![]()
Pindakaas is in 1884 ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr John Harvey Kellogg, die tevens één van de eerste vegetariers was. Hij beschouwde pindakaas als een voedingsrijk en lichtverteerbaar product voor zijn patienten. Ondanks de naam, bevat pindakaas geen kaas of andere melkproducten. Pindakaas wordt gemaakt van gemalen pinda's. De gemalen pinda's worden gehomogeniseerd , eventueel onder toevoeging van extra olie, honing en zout. Pinda's zijn geen noten, maar peulvruchten. De peulen groeien onder de grond. Het eenjarige gewas komt vooral uit de VS en China.
Onder Nederlanders is pindakaas een zeer geliefd product voor op de boterham. Men zegt niet voor niets helaas pindakaas . Pindakaas kan zowel positieve als negatieve effecten op de gezondheid hebben. Positief beschouwen we de functie van pindakaas als vleesvervanger, het effect van pindakaas op cholesterol, op galsteesvorming en op het ontstaan van diabetes. Negatief is het effect van de mogelijk aanwezige aflatoxineen op de lever en de allergene werking.