Hooguit erger, doordat er zoveel mensen zijn die allemaal hun zegje willen doen over de vorm en inhoud van het systeem. Al die politieke spelletjes hebben hun weerslag op het uiteindelijke resultaat (en ook op de doorlooptijd en het budget...)quote:Op zondag 20 april 2008 20:57 schreef gronk het volgende:
Iedereen die wel eens een automatiseringsproject uitgevoerd heeft zien worden weet dat er een levensgroot verschil kan bestaan tussen de intenties, de specificaties en wat er uiteindelijk gebouwd werd. Waarom zou dat bij overheids-ICT anders zijn?
Ja, die ken ik (al is het wel leuk om te zien dat er een hele zwik nieuwe tekeningetjes aan toe zijn gevoegdquote:Op zondag 20 april 2008 21:29 schreef HenryHill het volgende:
[..]
Hooguit erger, doordat er zoveel mensen zijn die allemaal hun zegje willen doen over de vorm en inhoud van het systeem. Al die politieke spelletjes hebben hun weerslag op het uiteindelijke resultaat (en ook op de doorlooptijd en het budget...)
Ja, maar da's toch hartstikke mooi, dat ze zwartwerkers en bijstandsfraudeurs kunnen aanpakken?quote:Op zondag 20 april 2008 21:57 schreef Martijn_77 het volgende:
Het grote probleem wat ik heb is dat de overheid gevens met elkaar wil gaan combineren om zaken na te gaan. Als deze gegevens in verkeerde handen vallen kunnen er hele verkeerde dingen gebeuren
En niet van die kleine projecten ook. Ik krijg af en toe wel eens de indruk dat sommige projecten alleen al bezwijken onder hun eigen omvang. Nog los van andere fouten die daarbovenop komen.quote:Op zondag 20 april 2008 22:00 schreef Ulreazj het volgende:
En als je ziet hoeveel projecten mislukken bij de overheden, en niet alleen in NL.
Ik zie 't als iets heel dubbels. Aan de ene kant moeten we wel. Als burgers verwachten we binnen, zeg, een dag een nieuw paspoort. Of binnen drie weken de belastingteruggave op je rekening. Zoiets lukt niet zonder IT; daarnaast, als je naar een kleinere, efficientere overheid toe wilt, dan moet je wel gebruik maken van IT.quote:Op zondag 20 april 2008 21:53 schreef OldJeller het volgende:
Ergo: dit is niet te voorkomen en er zullen in de toekomst grove fouten worden gemaakt?
Oh, dat klopt. 'vroeger' was het niet zo gek veel anders, als je met je probleem voor een loketje stond, en de ambtenaar achter het loket zei dat-ie maar drie keuzes had op z'n formulier, en dat je daar maar uit moest kiezen. Dus misschien is er in dat opzicht wel helemaal niets nieuws onder de zon.quote:Op zondag 20 april 2008 22:24 schreef sigme het volgende:
Het probleem is niet de modellering van beleid, maar de modellering van (het leven van) mensen.
Zodra je mensenlevens in strakke programmatuur probeert te douwen moeten mensen inkrimpen tot een 'gemiddeld normaal voorkomend persoon'.
Toch niet. Dat formulier kon wel verplichte vragen hebben, maar op toch leeglaten stond verder geen sanctie in de vorm van onmogelijk invoeren van de rest.quote:Op zondag 20 april 2008 22:29 schreef gronk het volgende:
[..]
Oh, dat klopt. 'vroeger' was het niet zo gek veel anders, als je met je probleem voor een loketje stond, en de ambtenaar achter het loket zei dat-ie maar drie keuzes had op z'n formulier, en dat je daar maar uit moest kiezen. Dus misschien is er in dat opzicht wel helemaal niets nieuws onder de zon.
Ja, da's een punt. Je kunt 't gedrag van ambtenaren (of willekeurig ander personeel) veel meer sturen dan voorheen. Maar, afgezien van 'dat het systeem het zo wil', waarom zou je dat willen? Worden we daar in nederland gelukkiger van, als alles te tellen en in hokjes in te delen is?quote:Op zondag 20 april 2008 22:35 schreef sigme het volgende:
Toch niet. Dat formulier kon wel verplichte vragen hebben, maar op toch leeglaten stond verder geen sanctie in de vorm van onmogelijk invoeren van de rest.
Blijft erg leuk..... en waar.quote:Op zondag 20 april 2008 21:29 schreef HenryHill het volgende:
Trouwens, ken je deze nog:
[ afbeelding ]
Fouten zijn inherent aan mensen. Ik steek er gewoon mijn hand voor in het vuur alleen al als ik kijk naar het hele ov-chipkaart fiasco.quote:Op zondag 20 april 2008 21:53 schreef OldJeller het volgende:
Bijna alle gegevens zijn gedigitaliseerd en de processen zijn ook computergestuurd. Deze trend zal zich alleen maar steeds verder voortzetten in de tijd waarin we nu leven.
Maar de theorie en de uitvoering daarvan gaat altijd mis bij de overheid vanwege de vele de mensen waarlangs het idee moet alvorens het gerealiseerd worden.
