dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 11:27 |
Ok, hier is ie dan, mijn eerste, eigen topic in culinair ![]() Ik heb me vanaf gister voorgenomen om meer met verse ingredienten te koken en heb dus gister allemaal verse kruiden/ingredienten gekocht maar heb eigenlijk geen flauw idee hoe ik dit moet bewaren ![]() ![]() Courgette, paprika, een halve ui, champignons en knoflook. Voor aankomend weekend staat er gevulde pasta (geen idee hoe het heet) op het programma en heb ik gekocht: rode pepers, een bakje gember, basilicum en peterselie. Hoe kan ik dit het langst bewaren en welke van de bovenstaande dingen is niet de moeite van het bewaren waard ![]() Ff voor de verduidelijking, knoflook bewaar ik altijd donker maar ze lopen binnen een week uit ![]() HELP ![]() | |
RoodWitBlauw | vrijdag 22 februari 2008 @ 11:30 |
vriezer | |
Nembrionic | vrijdag 22 februari 2008 @ 11:31 |
Is die knoflook vers? Of is het gewoon een bolletje AH knoflook? Het kan zijn dat het te vochtig ligt maar verse knoflook loopt bijna altijd snel uit. | |
Lienekien | vrijdag 22 februari 2008 @ 11:31 |
Wil je nou van alle ingrediënten weten hoe je ze het langst kunt bewaren? Of alleen van de verse kruiden? | |
dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:02 |
quote:Euhmm eigenlijk van alles wel behalve de uien ![]() ![]() | |
dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:05 |
quote: Het is inderdaad verse knoflook ![]() | |
Nembrionic | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:05 |
- paprika buiten de koelkast. Is 'ie aangesneden: boterhamzakje doen en in de koelkast - courgette: buiten de koelkast - champignons in bakje in de koelkast - knoflook: donker en droog. | |
Nembrionic | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:06 |
quote: quote:Knoflook die uitloopt vind IK minder lekker. Ligt er ook aan hoever het is uitgelopen eigenlijk. Maar vooral droog bewaren helpt. Of "niet verse" knoflook kopen. | |
Lienekien | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:09 |
En vooral niet te veel voorraad kopen, dan hoef je minder te bewaren. Peterselie in een bakje kan nog wel even in een bakje in de koelkast. Basilicium is al een stuk lastiger. Dat zou ik alleen kopen als je het binnen een of twee dagen gaat gebruiken. Een plantje is dan ook handig, maar dan moet je niet vergeten water te geven. | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:33 |
peterselie en basilicum: in normaal keukenpapier wikkelen, en dan het geheel ffies onder de kraam houden zodat het nat wordt, dan in de groentela van de koelkast. blijft dan wel een paar dagen fris. kruiden kweken: leuk, maar poes vind het *ook* lekker ![]() | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:34 |
quote:zo'n potje gehakte knoflook gaat ook prima hoor. | |
Mr_Rammstein | vrijdag 22 februari 2008 @ 12:57 |
quote:Pittige poes heb je dan ![]() | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 13:01 |
quote:*zucht* ze eet ook kip met pepers, augurken en meloen. dat zijn dan ook de enige dingen die ze steelt danwel probeert te bedelen (mag niet van mij: geen stelende bedelende dieren in huis dank u zeer!) oh: ik vergeet de giftige plant nog: die schijnt ook erg lekker te zijn ![]() maar trug ontopic: paprika's en pepers kunnen prima (rauw) in de diepvries, zakken diepvriesgroenten zijn goedkoop en makkelijk om in huis te hebben. | |
dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 13:21 |
quote: Hahaha wij hebben ook zo'n stelende 4-poot rondlopen alleen betreft het bij ons een hond, kat is helaas sinds een maand dood ![]() ![]() maar goed, Als ik de paprika in de vriezer gooi, moet ik het dan bevroren verwerken later of eerst ontdooien ![]() ![]() | |
dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 13:23 |
quote: Dan word het alweer lastig ![]() ![]() | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 13:51 |
quote:half laten ontdooien is het makkelijkst. dan kan je wel goed snijden en ptjes weghalen enzo, zonder dat (in geval van de peper) je handen onder het (auwauwauw) sap komen te zitten. | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 13:52 |
quote:heb je niet een tuin of balkon? zodra het wat warmer is kan het daarop, en dan krijgen ze *ook* regenwater, dat scheelt (je moet nog steeds water geven dan hoor) | |
dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 15:16 |
quote: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
dobbey | vrijdag 22 februari 2008 @ 15:18 |
quote:Ik heb wel een tuin, maar kan ze daar nu toch moelijk in zetten, dan gaan ze niet dood door verdroging maar bevriezing toch ![]() ![]() | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 15:20 |
quote:staat er toch: als het warmer wordt ![]() edit: die tactiek van steeds nieuwe tot ik ermee overweg kan pas ik al jaren toe ![]() | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 15:21 |
quote:je handen eerst insmeren met vaseline en *dan* goed afwassen als het klaar is scheelt. btw: lenzen indoen na pepers schoonmaken valt ook niet aan te bevelen....... | |
Vanyel | vrijdag 22 februari 2008 @ 16:46 |
Olie werkt ook, voor het insmeren vooraf. Is wat minder gezoek als je toch al in de keuken staat. | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 16:47 |
quote:niet als je ernsitge huiduitslag hebt ![]() ![]() mercedes lackey fan? | |
Vanyel | vrijdag 22 februari 2008 @ 17:06 |
present. sinds wanneer lezen mannen lackey? :p Ik heb ook op 3 plaatsen in huis zo'n gezellige pot vaseline staan, maar toevallig nou net niet in de keuken. | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 17:27 |
quote:ben geen man, zwangerschap toont het aan ![]() edit: zie ook het onderschrift van mijn posts ![]() voor ik het vergeet: er zijn ook potjes diepvrieskruiden, persoonlijk vind ik dat niks. nog een ps: ook mijn online naam is er eentje uit een fantasyboek..... | |
Vanyel | vrijdag 22 februari 2008 @ 18:15 |
Wat doet dit dan in je profiel? Persoonlijke gegevens Voornaam: Achternaam: Geslacht: Man Tanith Lee? Gegoogled overigens, maar wel ooit gelezen. Best wel verbaasd toen de toch zeer braaf overkomende secretaresse van mijn toenmalige baan me haar boeken leende. | |
simmu | vrijdag 22 februari 2008 @ 18:17 |
quote:overblijfsel uit mijn internetbegintijd (1992 *zucht* ik voel me oud) op brinta, daar kon je maar beter niet aangeven een vrouw te zijn omdat je dan de meest smerige jukkie berichten kreeg...... bovendien scheelt het ook nogal in de suffe "last van je hormonen" opmerkingen ![]() edit: toont maar weer dat je niet alles op internet moet geloven ![]() | |
Muck | woensdag 27 februari 2008 @ 13:02 |
nu we toch een verse kruiden topic hebben, mag ik vast wel even pimpen met mijn mini-kweekkasje ![]() het is niet helemaal lekker te zien op de foto, maar in de potjes zit: - Marjoraan - Peterselie - Bieslook - Basilicum - Thijm - Selderij Ik ben héél benieuwd of het wat wordt ![]() | |
dobbey | woensdag 27 februari 2008 @ 13:46 |
Oh die wil ik oooook ![]() ![]() | |
Muck | woensdag 27 februari 2008 @ 13:50 |
quote:tuurlijk, ze komen bij de aldi vandaan ![]() ze hebben allerlei verschillende sorrten (ik heb al eens een setje met vlinderbloemen gehad) maar deze met tuinkruiden vond ik zó leuk he ![]() ze hebben ook lavendel geloof ik. Ik voel me een beetje alsof ik weer in de kleuterklas zit en tuinkerszaadjes op watjes heb gezaaid ![]() Elk half uur wil ik kijken of er al iets gebeurt ![]() | |
dobbey | woensdag 27 februari 2008 @ 14:49 |
quote:*Note to myself, vanmiddag na werktijd langs Aldi ![]() | |
Muck | woensdag 27 februari 2008 @ 14:56 |
quote:wel een foto maken he, als het lukt ![]() | |
dobbey | dinsdag 11 maart 2008 @ 12:17 |
Whiejjjjjjjjjjjjjjjj ze beginnen te groeien ![]() ![]() Als ik er aan denk zal ik vanavond ff een foto maken ![]() Nu ook nog ff niet vergeten dat ik ze moet overpoten straks en vooral niet vergeten water te geven ![]() ![]() | |
Muck | dinsdag 11 maart 2008 @ 12:37 |
quote:die van mij groeien ook als een gek ![]() ![]() | |
SuperRembo | zondag 6 april 2008 @ 20:20 |
Toen ik van de week thuis kwam zag m'n basilicum er half dood uit:![]() Maar een beetje water doet wonderen. Bekijk de magische wederopstanding. | |
Oceanonix | zondag 6 april 2008 @ 20:59 |
ik snij pepers altijd met een boterhamzakje rond mijn hand. En ja basilicum houdt wel van een beetje vocht. Zo staat de mijne er ook wel eens bij. ![]() | |
Farenji | zondag 6 april 2008 @ 21:22 |
quote:Blegh ik vind het idee van vaseline in mijn eten niet appetijtelijk. Dan veel liever wat extra maagdelijke olijfolie waar je je handen mee insmeert. | |
SiGNe | zondag 6 april 2008 @ 21:44 |
quote:da's eigenlijk wel een goede tip, boterhamzakjes hebben de meeste mensen wel liggen in de keuken.. Een bosje peterselie snij ik altijd in een keer fijn en dan gaat het de vriezer in, heb je altijd verse peterselie bij de hand. Kan met alle bladkruiden, bieslook, basilicum, etc. Oregano en rozemarijn enzo zou ik het niet mee doen. Knoflook en ui kan je trouwens ook prima invriezen. | |
reclamedoos | maandag 7 april 2008 @ 20:50 |
quote:Hoe doe je dat met basilicum? Ik heb er wel eens wat van in de vriezer gestopt, maar daar blijft helemaal niets van over als je het er weer uit haalt. | |
fietsmiep | maandag 7 april 2008 @ 21:01 |
Vers bewaren, blijft toch vaak weinig van over. Maggie gaat nog goed in de vriezer. Ik koop goedkope kruidenplantjes en zet ze in de tuin; gewoon in de grond en doe er de hele zomer mee. peterselie en bieslook komen volgend jaar weer op. Maggie hebbben we als stek gehad, komt ook elk jaar weer op. | |
Vanyel | maandag 7 april 2008 @ 21:09 |
Basilicum invriezen vind ik ook nooit een succes. Rozemarijn en tijm juist wel. Lekker makkelijk, bevroren rol je ze 1x (in een zakje) tussen je handen en alle blaadjes laten los. | |
BBQ-kip | maandag 7 april 2008 @ 22:32 |
Er ligt hier nu salie en oregano in de vriezer, we hadden een megapak van de Makro met Italiaanse kruiden en het lukte echt niet om dat allemaal op te maken voor het ging bederven. Ben benieuwd hoe het smaakt bij gebruik, nu in de vriezer ziet het er goed uit in ieder geval ![]() Basilicum blijft weinig van over van de mooie blaadjes maar de smaak is wel goed om een saus op het laatst mee op smaak te brengen o.i.d. | |
SiGNe | maandag 7 april 2008 @ 22:34 |
quote:je hebt gelijk, basilicum gaat ook vaak niet goed.. | |
KrnKje | dinsdag 8 april 2008 @ 09:55 |
http://blog.kokenmetfrank.nl/2007/12/verse-kruiden-bewaren.html Zo heb ik t gedaan, de verse kruiden in een licht bevochtigd keukenpapiertje in een afgesloten plastic zakje in de koelkast bewaren... | |
SiGNe | dinsdag 8 april 2008 @ 14:37 |
Toen ik laatst wat bieslook gewoon in de koelkast had gedaan kwam het er na een paar dagen zwart en gelei-achtig uit.. dat vries ik dan toch liever in. | |
DarkElf | dinsdag 8 april 2008 @ 14:48 |
munt kan je zeker een week goedhouden door een nat keukenpapiertje in een boterhamzakje/diepvrieszakje te leggen (op de bodem) en dan de munt er in zetten met zijn voetjes... beetje dicht vouwen en t blijft echt lang goed. (als het papiertje te droog wordt gewoon weer wat water erover) Rozemarijn en tijm is ideaal voor de vriezer idd en verder kweek ik zelf wat tegenwoordig: ![]() Zelfde kruiden die Muck kweekt ![]() Oh ja en je kan van die thaise pepertjes kopen (klein en venijnig ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door DarkElf op 08-04-2008 15:05:28 ] | |
dobbey | dinsdag 8 april 2008 @ 14:54 |
Die van mij zijn hartstikke dood ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Muck | dinsdag 8 april 2008 @ 20:16 |
quote:ziet er goed uit ![]() ik zal binnenkort een fotootje van de mijne maken ![]() | |
reclamedoos | dinsdag 8 april 2008 @ 20:48 |
quote:En dan leg je een paar zaadjes apart, en die kun je ook prima zelf opkweken. | |
Principessa.Farfalla | maandag 14 april 2008 @ 11:48 |
kruiden moet je gewoon aan het plantje bewaren ![]() | |
Stansfield | woensdag 16 april 2008 @ 21:58 |
Als mijn huisje klaar is ga ik in mijn tuin mooi een klein kruindentuintje aanleggen. Zodat ik elke keer kan pakken wat ik nodig heb en nooit superveel over heb, | |
muissie | donderdag 15 januari 2009 @ 10:36 |
Ik heb ook het een en ander aan kruidenplantjes in me keuken staan. Het ruikt lekker en staat leuk in de keuken die kruidenplantjes Maar nu vraag ik me dus af of ik bij de bieslook de puntjes eraf moet knippen of dat het beter is voor het plantje om hele sprieten er tussen uit te knippen ?? Ik heb wel gemerkt dat het goed is om steeds de droge blaadjes van de plantjes af te halen want dan blijft het plantje mooier. -Zou je verse oregano of rozemarijn of tijm nou bv ook op een kipfiletje kunnen strooien en meebakken ? -En als ik zaadjes ga planten, weet iemand dan in wat voor grond het moet ? Gewoon potgrond ofzo ? of beter tuinaarde ? Heb geen idee of dat de smaak kan beinvloeden. | |
vaagsel | donderdag 15 januari 2009 @ 14:18 |
quote:Gebruik het gewoon net zo als gedroogd spul. Het verbrand alleen wat makkelijk (vooral oregano) dus daar moet je een beetje mee oppassen. |