quote:
Op donderdag 7 februari 2008 18:03 schreef tony_clifton- het volgende:Toch oppassen, aardappelen zijn gifplanten van nature, dus wanneer er knoppen ofzo opkomen misschien best weggooien...
Dat, of gewoon heel erg goed wegsnijden:
Alkaloïden die van nature voorkomen in aardappelen en onrijpe tomaten, zijn in grote hoeveelheden giftig voor de mens.
Solanine is een alkaloïde dat van nature voorkomt in aardappelen, met name in de schil van onrijpe aardappelen, maar ook zit in de uitlopers van wat oudere aardappelen.
In grote hoeveelheden is solanine giftig voor de mens. Te veel solanine kan koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie veroorzaken. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine.
Het solaninegehalte van aardappelen kan sterk variëren. Tegenwoordig worden aardappelrassen geteeld met lagere solaninegehaltes. Door beschadiging of het bewaren van de aardappelen in (zon)licht of in een koude en vochtige omgeving, kan het solaninegehalte van aardappelen echter stijgen. Het zorgvuldig bewaren en behandelen van aardappelen voorkomt dit. Ook wordt een groot gedeelte van de solanine verwijderd door de aardappelen te schillen en bruine, beurse en groene plekjes weg te snijden. Snijd plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten. Het is verder belangrijk de uitlopers van aardappelen ruim weg te snijden.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer