Aanrader! Ontzettend veel informatie, bijzonder leesbaar & practisch (al sla ik ingewikkeldheden over chemische samenstelling van de bodem overquote:
Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.
Idem!quote:Op zondag 30 maart 2008 11:34 schreef qltel het volgende:
Ik houd je moestuin in de gaten, wij hebben dezelfde soort plannen.
Zit daar ook weidegraszaad bij?quote:Op zondag 30 maart 2008 12:36 schreef sigme het volgende:
Mochten mensen met grote moestuinplannen voor dit jaar in het noorden des lands wonen; de oude kwekerij 'de bolster' heeft nog oude zaden over en geeft die gráág en gratis weg. Dus niet de nieuwe kwekerij die de naam/website/klantenkring heeft overgenomen.
Dat oude zaad ligt te vergaan en dat gaat de oude kwekers zeer aan het hart. Dus.. liefhebbers zijn welkom.
( Pieter Venemakade 61 Kiel-Windeweer )
Dat durf ik niet te zeggen. De "nieuwe" bolster voert dat zo te zien niet in het assortiment..quote:
Graag!quote:Op zondag 30 maart 2008 14:49 schreef sigme het volgende:
Dat durf ik niet te zeggen. De "nieuwe" bolster voert dat zo te zien niet in het assortiment..
Ik kan even kijken of ik een telefoonnummer heb van de oude bolster.
Ik heb ooit eens ecologisch verantwoord graszaadmengsel gekocht, rond de ¤100,- euro/kg meen ik!
Dat boek heb ik vorige maand gekocht, echt een perfect naslagwerk! Dit jaar voor het eerst zelf ook aan 't moestuinieren op 100 m2, de vorige maand ingezaaide tuinbonen komen nu op en dit weekend de vroege aardappelen gepoot, slaplantjes en peterselieplantjes geplant en peultjes, rode kool, rode zaaiui, worteltjes en radijsjes gezaaid.quote:Op zondag 30 maart 2008 10:55 schreef sigme het volgende:
Bovendien heb ik uit de bieb dit boek gehaald (en inmiddeld besteld)
[..]
Hm, zonnebloemen lijkt mij ook wel wat. Is het ook zinvol/rendabel voor een leuke opbrengst pitten? Of meer voor de "mooi'?quote:Op maandag 31 maart 2008 20:08 schreef dvr het volgende:
Als je nog een bedje overhebt, zijn radijsjes, courgettes, meloenen en pompoenen erg leuk om te zien groeien. Zonnebloemen en een hennephaag ook
Ik heb er zelf nooit echt iets mee gedaan (het is gewoon leuk ze te zien groeien en bloeien), maar je kunt de pitten roosteren en eten, of de uitgebloeide koppen droog bewaren en in de winter ophangen voor de vogeltjes.quote:Op woensdag 2 april 2008 14:05 schreef phluphy het volgende:
Hm, zonnebloemen lijkt mij ook wel wat. Is het ook zinvol/rendabel voor een leuke opbrengst pitten? Of meer voor de "mooi'?
Staan er aardbeien op je lijstje? Vanaf volgende week donderdag 6 aardbeienplantjes voor 3 euro bij de Duitse Aldi.quote:
Da's best leuk, inderdaad!quote:Op woensdag 2 april 2008 15:32 schreef oh-oh het volgende:
Wat een gaaf topic, ik zou zo graag op een boerderie wonen!
Én ik heb ooit op LLINK gezien dat ze in Ghana ofzo de mensen ook zonnebloemen tussen hun gewassen lieten planten, omdat slakken en ander ongedierte zonnebloem-groen lekkerder vindt dan je groentequote:Op woensdag 2 april 2008 14:05 schreef phluphy het volgende:
[..]
Hm, zonnebloemen lijkt mij ook wel wat. Is het ook zinvol/rendabel voor een leuke opbrengst pitten? Of meer voor de "mooi'?
voor de een een klus, voor de ander een liefhebberij. zo is het ooit gekomen dat boeren boeren werden en artsen artsen.quote:Op zondag 6 april 2008 20:01 schreef MinderMutsig het volgende:
Leuk topic![]()
Ik heb de verkeerde genen voor een moestuin maar mijn schoonouders hebben er wel een en die plunder ik dus regelmatig.Wat een klus zeg, om zo'n tuin aan te leggen en te onderhouden.
