Wat een sportieve stap hogerop is, blijft natuurlijk een subjectieve zaak. De enige situatie waarin we daarvan tot een objectief oordeel moeten komen is bij arbitragezaken, omdat de uitkomst daarvan afhangt van de vraag of een mogelijke transfer een sportieve stap vooruit betekent.
quote:
Op maandag 19 mei 2008 14:18 schreef M0NTANA het volgende:Neem als voorbeeld FC Twente, dat zich heeft geplaatst voor de voorronde van de CL in tegenstelling tot Ajax. Toch was Ajax dichterbij de landstitel en is de kans op een landstitel voor Ajax vele malen groter dan een landstitel voor FC Twente, spelers van FC Twente zullen een transfer naar Ajax nog steeds zien als een stap hogerop. Van iedere subtopper/middenmotor naar Ajax, PSV of (in mindere mate) Feyenoord, zal gezien worden als een stap hogerop, ook al zit er in de praktijk maar weinig verschil tussen. De kans op écht prijzen zal een belangrijk criterium zijn, ook het aanzien dat een club in het buitenland heeft. AZ is dus in die optiek absoluut geen topclub, PSV en Ajax wel.
Wat Montana zegt klopt natuurlijk wel, maar in het geval van arbitragezaken kan je niet van dit argument uitgaan. Hoe dik het er ook bovenop ligt, de rechter die moet bepalen of een transfer al dan niet een stap hogerop is, kan nooit uitgaan van verwachtingen. Als een speler van Sparta naar Ajax kan, mag er verwacht worden dat dat een stap hogerop is omdat Ajax in de toekomst waarschijnlijk beter gaat presteren dan Sparta. Als een speler echter op basis van dat argument zijn arbitragezaak wint is het einde zoek. Waar leg je immers de grens? Sparta>Ajax is nog duidelijk, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met Sparta>Willem II? Van verwachtingspatronen valt geen jurisprudentie te maken. Wat in mijn ogen voor de rechter bij arbitragezaken alleen als sportieve stap hogerop mag gelden, is wanneer een mogelijke nieuwe club in een andere (betere) competitie speelt. Daardoor krijg je wel de wat wrange situatie dat stappen van Sparta naar Ajax en Heracles naar PSV niet als sportieve positieverbeteringen kunnen worden aangemerkt, maar dat kan i.m.o. niet anders.