FOK!forum / Culinesse à gogo / Jamie Oliver Caesar salade
Plane_maddinsdag 18 maart 2008 @ 19:45
Hi all!

Vandaag voor het eerst uit mijn gloedjenieuwe Jamie Oliver "Thuis bij Jamie" gekookt. Echt een super boek met lekker dingen erin. Heb het voor kerst gehad en dacht, doe eens gek! Dus ik heb die Caesar salade met lekkere kip gemaakt [wat een naam].
De ansjovis eruit gelaten, want ik heb een allergie voor vis [grr], en het was echt super! De saus met parmezaanse kaas, olijfolie, creme fraiche en knoflook Heb romaine sla van de AH gebruikt want de sla die in het boek stond hebben ze daar niet, was heel lekker! En de kip & bacon & croutons... ahh, echt super!

Voor iedereen die het wil maken, het is echt een aanrader! Alleen, verminder de hoeveelheid wel als je met minder dan 4/5 bent want wij zijn hier thuis met z'n 3en en ik had 2 bakken vol, de volgende keer dus maar even de helft maken!



En voor de liefhebbers ook meteen het recept

Caesar salade met lekkere kip

Voor 4 tot 6 pers

4 kippenpoten met vel van vrije-uitloop of biologische kippen
1 ciabatta in stukjes ter grootte van duim (ong. 250 gram)
3 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes grof gehakt
olijfolie
zeezout & pancetta / bacon
halve teen knoflook, gepeld
4 ansjovisfilets in olijfolie, uitgelekt
75 gram van het stuk geraspte Parmezaanse kaas, plus een beetje schaafsel ter garnering
1 volle eetlepel creme fraiche
sap van 1 citroen
extra vierge olijfolie
2 of 3 kropjes Romeinse of bindsla, ontdaan van de buitenste blaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden of gasovenstand 6. Leg de kippenpoten en de gescheurde stukjes brood in een passende braadslee. Strooi er de gehakte rozemarijn over, besprenkel met olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe. Hussel alles met je handen om, zodat alles een filmpje vettigheid krijgt en zorg dat de kippenporten uiteindelijk bovenop komen te liggen. Op die manier absorberen de stukjes brood het heerlijke braadvocht van de kip en krijg je de lekkerste croutons! Zet de braadslee in de voorverwarmde oven.

De kippenpoten zouden na ongeveer 45 minuten mooi gaar moeten zijn. Haal de braadslee uit de oven, drapeer de pancetta of bacon over de kip en croutons en zet de braadslee nog eens 15 tot 20 minuten terug om het spek krokant te maken. De kippenpoten zijn klaar als je het vlees gemakkelijk van de botten kunt trekken. Haal als de kippenpoten klaar zijn de braadslee uit de oven en zet hem even aan de kant om de kip wat af te laten koelen.

Stamp knoflook en ansjovisfilets in een vijzel of Flavour Shaker tot pulp. Schraap de pulp in een kom en klop er parmezaanse kaas, creme fraich, citroensap en 3 keer zoveel extra vierge olijfolie als citroensap door. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

Trek het kippenvlees van de botten en trek het vervolgens in grove stukken, net als de croutons en plakjes spek. Was de kroppen sla, slinger ze droog, trek de blaadjes los en hussel ze om met de kip, croutons, bacon en romige kaasdressing. Strooi er nog wat geschaafde parmezaanse kaas op.


[ Bericht 54% gewijzigd door Plane_mad op 18-03-2008 20:21:22 ]
SHEdinsdag 18 maart 2008 @ 19:51
Goed verhaal!

En nu?
Plane_maddinsdag 18 maart 2008 @ 19:54
Ben ik blij want het was lekker en ik dacht ik deel het met jullie
SlamDdinsdag 18 maart 2008 @ 19:58
En de standaard caesar salad is niet lekker, want...?
Byte_Medinsdag 18 maart 2008 @ 20:00
geef het recept dan ook meteen, zodat je topic in CUL past!
Plane_maddinsdag 18 maart 2008 @ 20:05
quote:
Op dinsdag 18 maart 2008 19:58 schreef SlamD het volgende:
En de standaard caesar salad is niet lekker, want...?
Dat zeg ik niet, die vind ik ook heel lekker. Ik wilde gewoon eens iets anders proberen en ik vond dit toch ook wel een goede. De bereidingstijd is alleen wel 20 keer zo lang [anderhalf uur]
Plane_maddinsdag 18 maart 2008 @ 20:06
quote:
Op dinsdag 18 maart 2008 20:00 schreef Byte_Me het volgende:
geef het recept dan ook meteen, zodat je topic in CUL past!
Onderweg, zal de eerste post wel editen
Byte_Medinsdag 18 maart 2008 @ 20:53
quote:
En voor de liefhebbers ook meteen het recept
morgen uitproberen
Rejecteddinsdag 18 maart 2008 @ 20:57
Foto erbij!
Ziet er lekker uit!
cinnamongirlwoensdag 19 maart 2008 @ 08:11
Thanks! Ik ga hem zeker maken, ben dol op Caesar's salad.
Strolie75woensdag 19 maart 2008 @ 08:17
TVsmulPost.
Plane_madwoensdag 19 maart 2008 @ 16:35


Zeker doen iedereen
kabouter.mutswoensdag 19 maart 2008 @ 19:54
romaine= romeinse sla.
Je had het goede te pakken!
Plane_madwoensdag 19 maart 2008 @ 20:35
Daar dacht ik inderdaad ook later aan

Zat te twijfelen tussen die ^^ en Little Gem [2 kleine], denk dat ik de volgende keer dat maar eens ga proberen
littledrummergirldonderdag 20 maart 2008 @ 13:32
dankje binnenkort zelf eens lekker maken! ik heb meestal die maaltijdsalades van de AH, maar dit lijkt me ook wel wat1
Stansfielddonderdag 20 maart 2008 @ 13:34
Dat boek heb ik ook, dus ik ga die ook maar eens een keer proberen. Dit weekend ga ik de rib eye steak maken. en een merengue uit een ander boek die zijn ook altijd erg lekker.
MrDrakodonderdag 20 maart 2008 @ 13:54
Wat ook te doen is, als je er meer een maaltijd salade van wil maken, is gewone kipfilets kopen en deze in reepjes snijden zodat je iets meer vlees hebt en er de hoofdmaaltijd van bouwt ipv een voor/zij gerecht
Innocencedonderdag 20 maart 2008 @ 15:55
Klinkt erg lekker!
Plane_maddonderdag 20 maart 2008 @ 17:32
quote:
Op donderdag 20 maart 2008 13:54 schreef MrDrako het volgende:
Wat ook te doen is, als je er meer een maaltijd salade van wil maken, is gewone kipfilets kopen en deze in reepjes snijden zodat je iets meer vlees hebt en er de hoofdmaaltijd van bouwt ipv een voor/zij gerecht
Oh dat kan ook natuurlijk, volgende keer maar eens proberen!
Noekvrijdag 21 maart 2008 @ 16:03
Nou, de kipfilet met zooi staat in de oven! Ben benieuwd. Het ruikt hier nu al wel heerlijk.
Plane_madvrijdag 21 maart 2008 @ 16:57
Vertel me hoe je hem vond, ben benieuwd!
Noekvrijdag 21 maart 2008 @ 18:00
quote:
Op vrijdag 21 maart 2008 16:57 schreef Plane_mad het volgende:
Vertel me hoe je hem vond, ben benieuwd!
Hij is al op! We moesten vroeg eten want we gaan zo weg. Ik heb er wel een beetje een eigen draai aangegeven. Ik had ook knoflook gesneden en die bij de kip gedaan en Tijm ipv Rozemarijn, die was nl vers overal uitverkocht.
Het was heerlijk!! Volgende keer wat minder citroensap, dat wel maar verder echt heel erg lekker!
Ik heb er aardappeltjes uit de oven met olijfolie, zeezout, tijm en knoflook bij gedaan.

Lijkt me echt heerlijk voor de zomer ook. Vult ook behoorlijk trouwens. Dus bedankt voor de tip, we hebben weer een lekker recept erbij!
Plane_madvrijdag 21 maart 2008 @ 18:50
Snel gegeten! Hmm ok, dat kan inderdaad ook! Misschien ook maar eens proberen, knoflook bij de kip en misschien andere kruiden.

Super, leuk om te horen!
Tinkerbel_ACC_zaterdag 22 maart 2008 @ 18:22
Nou de kip staat in de oven

Heb de dressing al gemaakt (hoewel ik niet weet of we daar zo'n fan van gaan zijn ... ) en de sla staat klaar ... nu nog 40 muniten wachten op eerste deel van de kip ...
Tinkerbel_ACC_zaterdag 22 maart 2008 @ 20:57
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 18:22 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Nou de kip staat in de oven

Heb de dressing al gemaakt (hoewel ik niet weet of we daar zo'n fan van gaan zijn ... ) en de sla staat klaar ... nu nog 40 muniten wachten op eerste deel van de kip ...
Nou het is inmiddels op mijn vriend is er helemaal gek op de saus viel niet in goede aarde dus volgende keer maar gewoon weer oil en vinigar Maar de salade zelf eten we vakar
Plane_madzondag 23 maart 2008 @ 14:38
Haha ok! Nouja in ieder geval geprobeerd toch!

Ik zelf ben niet zo'n fan van oil en vinegar haha

Byte_Memaandag 24 maart 2008 @ 18:19
wilde hem nu gaan maken, maar ik kom erachter dat ik geen ansjovis meer heb en ook geen rozemarijn
Stansfielddinsdag 8 juli 2008 @ 11:01
Ik heb die pas ook gemaakt. Echt heerlijke salade.

Afgelopen weekend ook een heerlijke chocolade taart met aardbeien en frambozen van Jamie Oliver gemaakt. Die viel ook erg goed in de smaak.
Strolie75dinsdag 8 juli 2008 @ 11:08
Ik moet dat boek eens halen geloof ik.
Muckdinsdag 8 juli 2008 @ 11:11
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 11:01 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb die pas ook gemaakt. Echt heerlijke salade.

Afgelopen weekend ook een heerlijke chocolade taart met aardbeien en frambozen van Jamie Oliver gemaakt. Die viel ook erg goed in de smaak.
Oeh, zou je daar het recept van willen posten?
Stansfielddinsdag 8 juli 2008 @ 11:22
Natuurlijk ga ik vanavond gelijk doen.
Xithdinsdag 8 juli 2008 @ 11:44
Jamie

De vuilak!
Muckdinsdag 8 juli 2008 @ 11:50
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 11:44 schreef Xith het volgende:
Jamie

De vuilak!

hoezo dat nou weer?
Xithdinsdag 8 juli 2008 @ 11:52
Een en al hype
Muckdinsdag 8 juli 2008 @ 11:56
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 11:52 schreef Xith het volgende:
Een en al hype
maar daarom is het nog geen vuilak
Stansfielddinsdag 8 juli 2008 @ 12:15
Hij mag dan een en al hype zijn. Toch vind ik zijn programma's altijd leuk om te kijken. En in zijn boeken staan ook erg lekkere dingen. Die toch altijd net even anders zijn dat wat ik zelf maak.

Dus hype of niet. Ik vind het een leuke en goede kok.
Stansfieldwoensdag 9 juli 2008 @ 21:45
sorry was vergeten het recept hier neer te zetten.

Hier komt die dan.



Ingrediënten
Voor de taart: 3 afgestreken lepels cacaopoeder, 200 gram boter, 200 gram kristalsuiker, 3 grote scharreleieren, 200 zelfrijzend bakmeel gezeefd, 1 theelepel bakpoeder, 2 dl room, suiker, 1 handvol frambozen, 1 handvol aardbeien.
Voor de chocoladelaag: 100 gram boter, 100 gram chcolade van goede kwaliteit, 100 gram poedersuiker, 3 eetlepels melk

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, Bekleed de bodems van de taartvormen met bakpapier.


Bereidingswijze
Maak het cacaopoeder met 4 eetlepels kokend water aan tot een papje. Klop in een kom de boter en de suiker tot een luchtige massa, voeg het cacaomengsel, de eieren, het bakmeel en bakpoeder toe. Meng alles en verdeel het mengsel over de twee vormen. 25 minuten bakken in de oven en daarna laten afkoelen. Smelt de ingedienten voor het chocoladelaagje boven een pan zachtkokend water. Roeren tot het goed gemeng is en laten afkoelen. Klop de room stijf en zoet hem naar smaak. Besprenkel de taarten met sherry en strijk de creme uit over een van de baksels en strooi daar het fruit overheen. Leg het tweede baksel daarop als een sandwich en druk heel goed aan. Strijk met een mes rond de taart en giet daarna de chocoladelaag erover, wel eerst hard laten worden.


Serveertips
Aan het deeg kan ook nog 1 handvol geschaafde amandelen worden toegevoegd.

In de zoektocht naar een foto kwam ik het hele recept tegen op smulweb.nl

Misschien is een centraal jamie oliver topic wel een idee??
Plane_maddonderdag 10 juli 2008 @ 17:20
Die taart ziet er echt superlekker uit! Maar eens een keer maken in de vakantie (als ik ooit tijd heb! haha)

Hmm, ja, met meerdere recepten ed van hem, klinkt wel als een goed idee!
The_strangervrijdag 11 juli 2008 @ 17:51
quote:
Op zaterdag 22 maart 2008 20:57 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:

[..]

de saus viel niet in goede aarde dus volgende keer maar gewoon weer oil en vinigar Maar de salade zelf eten we vakar
Wordt het dan geen sla met olie en azijn dressing? Het caesar gedeelte wordt grotendeels bepaald door de saus (met ansjovis)
Muckvrijdag 11 juli 2008 @ 17:59
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 21:45 schreef Stansfield het volgende:
sorry was vergeten het recept hier neer te zetten.

Hier komt die dan.
* Muck wijst
zie je dit?
Dit is een dikke kont
en straks issie nog dikker en da's jouw schuld
quote:
Misschien is een centraal jamie oliver topic wel een idee??
Ga je gang