FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Wat van Thalassa's recepten
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 19:10
ik zou hier wat heerlijke recepten droppen met uiteraard foto's
Biancaviazaterdag 21 juni 2008 @ 19:11
Nou, doe maar dan!
starlazaterdag 21 juni 2008 @ 19:11
Laat me raden....Mediterrane gerechten?
-Peachzaterdag 21 juni 2008 @ 19:13
Leuk! Vanalles door elkaar of speciaal soort?
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 19:13
starla: onder andere...
hoe raad je dat zo?
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 19:16
-peach: van alles!

ik hou van koken en vind het leuk om met jullie te delen! ben aan het oploaden etc...

ben hier pas lid, hoe doe ik een avatar? :p
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 19:30
foto's zijn gemaakt met me mobiel..




Lange vingers-koekjes


dit is heel simpel maar ziet er professioneel uit en het is lekker!



Nodig:
1 pak lange vingers
1 zakje kokos
wat melk
1 bekertje slagroom (die je nog moet opkloppen)

Ga zo te werk:
Leg in een diep bord de kokos, en in een ander diep bord de melk.
Klop de slagroom op met genoeg poedersuiker,
maak het pak lange vingers open en doop steeds per keer 2 lange vingers door de melk
(niet te lang, aan beide kanten gewoon 1 keer). Schep op de éné lange vinger met een klein lepeltje wat slagroom, en plak de andere lange vinger erop, rol het door de kokos heen en leg het op een bord.
Doe dit met elke lange vinger tot het pak op is. Laat het een uurtje in de koelkast en voillaaa...

[ Bericht 2% gewijzigd door Thalassa op 21-06-2008 19:42:53 ]
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 19:49
Heerlijke chocolade-cake (van Nigella Lawson!)



Old-fashion chocolatecake

Nodig:
200 grm bloem
200 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
half theelepeltje zout
2 theelepels vanille-extract
150 mililiter zure room
175 gram ongezouten roomboter (zacht)
paar lepels cacao
2 eieren

Mix dit allemaal, het horen eigenlijk 2 ronde cakes te worden.
Je kan ook 3/4 nemen van bovenstaande en dan in een langwerpig bakblik doen, net als ik heb gedaan. Als je er 2 ronde cakes van maakt moeten ze een half uur in de oven op 180 graden, en anders (in een langwerpig bakblik) moet het zeker wel 50 minuten. Prik er even met een sateprikker in, zit er niks aan dan issie klaar.

Voor het glazuur:
175 gr pure chocolade
75 gram roomboter
Golden sirup
1 theelepel vanille-extract
125 mililiter zure room

Bovenstaande mixen, doe er dan nog 300 gram poedersuiker bij (liefst gezeeft, maar niet noodzakelijk). Strijk dit tussen de 2 helften, en ook nog op de bovenkant.. of net als bij mij alleen bovenop.

Heeeeerlijk! Een en al choco (L)
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:06
Aubergine-frietjes



Nodig:
1 aubergine
paneermeel
1 ei
zout

Schil de aubergine en snijd ze in frietstaafjes. Strooi zout hierover. Tik in 1 bakje het ei en in het andere genoeg paneermeel. Haal de frietjes 1 voor 1 eerst door het ei en dan rol je het door de paneermeel. Bak dit in genoeg olie en voila.. heerlijk om gewoon als bijgerecht te serveren
-Peachzaterdag 21 juni 2008 @ 20:08
Ik zit al vol door er alleen maar naar te kijken

Edit: die chocoladetaart dan hč
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:11
(Turkse) rijstepap (sütlac)



Nodig:

melk
rijst (liefst turkse)
water
suiker
vanillesuiker
kaneel
meel

Doe eerst de rijst in een pan met water en laat dat droogkoken. Als het water bijna weg is giet je er melk bij (ik had maarwat gedaan, kwam precies voor 2 schaaltjes uit, dus ligt eraan voor hoeveel personen) Blijf roeren totdat de rijst naar boven komt. Doe er dan wat suiker bij (ligt er ook aan of je van zoet houdt of niet) Doe er 1 zakje vanillesuiker bij en blijf het roeren. Doe er ook een beetje meel bij zodat het wat dikker wordt. Blijf roeren en zet soms even heel hoog zodat het papperig wordt. Als het dik genoeg is (niet te dik) zet je het uit en giet je het in kommetjes. Doe er wat kaneel overheen. Ik vind het zelf warm veel lekkerder, maar turken serveren het vaak koud.

Hoeveelheden zijn moeilijk aan te geven omdat ik het meestal op gevoel doe, en voor de hoeveelheid personen is het telkens anders..
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:23
"Liefdeskoekjes"


die 2 helften vormen zgn. samen een hartje.. moeilijk te zien op deze foto's









Nodig
75 ml zonnebloemolie
1 ei
170 gr bloem
1/3 glas (bruine) suiker
1 vanillesuiker
1/3 zakje bakpoeder
jam
kokos

Klop eerst het ei los. Doe daarna de suiker erbij, zonnebloemolie en klopt dat weer goed. Doe daarna de bloem erbij, de vanillesuiker en de bakpoeder en kneed het tot een deeg dat niet aan je handen blijft plakken. Maak er daarna kleine balletjes van zoals op de foto en bak ze bruin in de oven. (15 minuutjes)
Maak wat jam warm (genoeg om alles in te dopen) en leg in een diepe schaal wat kokos.
Rol steeds 2-tal koekjes in de jam, plak ze aan elkaar (platte kant) en rol het echt goed helemaal door de jam, rol het daarna in de kokos en zet het in een papieren vormpje.
Mirjamzaterdag 21 juni 2008 @ 20:25
leuke recepten
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:26
Dankjewel (K)
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:29
Kokoskoekjes met chocolade







Nodig
150 gram gesmolten boter
3 eieren
200 gram suiker
een halve chocolade reep (50 gram)
2 theelepels oranjebloesemwater (optioneel)
meel naar gevoel, het moet smeuig en kneedbaar zijn
150 gram kokos
1 theelepel bakpoeder

Smelt de boter in de magnetron en meng dit met de eieren. Doe de suiker, oranjebloesemwater en bakpoeder erbij. Meng dit door elkaar. Doe er dan beetje bij beetje de kokos en steeds wat meel erbij en meng dit goed door elkaar. Dit net zolang tot het een kneedbaar deeg is, maar het blijft wel aan je handen plakken hoor, dat is niet erg. Het hoeft niet te dik te zijn, maar net kneedbaar en het blijft dus plakkerig. Maak hier rondjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Hol deze een beetje uit en schep met een klein lepeltje de gesmolten chocola erin, die je au-bain-marie hebt gesmolten. Druk met het lepeltje nog even de zijkanten aan zodat het een goed rondje wordt. Bak het rond de 12 minuten in de oven.
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:30
Zoete kokosbolletjes



Nodig
1 pak koffiewafels
kokos (fijn)
witte chocoladepasta

Hak de koffiewafels zo fijn mogelijk en meng dit met witte chocoladepasta. Maak hier bolletjes van en rol het door de kokos. Simpel maar lekker zoet!
Mirjamzaterdag 21 juni 2008 @ 20:31
jij gebruikt wel veel kokos, of niet?
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:33
Vegetarische loempia'tjes



Nodig
20 Loempiavellen (bij de toko te koop)
2 grote wortels
1 stengel prei
1 ui
sojasaus
een half zakje mihoen (hoeveelheid vergeten)

Kook de mihoen gaar en in een andere pan laat je de wortels en prei koken (die je uiteraard hebt gesneden) als de mihoen goed is doe je dit bij de groenten. De uitjes moeten gebakken worden. Als de mihoen en groenten klaar zijn giet je het af (of doe je het lekker makkelijk in het vergiet) en daar roer je de uitjes door. Roer hierdoor ook de sojasaus. Dan moet je de loempiavellen uit elkaar halen en met de punt naar je toeleggen. Daar doe je dit spul in en de zijkanten vouw je naar binnen, en zo rol je het verder dicht.

Je kan er nog allerlei andere groenten in doen en ook kipfilet!
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:34
quote:
Op zaterdag 21 juni 2008 20:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
jij gebruikt wel veel kokos, of niet?
hahaha klopt, kokos ligt altijd standaart in de kast!! :p
-marz-zaterdag 21 juni 2008 @ 20:36
Jij bent gek op koekjes en kokos !

Maar wel lekker hoor die chocolade cake mjum.
MPGzaterdag 21 juni 2008 @ 20:37
Tof
Is dit niets voor het FOK! kookboek?
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:45
MPG:

ehm, ja daar zat ik net ook te kijken, moet ik deze recepten dan ook gewoon daar plaatsen?
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 20:51
Selfmade kwarktaart



-recept volgt zo-

nu voetbal kijken!:p
MPGzaterdag 21 juni 2008 @ 21:07
quote:
Op zaterdag 21 juni 2008 20:45 schreef Thalassa het volgende:
MPG:

ehm, ja daar zat ik net ook te kijken, moet ik deze recepten dan ook gewoon daar plaatsen?
Ik denk dat het voldoende is om Muck even op dit topic te wijzen, met de vraag of de recepten in het kookboek mogen .
Ik zal Muck wel op dit topic wijzen
SiGNezaterdag 21 juni 2008 @ 21:11
quote:
Op zaterdag 21 juni 2008 20:33 schreef Thalassa het volgende:
Vegetarische loempia'tjes

[ afbeelding ]

Nodig
20 Loempiavellen (bij de toko te koop)
2 grote wortels
1 stengel prei
1 ui
sojasaus
een half zakje mihoen (hoeveelheid vergeten)

Kook de mihoen gaar en in een andere pan laat je de wortels en prei koken (die je uiteraard hebt gesneden) als de mihoen goed is doe je dit bij de groenten. De uitjes moeten gebakken worden. Als de mihoen en groenten klaar zijn giet je het af (of doe je het lekker makkelijk in het vergiet) en daar roer je de uitjes door. Roer hierdoor ook de sojasaus. Dan moet je de loempiavellen uit elkaar halen en met de punt naar je toeleggen. Daar doe je dit spul in en de zijkanten vouw je naar binnen, en zo rol je het verder dicht.

Je kan er nog allerlei andere groenten in doen en ook kipfilet!
Heb er net nog een van Beckers op, ook heerlijk maar zelf maken is natuurlijk veel leuker.
Je kan er trouwens ook anderen dingen dan kip indoen, krab, garnalen, zalm, noem maar op.
En je kan ook nog met kruiden variëren, beetje kerrie toevoegen aan de vulling bijvoorbeeld.

Hoeveel sojasaus heb je trouwens nodig?
Thalassazaterdag 21 juni 2008 @ 21:29
MPG: dankjewel!

signe: ja kan ook natuurlijk... dat is geheel aan jezelf:p
sojasaus moet niet teveel zijn,1 of 2 scheutjes.
Kaatje_1406zaterdag 21 juni 2008 @ 23:47
TVP!! Ziet er heerlijk uit en zal het zeer binnenkort zelf proberen....
Thalassazondag 22 juni 2008 @ 12:17
Dankjewel! Let me know
Muckzondag 22 juni 2008 @ 15:40
Ik zal een aantal recepten straks even in het FOK!-kookboek zetten als ik tijd heb
-Mellow-zondag 22 juni 2008 @ 18:24
ooooh die auberginefrietjes, die wil ik!
Thalassamaandag 23 juni 2008 @ 15:55
Thanks Muck! Leuk.

Mellow :p hahaha...

Zal straks/morgen meer plaatsen
The_strangermaandag 23 juni 2008 @ 17:00
quote:
Op zaterdag 21 juni 2008 20:51 schreef Thalassa het volgende:


-recept volgt zo-

nu voetbal kijken!:p
....
Thalassamaandag 23 juni 2008 @ 21:00
Recept kwarktaart!

Nodig:

8 blaadjes gelatine
1 citroen (of gewoon citroensap uit zo'n geel knijpflesje)
500 gram kwark
200 gram basterdsuiker
aardbeienyoghurt
stuk of 10 aardbeien
50 gram boter
biscuitjes
0.25 l slagroom
(en eventueel bv wat aardbeiensiroop of jam)

Klop door de kwark de suiker, een stuk of 4/5 lepels aardbeiyoghurt
en roer dit even. Laat de gelatineblaadjes in wat water weken.
Klop slagroom met wat suiker op en roer dit door het kwarkmengsel.
Pureer aardbeien en roer deze ook erdoor, en eventueel de jam/siroop.
Pers het sap van 1 citroen uit in een pannetje en laat hierin de gelatineblaadjes oplossen (op het vuur dus). Giet dit mengsel door het kwarkmengsel.

Voor de bodem moet je ongeveer 3/4 pak biscuitjes helemaal verkruimelen (bv met de keukenmachine) en dit leg je dan in de vorm en je smelt de boter en mengt dit door de kruimels, het moet een samenhangend geheel worden en druk dit goed aan. Dit moet ongeveer 10 minuten/ een kwartiertje in de koelkast hebben gestaan voordat het kwarkmengels erover kan.
Na dit kwartiertje moet je dus het kwarkmengsel erovergieten en het moet zo'n 2 uur in de koelkast staan. Leg na een uurtje wat aardbeitjes erop en eventueel geraspte chocolade of kokos.

Heerlijk!
Thalassamaandag 23 juni 2008 @ 21:16
Aardappeltjes uit de oven



Nodig:

aardappels (bepaal zelf de hoeveelheid natuurlijk)
rozemarijn
tijm
vegeta-kruiden (optioneel, te koop bij turkse winkel en soms bij de internationele keuken in bv. c1000/AH)
olijfolie
zout
peper


Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd aardappeltjes in schijfjes, met schil en kook dit hooguit 10 minuutjes in de pan. Leg ze daarna op de bakplaat en bestrooi het met olie, en daarna met bovenstaande kruiden. Daarna moet het in de oven totdat het gaar is, iedere oven is anders maar ik zou ze ongeveer 20 minuutjes doen en daarna nog even op de grill-stand.
Echt lekker gekruide aardappeltjes, is een keertje wat anders dan gewoon gekookt.
Thalassamaandag 23 juni 2008 @ 21:22
Appelkruimel-taart



Nodig:
200 gr zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
100 gram boter
100 gram suiker
2 eieren
Paar druppels citroensap

Voor de kruimellaag:
75 gram zachte boter
75 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram bloem

De appels op de bodem:
3 grote appels
2 el citroensap
3 el suiker
2 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de ingredienten voor de kruimellaag en maak er kruimels van. Zet het tot gebruik in de koelkast weg. Mix dan de ingredienten voor het deeg en strijk dit glad in een ingevette ronde bakvorm. Leg hierop de appelstukjes. Besprenkel de appelstukjes met citroensap en bestrooi met de suiker en kaneel. Verspreid hierover de kruimels en bak de taart onderin de oven gaar in 50-60 minuten.

(recept van een kennis, ellouisa)


zelf maken is natuurlijk veeel lekkerder dan van de winkel!!
Thalassawoensdag 25 juni 2008 @ 13:25
moet ik nog meer plaatsen of is het voor niks :p
Trustenwoensdag 25 juni 2008 @ 13:37
quote:
Op woensdag 25 juni 2008 13:25 schreef Thalassa het volgende:
moet ik nog meer plaatsen of is het voor niks :p
Plaatsen! Vind het erg leuke recepten vooral die suikerfeest-achtige recepten
Mirjamwoensdag 25 juni 2008 @ 14:28
quote:
Op woensdag 25 juni 2008 13:25 schreef Thalassa het volgende:
moet ik nog meer plaatsen of is het voor niks :p
voral doorplaatsen
Haijowoensdag 25 juni 2008 @ 15:47
tvp

Een vraagje; hoe maak je kruimels van het deeg?
Thalassawoensdag 25 juni 2008 @ 22:18
Oke, zal zsm weer wat plaatsen!

haijo: snijd de boter in kleine stukjes, voeg suiker en bloem toe en gewoon met je hand kneden, en kruimeltjes van maken! lukt gemakkelijk. Gewoon rullen met je hand zegmaar.
Maracavrijdag 27 juni 2008 @ 09:04
Tvp voor de kruimeltaart.. die ga ik maken!

Geweldige recepten
Thalassavrijdag 4 juli 2008 @ 17:46
Geen dank...

zal zo weer wat plaatsen
Thalassavrijdag 4 juli 2008 @ 17:52
Pizza kaas/tonijn



Nodig:

Deeg:
400 gram bloem
250 ml lauw water
wat basilicum
1 theelepel suiker
2 eetlepels olijfolie
1 zakje gist (7 gram)
3 theelepels zout

Bovenlaag:
tomatenfrito (Heinz)
pizzakruiden
oregano
peper
knoflook
ui
paprika
tonijn
geraspte kaas
olijfolie

Doe het water in een kom en los de gist erin op.
Doe de olijfolie erbij en roer het even. Zeef de bloem en voeg dit toe, samen met de kruiden.
Meng dit goed en kneed dit goed! Laat het zo'n 40 min rusten op een warme plek met een natte theedoek of keukenrol erover.

Kneed het daarna nogmaals en spreid het goed uit op een bakplaat, of maak er 2 ronde pizza's van.

Besmeer het met de tomatenpurree (je hebt ook glazen potten voor de topping van de pizza).
Bestrooi de kruiden erover. Snijd ui en paprika fijn en strooi dit over de pizza. Pers de knoflook en doe dit ook op je pizza. Ik heb op de ene helft tonijn uit een blikje gelegd en de andere helft niet.
Strooi er dan lekker veel kaas op en doe nogmaals wat kruiden erop, en strooi wat olijfolie erover.
Doe het zo'n 20 minuutjes in de oven.

[ Bericht 1% gewijzigd door Thalassa op 04-07-2008 18:07:15 ]
Thalassavrijdag 4 juli 2008 @ 17:55
Simpel maar lekker:

"gebakjes"



Nodig:
bodempjes
bavarois (ik had citroensmaak, maar dat is eigen keuze)
slagroom
fruit

Je kan de bodempjes kant en klaar kopen in de supermarkt, lekker handig!
Doe er wat bavarois in, spuit er slagroom bovenop en leg er bv wat manderijntjes en aardbeien op, maar je kan elk soort fruit erop leggen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Thalassa op 04-07-2008 18:06:48 ]
Thalassavrijdag 4 juli 2008 @ 17:59
Smoothie a la Thalassa



Nodig:
10 aardbeien
1 kiwi
1 banaan
een paar scheutjes optimel
een paar scheutjes melk

Alles mixen en klaarr... lekker en gezond!!

[ Bericht 2% gewijzigd door Thalassa op 04-07-2008 18:06:18 ]
Thalassavrijdag 4 juli 2008 @ 18:04
Bladerdeeg-peer





Nodig:

10 blaadjes bladerdeeg
5 peren
zelf opgeklopte slagroom
suiker
kaneel

Snijd de peren in 2en en snijd het midden weg ('klokhuis').
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar neer en leg de peren erop.
Snijd dan dezelfde vorm als de peer maar laat een rand van 1/2 cm over.
Klop slagroom met genoeg suiker op en zet dit op de bladerdeeg, zodanig dat het in het gaatje komt van de peer. Besmeer de bladerdeeg met melk of ei. Bestrooi de peer met suiker en kaneel, doe het 10/15 minuten in de oven

en voila, een kunstwerkje
Maracazaterdag 26 juli 2008 @ 19:50
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 17:52 schreef Thalassa het volgende:
Pizza kaas/tonijn

[ afbeelding ]

Nodig:

Deeg:
400 gram bloem
250 ml lauw water
wat basilicum
1 theelepel suiker
2 eetlepels olijfolie
1 zakje gist (7 gram)
3 theelepels zout

Bovenlaag:
tomatenfrito (Heinz)
pizzakruiden
oregano
peper
knoflook
ui
paprika
tonijn
geraspte kaas
olijfolie

Doe het water in een kom en los de gist erin op.
Doe de olijfolie erbij en roer het even. Zeef de bloem en voeg dit toe, samen met de kruiden.
Meng dit goed en kneed dit goed! Laat het zo'n 40 min rusten op een warme plek met een natte theedoek of keukenrol erover.

Kneed het daarna nogmaals en spreid het goed uit op een bakplaat, of maak er 2 ronde pizza's van.

Besmeer het met de tomatenpurree (je hebt ook glazen potten voor de topping van de pizza).
Bestrooi de kruiden erover. Snijd ui en paprika fijn en strooi dit over de pizza. Pers de knoflook en doe dit ook op je pizza. Ik heb op de ene helft tonijn uit een blikje gelegd en de andere helft niet.
Strooi er dan lekker veel kaas op en doe nogmaals wat kruiden erop, en strooi wat olijfolie erover.
Doe het zo'n 20 minuutjes in de oven.
Gemaakt en hij was heerlijk! Je hebt echt geweldige recepten!
Captain_Fabulousmaandag 4 augustus 2008 @ 14:09
Blijf plaatsen, ik ga zo snel mogelijk die appel kruimel maken!
Muckmaandag 4 augustus 2008 @ 15:08
Goed, ik begreep dat sommige recepten uit een kookboek komen, en sommige niet. Zou je me kunnen vertellen welke recepten uit een kookboek komen en welke niet? Dan kan ik er even rekening mee houden als ik ze in het FOK!-kookboek ga zetten
Vandaag...maandag 4 augustus 2008 @ 18:13
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 18:04 schreef Thalassa het volgende:
Bladerdeeg-peer

Nodig:

10 blaadjes bladerdeeg
5 peren
zelf opgeklopte slagroom
suiker
kaneel

Snijd de peren in 2en en snijd het midden weg ('klokhuis').
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar neer en leg de peren erop.
Snijd dan dezelfde vorm als de peer maar laat een rand van 1/2 cm over.
Klop slagroom met genoeg suiker op en zet dit op de bladerdeeg, zodanig dat het in het gaatje komt van de peer. Besmeer de bladerdeeg met melk of ei. Bestrooi de peer met suiker en kaneel, doe het 10/15 minuten in de oven

en voila, een kunstwerkje
moet je eerst de slagroom erin doen en dan in de oven? Loopt de slagroom er dan niet uit tijdens het bakken?
Little_Angeldinsdag 5 augustus 2008 @ 00:02
Staan wat lekkere recepten tussen! Deze vakantie maar eens aan de slag, dan heb ik toch alle tijd .
Heb je nog meer hartige dingen?