Traagschuim is, net als koudschuim (ook wel hr-schuim = high resilience-schuim genoemd), een polyurethaan-schuim. Dit schuim wordt gekenmerkt door een open-cellige structuur, waardoor het vocht kan afvoeren, in tegenstelling tot de gesloten celstructuur van polyether schuim.
Het verschil tussen traagschuim en koudschuim is dat traagschuim door toevoeging van chemicalien visco-elastische eigenschappen bezit: het is temperatuur gevoelig; de tegendruk neemt af als het schuim warmer wordt.
Dus een traagschuim matras neemt de vorm aan van jouw lichaam. Daardoor vermindert het drukpunten.
Wil je dit? Nou niet helemaal. Je wilt geen drukpunten, maar je wil wel makkelijk draaien in je slaap. Dus je wilt een veerkrachting matras, waarop je tegelijkertijd, tussen het draaien door, stabiel kunt liggen.
Daarom is het aan te raden, als je al voor traagschuim wilt gaan, om niet meer dan een dun toplaagje bovenop de kern te gebruiken. Dit zou op een pocketvering matras kunnen (pocketvering + traagschuim toplaag; een toplaag zit in het matras, niet een topper erbovenop) en pocketvering matrassen kunnen vaak prima op een lattenbodem, mits je genoeg latten hebt.
Als je dat niet aandurft, is op een lattenbodem een latex matras de enige verstandige keuze. Latex kan een gesloten celstructuur hebben of een open celstructuur; dit laatste wordt gerealiseerd door het talalay proces en het dunlop proces. In alle andere gevallen lig je op een latex matras van de vorige generatie.
Je zou de latex matraskern eventueel nog kunnen aanvullen met een draagschuim (of hoe het ook genoemd wordt) toplaagje; dit is talalay latex + chemicalien die zorgen voor de visco-elastische eigenschappen.
Vergeet de verhalen van de verkopers in de winkel over goed ventilerende pocketvering matrassen: een mens zweet inderdaad, zoals auping heel leuk meldt, zo'n 300ml per nacht, maar daarvan verlies je 100ml via je longen. Van de overige 200ml gaat ongeveer 150ml in je dekbed en kussen zitten. Er gaat dus maar zo'n 50ml naar beneden, je matras in en daarvan zit 80% in de matrastijk, daarom moet je je dekbed 's ochtends ook openslaan, zodat je matrastijk en hoeslaken kunnen luchten.
Als je bovenstaand rekensommetje even nagaat, kom je tot dit: er verdwijnt maar 10ml in de matraskern. Dit op basis van 8-10uur slaap en er komt maar 1ml per uur in de matraskern...
Hoe warm een matras voelt, hangt af van de matrastijk en of jij correct ligt. Als jouw rug niet juist wordt ondersteund (vaak bij traagschuim zoals tempur), kunnen jouw spieren niet ontspannen en ga je zweten.
Veel succes bij je zoektocht. Ik ben er voor mijzelf ook niet uit: latex of pocketvering.
[ Bericht 0% gewijzigd door james.d op 15-06-2010 22:43:33 ]