een yoghurt machine
Laat het nu 24 uur lang op een temperatuur van 36 tot 41 graden fermenteren (gewoon stil laten staan). LET OP: Als de temperatuur te hoog is, dan sterven de bacterieen en als de temperatuur te laag is, dan werken de bacterieen zeer traag. In beide gevallen zal de yoghurt niet goed zijn en nog steeds lactose bevatten.
Na 24 uur kan je de melk in de koelkast plaatsen.
Na een paar uurtjes is de melk op koelkasttemperatuur en kan je het eten.
TIPS: Ik gebruik geitenmelk, of paardenmelk of andere weirde melk. Simpelweg omdat ik heftig reageer op koemelk en de yoghurt met geit eigenlijk het lekkerst vind.