quote:
Op maandag 28 januari 2008 22:28 schreef luukoluuk het volgende:Fit Fact
Weinig fut en weinig tijd zijn de motieven om niet te sporten.
De Zweden hebben interval-training uitgevonden.
Welnee, intervaltraining werd al door de oude Grieken gebruikt, toen de Zweden nog in dierenvellen op rendieren aan het jagen waren.
quote:
Het is afgeleid van Fartlek-training, wat zoveel betekent als: spelen met snelheid (intensiteit).
Nee, fartlek is een vorm van interval training, niet andersom. Bovendien is zelfs dit niet "uitgevonden" door de Zweden, alleen veelvuldig toegepast door sommige Zweedse trainers bij de training van hun atleten.
quote:
Het word door wetenschappers en profs gezien als de manier van conditie-opbouw en vet verbranding.
"Conditie-opbouw" is een vaag begrip. Uithoudingsvermogen is een vorm van conditie, maar interval doet zeer weinig voor je aerobe energiesysteem.
quote:
Een ander voordeel is dat het heel divers is en de training maar kort duurt doordat je hoge en lage intensiteit afwisselt.
Het algemeen denken van trainen op 65-70% van de maximum hartfrequentie is dus ouderwets en achterhaald, en nog belangrijker: SAAI
65-70% van de maximum hartslag is allesbehalve ouderwets, het is ideaal om de aerobe energievoorziening te verbeteren, door ontwikkeling van het aantal mitochondria in het sacroplasma en daarnaast een verbeterde constante zuurstoftoevoer richting de spiervezels voor langere tijd. Jij bekijkt de zaak te eenzijdig vanuit een anaeroob standpunt.
quote:
Een voorbeeld van interval training in de fitness is:
2 minuten 8 km/uur
2 minuten 10 km/uur
2 minuten 9 km/uur
2 minuten 12 km/uur
2 minuten 8 km/uur met helling
2 miuten 12 km/uur met lichte helling
Op deze manier heb je in 12 minuten een behoorlijk pittige training met goede resultaten.
1. Het verschil tussen het prestatie-interval en de actieve rust is veel te klein. Als mijn hart-longsysteem goed ontwikkelt is, is 12km/u véél te langzaam om een hoge hartslag te bereiken, dus dan heb je het eerder over 14-16 km/u interval tegenover 8km/u active recovery. Als ik een zeer slechte conditie heb is 8 km/u na (relatief) intensieve intervals veel te snel. Ik kan dan niet anders dan wandelen, dus dan praat je over 12 km/u interval met 5-6 km/u AR. Wat jij doet is totaal nutteloos omdat òfwel de HR niet omhoog gaat bij de intervals (goede conditie), òfwel de HR niet omlaag gaat in de AR (slechte conditie).
Dan heb ik het overigens nog niet eens over het feit dat normaliter de rustperiodes tot 2 maal zo kort zijn als de intervals, omdat je HR anders tot bijna de rusthartslag daalt en je wilt een zo groot mogelijke cumulatieve lactaatopbouw, wat op die manier niet gaat lukken.
Misschien kan je een bronvermelding geven, dan weten we meteen over welke "facts" je het eigenlijk hebt.