De subprimeorkaanBron :
knack.beDe Amerikaanse financiële sector, die aan de basis van de crisis ligt, slaagt er niet in om zich uit de hachelijke situatie te redden waarin hij is beland. Erger nog, de situatie wordt met de dag uitzichtlozer.
De Amerikaanse financiële wereld zit met de handen in het haar. Door de sluiting van diverse beleggingsfondsen en de astronomische kostprijs van de kredietcrisis gonst het van de geruchten rond de onderkapitalisatie van de Amerikaanse grootbanken. Hoewel de media de spots voornamelijk op de banken hebben gericht, kreunen echter ook de verzekeraars onder het gewicht van de subprimecrisis. Tot op heden hebben ze 38 miljard USD afschrijvingen van activa en verliezen aangekondigd, bijna evenveel als de 41,1 miljard USD die werd uitgekeerd aan de slachtoffers van orkaan Katrina, de duurste natuurramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De ingrepen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die het liquiditeitsprobleem tracht op te lossen door 200 miljard USD extra in de geldmarkten te pompen, lijken geen zoden aan de dijk te brengen. Op de wisselmarkten blijft de dollar almaar verzwakken en op de obligatiemarkt blijven de spreads verruimen.
Crisis zonder einde?Ondanks het noodplan van de administratie-Bush op het einde van 2007 en ondanks de renteverlagingen door de Fed slagen talrijke huishoudens er niet in om het hoofd te bieden aan de stijging van hun afbetalingen wegens de herzieningen van de rentevoeten. De reden is niet ver te zoeken: de Amerikaanse banken hadden tal van leners een zeer lage aanvangsrente aangeboden zodat ze tijdens de eerste jaren van hun lening maar weinig moesten terugbetalen. In januari en februari is het aantal betalingsachterstanden en gedwongen verkopen met bijna 60 % gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bovendien zullen de rentevoeten van talrijke leningen in de loop van de lente worden herzien. De voornaamste uitdaging voor de vastgoedmarkt bestaat erin te herstellen tegen 2009 om te vermijden dat de vastgoedcrisis zich doorzet op lange termijn. Het bedrag van de leningen waarvan de rentevoet opnieuw moet worden herzien (420 miljard USD), zal opnieuw verhogen in 2011 en een gelijkaardig niveau bereiken als dat van 2008 (460 miljard USD). Momenteel vertoont de vastgoedmarkt echter nog geen enkel teken van herstel, wat vooral te wijten is aan de strengere kredietvoorwaarden. Rick Sharga, vicepresident van RealtyTrac (het organisme dat de toestand van de Amerikaanse vastgoedmarkt opvolgt), verklaarde onlangs dat zelfs personen die nu een huis willen kopen problemen ondervinden om een lening te krijgen.
Een aanhoudende daling van de woningprijzen zou een regelrechte ramp zijn omdat ze ongetwijfeld ook de andere segmenten van de vastgoedsector in haar kielzog zou meeslepen. Voor de financiële sector zou dit leiden tot grote verliezen in andere hypothecaire segmenten dan de subprimehypotheken. In de loop van de volgende kwartalen zal die laatste nog waardeverminderingen boeken tussen 90 miljard USD (volgens de analisten van Standard & Poor's) en 160 miljard USD (volgens die van UBS). Tot op heden hebben de voornaamste internationale financiële instellingen reeds om en bij de 190 miljard USD verliezen en waardeverminderingen aangekondigd.
Nog niet geredDe kredietverzekeraars, wier kwaliteit als debiteur in vraag wordt gesteld ten gevolge van hun verliezen gelinkt aan de hypothecaire kredieten met hoog risico, zouden ook kunnen zorgen voor tal van indirecte waardeverminderingen van de subprimes. Indien hun financiële rating daalt, zullen de instellingen met kredieten (obligaties ...) verzekerd door die organismen ertoe worden gedwongen om de waarde van deze activa te herzien in functie van de nieuwe rating van de kredietverzekeraar. Ambac en MBIA, die samen voor meer dan 1 miljard USD verzekeren, hebben hun kapitaal verhoogd om hun AAA-rating (de hoogste) te behouden. Ondanks een herkapitalisering van 1,5 miljard USD in december vorig jaar (dezelfde som die onlangs werd opgehaald door Ambac), is CIFG er alvast niet in geslaagd om de hoogste rating te behouden. De financiële rating van de kredietverzekeraar werd aanzienlijk teruggeschroefd door de drie kredietbeoordelingsbureaus. De rating van de meeste kredietverzekeraars riskeert in de nabije toekomst te worden verlaagd. Een opmerkelijke uitzondering is FSA, de dochteronderneming van Dexia gespecialiseerd in kredietverzekering, die haar rating bevestigd zag.
Kwalijke neveneffectenVorige week werden rampzalige cijfers bekendgemaakt over de detailhandelverkoop in de Verenigde Staten, een vertaling in cijfers van de daling van het vertrouwen van de Amerikaanse consument die al enkele maanden eerder was vastgesteld. Het Amerikaanse handelsministerie kondigde een daling van 0,6 % van de detailhandelverkoop aan voor februari, terwijl analisten zich gemiddeld genomen aan een groei van 0,2 % hadden verwacht. Gregory Miller, hoofdeconoom bij SunTrust Banks, zei over deze cijfers dat "ze een nieuwe stap zijn in de richting van een quasi onvermijdelijke recessie". Een recessie zou voor de financiële sector tal van kwalijke neveneffecten hebben: een stijging van het aantal wanbetalingen door de verslechtering van de financiële gezondheid van de gezinnen en de bedrijven, een daling van de commissies geïnd op beursverrichtingen (introducties ...) en beleggingsproducten (aandelen, fondsen ...), verliezen op effecten gelinkt aan kredieten. In een eerste fase zullen de negatieve gevolgen wellicht ook worden versterkt door een terugval van de aandelenmarkten en de bedrijfsobligatiemarkten.
Symbolische valVorige week maakten de financiële markten zich evenwel zorgen over een ander gevolg van de huidige crisis: het bankroet van Carlyle Capital Corp (CCC), een hedge fund opgericht in 2006 om te speculeren op effecten gelinkt aan Amerikaanse hypothecaire kredieten. De val van CCC werd versneld door de substantiële margin calls (waarborgen geëist door de schuldeisende banken) die het ontving sinds begin maart. CCC, dat de gevraagde 500 miljoen USD niet kon betalen, noch tot een akkoord kon komen met zijn debiteurs met betrekking tot zijn schulden (geraamd op 16,6 miljard USD), gaf aan dat snel beslag zou worden gelegd op zijn activa; een echte kaakslag voor de Carlyle Group, die 60 fondsen beheert en die bekendstaat om haar nauwe relaties met talrijke politici, waaronder vader en zoon Bush. Het aandeel CCC is vandaag nog slechts enkele tientallen cent waard tegenover 19 USD bij zijn intrede op de beurs vorige zomer.
De twaalf schuldeisende banken zullen nu de portefeuille van effecten gekoppeld aan de Amerikaanse hypothecaire kredieten van CCC liquideren in volle Amerikaanse vastgoedcrisis (gedeeltelijk) proberen terug te verdienen, tenzij ze beslissen om de portefeuille te behouden in afwachting van betere tijden, met het risico dat ze waardeverminderingen zullen moeten boeken in de loop van de komende maanden. CCC is het eerste grote fonds dat ten prooi is gevallen aan de kredietcrisis, maar wellicht niet het laatste.
Explosieve cocktailOok Bear Stearns heeft geen weerstand kunnen bieden aan deze explosieve cocktail. De Amerikaanse bank kondigde afgelopen vrijdag aan een noodkrediet te hebben ontvangen van JPMorgan Chase en de Fed in New York vanwege de "aanzienlijke daling" van zijn liquiditeiten. Na deze aankondiging verloor het aandeel bijna 50 % van zijn waarde tot minder dan 30 USD. In januari 2007 betaalde men nog meer dan 170 USD voor het aandeel. De aandeelhouders van Bear Stearns waren nog niet aan het einde van hun lijdensweg want vorig weekend heeft JPMorgan een terugkoopofferte gedaan waardoor de 5de grootste zakenbank van Amerika een waarde van 240 miljoen USD haalde, hetzij 2 USD per aandeel. Volgens Carl Lantz, rentespecialist bij Crédit Suisse Securities, is dit een "illustratie van de ernst van de situatie".
Ook de andere Amerikaanse financiële instellingen blijven niet gespaard. De analisten van Morgan Stanley hebben hun verwachtingen voor de jaarresultaten van de tien voornaamste Amerikaanse banken met 8,8 miljard USD verlaagd. Betsy Graseck gaf aan dat ze de inkomsten uit de kapitaalmarkten (investeringsbank, trading, activabeheer) hebben verlaagd en dat ze hun verwachtingen voor de verliezen op hun portefeuille van hypothecaire kredieten hebben verhoogd. Zelfs Goldman Sachs, een icoon op Wall Street dat vorig jaar een recordwinst maakte door te gokken op een instorting van de subprimemarkt, deelt in de klappen. Lauren Smith, analiste bij Keefe, heeft haar winstverwachting voor het eerste kwartaal van 2008 verlaagd tot 2,22 USD per aandeel tegenover 3,02 USD voordien. Vorig jaar realiseerde Goldman Sachs een nettowinst van 6,67 USD per aandeel over dezelfde periode.
Analisten zijn het er ook over eens dat de winst van AIG, de grootste verzekeraar ter wereld, met meer dan 50 % zal dalen in het eerste kwartaal van 2008. De groep, die een verlies over de drie laatste maanden van 2007 heeft bekendgemaakt, heeft aan de regulatoren voorgesteld om de methodes voor de waardering van activa te herzien opdat niet-gerealiseerde verliezen, een omvangrijk deel van de waardeverminderingen aangekondigd in deze laatste maanden, het resultaat niet zouden beïnvloeden. Een dergelijke maatregel zou de transparantie van de resultaten van financiële instellingen alleszins niet bevorderen!
Na een rampzalig vierde kwartaal in 2007 lijken de Amerikaanse financiële waarden zich vandaag nog steeds in de klauwen van de kredietcrisis te bevinden. Hoewel talrijke aandelen veel van hun waarde hebben verloren (soms tot wel meer dan 80 %), is het nog te vroeg om opnieuw aan kopen te denken, zeker gezien de val van de dollar. De resultaten van het eerste kwartaal zullen zeer zwak zijn en op dit moment is er geen enkele zekerheid of er vanaf de lente verbetering op komst is.
Na een rampzalig vierde kwartaal in 2007 lijken de Amerikaanse financiële waarden zich vandaag nog steeds in de klauwen van de kredietcrisis te bevinden. Hoewel talrijke aandelen veel van hun waarde hebben verloren (soms tot wel meer dan 80 %), is het nog te vroeg om opnieuw aan kopen te denken, zeker gezien de val van de dollar. De resultaten van het eerste kwartaal zullen zeer zwak zijn en op dit moment is er geen enkele zekerheid of er vanaf de lente verbetering op komst is.
[ Bericht 0% gewijzigd door Drugshond op 20-03-2008 12:45:00 ]