abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_58647268
Dit weekend heb ik het eens goed kunnen proberen.
Het is mei, de zon staat aan een onbewolkte hemel, en dus is het tijd om wat te koken - puur op de warmte van de zon.

Hoe werkt dat?
Simpel: Iedereen weet dat auto in de zon zó heet wordt, dat je je hand er niet meer op kunt leggen.
Als je daar nu een glazen deksel overheen zet zodat die warmte wel naar binnen kan, maar niet naar buiten...

Even een foto, dat is duidelijker:


Hier zie je: Een zwart pannetje met een glazen schaal er op de kop overheen.
Het geheel staat op een kartonnen plaat waar aluminiumfolie op is geplakt.
Rechtop staat nog zo'n stuk karton, weer met alu-folie.
De zon komt op de foto van links.


Maar goed, hoe warm wordt dat dan?
Ok, het is nog lente, maar kijk even op de thermometer:


En de hamvraag is natuurlijk: Wordt het warm genoeg om te koken?




Het antwoord is een volmondig Ja.
Vlees begint al te garen bij 60° celcius.
Bij die temperatuur gaan de eiwitten veranderen. Bij die temperatuur gaan ook de bacteriën morsdood.
In boeken over slowcooking en moleculair koken kun je dat allemaal teruglezen.

Ik had wel mijn zorgen of de aardappels wel gaar zouden worden, maar gezien de bereikte temperatuur (zie foto!) had ik me vooral zorgen moeten maken als het kruimige aardappels waren geweest, want dan waren ze helemaal kapotgekookt.
Ze waren dus perfect.


Dus wat krijg je?
  • Uiterst subtiel, door-en-door gekookt eten.
  • Het suddert urenlang.
  • Uurtje langer laten staan geen probleem: Het kan nooit aanbranden.
  • De warmte komt van rondom, niet alleen van de bodem.
  • Het vocht komt uit het eten zelf. Meer vocht? Kook een tomaat mee. Geen water toevoegen: Het eten kookt in zijn eigen vocht klaar.
  • Volledig gas-, electriciteit-, hout- en CO[sub2[/sub]-vrij.

    Wat ik hier gekookt heb was kip met Mr Patak's saus, een ui, wat koreander en een paar aardappels (vastkokend).
    En het resultaat?


  • pi_58647671
    Vette shizzle hey!
    pi_58647794
    Goede OP!
    pi_58647825
    -edit-

    [ Bericht 84% gewijzigd door Muck op 14-05-2008 11:44:11 (Onzin is bij de buren op 49) ]
    pi_58647925
    Ligt die zooi nou naast een koeievlaai? Foto 1?
      dinsdag 13 mei 2008 @ 19:07:02 #6
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_58650306
    Leuk experiment.
    Overigens als je groene stroom gebruikt bij elektrisch koken, kook je feitelijk ook een deel op zonne-energie.
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_58651487
    Wat ontzettend leuk, zo'n experiment
    Slow cooking is da bomb

    Hoelang heb je het uiteindelijk laten sudderen??
    pi_58654023
    quote:
    Op dinsdag 13 mei 2008 17:21 schreef Beelzebub85 het volgende:
    Ligt die zooi nou naast een koeievlaai? Foto 1?
    Da's omgespitte aarde, bedankt, lekker!
    quote:
    Op dinsdag 13 mei 2008 20:00 schreef Bluezz het volgende:
    Wat ontzettend leuk, zo'n experiment
    Slow cooking is da bomb

    Hoelang heb je het uiteindelijk laten sudderen??
    Nou, het moet wel een aantal uur staan.
    Een uur of drie bij een strak-blauwe hemel is minimaal.
    Als je het om 11 uur in de zon zet is het rond een uur of 1 a 2 lekker op temperatuur.
    En dan laat je het lekker doorkoken.
    Ik laat het meestal staan totdat het etenstijd is.

    Dat is dus ook het idee: 's ochtends doe je het spul rauw in de pan, 's avonds is het gekookt. Als je toevallig in de buurt bent kun je het geheel nog eens bijdraaien, maar het hoeft niet perse - het kan toch niet aanbranden, en langer=beter.

    [ Bericht 5% gewijzigd door mgerben op 13-05-2008 23:20:34 ]
    pi_58664905
    Hee, ik heb laatst ook zoiets fijns gedaan. Tomaten gedroogd in een auto in de zon.
    Gewoon opensnijden, korreltje zout (en evt. kruiden) erbij en op een rooster op de hoedenplank gooien. Je oven hoeft geen uren aan te staan en je hoeft er niet bij te blijven. Resultaat is zeker voor herhaling vatbaar
    Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
      woensdag 14 mei 2008 @ 15:15:04 #10
    101585 hippo-clippo
    Feijenoord, m'n leven!
    pi_58665661
    Gaat je auto dan niet stinken?
    I don't eat meat......but I sure like to BONE!!!!!!!
    pi_58666103
    Nee joh. Hoogstens een heel vaak tomatig luchtje, maar dat vind ik juist wel lekker. Halve minuut je raam open en het is weg.
    Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
    pi_58666194
    quote:
    Op dinsdag 13 mei 2008 22:15 schreef mgerben het volgende:
    Als je toevallig in de buurt bent kun je het geheel nog eens bijdraaien, maar het hoeft niet perse - het kan toch niet aanbranden, en langer=beter.
    Bijdraaien de buurtkatten bij je kip vandaan schoppen.
    Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
    With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
    pi_58666969
    quote:
    Op woensdag 14 mei 2008 15:49 schreef Jordy-B het volgende:

    [..]

    Bijdraaien de buurtkatten bij je kip vandaan schoppen.
    Dat laatste viel eigenlijk wel mee...
    Ten eerste komt er niet zoveel geur uit. Mogelijk omdat het wel heet is maar niet borreled en bellenblazend kookt.
    De geur blijft in het pannetje.
    Dan staat er nog een glazen schaal overheen die ook geur binnenhoudt.
    Die schaal is vrij zwaar (voor een kat), glad, zonder aangrijpingspunten. Hij zou hem misschien iets heen en weer kunnen duwen maar nooit op kunnen tillen.
    En tot slot is die dekschaal ook nog eens vrij heet.
    De schaal wordt net iets te heet om je hand op te leggen. Niet iets waar een kat vrijwillig tegenaan gaat duwen dus.

    Nee hoor, geen kattenlast gehad
    pi_58678039
    Leuk experiment! Jammer dat mijn tuin zoveel schaduw heeft.
    Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
    Dan heb je safe = condoom
    Double dutch = condoom en pil
    quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
    pi_58681448
    Erg intressant, een TVP vanaf mijn kant. Een experiment wat mij intressant lijkt om binnekort ook te gaan doen!
      donderdag 15 mei 2008 @ 15:59:48 #16
    92279 N.icka
    Windforce 11
    pi_58686175
    Lijkt me leuk om eens te doen als ik een dagje naar het strand ga, smorgens alles klaar zetten en bij thuiskomst is het eten klaar
    pi_58711300
    Maar stel dat je aardappelen wil koken, daar moet toch water bij?
    pi_58717477
    quote:
    Op vrijdag 16 mei 2008 18:56 schreef MLI het volgende:
    Maar stel dat je aardappelen wil koken, daar moet toch water bij?
    Dan doe je dat toch gewoon? Met warm water zal het sneller aan de kook raken, maar dan moet het lukken volgens mij. De kip zat immers ook in een laagje water/jus/? )
    Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
    Dan heb je safe = condoom
    Double dutch = condoom en pil
    quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
      maandag 19 mei 2008 @ 02:07:22 #19
    24399 TechXP
    www.biteback.be
    pi_58754881
    Je moet die reflectoren rondom hebben met een centraal punt in het midden. Zie google als je kijkt op solar cooking
    pi_58757394
    quote:
    Op vrijdag 16 mei 2008 18:56 schreef MLI het volgende:
    Maar stel dat je aardappelen wil koken, daar moet toch water bij?
    Nee, is niet nodig... en je voegt ook geen water toe.
    De piepers koken door de warmte, niet door het water.

    Als je op gas kookt voeg je water toe om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog op kan lopen. Zolang er water in een pan zit kan de temperatuur niet boven de 100° komen. Het water is dus een aanbrandbeveiliging.
    Maar met zonnekoken heb je dat niet nodig; het wordt nooit zo warm dat het verbrandt.
    Extra water is alleen maar extra massa die ook warm moet worden.

    Uit het andere voedsel komt voldoende vocht om alles vochtig te houden.
    Als je veel saus wilt voeg je een tomaat toe (in stukjes).

    Maar aardappels koken gewoon door warmte, niet door water. Je kunt piepers toch ook poffen? Dat gaat ook zonder extra water.
    Het is daarbinnen zo'n 95°. Dat is ruim warm genoeg. Mijn aardappels waren in elk geval door en door gaar. Wel had ik ze natuurlijk in blokjes gesneden zodat ze goed door-en-door warm worden.

    Het garen van voedsel is het veranderen van de structuur onder invloed van warmte - het duidelijkste voorbeeld is eiwit dat stolt bij 72°. Het is de warmte die ervoor zorgt dat eten gaar wordt.

    [ Bericht 2% gewijzigd door mgerben op 19-05-2008 10:47:52 ]
    pi_58835446
    Gisteren nog even geprobeerd... Maar wat echt noodzakelijk is is een strakblauwe hemel.
    Het warmde goed op (kip met aardappel, ui, tomaat). Het werd 75 graden binnenin. Voldoende om de kip goed gaar te maken, een lekkere saus te maken... maar niet genoeg voor de aardappel. Die heeft toch een hogere temperatuur nodig!

    Voor wie het eens wil proberen: De Ikea heeft grote glazen schalen bij de keukenafdeling staan. De gewone Ikea heeft ze tot 28cm doorsnede. De Ikea XL heeft nog een maatje groter: 36cm.
    Zet ze even op de kop voordat je er een koopt; sommige sluiten beter af dan andere.

    In België hebben de supermarkten glazen schalen van het merk Luminarc. Dat is de schaal op mijn foto's.

    Verder van belang: Een vlakke ondergrond, een zwarte lap stof (zie foto's) en twee stokjes om de pan net ietsje op te tillen.
    De pan moet zwart zijn, moet het glas niet raken, en de lucht is bij voorkeur strak blauw.
    pi_58837587
    Wat lollig!
    Doet me overigens denken aan het koken in de vaatwasser-topic, dat moet ik ook nog steeds proberen.
    There is no love sincerer than the love of food.
    pi_58844355
    Of het koken op het motorblok?
    Am I evil? Yes I am!
    Am I evil? I am man!
    pi_59018550
    Gaaf! Dit ga ik ook doen! Alleen nog ff een mooie schaal op de kop tikken.
    pi_59018803
    Erg cool een tvp dus.
    I killed. But I didn't just kill fifty, I didn't kill a hundred. I killed TEN thousand! And I was good at it. It wasn't for vengeance, it wasn't for greed. It was because...I liked it
    Let us leave, no trace of tears upon our dead faces
    pi_59028892
    Waarom verzinnen ze geen eenpits kooktoestellen die op zonne-energie werken?
    I am the mountain the forest and the earth.
      zaterdag 31 mei 2008 @ 21:04:58 #27
    108864 rudedeltadude
    Rue de la Tude
    pi_59038075
    Wat vet gedaan, mgerben

    Ik had er nog nooit van gehoord, maar als je eens gaat googlen kom je de gekste dingen tegen!
    Om je topic niet te kapen gooi ik even wat plaatjes in een spoilertje.
    SPOILER
    Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
    Op dinsdag 13 maart 2007 15:37 schreef Tha-CheF het volgende:
    rudedeltadude, wie heeft nou zo'n nickname !
    Op vrijdag 6 maart 2009 00:34 schreef Gabbylicious het volgende:
    Rudedeltatoedeloe :W
    pi_59063926
    quote:
    Op zaterdag 31 mei 2008 11:34 schreef faun het volgende:
    Waarom verzinnen ze geen eenpits kooktoestellen die op zonne-energie werken?
    Volgens mij heb ik er één op de foto staan. Waarom zou de definitie van een pit beperkt blijven tot iets waar een vlam uit komt?
    pi_59064027
    [quote]Op zaterdag 31 mei 2008 21:04 schreef rudedeltadude het volgende:
    Wat vet gedaan, mgerben

    Ik had er nog nooit van gehoord, maar als je eens gaat googlen kom je de gekste dingen tegen!
    Om je topic niet te kapen gooi ik even wat plaatjes in een spoilertje.

    Bedankt!
    Leuke foto's!
    Een aantal daarvan heb ik ook wel eens gezien.

    De eerste is een zogenaamde box-cooker. Dus een doos waar je je pan in zet. Ietsje complexer om te maken, want je moet een goed isolerende doos maken. Ook heb je een glas of plexiglas plaat nodig en moet je een goed sluitend deksel maken. Omdat de buitenkant véél meer oppervlak heeft om warmte te verliezen moet hij goed geïsoleerd zijn.
    Wel makkelijk in het gebruik!

    De andere foto's zijn vnl parabolische toestellen. Deze zijn technisch moeilijker, je moet ze op de zon gericht houden, maar ze worden wel warmer. Denk bij die dingen maar aan bakken en risico op aanbranden.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')