#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 22:09 |
Mijn moeder had weer 's de gele vrucht gekocht die we in het Turks 'ayva' noemen. Ik sneed er zojuist een stuk vanaf om op te knagen, en bedacht me dat ik de Nederlandse benaming ervoor niet kende ![]() ![]() ![]() ![]() Wat ik weet van de kweepeer: Je krijgt er een ontzettend droge bek van die ook nog 's samentrekt, het vruchtvlees is keihard, maar het is toch erg lekker. Ik eet ze al zolang ik me kan herinneren gewoon zo uit het vuistje. Wat ik net lees: Kweeperen moet u altijd koken. U bereidt ze ongeveer hetzelfde als gewone peren. Als u gelei of vruchtenmoes wilt maken, moet u de schil laten zitten omdat die -net als de pitten- de waardevolle stof pectine toevoegt (het woord marmelade komt van het Portugese woord voor kweepeer, marmelo). Bron De volgende gedachten waren: 'Dikke onzin, kan prima' *hap* 'Hm, zou ik een tumor aan het kweken zijn?' Wikipedia zegt dat de oneetbaarheid hierdoor komt: quote:Maar die smaak vind ik nou juist lekker ![]() Enniehoe, we kent ze, wie gebruikt ze, en wie eet ze ook rauw en is mijn lotgenoot? ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-12-2007 22:14:15 ] | |
#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 22:13 |
Net nog gegeten. Hemels. En, kweeperen? ![]() [ Bericht 70% gewijzigd door #ANONIEM op 16-12-2007 22:13:27 ] | |
#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 22:14 |
Je kunt ze niet rauw eten? Dat is hoe ik ze altijd eet. Waarom zou dat niet kunnen? | |
Deliah | zondag 16 december 2007 @ 22:17 |
Die hebben wij ook in de tuin staan. Jam enzo kan je ervan maken. | |
#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 22:17 |
quote:Het is vast weer iets Turks om iets te gaan zitten vreten wat je maag uit brandt ofzo ![]() En nou is mijn woordenschat niet echt klein te noemen, maar ik dacht écht dat kweepeer zoiets was als 'lomperik' of 'snotlul' of 'dallevert'. | |
#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 22:19 |
quote:Lees de fucking OP ![]() Blijkbaar gaat men vooral uit van de smaak en de textuur. Ik zeg: onzin. | |
Muck | zondag 16 december 2007 @ 22:20 |
http://www.kookhistorie.nl/ daar staat een middeleeuws recept met kweeperen op echt heel grappig om te lezen ![]() | |
#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 22:25 |
quote:Ik las het eerst als Kwéépèren en dacht dat dat het scheldwoord was. ![]() quote:Gaat wel een beetje te ver. Alsof je dood gaat door de bacterieen door het te eten zonder te koken. ![]() quote:Had het gelezen, ![]() ![]() Dat je het voelt branden in je maag is juist de aantrekkelijkheid en de charme van een kweepeer. | |
Chav | zondag 16 december 2007 @ 23:08 |
Ach, jullie turken zijn toch gewend om elk stuk fruit hard te eten ![]() | |
#ANONIEM | zondag 16 december 2007 @ 23:09 |
quote:Oh. Nou ja, ik voel het stukje kweepeer nu nog zitten, dat wel ![]() | |
Byte_Me | zondag 16 december 2007 @ 23:16 |
man, dat jullie dat rauw wegkrijgen ![]() weleens geprobeerd bij het jam maken, maar dat spul is zo rauw echt niet te vreten. | |
Erasmo | maandag 17 december 2007 @ 00:04 |
Rauw ken ik ze niet, maar in stukjes gesneden en dan even in de ping zijn ze een heerlijk bijgerecht ![]() | |
InktVip | maandag 17 december 2007 @ 00:35 |
wij noemen het thuis "steenperen" maar misschien is dat fries? of mn oma heeft dat zelf zo verzonnen... ![]() | |
EricT | maandag 17 december 2007 @ 14:54 |
quote:stienparn? ![]() | |
Chav | maandag 17 december 2007 @ 18:17 |
quote:Jullie niet dan? Peren, abrikozen, nectarines, kleine appeltjes, ongerijpte druiven... alles wordt hier hard weggegeten. ![]() ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 19 december 2007 @ 19:31 |
Waar zijn die dingen te koop? Ben ze bij de groentenboer nog niet tegengekomen | |
Chav | woensdag 19 december 2007 @ 19:54 |
Ik heb ze maandag op. Mn Turkse lerares nam het mee. Zo`n samentrekkende bek krijg je er toch niet van??? | |
Hyperdude | woensdag 19 december 2007 @ 19:59 |
Hebben we hiero gewoon jam van Coings (dat is Frans ![]() iig. verkrijgbaar bij onze Zuiderburen. En lekker ook nog; op pannekoeken enzo. ![]() | |
PM-girl | vrijdag 20 maart 2009 @ 16:16 |
Ik heb er gisteren twee gekocht, gewoon uit nieuwsgierigheid. ![]() Maar ik heb nog geen leuk, eenvoudig recept kunnen vinden via google. Iemand een idee? | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2009 @ 17:51 |
Je kan er heerlijke gelei mee maken trouwens | |
Erasmo | vrijdag 20 maart 2009 @ 18:01 |
quote:In stukjes snijden en even in de microgolf ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 20 maart 2009 @ 18:08 |
1.5 kilo kweeperen kwarten (ongeschild maar gewassen), laten koken in 1,5 liter water tot gaar. Door een zeef halen. 750 gram van de moes met 750 gram suiker koken tot het draden trekt, je moet wel de hele tijd roeren dat ie niet aanbakt. Als de massa draden trekt op een ingevet bakblik uitstrijken en laten afkoelen. Daar dobbelsteentjes van snijden als het koud is en eventueel verder lagen drogen. De dobbeltjes door amandelsplinters of hagelsuiker halen is erg lekker | |
PM-girl | vrijdag 20 maart 2009 @ 20:12 |
quote:Voor een eerste experiment spreekt deze werkwijze me wel aan! ![]() | |
Steven184 | vrijdag 20 maart 2009 @ 20:38 |
Een lekker nagerecht met kweepeer is het volgende. Kweepeer uit de oven met hangop 1 kilo kweeperen 2 friszoete appels 350 milliliter water sap van 1 citroen 200-250 gram suiker 2 kruidnagels 1 kaneelstokje Voor de hangop 1 kilo volle yoghurt 1 zakje vanillesuiker kaneel We beginnen met de hangop. Leg een vochtige theedoek in een vergiet en plaats in de gootsteen zodat het vocht kan weglopen. Giet de yoghurt hierin en dek af. Laat dit minimaal 4 maar liever 6 uur zo staan. Verwarm de oven voor op 130 graden Celcius. Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en bewaar beide. Snij de kweeperen in vieren of indien te grote stukken in achten. Leg de kweeperen in een laag in de ovenschaal. Schil de appels en snijd in plakjes en leg deze er bovenop. Hier bovenop gaan de schillen en klokhuizen van de kweepeer. Meng vervolgens het water met de suiker, citroensap en kruidnagels. Goed roeren om suiker op te lossen en over de kweeperen heen gieten. Leg vervolgens nog een kaneelstokje in de ovenschaal en dek deze dan af met aluminiumfolie en zet in de oven. De ovenschaal mag dan een uurtje of 5 in de oven, maar controleer af en toe wel of het water niet te hard gaat. Na een uurtje of 5 mag de schaal uit de oven en is de kweepeer zacht en lichtrood geworden. De appel is moes geworden, als het goed is. Laat afkoelen en schep dan de kweeperen uit de ovenschaal op een bord of schaal. Zeef het vocht en doe het in een steelpannetje. Inkoken tot het een mooie, dikke siroop is geworden en over de kweeperen gieten. Laat dit afkoelen en de kweepeer worden prachtig dieprood. Schep vervolgens de hangop uit de theedoek in een schaal en meng goed met de vanillesuiker en kaneel naar smaak. Verdeel de kweepeer over de bordjes en doe er een mooi bolletje hangop bij door deze te draaien met twee lepels. | |
Steven184 | vrijdag 20 maart 2009 @ 20:39 |
quote:Turkse of Marokkaanse winkels hebben ze vaak wel liggen. | |
original_andalucia | vrijdag 20 maart 2009 @ 23:40 |
Hier het recept voor kruidige kweeperengelei en -pasta: 3 kg kweeperen 4 flessen witte wijn kaneel kruidnagel piment steranijs suiker Schil de kweeeperen en snij deze met een groot mes doormidden en verwijder grotendeels het klokhuis. Kook de kweepeerparten in de witte wijn, zorg dat deze ruim onderstaan. ![]() Kook de kweeperen totdat ze gaar zijn. Spoel enkele potten schoon en kook deze uit. Kweeperengelei Schep de kweepeerparten uit het kookvocht en laat de parten wat afkoelen. Zeef het kookvocht door een doek. Meet het volume van het vocht en voeg per liter vocht 0,8 tot 1 kg suiker toe (voor respectievelijk minder zoete tot zoete kweeperengelei). Voeg hier 4 halve stokjes kaneel aan toe, 6 steranijs, 4 kruidnagels en 8 pimentkorrels aan toe en breng aan de kook. Kook door tot het stollingspunt is bereikt, de kweeperegelei is dan roodbruin gekleurd. ![]() Schep de kweeperengelei met wat kruiden in de potten en sluit de potten goed. ![]() Kweeperenpasta (dulce de Membrillo) Verwijder bij de kweepeerparten de klokhuizen. Weeg de parten en voeg 0,8 tot 1,0 kg suiker toe per kg parten. Pureer de parten en breng, coninue roerend, in een brede pan aan de kook. Maal een stokje kaneel met 3 steranijs en 6 pimentkorrels tot een poeder en roer dit goed door de pasta. Kook de pasta totdat deze los laat van de bodem en de houten lepel er rechtop in blijft staan. ![]() Stort de pasta op borden en laat deze in de kast drogen gedurende enkele dagen keer enkele malen. Nadat de gelei droog is, kan deze nog licht besuikerd worden en is hij klaar voor gebruik. ![]() TIP: Bonbon met kweeperenpastavulling: Couverture Kweeperengelei Geconfijte sinaasappelschil Contreau (mandarin) Snij blokjes van 1 bij 1 cm uit de gelei en snij deze doormidden. Leg de twee delen naast elkaar Maal de geconfijte sinaasappelschil met wat countreau tot een dikke pasta. Smeer een beetje sinaasappelschilpasta tussen de twee kweeperengeleiblokjes. Smelt de couverture au bain marie onder goed roeren. Plaats een klaargemaakt blokje kweeperengelei op een vork en doop deze in de couverture en tik de overvloedige chocolade eraf. Zet de bonbons even koel weg op een siliconenmatje. bron : http://gastondolmans.word(...)-membrillo-1-6-2008/ of je koopt de gelei kant en klaar ![]() ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door original_andalucia op 20-03-2009 23:53:52 ] | |
Mirjam | zaterdag 21 maart 2009 @ 00:16 |
verschilt de smaak van kweepeer echt zo van gewone peer? en als je ze kookt, smaken ze echt anders dan wanneer je gewone peren zou koken? (met een laagje water, kaneelstokje en honing ![]() | |
Mirjam | zaterdag 21 maart 2009 @ 00:17 |
ik heb trouwens weleens een nasipeer op. ofzo ![]() | |
Mr.Noodle | zaterdag 21 maart 2009 @ 00:41 |
Ik dacht: Kweeperen? Wat een raar culinair verzonnen ww. is dat nou weer? Maar het zijn peren dus.. ![]() | |
LeeHarveyOswald | zaterdag 21 maart 2009 @ 12:39 |
quote:Nachiperen ![]() ![]() Dit zijn die dingen toch? ![]() ![]() En dus deze dingen ![]() | |
littledrummergirl | zaterdag 21 maart 2009 @ 19:07 |
lekker als ingedikte "jam" bij een jonge kaas ![]() | |
Mirjam | zaterdag 21 maart 2009 @ 21:26 |
quote:\ ooooh ![]() er stond gewoon nasipeer bij ![]() |