Ik zou dolgraag diegene zijn met groene vingers die lekker in de tuin rommelt en dan eigen verse groente op tafel zet maar het zit er gewoon niet in.quote:Op zondag 6 april 2008 20:23 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
voor de een een klus, voor de ander een liefhebberij. zo is het ooit gekomen dat boeren boeren werden en artsen artsen.
Op www.denieuwetuin.be kun je voor E2,50 het boekje van ene meneer Bauwens bestellen, speciaal voor het kweken van groenten in potten, op terras of balkon. =)quote:
Dat ga ik ook zeker nog een keer doenquote:Op zondag 6 april 2008 19:12 schreef zoalshetis het volgende:
ik weet niet helemaal of dit thuishoort in dit topic, maar het is misschien wel een leuke aanvulling binnen dit topic voor mensen die van paddestoelen, lekker, natuurlijk en heel erg simpel houden.
zorg dat je een paar oude boomstammetjes hebt en je kan een paar jaar lang een paar keer per jaar de lekkerste paddestoelen oogsten.
Nou, het idee is zoveel mogelijk dingen zelf bij elkaar te arbeiden en zo weinig mogelijk te werken voor geld, dus ik zal opslaan. Ik heb een vriezer, maar het lamsvlees gaat vóór, en ik vrees dat er dan ook dit jaar weer weinig ruimte overblijft voor groente.quote:Op zondag 6 april 2008 20:23 schreef AnneX het volgende:
En als je teveel oogst voor eigen gebruik : heb je dan opslag of geef je het weg ?
ja er staan prijzen, bij bestel nu, maar ik had idd ook moeite met die site. natuurlijk is halen beter dan opsturen!quote:Op zondag 6 april 2008 21:04 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat ga ik ook zeker nog een keer doen.
Op de site die jij linkt zie ik geen prijzen staan (behalve van een kadopakket), misschien kijk ik er over heen.
Bij de kweker waar ik veel zaden en pootgoed haal hebben ze ook van die entpennen en broeddingen. Ik ga het liever een keer halen dan laten opsturen, misschien volgend jaar. Neem ik gelijk weer wat van hun aardappels mee, zoveel mooie leuke rasjes.
1) De aarde is een prima isolator (vb wijnkelder) en geeft weinig warmte af. (natuurkunde les 1) 2) Bij zoninstraling wordt in de kas kortgolvige straling in langgolvige omgezet. Kortgolvige kan de kas wel in, langgolvige kan er echter niet uit en wordt teruggekaatst. Effect: broeikas. (natuurkunde les 2) Kortom, het idee van een dieptekas lijkt me niet zo handig, althans het achterliggende principe is niet juist. En dat de plantjes beter groeien, dat is een kwestie van de juiste, wat hogere temperatuur (zei meneer de plantenfysioloog). Wat dat betreft zijn het net mensen...quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:09 schreef sigme het volgende:
Dieptekas..
Daar ga ik op googelen. 'truste!
Wat zon in de winter zorgt voor een stuk hogere temperatuur maar helaas zien we die tot nu niet zo vaak.quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:23 schreef sigme het volgende:
Nou, ik vind 't niet zo'n gek plan.
[ afbeelding ]
Ik heb een "gewone" kas, en dat werkt heel mooi, maar het wordt er verrot koud in de winter / 's nachts. De aarde geeft weinig warmte af - maar wordt ook niet heel koud. Met zo'n glaspartij ervoor zou het wel eens genoeg kunnen zijn om vorst buiten te houden.
En ik heb nog een verzameling kozijnen-met-glas liggen, waar ik niks nuttigs mee weet te verzinnen.. Misschien maak ik wel een klein dieptekasje.
Me too.quote:Op zaterdag 12 april 2008 11:39 schreef Doedezemaar het volgende:
De BBC is sowieso erg goed met tuinprogramma's. Gardeners World volg ik al jaren religieus
Carol.quote:en ook de serie van Carol Klein "Grow your own veg" was super.
Grappig, precies de 2 soorten die ik ook heb staan.. 2 weken geleden gepoot (ongeveer 30 m2 slechts). Dit weekend helaas niet aan de moestuin toegekomen (achtertuin van tante en zus onder handen genomen). Deze week ga ik 's avonds nog bietjes zaaien en wat onkruid wieden. Het weer wordt mooier en er valt meer te doen in de tuin!quote:Op zaterdag 12 april 2008 12:27 schreef sigme het volgende:
bed 11 is nu bepoot met Eersteling,
bed 14 met Gloria.
Grond verbeteren is een langdurig proces. Compost kun je zelf maken, genoeg voor een moestuin. Grotere hoeveelheden kun je denk ik wel via de gemeente regelen (nog niet zelf geprobeerd). Kleigrond is het best te bewerken voor de winter.. als je dan elk jaar compost de grond in spit, verbeter je elk jaar de structuur van de grond een stukje tot je mooie, vruchtbare, kruimelige, goed drainerende en humusrijke aarde hebt.quote:Op maandag 14 april 2008 10:15 schreef lionessa het volgende:
Ik heb ook een moestuin, maar ik weet niet zo goed hoe ik de grond moet verbeteren. Er wordt compost aangeraden, maar waar haal ik dat?
Ik heb hele zware kleigrond en spit wel de stukken om voordat ik ze inzaai of plantjes plant. Op die manier haal ik ook gelijk al het wortelonkruid weg.
Hmpf. Ik had me verteld. Stond ik daar, met een bak aardbeienplantjes, was het bed bezet! De Gloria's waren in bed 13 terecht gekomen. Nou bleek de waarde van het neurotisch stokjes steken - ik heb de aardappels uitgegraven en een bed verder herpoot. Gelijk ook de vier ontbrekenden bijgepoot.quote:Op zaterdag 12 april 2008 12:27 schreef sigme het volgende:
bed 11 is nu bepoot met Eersteling,
bed 14 met Gloria.
Heb jij ze voorgekiemd? Ik ben sowieso erg benieuwd wanneer de jouwe dan opkomen in vergelijking met de mijne.quote:Op maandag 14 april 2008 10:28 schreef Perrin het volgende:
[..]
Grappig, precies de 2 soorten die ik ook heb staan.. 2 weken geleden gepoot (ongeveer 30 m2 slechts). Dit weekend helaas niet aan de moestuin toegekomen (achtertuin van tante en zus onder handen genomen). Deze week ga ik 's avonds nog bietjes zaaien en wat onkruid wieden. Het weer wordt mooier en er valt meer te doen in de tuin!
Yep, ruim voorgekiemd, wel redelijk diep gepoot uit angst voor nog een nachtvorst die de jonge plantjes zou aantasten.. Zodra ze opkomen, geef ik een gil.quote:Op maandag 14 april 2008 19:22 schreef sigme het volgende:
[..]
Heb jij ze voorgekiemd? Ik ben sowieso erg benieuwd wanneer de jouwe dan opkomen in vergelijking met de mijne.
Ik heb nog wat Dore's erbij gezet; op een heel klein stukje pas ontgonnen grond. Een beetje veel (8) op klein oppervlak (1 m2): het doel is meer om door het loof de grond schoon te maken dan de oogst. Grote kans dat die toch wordt opgevreten door ritnaalden
.
Perrin, nog geen piepers boven? Hier wel, zeker de helft (sinds vandaag).quote:Op dinsdag 15 april 2008 08:25 schreef Perrin het volgende:
[..]
Yep, ruim voorgekiemd, wel redelijk diep gepoot uit angst voor nog een nachtvorst die de jonge plantjes zou aantasten.. Zodra ze opkomen, geef ik een gil.
aaaaargh... je doet het goed meissie!quote:Op maandag 28 april 2008 20:15 schreef sigme het volgende:![]()
![]()
(Over vruchten plukken gesproken: sigme's fruitgaarde)
Oei, sorry, helemaal overheen gelezen.quote:Op maandag 14 april 2008 10:15 schreef lionessa het volgende:
Sigme jij had dat zwarte landbouwzeil erop liggen.Is dat zeil met gaatje ofzo? En waar heb je dat vandaan?
Oh-oh.. ( Een autarkisch experiment )quote:Op maandag 28 april 2008 20:27 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
aaaaargh... je doet het goed meissie!
ik zal later helemaal selfsuppliing zijn, want dat is mijn uiteindelijke missie.
uiteraard is dit niet het onthouden van een ziekenhuisbezoek wanneer dat nodig is, of een complete vorm van bosmens. gewoon beschaafd je vruchten plukken. mauretanië is leuk
ja! je zou zo mijn soulmate kunnen worden, dat had ik ook al uit andere topics gelezen.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |