http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF13062008_093&ref=front#quote:Vlaanderen populairst
Eén Nederlander op vijf wil liever in Vlaanderen wonen dan in Nederland. Maar de liefde is niet wederzijds, want amper één Vlaming op 20 wil liever emigreren naar onze noorderburen.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Standaard waarbij 1.500 mensen werden bevraagd, 750 uit Nederland, 750 uit Vlaanderen.
Vlamingen klagen wel, maar als puntje bij paaltje komt, willen ze toch het liefst hier blijven wonen. En Nederlanders hebben misschien wel de naam zich superieur te voelen tegenover Vlaanderen, maar toch willen heel wat Noorderburen definitief afzakken naar het Zuiden.
Op de vraag welk land de voorkeur geniet om te wonen, antwoordde 20 procent van de Nederlands Vlaanderen, 5 procent van de Vlamingen antwoordde Nederland. De belangrijkste reden waarom Vlamingen voor Vlaanderen kiezen en Nederlanders toch voor Vlaanderen is een cliché zo hoog als een huis: lekker eten. Dat je in Nederland niét lekker kunt eten, dateert al van een ver verleden maar is nog niet doorgedrongen bij de Vlamingen en eigenaardig genoeg ook niet bij de Nederlanders want 65 procent denkt dat hij beter in Vlaanderen kan eten.
Nog een belangrijk reden waarom Nederlanders liever in Vlaanderen zouden wonen is het wonen zelf. ‘Nederlanders wonen zo krap. Wij hebben veel natuur maar weinig tuin, in Vlaanderen is het net omgekeerd. Zo’n grote tuin waarmee je kunt doen wat je wilt. Dat vrijheidsgevoel, zo weinig regeltjes, heerlijk’, zegt Maarten Huyghe, journalist opinie bij NRC Handelsblad. Hij woont in Maastricht, op een kilometer van de Belgische grens, en kent beide zeer goed.
Het verbaast hem niets dat er zoveel Nederlanders in Vlaanderen zouden willen wonen. ‘Nederland voelt te bekrompen aan. Wij hebben hoe dan ook al de verzuchting om ons land te verlaten en dat ze in Vlaanderen dezelfde taal spreken is mooi meegenomen.
Nederland heeft ook de gewoonte om met elke mode mee te gaan. Dat heeft zijn voordelen, er gebeurt altijd wel wat. Maar het gevolg is ook dat er soms wel rare, heel vervelende dingen gebeuren. Kijk naar het onderwijs. Jarenlang heeft men daar vernieuwd, veranderd, elke nieuwe trend achterna gelopen. We zijn nu revolutie-moe. In het onderwijs in Vlaanderen heerst veel meer discipline. Daar kijken Nederlanders nu met heimwee naar.’
Opmerkelijk is dat Vlamingen voor bijna alles liever in Vlaanderen zouden willen wonen. Vlamingen en Nederlanders werden over 16 categoriëen ondervraagd. Alleen om te fietsen kiezen wij massaal voor het Noorden en allochtoon kun je volgens de Vlamingen ook maar beter in Nederland zijn. Ook om te winkelen kijken veel Vlamingen naar de buren. Maar Nederlanders zijn over bijna alles ontevreden. Eten, wonen, verplaatsen naar het werk, naar school gaan, hogere studies doen, een onderneming beginnen, kinderopvang, uitgaan, ziek zijn. De Nederlander vindt het in eigen land maar niks.
Tien jaar geleden zou de uitslag er anders hebben uitgezien. Vóór de moord op Pim Fortuyn was alles immers anders. Sindsdien realiseren Nederlanders zich dat ze Vlaanderen misschien wel beschouwden als een bananerepubliek, maar dat ook bij hen toch niet alles zo koek en ei is.
‘Nederlanders zijn de jongste jaren erg kritisch geworden tegenover hun eigen land’, legt Huyghe uit. ‘Ze hadden de illusie dat de overheid alles kon oplossen. Nu blijkt dat dat niet kan, krijgt de overheid ook overal de schuld van. Terwijl Vlamingen altijd al kritisch tegenover de overheid stonden en als er iets niet goed loopt, gewoon zijn schouders ophaalt.’
Van onze redactrice Inge Ghijs
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=U71T38J0&kanaalid=601quote:Dit is een wel erg positief verhaal aan het worden. Er moeten toch ook dingen zijn die u tegenstaan aan Nederland?
'Ik ben niet erg gelukkig met de politieke verschuiving van de jongste jaren. Jarenlang hebben wij in Vlaanderen geleefd met een verkrampt vijandbeeld: dankzij Vlaams Belang was de allochtoon de schuld van alles. Dat is nu wat weggeëbd - zij het helaas om plaats te maken voor de nieuwe vijand: de Waal - maar nu zie je Nederland in dezelfde val trappen.'
'Pas op, ik ben niet blind voor de problemen. Ik stel vast dat mijn held Hans Teeuwen nu liever liedjes van Sinatra zingt, sinds zijn naam opdook op de hitlijst van de Hofstadgroep. Hij durft geen grappen meer te maken als “Weet je wie ik zo'n lul vind? Die Allah,. Dat hij dat niet meer durft, is erg. Toch irriteert het me dat de Nederlandse media dezelfde fouten maken met Geert Wilders als de Vlaamse tien of vijftien jaar geleden met Filip Dewinter. Altijd gaat het erover, hij krijgt een permanent podium. Die heisa rond Fitna, de film van Wilders over de islam, nog voor iemand er één beeld van gezien had: wat een opgeblazen flauwekul, zeg.'
'En Rita Verdonk is nog zo'n geval. Ik heb De nationale inburgeringstest gepresenteerd, die gebaseerd was op Verdonks inburgeringvraagjes: 75 procent van de Nederlanders gebuisd!'
De Nederlandse maatschappij is de jongste jaren veel harder en onzekerder geworden. Is dat ruwe klimaat niet mede het gevolg van de beroemde cultuur van mondigheid?
'Dat die mondigheid is doorgeschoten, is zeker een feit. Het ergert me vooral bij jongeren in Nederland dat ze zo'n grote bek opzetten terwijl ze niets weten. Niet van geschiedenis, niet van wat in de wereld gebeurt. Maar wel over alles een mening. Hun onderwijssysteem moedigt dat aan: zeker niet te veel kennis opnemen, maar vooral leren je mening te formuleren. Daar zijn ze te goed in geworden, en dat irriteert soms. Zo'n jongere zegt: “Zo'n Willem van Oranje, ik ken de hele man niet, maar ik vind toch..., Als ik dat hoor, moet ik me inhouden om niet uit te roepen: “Maar zwijg dan toch, als je er niets van weet!,'
'Té graag praten, ook zonder enige deskundigheid, en té makkelijk denken dat je het allemaal het best weet. Dat werkt inderdaad soms op de zenuwen.'
Haha, we klagen ons suf maar stiekum zijn we hartstikke trots op de politiek.quote:]Oranje claimt goed bestuur
BRUSSEL - Bijna de helft van de Vlamingen vindt dat Nederland het best wordt bestuurd. Maar dat wil nog niet zeggen dat we één land moeten worden, zeggen ze. Opvallend veel Nederlanders zijn dan weer gewonnen voor een eenmaking.
van onze redacteur
Als het van de Vlamingen afhangt, maakt een samensmelting tussen Vlaanderen en Nederland geen schijn van kans. Driekwart van de Vlamingen spreekt zich resoluut uit tegen een eenmaking van de twee gebieden. De Nederlanders denken daar anders over. Bijna de helft van hen (44procent) vindt dat Nederland en Vlaanderen beter één land zouden zijn.
Een maand geleden nog lanceerde de veelbesproken Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) het idee van een samensmelting. Volgens hem zijn wij de Walen beu, en staan de Nederlanders voor ons open. Uit een opiniepeiling van een Nederlandse krant bleek toen ook dat een nipte meerderheid van de Nederlanders de Vlamingen best wou verwelkomen.
Die openheid heeft niets te maken met een historische hunkering naar de jaren 1815-1830, toen Nederland en België één koninkrijk vormden - of erger nog: met een Wilders-effect - maar simpelweg met het feit dat de Nederlanders gewoon niet weten hoe Vlaanderen in elkaar zit.
'Als ze dat wel zouden weten, zouden ze Vlaanderen nooit willen inlijven', zegt de communicatiespecialist Evert van Wijk, een Nederlander die al twintig jaar in Vlaanderen woont. 'Ook al spreken we dezelfde taal, in veel gevallen begrijpen we elkaar niet. En de culturele verschillen zijn groter dan we denken.'
Vlamingen daarentegen lijken zich wel meer bewust over die culturele verschillen. Een vorige studie wees al uit dat de Vlamingen vinden dat ze meer gemeen hebben met de Walen dan met de Nederlanders.
Maar dat de Vlamingen hun eigen 'land' liever niet zien verdwijnen, wil nog niet zeggen dat ze vinden dat Vlaanderen goed wordt bestuurd. Een kleine helft van de ondervraagden vindt dat Vlaanderen beter wordt bestuurd dan Nederland, terwijl bijna evenveel Vlamingen vinden dat Nederland het best wordt bestuurd. De Nederlanders daarentegen zijn vrij zeker van hun stuk: Nederland heeft het beste bestuur.
Chauvinisme? Misschien, maar er is meer. De Belgische overheid heeft een heel andere relatie met haar burgers dan de Nederlandse. 'De Belgische overheid handelt meer top-down. Als ze de belastingaangifte verstuurt, zegt ze er meteen bij wat de sancties zijn als je de aangifte niet goed invult. In Nederland zie je dat niet', zegt Van Wijk. 'Daar treedt de overheid meer op als public servant, als dienaar.'
In Nederland zien de overheid en burger elkaar meer als partner. Het woord 'polderdenken' is niet voor niets in Nederland ontstaan. Er is maar één vijand - het water - en daar vechten we samen tegen, luidt het devies.
'Misschien zijn Nederlanders naïever. Vlamingen wantrouwen hun bestuurders meer, en dat is een gezonde argwaan.' Het lijkt een paradox, want Vlaamse politici staan toch veel dichter bij de burger dan Nederlandse? Lokale politici hier zijn niet alleen burgemeester, maar ook volksvertegenwoordiger. Op die manier hebben ze toegang tot de vleespotten van de Wetstraat, en kunnen ze meer voor hun eigen regio lobbyen. Die cultuur moet goed bestuur toch makkelijker maken?
'Ja, maar het heeft ook nadelen, omdat het de deur openzet voor cliëntelisme en vriendjespolitiek, tot frustratie van anderen. Dat voedt het wantrouwen. In Nederland is de afstand tot de nationale politici groter. De burgers kennen hen dan niet, maar daardoor zullen ze niet gauw een negatief oordeel vellen', aldus Van Wijk.
Het verbaast mij inderdaad niets dat je links stemt; ik ken dus werkelijk niemand die vertrouwen in onze overheid heeft.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 13:09 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Haha, we klagen ons suf maar stiekum zijn we hartstikke trots op de politiek.
iddquote:Op zaterdag 14 juni 2008 14:27 schreef Hexagon het volgende:
Nederlanders zeuren meer
Misschien is dat ook wel een van de redenen dat we het hier uiteindelijk best goed voor elkaar hebben
Kun je een voorbeeldje geven van een stukje ontbrekende algemene kennis bij Nederlanders dat naar jouw idee invloed heeft op het xenofobische gehalte in Nederland?quote:Op zaterdag 14 juni 2008 14:24 schreef katerwater het volgende:
Ik was van plan een uitwisseling naar Groningen te doen (wegens praktische redenen niet doorgegaan). Ik zou er in ieder geval geen problemen mee hebben om in NL te wonen![]()
Maar ik zit op fok, kijk Nederlandse praatprogramma's. Geen idee of ik een representatief beeld geef![]()
In ieder geval: ik kan begrijpen waarom Vlamingen niet graag in NL gaan wonen:
Nederlanders kunnen erg xenofobisch zijn. Daarbij is het beeld dat Nederlanders hebben van Vlamingen zeer enggeestig en al eeuwen achterhaald. Ik heb al vragen gekregen als: "hebben jullie verzekeringen?" en nog erger: "Hoe zeg je dat in het belgisch?(die man wist echt niet welke taal er gesproken wordt in Belgie!)". Sommige Nederlanders denken echt dat Belgie een achterlijk land is, er wordt op neergekeken.
Veel Nederlanders zijn, het spijt me, dom. Een tekort aan algemene kennis, waardoor de intolerantie stijgt, maakt NL een onaangename plek om te vertoeven. Maar voor de rest valt het mee hoor![]()
Je kunt niet ontkennen dat er subtiele verschillen zijn tussen het Vlaams en Nederlands.quote:"Hoe zeg je dat in het belgisch?(die man wist echt niet welke taal er gesproken wordt in Belgie!)"
quote:Op zaterdag 14 juni 2008 16:18 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Kun je een voorbeeldje geven van een stukje ontbrekende algemene kennis bij Nederlanders dat naar jouw idee invloed heeft op het xenofobische gehalte in Nederland?
Achja.quote:en allochtoon kun je volgens de Vlamingen ook maar beter in Nederland zijn
Daar hebben ze nog een beetje eergevoel. Dat is bij ons helemaal weg. Hier vegen we het liefste misstanden onder het tapijt, voor de lieve vrede.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 16:20 schreef zoalshetis het volgende:
vlamingen... ze zijn te dom om te weten wat ze missen. alhoewel ik op dit moment, met deze samenleving en politiek, hen ineens best slim vind.
quote:Op zaterdag 14 juni 2008 16:23 schreef Lekiamh het volgende:
[..]
Daar hebben ze nog een beetje eergevoel. Dat is bij ons helemaal weg. Hier vegen we het liefste misstanden onder het tapijt, voor de lieve vrede.
Ben benieuwd naar de onderbouwing voor je bewering dat ik 'allochtoon' zou zijn.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 16:30 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
![]()
Jij bent voor een allochtoon inderdaad goed ingeburgerd in klaagland nummer 1.
Want in Belgie worden inderdaad noooit misstanden onder het tapijt geveegdquote:Op zaterdag 14 juni 2008 16:23 schreef Lekiamh het volgende:
[..]
Daar hebben ze nog een beetje eergevoel. Dat is bij ons helemaal weg. Hier vegen we het liefste misstanden onder het tapijt, voor de lieve vrede.
Jij leest iets wat er niet staat. Als ik stel dat hier in Nederland veel onder het tapijt wordt geschoven, houdt dat nog niet in dat ik zeg dat dit in België niet of nooit gebeurt.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 17:39 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Want in Belgie worden inderdaad noooit misstanden onder het tapijt geveegd
Sommige mensen hier zijn echt compleet wereldvreemd, jij bent er een van
Maar in dit geval staat België er meer bekend om dan NLquote:Op zaterdag 14 juni 2008 17:58 schreef Lekiamh het volgende:
[..]
Jij leest iets wat er niet staat. Als ik stel dat hier in Nederland veel onder het tapijt wordt geschoven, houdt dat nog niet in dat ik zeg dat dit in België niet of nooit gebeurt.
dat zeg ik ook altijd.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 17:01 schreef Monolith het volgende:
Ik krijg bij sommige Vlamingen een beetje het idee dat ze last hebben van een 'grote broer'-syndroom met betrekking tot Nederland.
Eens. Zie de prachtige column van Bas Heijne in het NRC Handelsblad van deze zaterdag.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 14:27 schreef Hexagon het volgende:
Nederlanders zeuren meer
Misschien is dat ook wel een van de redenen dat we het hier uiteindelijk best goed voor elkaar hebben
Waarom zou dat zo zijn? Ken jij Belgen persoonlijk die opkijken naar NL als een grote broer? Zeg je dit omdat jij vindt dat NL het beter doet, of omdat Belgen/Belgie dit zegt?quote:Op zaterdag 14 juni 2008 17:01 schreef Monolith het volgende:
Ik krijg bij sommige Vlamingen een beetje het idee dat ze last hebben van een 'grote broer'-syndroom met betrekking tot Nederland.
alsof ons dat iets interesseerd?quote:Op zaterdag 14 juni 2008 21:00 schreef katerwater het volgende:
Kijk, dit is nu wat ik bedoel met dat xenofobisch kantje van Nederland. Een mening hebben zonder al te veel te beseffen wat de gevolgen van die uitspraak zouden kunnen zijn. Belgen zijn enorm geïrriteerd door dit gedrag.
Het is niet zozeer opkijken. Het is wat je in Nederland ziet met betrekking tot Duitsland. Het heeft geen ruk te maken met beter doen, het heeft te maken met het zich willen vergelijken, afzetten tegen, etcetera.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 21:00 schreef katerwater het volgende:
[..]
Waarom zou dat zo zijn? Ken jij Belgen persoonlijk die opkijken naar NL als een grote broer? Zeg je dit omdat jij vindt dat NL het beter doet, of omdat Belgen/Belgie dit zegt?
Dus omdat jij voorbarige conclusies trekt heeft Nederland xenofobische kanten.quote:Kijk, dit is nu wat ik bedoel met dat xenofobisch kantje van Nederland. Een mening hebben zonder al te veel te beseffen wat de gevolgen van die uitspraak zouden kunnen zijn. Belgen zijn enorm geïrriteerd door dit gedrag.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |