Ik wilde het er toch nog een keer op wagen. De wedstrijd was dan al wel bijna begonnen, maar misschien stonden er nog mensen buiten die hun kaaartjes niet kwijt konden. Ik had vooraf gehoord dat je bij de Lisbon Lions Stand de grootste kans maakte, dus dat was mijn doel. Tussen de mensenmassa duwend bij de gang onder de North Stand kwam ik aan bij de Lisbon Lions. Helaas, daar stond niemand met tickets. Toevallig kwam ik in gesprek met een man die daar ook stond. Ik dacht dat hij ook geen kaartjes had en we spraken wat over de ticketverkoop rondom de Old Firm, de zuiplappen die wat aan het rondwaggelen waren en Celtic in het algemeen. Ondertussen hoorden we dat de wedstrijd was begonnen door het oorverdovende lawaai vanuit het stadion. Opeens pakte de man een kaartje uit zijn jaszak en gaf het mij. Ik was totaal overdonderd en wist geen woord uit te brengen. Hij draaide zich om, pakte zijn telefoon en liep weg. Ik liep nog naar hem toe en pakte mijn portomonnee. Het kaartje kostte namelijk 34pond. Hij wees het af en zei dat ik me moest haasten naar binnen om zo min mogelijk te missen van mijn eerste Old Firm. Helemaal beduusd draaide ik me op en rende naar de turnstiles. Ik werd er bijna emotioneel van, een zogenaamd Tom Bodde-moment. Ik zat op de North Stand Upper, dus het was een flink eind klimmen. Boven begaf mijn hart het bijna, want die was niet meer gewend om zo hard te werken. Ik zicht mijn plaatsje op en het grote genieten kon beginnen. Zelfs nu (een week later) ben ik nog verbaasd erover dat ik dat kaartje heb gehad. Ik ben benieuwd of die man zelf ook een kaartje had en waarom hij mij dat ene kaartje gratis gaf. Het blijft een van de meest vreemde dingen die ik heb meegemaakt op mijn voetbalreizen.
Doordat ik zo van slag was vergat ik de Japanner uit te hangen. Ik heb uiteindelijk maar erg weinig foto's gemaakt, maar zoveel maakt me dat eigenlijk niet uit. Ik was gewoon bij de wedstrijd die het hoogste op mijn wenslijstje stond. De eerste minuut zat ik ook verdoofd op de tribune. Langzaam begon ik het allemaal te beseffen en kon ik de sfeer gaan inhaleren en de Hunnen gaan uitschelden. Die zaten walgelijk in hun hoekje foute liedjes te zingen en met hun Union Jacks te zwaaien. Wat een nare club is dat toch, maar je moet ze nageven dat ze tenminste wel een eigen identiteit hebben, iets wat ik tegenwoordig bij veel clubs vind ontbreken doordat ze alles van elkaar na-apen. Het is een identiteit die me niet echt ligt. Qua Britsgezindheid is er geen Engelse club die in de buurt komt, zelfs niet Bluesbrother Chelsea. Het publiek daar is zo veranderd de laatste jaren. De meeste zullen niet eens iets afweten van de Blauwe Alliantie tussen de Rangers, Linfield en Chelsea. Bij de andere twee clubs is iedereen zich er wel van bewust. De jaarlijkse vriendschappelijk wedstrijd tussen Linfield en Rangers is dan ook een waar Hunfest, waar ze alle verboden liedjes hardop kunnen zingen. Vandaag kon dat echter niet, want de SFA is erg streng op sektarische gezangen. Ik heb de Billy Boys in totaal een keer gehoord en dat was nog buiten het stadion.
Op het veld liet Celtic ondertussen zien dat ze voor hun laatste kans wilden vechten. De achterstand was voorafgaand aan deze wedstrijd vier punten en The Bhoys hadden ook nog eens twee wedstrijden extra gespeeld. Hopeloos dus, maar een dubbele overwinning in de komende twee Old Firms zou de druk op de Rangers wel flink kunnen opvoeren. Het was dus zaak vandaag te winnen en dat lieten de groen-witten ook zien. Eindelijk leek Strachan te begrijpen dat je de tactiek van Walter Smith het best kunt ontregelen door aan te vallen. Smith systeem is eigenlijk vrij simpel: een 4-5-1, met twee stofzuigers op het middenveld. Ontzettend lastig om te doorbreken en de Rangers hebben er dit jaar al veel succes mee gehad. Strachan is zelf ook niet de meest aanvallende coach en alle Old Firm sinds Smith terug is op het oude nest zijn dan ook gewonnen door de Huns. Vandaag moest het dus anders en GS stelden een erg aanvallend Celtic op. De eerste minuten werden de Rangers met de rug tegen de muur gezet. Toch was de eindpass vaak niet goed,, waardoor McGregor niet echt vaak handelend moest optreden.
![]()
De Main Stand en meteen een mooi uitzicht over Glasgow
![]()
De Jock Stein End packed to the rafters
![]()
De Lisbon Lions End, met in het hoekje de Huns
Gelukkig is er dan nog altijd Nakamura. De Japanner is een heel vreemde spelers; vaak lijkt hij er weinig zin in te hebben en dan met name als hij op de koude velden van Falkirk, Inverness of Kilmarnock staat. Naka voelt zich pas goed als er veel camera’s op hem gericht zijn. Dus in de Champions League en Old Firms staat hij er altijd wel. Ik kan me nog zijn twee verschrikkelijk mooie vrij trappen tegen Man United reageren, waardoor Celtic voor het eerst in zijn geschiedenis de volgende ronde van de CL bereikte. Ook in mijn laatste Celticwedstrijd die ik heb bijgewoond, tegen St. Mirren, was Nakamura weer belangrijk. Strachan zag in dat de Japanner weinig zin had om fanatiek mee te doen in Paisley en liet hem op de bank. Pas toen het ernaar uitzag dat het 0-0 zou blijven gooide hij hem erin. Nakamura lokte en vrije trap uit en schoot hem feilloos in. Ook nu tegen de Hunnen, met de schijnwerpers op hem, deed hij weer iets geniaals. Vanaf een meter of 20/25 haalde hij verwoestend uit en de bal vloog met veel effect langs McGregor. Het stadion, en ook ikzelf, ontplofte. Mijn buurman omhelsde me en samen stonden we te springen. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat het toch wel erg intiem was en lieten we elkaar maar los. Mijn andere buurman was amper aan het juichen, maar die hield zich bezig met de Hunnen uit te schelden. Er spoot zowat vuur uit zijn ogen toen ze de Noord-ierse vlag lieten zien. Ik kwam er later achter dat hij zelf ook een Noord-Ier was en dat hij nogal vaak problemen had gehad met protestantse Noord-Ieren. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik denk dat hijzelf me ook niet de makkelijkste figuur lijkt in de omgang.
Na de 1-0 was het helemaal feest in het stadion, alleen jammer dat de 2-0 maar niet wilde vallen. McGregor bleek toch wel een erg goede keeper te zijn en deed me terugverlangen naar Stefan Klos of Lionel Letizi, die tenminste zo nu en dan een flatertje maakten. Voorin lieten de Gers niets, maar dan ook niets zien. Darchville stond er maar een beetje op een eiland en dat was het. Ik was blij dat Kris Boyd niet meedeed. In Schotland wordt die namelijk altijd belachelijk gemaakt door hij een zeer gebrekkige techniek heeft en voetballend waarschijnlijk niet eens in de 3e klasse B zou meekunnen, maar het is wel een uitstekend sluipschutter. Ik vind het een beetje een Pipo Inzaghi-achtige spits. Gelukkig is Smith er niet zo’n fan van en kiest hij eerder voor de blokkerige Darchville of Cousin, die ik zelden op een goede actie heb kunnen betrappen. Je weet het natuurlijk nooit, maar ik denk als Boyd iedere wedstrijd had gespeeld, dat de Rangers allang kampioen waren geweest. Gelukkig zou hij de hele wedstrijd op de bank blijven en hadden we van hem niets te vrezen. De wedstrijd naderde ondertussen de rust en met een tweezijdig gevoel gingen we rusten. Het had namelijk allang twee of drie nul moeten staan. Nu was er dat gevaar dat de Huns na de rust zouden terugkomen. Erg jammer.
Het was zo druk in de catacomben dat ik de Scots Pie, mijn favoriete pie, aan mijn neus voorbij liet gaan. Erg jammer dat ze die in Engeland niet hebben, maar ja dat woordje “Scots” in Scots Pie zal de Engelsen niet zo aanspreken. Zonder pie en zonder drinken moest ik dus de tweede helft zien te overleven. Voordeel van alleen naar een wedstrijd gaan, is dat je eerder contact maakt met je buren. Zo kwam ik er dus achter dat mijn ene buurman een Noord-Ier was die Celtic overal achterna reisde. Hij was zelfs al twee in Donetsk geweest de afgelopen jaren en had flink wat sterke verhalen over zijn avonturen in het buitenland. Altijd leuk om te horen. Achteraf baalde ik ervan dat ik niet zijn mail of telefoonnummer had gevraagd, dat was in ieder geval makkelijker geweest om in de toekomst aan kaartjes voor bepaalde wedstrijden te komen. Dit is al de tweede keer dat ik deze fout maak, want de persoon die in Milaan voor mijn kaartjes had gezorgd was ik ook al vergeten om zijn telefoonnummer te vragen. We zullen de volgende keer maar eens een kruisje op ons hand zetten, zodat we het niet meer vergeten. Ondertussen werd het YNWA gespeeld en gingen de sjaaltjes de lucht in. Bij CL-wedstrijden kan ik daar altijd erg van genieten en nu stond ik er zelf tussen. De Huns lieten ondertussen reusachtige Union Jacks door hun vak rollen, wat eigenlijk ook wel een mooi gezicht was. Schotten zijn op dat vlak wat meer "tifo-achtig" dan de Engelsen. Vaak zie je grote banners en meer van dat soort dingen langskomen in Schotse stadion, terwijl je dat in Engeland (misschien Liverpool uitgezonderd) zelden ziet. Ben niet echt tifo-liefhebber, maar die vlaggen vind ik wel wat hebben.
![]()
In de rust kwamen ze ineens tevoorschijn, de Britse en Noord-Ierse vlagen
![]()
Gelukkig stond het antwoord al klaar. In de dagen hierna is deze zin overal in de stad neergekalkt
![]()
Vlak voor het begin van de tweede helft een indrukwekkend YNWA
Terwijl de spelers opkwamen, zag ik dat Walter Smith een wijziging had doorgevoerd; Nacho Novo was erin gekomen voor Kirk Broadfoot, die een dramatische wedstrijd speelde tegen Aiden McGeady. Een vervelende wissel, want Novo is toch een gevaarlijke klant. Strachan had een verdediger voor een verdediger gewisseld. Naylor eruit en Wilson erin, een beetje lood om oud ijzer dus van het rossige “genie”. Strachan had behalve deze wissel, waarschijnlijk ook tegen de spelers gezegd dat ze de wedstrijd uit handen moesten geven, want anders kan ik het niet verklaren waarom Celtic zo ontzettend zwak de tweede helft begon. De Rangers, die ik amper had betrapt op iets goeds in de eerste helft, waren ineens overal. Arthur Boruc kreeg het knap druk in zijn goal en ik begon hem wat te knijpen. Het leek een horroravond te worden toen de man met de rotste kop in het Schotse voetbal, Nacho Novo, de 1-1 erin legde. Het Hunnenvak ontplofte, evenals de Noord-Ier naast me. Strachan kreeg ervan langs van het publiek. Gelukkig pakten de spelers het weer op na deze gelijkmaker en werden de Rangers weer onder druk gezet. Voorin speelden Scott Mcdonald en Vennegoor niet hun meest gelukkige wedstrijd. McGregor werd niet echt onder druk gezet, dus moest Nakamura het maar doen. Opnieuw maakte de Japanner een geniale actie en lobte hij de bal over McGregor heen. Carlos Cuellar, eerder in de week nog uitgeroepen tot beste speler van het seizoen, bedacht zich geen moment en sloeg de bal het doel uit. De scheidsrechter wees meteen naar de stip en Cuellar kon vertrekken. Dit was dus dubbel mooi, want de Spanjaard is een uitstekende verdediger en zou dus ook meteen de volgende Old Firm (van 27 april) geschorst zijn. Ik verbaasde me erover dat McDonald, die totaal niet in de wedstrijd zat, de pingel ging nemen. Ik zou Nakamura achter de bal hebben laten plaatsnemen. Met kletsnatte handen was ik aan het kijken en de nachtmerrie vond plaats: McDonald schoot de bal matig in en McGregor pakte de bal, maar leek daarbij geblesseerd te raken. Het begon er ondertussen wel somber uit te zien voor de Bhoys, want als zelfs penalties al gemist worden…
Zonder Cuellar gingen de Rangers zich nog verder ingraven. De ploeg oogde ook erg vermoeid, niet gek aangezien ze al een enorm aantal wedstrijden in de benen hebben. Strachan liet daarna zien echt geen tactisch vermogen te hebben en haalde de man van de wedstrijd, Barry Robson, naar de kant en bracht de man zonder aanname, Samaras, in het veld. Een striemend fluitconcert volgde voor Strachan en op de tribune keek iedereen elkaar vol ongeloof aan. Waarom werd er geen andere speler uitgehaald? Robson was al de hele wedstrijd gevaarlijk geweest met zijn passes en dode spelmomenten. Ondertussen bleek ook dat McGregor echt niet meer verder kon en Smith wisselde zijn keeper voor Neil Alexander. Het nam enorm veel tijd in beslag en de Rangers leken wel een stel Portugezen. De druk werd groter en groter voor het doel van de Rangers, maar de bal leek er niet in te willen. Scott McDonald kreeg een enorme kopkans, maar die ging ver naast. Samaras raakte soms verstrikt in zijn poten en ook Neerlans Trots, Vennegoor of Hesselink, bleek het vizier niet op scherp te hebben staan. De negentig minuten waren ondertussen voorbij en er werden slechts vijf minuten blessuretijd gegeven. Onbegrijpelijk, want alleen al die blessure van McGregor nam meer tijd in beslag dan vijf minuten. Het werd tijd voor de voetbalgod om in te grijpen. McDonald kreeg de bal op zijn hoofd en deed er voor de eerste keer deze avond iets goeds mee. Hij kopte namelijk niet op goal, maar op de vrijstaande Vennegoor, die Cuellar niet meer in zijn nek had hijgen. Die bedacht zich geen moment en drukte de bal langs de verstijfd staande Alexander. Op het moment dat de bal het net raakte leek het of de Vesuvius uitbarstte. Bij de Noord-Ier sprongen de tranen letterlijk uit zijn ogen, terwijl ik mijn andere buurman weer omhelsde (misschien ben ik toch van de herenliefde?). Mijn stem was definitief verdwenen in de Glasgowse nacht, maar wat een ontknoping was dit. De laffe Hunnen verlieten meteen het stadion, terwijl er nog twee minuten op de klok stonden. De Rangers waren niet meer bij machte om er nog een aanval uit te persen en het bleef 2-1. Eindelijk waren de Rangers onder Walter Smith verslaan, de jinx was over. Voor het kampioenschap heb ik er nog een hard hoofd in, maar dit is in ieder geval erg mooi.
Na de wedstrijd was het onder de North Stand een groot feest. Het hek was nog op slot, waardoor iedereen moest wachten. Die tijd werd gedood met het zingen van liederen. Ik besloot nog even, als een echte relnicht, te gaan kijken bij de Rangers, maar daar kon ik niet bij in de buurt komen. De politie had alles hermetisch afgesloten. Weer terug bij de North Stand bleek het nog steeds allemaal dicht te zitten. Ik hoopte eigenlijk nog de man tegen te komen die mij het kaartje had gegeven en wilde hem bedanken, maar die zag ik niet meer. Eindelijk ging het hek open. De bussen zaten vrij vol en ik herinnerde me van de vorige keer nog dat het lopen over de Gallowgate naar de binnenstad erg gezellig was. Daarom besloot ik dat opnieuw te gaan doen en niet het sardientje uit te gaan hangen. Het leek wel een of andere mars, met al die gezangen en vlaggen. Ondanks dat het een uur lopen was, leek het voor mijn gevoel een stuk korter. Een ander voordeel van het lopen is dat ik alles van me af kon zetten, want de wedstrijd bleef maar door mijn hoofd spoken. Dit was toch allemaal wel erg mooi geweest. Het nadeel is dat je zo’n ontknoping zelden meemaakt, dus als ik er nog een keer in slaag om binnen te komen bij de Old Firm zal het misschien een mindere ervaring zijn. Maar eigenlijk maakt dat ook niets uit, want deze ervaring pakt niemand me meer af.
![]()
Scott McDonald mist de penalty, het leek een horror te gaan worden...
![]()
... maar gelukkig liep het nog goed af. De spelers besluiten met elkaar op de vuist te gaan en daarbij vielen nog eens twee rode kaarten
![]()
Onder de North Stand was het een groot feest na de wedstrijd. Het geluid bleef mooi hangen in deze gang
![]()
De heerlijke wandeling over de Gallowgate naar de binnenstad kon beginnen