Ik heb geen ervaring, maar vergeet alsjeblieft niet dat het om DEFENSIE gaat. Je wilt werken op een groot containerschip, fijn, maar je wordt ook opgeleid om mensen te doden indien dat noodzakelijk is of opgedragen aan je wordt. M.a.w. je wordt opgeleid tot militair, niet één of andere sullig kantoorbaantje. Met HBO kan je meteen naar de KIM en daarna ben je meteen officier en krijg je dus een management functie.quote:Op dinsdag 4 maart 2008 21:13 schreef italiaan1987 het volgende:
Heeft iemand ervaring met deze opleiding? is het moeilijk? veel?
En het beroep, is het leuk?
Wat is de meerwaarde van HBO? (aangezien je met MBO sinds de nieuwe bemannings wet dezelfde vaarbevoegdheid heb)
Ik doe momenteel HBO logistiek & technische vervoerskunde en werk parttime bij de ECT, maar ik krijg steeds meer interesse om op zo'n groot containersschip te werken.
Dus mensen ervaringen zijn welkom
Je kan later ook aan de wal een baan krijgen, ik zie mezelf ook niet heel me leven varen. Maar een jaar of 5-10 ofzo zou ik best willen.quote:Op dinsdag 4 maart 2008 22:33 schreef GlowMouse het volgende:
Maritiem officier heeft niets met defensie te maken. Ik ken iemand die het op HBO-niveau volgt, en hoewel hij er wel wat tijd aan kwijt is, gaat het hem goed af. Bedenk je wel dat de kans groot is dat je uiteindelijk de helft van je leven op zee zit, en dat moet je maar net willen.
Haha ja ik vond het ook al gek.quote:
Ik kan me niet voorstellen dat je daar internationaal net zo makkelijk mee aan het werk gaat komen.quote:Op woensdag 5 maart 2008 00:15 schreef italiaan1987 het volgende:
[..]
Haha ja ik vond het ook al gek.
Maar het verschil schijnt dus te zijn opgeheven in de bemanningswet.
Blijkbaar tekort aan Maritiem officieren?
Ik heb geen idee...mijn voorkeur gaat echter uit naar de HBO versie.quote:Op woensdag 5 maart 2008 00:20 schreef Nobu het volgende:
[..]
Ik kan me niet voorstellen dat je daar internationaal net zo makkelijk mee aan het werk gaat komen.
Voor het varen heeft het HBO misschien niet zo veel meerwaarde maar wanneer je verder studeert of een wal baan zoekt merk je het verschil wel degelijk.quote:Op donderdag 6 maart 2008 10:10 schreef italiaan1987 het volgende:
Vind het wel raar dat het verschil tussen MBO/HBO weg is.
Dan heeft het HBO toch weinig meerwaarde meer?
Behoorlijk. Zoek een Duaal/BBL traject (eerste zijnde Hbo, tweede Mbo), zoek een leuke werkgever en je hebt een gratis opleiding waarbij je per maand nog aardig betaald wordt ook. Stond vorige week nog een flink artikel over in nrcnext dat er nu al een tekort is dat de komende jaren alleen maar groter wordt.quote:Op woensdag 5 maart 2008 00:15 schreef italiaan1987 het volgende:
Blijkbaar tekort aan Maritiem officieren?
iemand? wat betreft oren en ogenquote:Op donderdag 6 maart 2008 16:39 schreef italiaan1987 het volgende:
aha oke..
verder moet je een gezondheidsverklaring hebben....wat zijn daar de eisen van?
zozo mooi om te horen maar een duaal/bbl traject bestaat niet volgens mij.quote:Op donderdag 6 maart 2008 16:42 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Behoorlijk. Zoek een Duaal/BBL traject (eerste zijnde Hbo, tweede Mbo), zoek een leuke werkgever en je hebt een gratis opleiding waarbij je per maand nog aardig betaald wordt ook. Stond vorige week nog een flink artikel over in nrcnext dat er nu al een tekort is dat de komende jaren alleen maar groter wordt.
Naar ik weet voornamelijk gehoor en ogen (kleurenblindheid), maar ik kan niets met zekerheid zeggen.quote:Op donderdag 6 maart 2008 16:39 schreef italiaan1987 het volgende:
aha oke..
verder moet je een gezondheidsverklaring hebben....wat zijn daar de eisen van?
Hm, zit wel wat logica in ook. Bij BBL/Duaal traject ben je meestal 4 dagen in de week aan het werk en 1 dag in de week op school, of iets dergelijks. Dat laatste is lastig als je op een containerschip in een oceaan dobbert.quote:Op donderdag 6 maart 2008 20:59 schreef italiaan1987 het volgende:
[..]
zozo mooi om te horen maar een duaal/bbl traject bestaat niet volgens mij.
Lijkt mij zeker een heel leuk werkveld. En het betaald goed ook! Maar daar hangt mij keuze niet van af. Ik bedoel, je bent tog 2 a 3 maanden van huis (bij een grote rederij dan). En hoe leuk het ook is, ik ben er van bewust dat je wel je momenten krijgt van heimwee, dat is in zekere zin wel gezond dat je dat heb natuurlijk!quote:Op donderdag 6 maart 2008 22:37 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Hm, zit wel wat logica in ook. Bij BBL/Duaal traject ben je meestal 4 dagen in de week aan het werk en 1 dag in de week op school, of iets dergelijks. Dat laatste is lastig als je op een containerschip in een oceaan dobbert.
Maar ik zou zeker eens gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Er is veel werk en als het je een leuke opleiding en vooral een leuk werkveld lijkt, is het zeker de moeite.
mijn voorkeur gaat uit naar rotterdam.quote:Op dinsdag 11 maart 2008 12:46 schreef the_RAVEN het volgende:
ik ben werkzaam op de Hogeschool Zeeland (pr-afdeling) en wij bieden HBO Maritiem Officier aan http://www.hz.nl/HZ/NL/Opleidingen/Voltijd/Maritiem+Officier/ . Persoonlijk heb ik ook een aantal vrienden die deze opleiding volgen. Stage's duren meestal 4 maanden en het hangt van de maatschappij af waar je komt.
Een vriend zit bij MAERSK en die gaat van Hongkong naar Maleisie naar Dubai naar Italie. De ander zit weer in Canada en weer in Noordelijke Oostzee en kwam eens per 3 weken thuis voor 2 dagen.
Wat ik van alle studenten HBO hoor is dat je geen tijd hebt om je te vervelen tijdens het varen, reken op uren van 60-70 uur voor 4 / 5 maanden lang. Dat klinkt veel maar er is niet veel anders om te doen en luiheid wordt niet getolereerd.
Nog wat extra info:
Toelating
Om toegelaten te worden gelden de volgende diploma's:
HAVO met Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid
VWO met Natuur & Techniek & Natuur & Gezondheid
VWO met Economie & Maatschappij + Na1 en Cultuur & Maatschappij + Wia12 en Na1
MBO diploma
Keuring
Om tot de afstudeerstage te kunnen worden toegelaten, moet je voldoen aan bepaalde keuringseisen op het gebied van gehoor, gezichtsvermogen en lichamelijke gesteldheid. Die eisen gelden tenslotte ook voor kapiteins en stuurlieden. Nog vóórdat je met je studie begint, word je gekeurd. Bij je definitieve inschrijving heb je kopieën van de keuringsbewijzen nodig.
Kom je uit Vlaanderen?
Studenten die in Vlaanderen toelaatbaar zijn voor Hoger Onderwijs Lange Type (HOLT) zijn eveneens toelaatbaar tot de opleiding.
Verkort traject
Heb je de opleiding MBO-Maritiem Officier gedaan, dan kun je de opleiding in 2,5 jaar volgen. Het eerste studiejaar krijg je 1e en 2e jaars leerstof waarbij ook extra uren wiskunde en natuurkunde/mechanica. Het 2e studiejaar van dit traject is identiek aan de studiefase tussen de 2 stageperiodes van de reguliere opleiding. Het laatste half jaar volg je een afstudeerstage. Naar eigen keuze is dit aan boord van een koopvaardij-schip of aan de wal bij een maritiem bedrijf.
Niet toelaatbaar?
Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingseisen voldoet, kun je worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek aflegt. Je kunt dit aangeven bij je aanmelding bij de IB-Groep, waarna de HZ contact met je opneemt voor een afspraak.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |