abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_55322839
Mijn moeder had weer 's de gele vrucht gekocht die we in het Turks 'ayva' noemen. Ik sneed er zojuist een stuk vanaf om op te knagen, en bedacht me dat ik de Nederlandse benaming ervoor niet kende . Wat onderzoek (van een ander, ik ben lui) wees uit dat het hier kweeperen betreft . Ik dacht altijd dat dat een made-up woord was .



Wat ik weet van de kweepeer: Je krijgt er een ontzettend droge bek van die ook nog 's samentrekt, het vruchtvlees is keihard, maar het is toch erg lekker. Ik eet ze al zolang ik me kan herinneren gewoon zo uit het vuistje.

Wat ik net lees:
Kweeperen moet u altijd koken. U bereidt ze ongeveer hetzelfde als gewone peren. Als u gelei of vruchtenmoes wilt maken, moet u de schil laten zitten omdat die -net als de pitten- de waardevolle stof pectine toevoegt (het woord marmelade komt van het Portugese woord voor kweepeer, marmelo).

Bron

De volgende gedachten waren:
'Dikke onzin, kan prima' *hap*
'Hm, zou ik een tumor aan het kweken zijn?'

Wikipedia zegt dat de oneetbaarheid hierdoor komt:
quote:
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast zitten er veel steencellen, cellen met een harde wand, in. Kweeperen bevatten veel pectine en 10 à 14% suiker.
Maar die smaak vind ik nou juist lekker .

Enniehoe, we kent ze, wie gebruikt ze, en wie eet ze ook rauw en is mijn lotgenoot? .

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-12-2007 22:14:15 ]
pi_55322933
Net nog gegeten. Hemels.

En, kweeperen? !. Wat een benaming.

[ Bericht 70% gewijzigd door #ANONIEM op 16-12-2007 22:13:27 ]
pi_55322973
Je kunt ze niet rauw eten? Dat is hoe ik ze altijd eet. Waarom zou dat niet kunnen?
pi_55323043
Die hebben wij ook in de tuin staan. Jam enzo kan je ervan maken.
pi_55323077
quote:
Op zondag 16 december 2007 22:13 schreef zarGon het volgende:
Net nog gegeten. Hemels.

En, kweeperen? !. Wat een benaming.
Het is vast weer iets Turks om iets te gaan zitten vreten wat je maag uit brandt ofzo .

En nou is mijn woordenschat niet echt klein te noemen, maar ik dacht écht dat kweepeer zoiets was als 'lomperik' of 'snotlul' of 'dallevert'.
pi_55323150
quote:
Op zondag 16 december 2007 22:14 schreef zarGon het volgende:
Je kunt ze niet rauw eten? Dat is hoe ik ze altijd eet. Waarom zou dat niet kunnen?
Lees de fucking OP .
Blijkbaar gaat men vooral uit van de smaak en de textuur. Ik zeg: onzin.
  zondag 16 december 2007 @ 22:20:38 #7
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_55323177
http://www.kookhistorie.nl/

daar staat een middeleeuws recept met kweeperen op
echt heel grappig om te lezen
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_55323315
quote:
Op zondag 16 december 2007 22:17 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Het is vast weer iets Turks om iets te gaan zitten vreten wat je maag uit brandt ofzo .

En nou is mijn woordenschat niet echt klein te noemen, maar ik dacht écht dat kweepeer zoiets was als 'lomperik' of 'snotlul' of 'dallevert'.
Ik las het eerst als Kwéépèren en dacht dat dat het scheldwoord was. .
quote:
Kweeperen moet u altijd koken.
Gaat wel een beetje te ver. Alsof je dood gaat door de bacterieen door het te eten zonder te koken. .
quote:
Op zondag 16 december 2007 22:19 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Lees de fucking OP .
Blijkbaar gaat men vooral uit van de smaak en de textuur. Ik zeg: onzin.
Had het gelezen, . Mijn exacte reactie was: "Wat een onzin. ."
Dat je het voelt branden in je maag is juist de aantrekkelijkheid en de charme van een kweepeer.
  zondag 16 december 2007 @ 23:08:02 #9
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55324412
Ach, jullie turken zijn toch gewend om elk stuk fruit hard te eten
In me Burberry......
pi_55324449
quote:
Op zondag 16 december 2007 23:08 schreef Chav het volgende:
Ach, jullie turken zijn toch gewend om elk stuk fruit hard te eten
Oh.

Nou ja, ik voel het stukje kweepeer nu nog zitten, dat wel .
pi_55324614
man, dat jullie dat rauw wegkrijgen

weleens geprobeerd bij het jam maken, maar dat spul is zo rauw echt niet te vreten.
  maandag 17 december 2007 @ 00:04:34 #12
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_55325910
Rauw ken ik ze niet, maar in stukjes gesneden en dan even in de ping zijn ze een heerlijk bijgerecht
pi_55326585
wij noemen het thuis "steenperen"

maar misschien is dat fries? of mn oma heeft dat zelf zo verzonnen...
10 kleine inktvisjes zwommen naar de zee....
1 die zei; ik ga niet mee!
pi_55337087
quote:
Op maandag 17 december 2007 00:35 schreef InktVip het volgende:
wij noemen het thuis "steenperen"

maar misschien is dat fries? of mn oma heeft dat zelf zo verzonnen...
stienparn?
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  maandag 17 december 2007 @ 18:17:29 #15
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55341507
quote:
Op zondag 16 december 2007 23:09 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Oh.

Nou ja, ik voel het stukje kweepeer nu nog zitten, dat wel .
Jullie niet dan?

Peren, abrikozen, nectarines, kleine appeltjes, ongerijpte druiven... alles wordt hier hard weggegeten.

In me Burberry......
  woensdag 19 december 2007 @ 19:31:32 #16
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_55395803
Waar zijn die dingen te koop?

Ben ze bij de groentenboer nog niet tegengekomen
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 19 december 2007 @ 19:54:48 #17
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55396677
Ik heb ze maandag op. Mn Turkse lerares nam het mee. Zo`n samentrekkende bek krijg je er toch niet van???
In me Burberry......
  woensdag 19 december 2007 @ 19:59:42 #18
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_55396843
Hebben we hiero gewoon jam van

Coings (dat is Frans ) -Kweeperen jam van Bonne Maman
iig. verkrijgbaar bij onze Zuiderburen. En lekker ook nog; op pannekoeken enzo.
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  vrijdag 20 maart 2009 @ 16:16:04 #19
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_67242702
Ik heb er gisteren twee gekocht, gewoon uit nieuwsgierigheid.
Maar ik heb nog geen leuk, eenvoudig recept kunnen vinden via google.

Iemand een idee?
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
  vrijdag 20 maart 2009 @ 17:51:19 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67245441
Je kan er heerlijke gelei mee maken trouwens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 20 maart 2009 @ 18:01:31 #21
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_67245749
quote:
Op vrijdag 20 maart 2009 16:16 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb er gisteren twee gekocht, gewoon uit nieuwsgierigheid.
Maar ik heb nog geen leuk, eenvoudig recept kunnen vinden via google.

Iemand een idee?
In stukjes snijden en even in de microgolf
  vrijdag 20 maart 2009 @ 18:08:45 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67245936
1.5 kilo kweeperen kwarten (ongeschild maar gewassen), laten koken in 1,5 liter water tot gaar. Door een zeef halen. 750 gram van de moes met 750 gram suiker koken tot het draden trekt, je moet wel de hele tijd roeren dat ie niet aanbakt.
Als de massa draden trekt op een ingevet bakblik uitstrijken en laten afkoelen. Daar dobbelsteentjes van snijden als het koud is en eventueel verder lagen drogen. De dobbeltjes door amandelsplinters of hagelsuiker halen is erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 20 maart 2009 @ 20:12:01 #23
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_67249700
quote:
Op vrijdag 20 maart 2009 18:01 schreef Erasmo het volgende:

[..]

In stukjes snijden en even in de microgolf
Voor een eerste experiment spreekt deze werkwijze me wel aan!
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
pi_67250650
Een lekker nagerecht met kweepeer is het volgende.

Kweepeer uit de oven met hangop

1 kilo kweeperen
2 friszoete appels
350 milliliter water
sap van 1 citroen
200-250 gram suiker
2 kruidnagels
1 kaneelstokje

Voor de hangop
1 kilo volle yoghurt
1 zakje vanillesuiker
kaneel

We beginnen met de hangop. Leg een vochtige theedoek in een vergiet en plaats in de gootsteen zodat het vocht kan weglopen. Giet de yoghurt hierin en dek af. Laat dit minimaal 4 maar liever 6 uur zo staan.
Verwarm de oven voor op 130 graden Celcius. Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en bewaar beide. Snij de kweeperen in vieren of indien te grote stukken in achten. Leg de kweeperen in een laag in de ovenschaal. Schil de appels en snijd in plakjes en leg deze er bovenop. Hier bovenop gaan de schillen en klokhuizen van de kweepeer.
Meng vervolgens het water met de suiker, citroensap en kruidnagels. Goed roeren om suiker op te lossen en over de kweeperen heen gieten. Leg vervolgens nog een kaneelstokje in de ovenschaal en dek deze dan af met aluminiumfolie en zet in de oven. De ovenschaal mag dan een uurtje of 5 in de oven, maar controleer af en toe wel of het water niet te hard gaat.

Na een uurtje of 5 mag de schaal uit de oven en is de kweepeer zacht en lichtrood geworden. De appel is moes geworden, als het goed is. Laat afkoelen en schep dan de kweeperen uit de ovenschaal op een bord of schaal. Zeef het vocht en doe het in een steelpannetje. Inkoken tot het een mooie, dikke siroop is geworden en over de kweeperen gieten. Laat dit afkoelen en de kweepeer worden prachtig dieprood.

Schep vervolgens de hangop uit de theedoek in een schaal en meng goed met de vanillesuiker en kaneel naar smaak. Verdeel de kweepeer over de bordjes en doe er een mooi bolletje hangop bij door deze te draaien met twee lepels.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_67250690
quote:
Op woensdag 19 december 2007 19:31 schreef Martijn_77 het volgende:
Waar zijn die dingen te koop?

Ben ze bij de groentenboer nog niet tegengekomen
Turkse of Marokkaanse winkels hebben ze vaak wel liggen.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_67258216
Hier het recept voor kruidige kweeperengelei en -pasta:

3 kg kweeperen
4 flessen witte wijn
kaneel
kruidnagel
piment
steranijs
suiker

Schil de kweeeperen en snij deze met een groot mes doormidden en verwijder grotendeels het klokhuis.

Kook de kweepeerparten in de witte wijn, zorg dat deze ruim onderstaan.

Kook de kweeperen totdat ze gaar zijn. Spoel enkele potten schoon en kook deze uit.

Kweeperengelei
Schep de kweepeerparten uit het kookvocht en laat de parten wat afkoelen. Zeef het kookvocht door een doek. Meet het volume van het vocht en voeg per liter vocht 0,8 tot 1 kg suiker toe (voor respectievelijk minder zoete tot zoete kweeperengelei).

Voeg hier 4 halve stokjes kaneel aan toe, 6 steranijs, 4 kruidnagels en 8 pimentkorrels aan toe en breng aan de kook. Kook door tot het stollingspunt is bereikt, de kweeperegelei is dan roodbruin gekleurd.







Schep de kweeperengelei met wat kruiden in de potten en sluit de potten goed.


Kweeperenpasta (dulce de Membrillo)

Verwijder bij de kweepeerparten de klokhuizen. Weeg de parten en voeg 0,8 tot 1,0 kg suiker toe per kg parten. Pureer de parten en breng, coninue roerend, in een brede pan aan de kook. Maal een stokje kaneel met 3 steranijs en 6 pimentkorrels tot een poeder en roer dit goed door de pasta. Kook de pasta totdat deze los laat van de bodem en de houten lepel er rechtop in blijft staan.




Stort de pasta op borden en laat deze in de kast drogen gedurende enkele dagen keer enkele malen. Nadat de gelei droog is, kan deze nog licht besuikerd worden en is hij klaar voor gebruik.




TIP: Bonbon met kweeperenpastavulling:

Couverture
Kweeperengelei
Geconfijte sinaasappelschil
Contreau (mandarin)

Snij blokjes van 1 bij 1 cm uit de gelei en snij deze doormidden. Leg de twee delen naast elkaar

Maal de geconfijte sinaasappelschil met wat countreau tot een dikke pasta.

Smeer een beetje sinaasappelschilpasta tussen de twee kweeperengeleiblokjes.

Smelt de couverture au bain marie onder goed roeren. Plaats een klaargemaakt blokje kweeperengelei op een vork en doop deze in de couverture en tik de overvloedige chocolade eraf. Zet de bonbons even koel weg op een siliconenmatje.

bron : http://gastondolmans.word(...)-membrillo-1-6-2008/


of je koopt de gelei kant en klaar

[ Bericht 2% gewijzigd door original_andalucia op 20-03-2009 23:53:52 ]
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_67259131
verschilt de smaak van kweepeer echt zo van gewone peer?
en als je ze kookt, smaken ze echt anders dan wanneer je gewone peren zou koken? (met een laagje water, kaneelstokje en honing )
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_67259135
ik heb trouwens weleens een nasipeer op.
ofzo
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Redactie Games zaterdag 21 maart 2009 @ 00:41:18 #29
52557 crew  Mr.Noodle
Offtopic in geleuter...
pi_67259648
Ik dacht: Kweeperen? Wat een raar culinair verzonnen ww. is dat nou weer?
Maar het zijn peren dus..
How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
pi_67266062
quote:
Op zaterdag 21 maart 2009 00:17 schreef Mirjam het volgende:
ik heb trouwens weleens een nasipeer op.
ofzo

Nachiperen Die zijn erg lekker en lijken wat meer op appels.



Dit zijn die dingen toch? Foto gemaakt in paradijs-op-aarde in Turkije. Vriendin van mij heeft in Iznik dr "outhouse" met daarom heen een giga hoeveelheid grond met peren, granaatappels, olijven, druiven (eigen wijn ), wilgen, aubergines, tomaten, gigantische rozemarijn struiken, bloemen, ...

En dus deze dingen
pi_67274425
lekker als ingedikte "jam" bij een jonge kaas
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_67278318
quote:
Op zaterdag 21 maart 2009 12:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

. Vriendin van mij heeft in Iznik dr "outhouse" met daarom heen een giga hoeveelheid grond met peren, granaatappels, olijven, druiven (eigen wijn ), wilgen, aubergines, tomaten, gigantische rozemarijn struiken, bloemen, ...

En dus deze dingen
\

ooooh * jaloers*

er stond gewoon nasipeer bij
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')