Ergo: dit is niet te voorkomen en er zullen in de toekomst grove fouten worden gemaakt?
Neu, d'r spelen een aantal dingen tegelijkertijd. Enerzijds heb je te maken met het feit 'dat de werkelijkheid complexer is dan een registratie of datamodel'. Met als resultaat de dingen die sigme onder andere opnoemt. Die 5% van de informatie die 'niet is opgenomen' is ook niet op te nemen, omdat computers (maar ook mensen) niet overweg kunnen met in de marge bijgeschreven commentaar.quote:Op maandag 21 april 2008 00:57 schreef Elfletterig het volgende:
Ik begrijp de strekking van de vraag niet helemaal. Eerst wordt beweerd dat ICT niet de juiste oplossing biedt voor allerlei vraagstukken omdat er pakweg 5 procent van de informatie niet in opgenomen is. Daarna wordt beweerd dat er een nieuwe laag overheidsfunctionarissen bijkomt, de ICT-experts. Dat klinkt ietwat tegenstrijdig, vind ik.
Voor een deel wel; het is ook voor een bedrjif als Peak-ITquote:Op maandag 21 april 2008 12:58 schreef Drugshond het volgende:
Is dit eigenlijk niet het Pareto principe.
Note, however, that sometimes adding up to 100 is indeed meaningful. For example, if 80% of effects come from the top 20% of sources, then the remaining 20% of effects come from the lower 80% of sources.
En juist op dat vlak wordt het te complex en gaat het fout.
De overheid heeft daar wat leuks voor bedacht: de data die in die centrale registraties staat is goed, en het is de verantwoordelijkheid van de burger om ervoor te zorgen dat het ook goed is. Omkering van de bewijslast, enzo. Dat jij niet weet welke basisregistraties allemaal van belang voor je zijn: jammer dan...quote:Op maandag 21 april 2008 00:52 schreef McKillem het volgende:
Fouten zijn inherent aan mensen. Ik steek er gewoon mijn hand voor in het vuur alleen al als ik kijk naar het hele ov-chipkaart fiasco.
Als dat al op zo'n manier de soep in kan lopen wil ik niet weten wat de potentiële gevaren zijn voor mijn persoonlijke data als dat allemaal gecentraliseerd gaat worden.
Vroeger was het paspoort klaar-terwijl-u-wacht. Ging er een ambtenaar even achter z'n typemachine zitten. Nietje door de pasfoto, klaar! Dat de beveiliging van het paspoort dan iets minder was, tja.quote:Op zondag 20 april 2008 22:07 schreef gronk het volgende:
[..]
Ik zie 't als iets heel dubbels. Aan de ene kant moeten we wel. Als burgers verwachten we binnen, zeg, een dag een nieuw paspoort. Of binnen drie weken de belastingteruggave op je rekening. Zoiets lukt niet zonder IT; daarnaast, als je naar een kleinere, efficientere overheid toe wilt, dan moet je wel gebruik maken van IT.
Sterker nog, hij heette zelf officieel ook Fortuijn. Pim Fortuyn was zijn pseudoniem.quote:Op zondag 20 april 2008 22:35 schreef sigme het volgende:
Wijlen Pim Fortuyn had familie onder de naam Fortuin.
Ik zit momenteel in een automatiseringsproject. Aanpassing van bestaande software ivm wettelijke wijzigingen. Dubbel plezier dus. En dan moet er ook nog een koppeling met de GBA tot stand worden gebracht. Ik heb nou al zin.quote:Op zondag 20 april 2008 20:57 schreef gronk het volgende:
Daarnaast werkt het ook een 'regels zijn regels' mentaliteit in de hand: jouw situatie wordt geperst in een voorgekookte mal, en als dat niet kan, dan is er iets mis met jou, en niet met de regels. Wijzigingen in 'de regels' betekent vaak een wetswijziging, en voordat je dat voor elkaar hebt, ben je al snel een kabinetsperiode verder.
Iedereen die wel eens een automatiseringsproject uitgevoerd heeft zien worden weet dat er een levensgroot verschil kan bestaan tussen de intenties, de specificaties en wat er uiteindelijk gebouwd werd. Waarom zou dat bij overheids-IT anders zijn?
Oh, dan ben je ruim op tijd. Ik heb eerder wel eens van mensen begrepen (via PMquote:Op maandag 21 april 2008 23:33 schreef freako het volgende:
[..]
Ik zit momenteel in een automatiseringsproject. Aanpassing van bestaande software ivm wettelijke wijzigingen. Dubbel plezier dus. En dan moet er ook nog een koppeling met de GBA tot stand worden gebracht. Ik heb nou al zin..
Dit is fase 2 en 3 van het project. Mag je raden wanneer fase 1 was.quote:Op maandag 21 april 2008 23:50 schreef gronk het volgende:
[..]
Oh, dan ben je ruim op tijd. Ik heb eerder wel eens van mensen begrepen (via PM), dat de meeste automatiseerders al dat soort klussen in december doen. Omdat de meeste dingen per 1/1 ingaan, en definitieve specs pas in die tijd beschikbaar komen, of de neuzen pas ergens rond november dezelfde kant op wijzen. En soms nog wel later
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |