FOK!forum / Culinesse à gogo / Het ijs van Columbus
sigmezaterdag 22 maart 2008 @ 09:55
Ik probeer zoveel mogelijk elektrieke apparaten te weren. En nou wou ik al een tijdje graag een ijsmaakmachine, maar ja, ik zie die dingen alleen maar in uitvoeringen met een stekker. Tot onlangs.

Het ijs van Columbus!
quote:

Voor het lekkerste ijs heb je geen stroom nodig. Doe aan één zijde ijsklontjes uit de koeler of vriezer en keukenzout in de bal (Dit koelt. Het mixt niet met de overige ingrediënten) en bijvoorbeeld yoghurt, suiker en citroensap in de andere zijde. Dan kan het balspel beginnen. Rol de bal over. Na 20 tot 25 minuten heb je je eigen ijs.
Gelijk besteld natuurlijk. Zojuist aangekomen .
Ik denk dat ik zometeen toch nog maar even boodschappen ga doen.

Iemand nog leuke ijsrecepten? Recepten geschikt voor gierende winden rond het huis, natte sneeuw en kleumende lammetjes?
veldmuiszaterdag 22 maart 2008 @ 10:05
15 minuten overrollen? !!!112
sigmezaterdag 22 maart 2008 @ 10:07
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 10:05 schreef veldmuis het volgende:
15 minuten overrollen? !!!112
De vertaling is sowieso niet geweldig. Maar je moet het ding een kwartier in beweging houden; welke beweging maakt niet uit zeggen ze.
Biancavlazaterdag 22 maart 2008 @ 10:22
Grappig. Waar heb je dat vandaan?
Ben benieuwd of het je gaat lukken er iets lekkers van te maken.
sigmezaterdag 22 maart 2008 @ 10:34
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 10:22 schreef Biancavla het volgende:
Grappig. Waar heb je dat vandaan?
Van een webshop in 'buitenkookspullen'.

(Als ik weer eens geld genoeg heb wil ik zo'n "Dutch Oven".)
quote:
Ben benieuwd of het je gaat lukken er iets lekkers van te maken.
Ik ook, ik ook. Gezien het weer ga ik eerst maar eens appeltaart met vanilleijs maken, denk ik.
veldmuiszaterdag 22 maart 2008 @ 10:37
'buitenkookspullen' 'avontuurlijk'
HOE KOM JE TIJDENS EEN AVONTUURLIJK BUITENKOOKDING AAN EEN ZAK VOL IJSKLONTJES?
sigmezaterdag 22 maart 2008 @ 10:42
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 10:37 schreef veldmuis het volgende:
'buitenkookspullen' 'avontuurlijk'
HOE KOM JE TIJDENS EEN AVONTUURLIJK BUITENKOOKDING AAN EEN ZAK VOL IJSKLONTJES?

Eh, het is niet verplicht het ding te gebruiken op avonturen ver van de beschaving. Hoor.
tonkszaterdag 22 maart 2008 @ 10:43
Al die woordgrapjes in dat plaatje
veldmuiszaterdag 22 maart 2008 @ 10:47
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 10:42 schreef sigme het volgende:

[..]


Eh, het is niet verplicht het ding te gebruiken op avonturen ver van de beschaving. Hoor.
Eh, okay, dat wist ik niet. Tnx.
veldmuiszaterdag 22 maart 2008 @ 10:47
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 10:43 schreef tonks het volgende:
Al die woordgrapjes in dat plaatje
Ey tonks gefeliciteerd (F)
Biancavlazaterdag 22 maart 2008 @ 10:49
Oh, toch een beetje duur voor een geincadeautje.
sigmezaterdag 22 maart 2008 @ 13:21
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 10:49 schreef Biancavla het volgende:
Oh, toch een beetje duur voor een geincadeautje.
Staat tegenover dat er goedkoop ijs uit komt. In elk geval; de ingredienten zijn niet duur en het kost geen stroom en het ding heeft niet veel ingewikkelde onderdelen dus zou even mee moeten kunnen gaan. Maar goed, eerst maar eens zien wat voor ijs eruit komt.
BBQ-kipzaterdag 22 maart 2008 @ 21:50
En, hebbie al ijs?
SPOILER
Het is zeker een koud blubberig goedje geworden of niet?
Trustenzaterdag 22 maart 2008 @ 22:42
Ik dacht dat je het had over Het IJs van Columbus in Amstelveen, lekkerste ijs van Nederland

Grappig apparaatje...
sigmezondag 23 maart 2008 @ 07:53
Gisteravond geprobeerd, en het werd zowaar mooi roomijs .
Het in beweging houden was niet veel moeite, op de bank zittend wat lezen, met een hand dat ding wat over de grond heen en weer rollen.

In de ene opening heb ik drie zakjes ijsklontjes gestopt (er had wel meer ingepast maar ik kreeg kouwe klauwen) en 120ml keukenzout.

In de andere opening een mengsel van geklopte slagroom, melk, 1 eidooier, vanilleessence, southern comfort en krenten.

10 minuten bewegen, dan ijsmengsel losschrapen, dan nog 5 minuten bewegen, en daarna hadden we boerenjongensroomijs .

Ik vind het wel een aanwinst
GreatWhiteSilencezondag 23 maart 2008 @ 08:22
Ik heb dit ding in de Quest zien staan. Daar waren ze er niet zo heel tevreden over, als ik het me goed herinner?
W1ZZzondag 23 maart 2008 @ 09:44
Wat leuk, op deze manier werd roomijs gemaakt vóór de uitvinding van de ijskast. Bakje met ingrediënten in een grotere bak met sneeuw zetten en dan zout door de sneeuw mengen. Dit veroorzaakt een reactie waardoor het mengsel heel snel heel koud wordt. Grappig dat iemand nu ineens heeft bedacht daar zo'n ijsmakertje van te klussen!
The_strangermaandag 24 maart 2008 @ 11:00
quote:
Op zondag 23 maart 2008 09:44 schreef W1ZZ het volgende:
Wat leuk, op deze manier werd roomijs gemaakt vóór de uitvinding van de ijskast. Bakje met ingrediënten in een grotere bak met sneeuw zetten en dan zout door de sneeuw mengen. Dit veroorzaakt een reactie waardoor het mengsel heel snel heel koud wordt. Grappig dat iemand nu ineens heeft bedacht daar zo'n ijsmakertje van te klussen!
Het is niet zozeer een reactie, maar zout zorgt voor het verlagen van het vriespunt van water. Je sneeuw, wat dus 0 graden is, kan dan veel kouder worden, waardoor je water in je ijsmengsel bevriest.
W1ZZmaandag 24 maart 2008 @ 11:34
Maar hoe komt het dan dat het daadwerkelijk kouder wordt, want dat het potentieel kouder kan worden betekent toch niet automatisch dat dat ook gebeurt?
sigmemaandag 24 maart 2008 @ 14:17
Het ijsmengsel wordt niet kouder, het behoudt de koude iets langer (smelt moeilijker). En dat geeft extra kou voor het aan te vriezen roomijsmengsel.
W1ZZmaandag 24 maart 2008 @ 14:26
Ik ben geen scheikundig wonder hoor, dat voorop. Maar volgens mij liggen de vriespunten van room/melk/yoghurt (marginaal) onder de 0C waardoor ze niet zouden moeten bevriezen bij die temperatuur?

Op natuurkunde.nl staat iig dat door toevoeging van het zout de temperatuur wel lager wordt, maar een echte verklaring hiervoor staat er niet.

http://www.natuurkunde.nl(...)uest.requestId=11577
sigmemaandag 24 maart 2008 @ 14:33
IJs is kouder dan 0 graden; zodra het 0 graden is smelt het.
Mijn diepvries maakt ijsblokjes van min18 graden.

Smelten (toestandsovergang) kost extra energie. Dus als er regelmatige warmte wordt toegevoegd dan warmt de boel niet helemaal in een rechte lijn op - bij het smeltpunt blijft de temperatuur even hangen (omdat daar éxtra energie nodig is).
W1ZZmaandag 24 maart 2008 @ 14:42
Misschien zeg ik nu iets doms maar ik dacht dat een stof nooit onder een temperatuur lager dan z'n vriespunt gebracht kon worden? Net als dat water ook geen temperatuur hoger dan z'n kookpunt kan bereiken (waarbij de vries- en kookpunten wel kunnen variëren onder invloed van andere stoffen in het water en de druk).
Repeatmaandag 24 maart 2008 @ 14:48
hippies die elektrieke apparaten proberen te weren
sigmemaandag 24 maart 2008 @ 14:48
Water kan niet kouder dan vriespunt zijn, ijs kan niet warmer dan 0 graden zijn. IJs kan wel kóuder dan 0 graden zijn.
Even afgezien van verstorende factoren als druk of een hele schep zout erdoor.

En dat geldt ook voor andere stoffen - in de vaste toestand kan het kouder zijn dan het het stolpunt. (Denk maar aan gesteente: stolt bij tamelijk hoge temperatuur maar kan verrotte koud worden).
W1ZZmaandag 24 maart 2008 @ 14:50
Okee, weer wat geleerd dan.
sigmemaandag 8 juni 2009 @ 19:26
Wegens
a) Overvloed aan rijpe aardbeien
b) Pietverdriets ijsrecept :
quote:
750 gram (schoongemaakte) gekoelde aardbeien, 150 gram suiker, blender blender en hup in de ijsmachine. (bron: De IJsmachine )
heb ik het ij van Columbus maar weer eens opgegraven.

Blijft een briljante ijsmachine . Geen stroom, heerlijk eigengemaakt aarbeiensorbetijs.
shmoopymaandag 8 juni 2009 @ 19:46
Wat een ding, die wil ik ook wel.
En voor het in beweging houden: ik geef hem een kwartiertje aan mijn kat.
Pietverdrietmaandag 8 juni 2009 @ 19:55
Dit is nu typisch zo een apparaat wat na 3 keer gebruiken achter in het keukenkastje gaat verstoffen.
sigmemaandag 8 juni 2009 @ 19:57
quote:
Op maandag 8 juni 2009 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Dit is nu typisch zo een apparaat wat na 3 keer gebruiken achter in het keukenkastje gaat verstoffen.
Alleen als je dat ook met een gewone ijsmachine zou doen..
Ik graaf 'm tot nu toe toch wel af en toe op, als ik eigengemaakt ijs wil.
Molluckmaandag 8 juni 2009 @ 19:58
quote:
Op maandag 8 juni 2009 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Dit is nu typisch zo een apparaat wat na 3 keer gebruiken achter in het keukenkastje gaat verstoffen.
Dat geldt toch voor elke ijsmachine, ook een elektrische?
Pietverdrietmaandag 8 juni 2009 @ 19:59
quote:
Op maandag 8 juni 2009 19:57 schreef sigme het volgende:

[..]

Alleen als je dat ook met een gewone ijsmachine zou doen..
Ik graaf 'm tot nu toe toch wel af en toe op, als ik eigengemaakt ijs wil.
Een ijsmachine is echt gemakkelijker
Pietverdrietmaandag 8 juni 2009 @ 20:00
quote:
Op maandag 8 juni 2009 19:58 schreef Molluck het volgende:

[..]

Dat geldt toch voor elke ijsmachine, ook een elektrische?
nope.
sigmemaandag 8 juni 2009 @ 20:02
quote:
Op maandag 8 juni 2009 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een ijsmachine is echt gemakkelijker
Dat lijkt me ook, vanzelfsprekend.

Maar ik héb geen ijsmachine en wel dit handaangedreven ding,
en ik wíl geen ijsmachine en wel zelfgemaakt ijs.

Dus voor mij is het nogal een uitkomst.
Maeghanmaandag 8 juni 2009 @ 20:25
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:48 schreef Repeat het volgende:
hippies die elektrieke apparaten proberen te weren
Ja want nog meer electrische apparatuur en hoger stroomverbruik zijn echt de oplossing voor alle problemen op aarde.
Pietverdrietmaandag 8 juni 2009 @ 20:27
quote:
Op maandag 8 juni 2009 20:25 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Ja want nog meer electrische apparatuur en hoger stroomverbruik zijn echt de oplossing voor alle problemen op aarde.
LOL
Enig idee hoeveel stroom je internet en computer nodig hebben?
Of de muziek die je aan hebt staan?
TV aan?
Maeghanmaandag 8 juni 2009 @ 20:32
quote:
Op maandag 8 juni 2009 20:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

LOL
Enig idee hoeveel stroom je internet en computer nodig hebben?
Of de muziek die je aan hebt staan?
TV aan?
Dus omdat je bepaalde apparaten al hebt, kun je net zo goed nog meer apparaten kopen? Da's m.i. net zoiets als geld uitgeven omdat je toch al schulden hebt. En nee, ik internet niet met tv en muziek aan. Apparaten staan bij mij aan als ik ze gebruik en anders niet (ook niet standby).
sigmemaandag 8 juni 2009 @ 21:06
quote:
Op maandag 8 juni 2009 20:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

LOL
Enig idee hoeveel stroom je internet en computer nodig hebben?
Of de muziek die je aan hebt staan?
TV aan?
Totaal alles samen (dus inclusief wasmachine, vriezer) gemiddeld 2,60 kWh per dag.
grizegrijnmaandag 8 juni 2009 @ 21:50
Dit kan ook prima zonder zo'n bal, gewoon in een plastic zak. Google maar op instant ice cream
Cat-astrophedinsdag 9 juni 2009 @ 10:28
quote:
Op maandag 8 juni 2009 19:26 schreef sigme het volgende:
Wegens
a) Overvloed aan rijpe aardbeien
b) Pietverdriets ijsrecept :
[..]

heb ik het ij van Columbus maar weer eens opgegraven.
[ afbeelding ]
Blijft een briljante ijsmachine . Geen stroom, heerlijk eigengemaakt aarbeiensorbetijs.
Het ijs zal wel zuur gesmaakt hebben. Als het recept tenminste de aard van de reacties van Pietverdriet weerspiegelt.

Als die bal goed bevalt bij TS, wat is daar dan mis mee?
Mag jij lekker je ijsmachine houden Piet. Iedereen blij.
RobinOokdinsdag 9 juni 2009 @ 12:32
Mijn ouders hadden ooit zo'n handmatige. Container laten bevriezen in de vriezer, dan mengsel erin, deksel met ingebouwde "garde" erop, voor de tv gaan zitten en elke 2 minuten of zo even draaien aan het hendeltje. Ik heb nu een machientje dat werkt volgens hetzelfde principe, alleen draait het gardetje vanzelf, op electrititeit dus. Ik vind het ideaal, want ik ben niet zo'n ijsliefhebber, dus geen zin om meer dan 15 euro te investeren. En dat ding komt toch een paar keer per jaar uit de kast.

Maar wat ik niet snap aan die bal, het mengsel beweegt alleen maar en wordt niet door elkaar geroerd? Dan moet er toch aan de randen eerder ijs zitten en wordt het toch lang zo lekker niet? Kan je bijna net zo goed gewoon een bak mengsel in de vriezer zetten en af en toe schudden. Of is de clue dat je 'm niet eerst hoeft in te vriezen? Soort van campingbal?
Pietverdrietdinsdag 9 juni 2009 @ 17:56
quote:
Op dinsdag 9 juni 2009 10:28 schreef Cat22 het volgende:

[..]

Het ijs zal wel zuur gesmaakt hebben. Als het recept tenminste de aard van de reacties van Pietverdriet weerspiegelt.