quote:
Op zaterdag 12 januari 2008 04:55 schreef Stupendous76 het volgende:[..]
Maar toch best wel erg om te zien dat eigenlijk geen enkel westers land meer investeerd in hun leger.
Ook de VS niet, die houden alleen bevriende bedrijven bezig (maar die blijven wel telkens die troep produceren. Dat is ook wel weer logisch, want goede produkten gaan te lang mee en leveren dus te weinig op.)
Landen die nu wel bezig zijn met investeringen zijn bijvoorbeeld China, India, Venezuela, etc. Zeg maar de nieuwe machten.
Het is wel interessant hoe in Europa inderdaad alleen nog maar investeert in lichte mobiele legers, en niet meer in het zwaardere materiaal. Nu is dat een ontwikkeling die eigenlijk al bestaat sinds de eerste wereldoorlog. De grote slagschepen die vlak na WO-I in dienst werden genomen waren op dat moment eigenlijk al overtollig (wat bewezen werd toen de Amerikaanse Luchtmacht bijwijze van test met bommenwerpers een in beslag genomen Duits slagschip tot zinken bracht).
De (strategische) bommenwerper is eigenlijk ook overtollig: de Vietnamezen schoten ze al bij bosjes uit de lucht, en de missies kunnen eigenlijk ook uitgevoerd worden met veel kleinere toestellen, zoals de F-15E en Tornado IDS, die veel flexibeler kunnen worden ingezet (de F-15E is bijvoorbeeld nog steeds een goede luchtoverwichtsjager, al wordt hij daar nauwelijks voor gebruikt).
De MBT lijkt eenzelfde lot beschoren. Alhoewel al die platforms een geweldige vuurkracht bezitten is de investering het bijna niet meer waard. Tanks kunnen met relatief goedkope wapens (AT-raketten, Anti-Tank heli's, CAS vliegtuigen) zeer snel en effectief worden bestreden. Zeker in a-symmetrische oorlogsvoering (legers tegenover "vrijheidsstrijders" zoals rebellen in Irak of de Taliban) kun je je afvragen wat het nut nog is van een MBT. Kleine gevechtsgroepen ondersteund door het luchtwapen zijn veel beter in staat om effectief te vechten dan grote pantservoertuigen. En a-symmetrische oorlogsvoering is wel het scenario dat de afgelopen 15 jaar de norm was, er worden nog maar heel weinig "klassieke" oorlogen met een front uitgevochten.
Moet je dan maar alle klassieke scenarios overboord gooien? Nee, natuurlijk niet. Het grootste probleem van het westen is dat we de neiging vertonen om de laatste 2 oorlogen te gebruiken als de maatstaf voor de volgende, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Het feit dat de laatste echte tankslag al weer 18 jaar geleden was (Golfoorlog-II: Bevrijding van Koeweit) betekent niet dat die nooit meer zal komen. Je moet de spullen hebben om elk denkbaar conflict te kunnen bestrijden.
Waar ik me veel meer zorgen over maak zijn de politici die (zonder enige relevante ervaring als militair) beslissingen nemen over wat militairen wel of niet denken nodig te hebben om hun taak naar behoren te kunnen uitvoeren (en die taak is nog altijd het verdedigen van de Nederlandse belangen, waar ook ter wereld). Politici doen op zijn best eens een (zwaar beveiligd) uitstapje van 3 dagen naar een inzetgebied, maar ze hebben geen idee van het leven als miltair daar. Ze hebben geen idee van wat militairen nodig hebben, of zelfs van militaire doctrines.
Militairen willen macht uit kunnen stralen, de bevolking ervan kunnen overtuigen dat zolang zij er zijn de bevolking niets zal overkomen. Ze willen zeker weten dat ze een vijand, als ze worden aangevallen, zo snel en effectief mogelijk uit kunnen schakelen, zonder lange veldslagen en grote vernielingen. En ze willen er zeker van zijn dat ze als ze klaar zijn ongeschonden weer naar huis kunnen.
Als politici militairen op pad willen sturen, dan moeten ze er voor zorgen dat militairen alles meekrijgen wat ze nodig hebben om hun taak naar behoren te kunnen uitvoeren, liefst een beetje meer. Politici moeten er voor zorgen dat de middelen beschikbaar zijn en blijven om dat desnoods jarenlang vol te kunnen houden, ook als je tegengewerkt wordt.
Dat betekent dat je logistieke eenheden moeten kunnen werken, op meerdere trajecten (te land, ter zee en in de lucht).
Dat betekent dat je niet een deel van je logistiek kunt uitbesteden aan een ander land, want als dat land om welke reden dan ook besluit om je niet meer te steunen, dan ben je het kwijt.
Dat betekent dat je niet een deel van je beveiliging kunt uitbesteden aan een ander land, want als dat land om welke reden dan ook besluit om je niet meer te steunen, dan ben je het kwijt.
De afgelopen jaren hebben de Europese legers heel veel moeten inleveren, niet alleen in Nederland. Toegegeven: er is wel geinvesteerd in de logistiek, maar ten koste van de beveiliging. Bijna alle legers, luchtmachten en marines zijn gehalveerd sinds de val van de Muur. Sommige landen hebben kortzichtig zelfs complete taken geschrapt: de Belgen verloren hun onafhankelijke 3 strijdkrachten, en hun MBTs (zelfs Leo-I(v) was nog een effectief wapen, we hadden ze tot niet zo gek lang geleden zelf ook nog), want een oorlog met MBTs zal er toch niet mer komen. Nederland verkocht haar totale ASW-vloot, want "er is geen duikbootdreiging meer" (niet in de wateren rond Nederland nee, maar die waren toch al niet diep genoeg). Die ASW-vloot had alleen wel nog andere taken: ze zijn bij uitstek geschikt om zeeroutes te bewaken en te beveiligen bijvoorbeeld, en Nederland is als maar weinig andere landen wel heel erg afhankelijk van die routes. De officiele gedachte bij de overheid is dat we meer dan genoeg waarschuwingstijd hebben om te herbewapenen, dus dat spul kan wel weg.
Maar men is wel vergeten dat het opereren in verafgelegen gebieden tot nu toe wel heel veel geluk heeft gehad. De VS waren steeds bereid om C-17 vrachtvliegtuigen aan ons uit te lenen (op basis van beschikbaarheid overigens), en anders konden we in de Ukraine wel een Antonovje huren. Om ons zware materiaal overzee te kunnen krijgen viel altijd wel een vrachtschip te huren. Ik kan me herinneren dat het ook wel eens anders is geweest:
Toen Nederland meedeed aan de Koeweit-oorlog was er in de hele wereld geen vrachtvliegtuig te vinden om spullen richting Iraakse grens (Turkije en de VAE) te vervoeren, of je moest een vermogen meenemen. Nederland kon maar met moeite Patriots in Israel stationeren, en die kwamen uiteindelijk pas aan toen de Scud-dreiging eigenlijk al afgelopen was. Nederlandse F-16s werden (onbewapend) aangeboden, en omdat ze onbewapend waren ook weer afgeslagen, en dat was eigenlijk maar goed ook, want als ze hadden moeten vechten was er geen mogelijkheid geweest om ze te herbewapenen (of wou je met 9 F.27 Troopships en 3 Friendships een luchtbrug opzetten tussen Nederland en Abu Dhabi?

). Het gros van onze spullen destijds zijn per schip aangevoerd, en anders met een lijnvlucht van de KLM of Martinair meegestuurd. Dat is de reden dat Nederland heeft geinvesteerd in logistieke vliegtuigen als Hercules en KDC-10, en in schepen zoals de HrMs Rotterdam. Er is alleen wel te weinig van aangeschaft, want de KLu en KM kunnen het werk (oefeningen en operaties) bijna niet aan. Er is ook niet nagedacht over beveiliging, wat bijvoorbeeld tot gevolg had dat de HrMs Rotterdam haar eerste inzet vrijwel onverdedigd voor de kust van Liberia lag, omdat er geen fregatten beschikbaar waren.
Wat willen we dan? Vertrouwen op onze bondgenoten? De Belgen kunnen al ruim een half jaar geen regering vormen, laat staan dat ze een beslissing kunnen nemen om een fregat mee te sturen met de Rotterdam. Bovendien: ondergeschikt aan een Nederlandse missie meewerken ligt electoraal zeer gevoelig. De Fransen hebben in Joegoslavië al laten zien wat je aan ze hebt als het er op aankomt. De Duitsers moeten gezien hun historie eerst alles door het parlement laten goedkeuren. De Britten dan? Die hebben al genoeg moeite om hun eigen spullen te regelen (en dat lukt ze maar net). De Scandinavische landen zijn op dit moment nog het betrouwbaarst, maar zitten met personeelsproblemen.
De wereld wordt steeds minder stabiel, de Russen vliegen zelfs weer voor de West-europese kusten, en Europa investeert niet in haar nieuwe rol van wereldmacht (en dat zijn we economisch echt wel, alleen militair en politiek niet).
En nu heb ik toch weer te veel geluld voor Fok!
- "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
- Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan
controleren...
-
Privacy Matters