![]()
Aah, Helmond een mooie stad waar volgens sommige mensen alleen maar gabbers en schorem woont. (laat die quotes met is dat niet zo dan maar achterwege)
Helmond ligt in Noord Brabant, het ligt 15 km van Eindhoven af.
Op 1 augustus 2006 telde de gemeente Helmond 85.837 inwoners.
en heeft een oppervlakte van 54,57 vierkante kilometer. Helmond ligt aan de zuid willemsvaart
Kenmerkend voor Helmond is de vroegere textielindustrie.
Wat is dat voor een rare stadsnaam?Helmond bestaat eigenlijk uit 2 delen: Hel en Mond
Hel betekend hier laaggelegen en mond betekend een veilige plaats. De naam van de stad is bedacht door de Hertog van Brabant in 1225. Rond 1350 werd in helmond een vierkant waterburcht gebouwd dat nu nog steeds te bewonderen is in de binnenstad. De helm is het logo van de stad, dat ook weer kracht uitstraalt.
Geschiedenis van Helmond Helmond wordt in 1179 voor het eerst genoemd in een bulle van Paus Alexander III. Het is wel duidelijk dat Helmond al reeds voor die tijd bestaan heeft, maar dan in de vorm van de nederzetting die Haghe, ten zuidwesten van de latere vestingstad. Het gebied was eigendom van Willem van Horne. Hertog Hendrik I kocht de heerlijkheid in 1220 en stichtte een nieuwe stad, buiten die Haghe als onderdeel van zijn stedenstichtingspolitiek. Zijn dochter, Maria van Brabant, woont enige tijd in de oude burcht, \\\\\\\'t Oude Huys en sticht de Abdij van Binderen. Hierdoor werd het landbouwarsenaal van het stadje vergroot. Rond 1232 krijgt Helmond stadsrechten en in 1376 marktrechten. Rond 1350 start Jan van Berlaer met de bouw van het huidige kasteel. Behalve het kasteel worden ook de stadwallen en een bescheiden gracht aangelegd.
In de eerste helft van de 15de eeuw kent Helmond een grote economische groei en krijgt de titel Hoofdstad van Peelland. De 80-jarige oorlog laat diepe sporen achter in Helmond. De textielindustrie loopt zware klappen op, maar dankzij de contacten met Haarlem blijft de linnennijverheid bestaan.
In 1648 loopt de 80-jarige oorlog ten einde en wordt de stad onderdeel van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Helmond vervalt in een diep economisch dal, er groeit zelfs gras op de markt. In 1781 koopt muntmeester en koopman Carel Frederik Wesselman de heerlijkheid Helmond met het kasteel Helmond van de familie Van Arberg. Wesselman (waarvan de zoon in 1841 in de adelstand werd verheven) gaat ook daadwerkelijk, in tegenstelling tot zijn voorgangers, het kasteel bewonen en maakt werk van zijn heerlijkheid. Het verlies van een groot deel van zijn heerlijke rechten, in 1798, probeert hij te compenseren door een actieve landbouwpolitiek en door de nijverheid te stimuleren. De textiel maakt in die periode juist een geslaagde ontwikkeling naar een gediversificeerde, zelfstandige nijverheid door, compleet met ververijen, drukkerijen en de omschakeling naar gemengd linnen/katoenen stoffen. Deze ontwikkeling wordt verder gestimuleerd door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart (1823-1826), die voor een opbloei van de stad staat.
Naast de weverij en de bijbehorende garenververijen en -blekerijen komen ook andere takken van de textielnijverheid tot ontwikkeling. Vooral de deelname van de Amsterdamse familie Van Vlissingen in de plaatselijke katoendrukkerij van Sutorius is van belang. Het bedrijf van P.F. van Vlissingen & Co. groeit in de tweede helft van de 19de eeuw uit tot de grootste katoendrukkerij in Nederland. Daarnaast ontstaan er drie belangrijke turksroodververijen (waaronder Carp). Vanaf 1866 mechaniseren de weverijen in vrij snel tempo: in 1900 is er geen thuiswever meer in de stad. Deze mechanisering staat voor een deel ook in verband met de komst van een nieuwe infrastructuur: in 1866 krijgt Helmond een eigen station aan de spoorlijn Eindhoven-Helmond-Venlo. Naast de textielindustrie ontstaat vanaf circa 1860 een metaalnijverheid (kleinmetaal, vooral bevestigingsartikelen en machinefabricage) als tweede belangrijke industriële pijler. Ook de voedingsmiddelenproduktie(margarine en cacao)krijgt een behoorlijke omvang, terwijl vanaf circa 1900 ook de houtverwerkende en grafische nijverheid belangrijk worden. De groei van industrie en nijverheid leidt ook tot een forse bevolkingstoename. Deze groei zet zich door tot de jaren 30 van de 20ste eeuw. Bedrijven zoals de Edah, Begemann, Groep Van Kimmenade en Van Thiel vestigen zich in en rondom de stad. De wereldwijde recessie zorgt voor een diepe malaise in Helmond.
Na de bevrijding gaat het al snel weer opwaarts met de industrie en de stad en ontstaat een relatieve welvaart die echter gebaseerd is op een eenzijdige industriële structuur. Annexaties van omliggende gebieden volgen in 1968. In deze periode krijgt de conjuctuurgevoelige industrie van Helmond zware klappen. Mede hierdoor wordt Helmond in 1976 toegewezen als groeistad. Helmond grijpt deze kans met beide handen aan en ontgroeit uiteindelijk de slechte naam van stad en presenteert zich als een frisse en dynamische stad. Nieuwe bedrijven en nieuwe spraakmakende bouwprojecten zorgen hiervoor. Zo bouwde een Helmonds bedrijf vanaf 1989 aan een eigen automerk Max (automerk). Van blijvender belang was het enigszins gelijknamige autokinderzitje Maxi Cosi dat ook uit Helmond komt en symbool staat voor de gediversificeerde nieuwe industrie die na 1970 opkwam. Eind 1999 verwelkomde Helmond haar 80.000e inwoner. Helmond is op Almere na de snelst groeiende stad van Nederland en zal volgens de planning rond het jaar 2012 haar 100.000e inwoner mogen verwelkomen.
Stadsdelen van Helmond Helmond heeft verschillende wijken hieronder een overzichtje:
* Brandevoort
* Brouwhuis
* Dierdonk
* De Groene Loper (in aanbouw)
* Helmond Centrum (officieel: Binnenstad)
* Helmond Noord
* Helmond Oost
* Helmond West
* Rijpelberg
* Stiphout
* Suytkade
* t Hout
* Warande
Verkeer en openbaar vervoer in HelmondBusMet de bus is Helmond erg slecht te bereiken, er rijden maar weinig bussen en de bussen rijden maar op beperkte tijdstippen. Dit komt waarschijnlijk omdat de treinverbindingen goed zijn en niemand met de bus naar het station hoeft en omdat veel mensen of in helmond werken of in Eindhoven (en je gaat niet met de bus als je met de trein kan)
TreinPer trein is Helmond uitzonderlijk goed te bereiken. Vanaf December 2006 heeft Helmond voortaan 4 stations! Namelijk: Helmond brouwhuis-Helmond-Helmond \\\\\\\'t Hout-Helmond Brandevoort. De spoorlijn maakt deel uit van de lijn Eindhoven-Venlo.
BezienswaardighedenJaja, zelfs Helmond heeft bezienswaardigheden, Hieronder een lijstje:
* Berkendonk, recreatieplas in Helmond;
* Kasteel Helmond, onderdeel van het gemeentemuseum
* Kubuswoningen, ontworpen door Piet Blom;
* Theater \\\\\\\'t Speelhuis, opgebouwd uit 37 kubussen en omringd door 18 kubuswoningen;
* Warande Park (vroegere Peapark) bij de Helmondse Goudkust (Aarle-Rixtelseweg);
* Robustelly-Smits orgel in de Sint-Lambertuskerk (1772/1862, afkomstig uit de abdij van Averbode);
* Kapel van Binderen en de toegangspoort van voormalig Abdij van Binderen;
* Huis met de Luts;
* Onze Lieve Vrouwe Kerk, Wilhelminalaan;
* Ketsegängske.
Uitgaan in HelmondHelmond heeft verschillende uitgaansgelegenheden.
Op het Havenplein zitten verschillende Cafe\\\\\\\'s bij elkaar evenals op de aansluitende Steenweg.
Foto's![]()
Het kasteel
![]()
Kubuswoningen
![]()
De vlisco
![]()
Suytkade impressie

![]()
Het prachtige peapark.
Mocht je nog meer foto's hebben of informatie: zeg het hier en de OP word even aangepast

Aangezien ik de sluitpost had, meteen maar even een nieuwe aangemaakt.
[ Bericht 1% gewijzigd door Paaskonijn op 09-01-2008 16:10:06 ]