De Quizquote:
Op vrijdag 1 februari 2008 21:28 schreef SeLang het volgende:QuizJe krijgt de keuze om in één van de volgende twee aandelen te beleggen en 10 jaar vast te houden. Nu is het leuke dat je een glazen bol hebt en dus in de toekomst kunt kijken. Daarom weet de exact wat de winstontwikkeling van deze aandelen gaat zijn.
Aandeel A:
Dit bedrijf is werkzaam in een industrie waar nauwelijks meer groei is. De komende
10 jaar zal je winst met slechts
1% per jaar gaan groeien. De koers van het aandeel is ¤100 en de koerswinst verhouding bedraagt 8
Aandeel B:
Dit is een top bedrijf in een zeer snel groeiende sector. Het bedrijf heeft al een indrukwekkende groei achter de rug, en in je glazen bol kun je zien dat de winst van dit bedrijf de komende
10 jaar nog steeds
elk jaar met 20% zal blijven groeien. Na die 10 jaar groei vlakt de winst af naar 1% jaarlijks groei, net als aandeel A. Dit aandeel heeft een koers van ¤100 en een koerswinst verhouding van 30.
Beide bedrijven hebben een uitstekend management dat de winsten aanwendt in het beste belang van de aandeelhouder.
Welk aandeel kies je? Graag met onderbouwing!
Wolfje heeft als enige een echt serieuze poging gedaan. Zie hieronder.
quote:
Op zaterdag 2 februari 2008 16:52 schreef Wolfje het volgende:[..]
Ik ga voor aandeel B

.
Zonder verdere gegevens lijkt het mij redelijk dat beide bedrijven na die 10 jaar eenzelfde koers/winst verhouding hebben, aangezien ze vanaf dat moment qua winstgroei identiek zijn. De winst die ze na 10 jaar genereren zijn:
Aandeel A: (100/8)*1.01^10 = 13.81 euro per aandeel
Aandeel B: (100/30)*1.2^10 = 20.64 euro per aandeel.
Als alle winst als dividend wordt uitbetaald, dan krijg je voor
aandeel A: som ( i = 1 t/m 10 ) 100/8*1.01^i = 132.08
aandeel B: som ( i = 1 t/m 10 ) 100/30*1.2^i = 103.83
Totale waarde is dus:
aandeel A: 8*13.81+132.08 = 242.56
aandeel B: 8*20.64+103.83 = 268.95
De analyse is m.i. grotendeels goed gedaan. Aandeel B zou inderdaad normaal gesproken moeten dalen in koerswinstverhouding en ongeveer gelijk worden aan aandeel A. Dan kijkt hij naar de som van de winsten en telt dat op bij de prijs van het aandeel (uitgaand van k/w=8).
Echter een heel belangrijk element ontbreekt nog in deze analyse en dat is het feit dat winst 'nu' meer waard is dan winst 'later'. De vrijgekomen winsten kunnen namelijk direct worden her-investeerd. Aandeel A genereert NU al stevige winsten, terwijl aandeel B meer de belofte is van hoge winsten
laterHet her-investeren van winsten kan op verschillende manieren gebeuren:
1) Het bedrijf kan de winst herinvesteren door bijvoorbeeld overnames te plegen of anderzins uit te breiden.
2) Winst wordt uitgekeerd als dividend. De belegger kan dit onmiddellijk herbeleggen en dit kan verder bijdragen als winst op winst op winst...
3) Het bedrijf kan eigen aandelen terugkopen
4) Een combinatie van bovenstaande.
Voor 1) moeten er natuurlijk wel mogelijkheden zijn tot herinvesteren. Het is een redelijke aanname dat de investeringen ongeveer dezelfde k/w zullen hebben als de oorspronkelijke activiteit.
Het uitkeren van dividend (2) of terugkopen van eigen aandelen (3) komen afgezien van een belasting consequentie op hetzelfde neer, namelijk investeren in dezelfde business tegen dezelfde koerswinst verhouding. Als je het zo bekijkt komen alle vier de opties min of meer neer op het kunnen herinvesteren van de winst tegen de oorspronkelijke k/w.
Ik kom dan tot het onderstaande resultaat, waarbij ik de winst besteed om dezelfde aandelen bij te kopen (dit rekent het makkelijkst). Het rendement op een belegging in Aandeel A is verreweg superieur is aan een belegging in Aandeel B.
![]()
Nu moet je het bovenstaande niet zien als een absolute waarheid. Het is een sterk gesimplificeerd voorbeeld waar veel op valt af te dingen. Maar dit soort gedachten experimenten geven wel een goed inzicht in wat goede beleggingen zijn en waarom.