De échte die-hards steken in alle jaargetijden en alle weersomstandigheden de BBQ aan. Door mijn werk begint het alweer te kriebelen en vervloek ik mijn balkon- en tuinloos huisje. Het lijkt wat vroeg maar deze maand worden de voorraaden BBQ's alweer uitgeleverd. Ik mag me volgende week gaan storten op de Weber voorraad die binnenkomt. Maar er zijn meer goede BBQ's in diverse prijsklassen.
Veiligheid voor alles Beetje het holbewonergevoel boven laten komen is natuurlijk leuk en aardig, maar pas wel een beetje op jezelf. Kijk op
http://www.barbecueveilig.nl/ voor tips en trucs wat betreft de veiligheid.
Dan zijn er verschillende manieren om te BBQen.
ElectrischMakkelijk en veilig, maar het mist wel een beetje het echte BBQgevoel. Bij de elektrieke exemplaren waar ik op heb staan grillen vind ik altijd dat ze gewoon niet lekker heet worden en dat de hitte is geconctreerd rond de verwarmingselementen. Ik legde mijn vleesjes dus altijd in een zigzag patroon op de gril.
GasEr is niks neps aan gas. Ik heb gehoord van diverse smaaktests waaruit zou blijken dat er tussen gas en houtskool/briketten geen tot weinig verschil is te proeven. Toch doen verschillende fabrikanten hun best met constructies boven branders om een sterkere grillsmaak te creëren. Je kan ook wat extra roken in een afgesloten BBQ met rook-in-blik of losse houtsnippers of rookmot.
Verder is gas natuurlijk gewoon makkelijk, binnen 5 minuten is de boel op temperatuur en klaar voor gebruik. Ook na gebruik zit je met veel minder schoonmaakwerk en geen smeulend na-vuur waar je op moet passen. Er zijn van die enorme monsters van buitenkeukens, compleet met wokbranders. Voor de verstokte buitenkoker een aanrader, maar je moet er helaas redelijk diep in de buidel voor tasten.
BrikettenOuderwets fikkiestoken, het zijn van die momenten dat vaders in nederland ineens wél willen koken. Terwijl ze zich de rest van het jaar alleen maar in de keuken wagen om een biertje te pakken. Briketten erin, aanmaakblokje en de hens erin. Het vergt enig geduld tot je het vuurtje goed brandend hebt en geschikt om op te grillen. Maar is wel het meest nostalgisch natuurlijk en je kan er lekker aardappels in poffen.
Technieken en materialen:Direct-vs-Indirect: Direct grillen is vooral geschikt voor kleinere stukken vlees/vis/groentes die in korte tijd gaar worden of deels rauw gegeten kunnen worden. Grotere stukken vlees als rollades, hele vogels of hammen kun je prima indirect grillen, waarbij het vlees niet recht, maar meer schuin boven het vuur ligt. Dat alles in een gesloten BBQ natuurlijk, dus het werkt alleen als er een deksel is meegeleverd.
Klemroosters: Ideaal voor zaken die makkelijk uit elkaar vallen zoals hele vissen. Maar ook zeer handig om in één keer een wat grotere hoeveelheid groente of bijvoorbeeld gamba's te grillen. Gooi eens groene asperges op je BBQ.
Rauw-vs-voorgegaard: Vertrouw je je eigen grillkunsten niet? Neem dan voorgegaard vlees. Bijna alle slagers hebben dat in de zomermaanden voor je. Vlees dat gevoelig is voor salmonella of heel langzaam gaar wordt is dan al voorgegaard zodat je het alleen maar hoeft te verwarmen en te voorzien van een grillsmaak. Je kan eventueel ook zelf je vlees voorgaren in de magnetron. We hebben natuurlijk ook nog altijd een goede vleesthermometer als hulpmiddel. Dan weet je zeker of alles de juiste gaarheid heeft bereikt.
Laat het vlees even liggen: Het komt vanzelf los van de roosters, heus waar. Je BBQ is anders dan een tefal koekenpan, zeker als je een gietijzeren grilloppervlak hebt. Het zit in 't begin even vast aan je rooster, maar laat vanzelf weer los en dán kan je het omdraaien.
Meer tips, trucs, recepten en verbeteringen op bovenstaande zijn welkom.
[ Bericht 0% gewijzigd door Fixers op 06-03-2008 12:08:25 ]