quote:
Op dinsdag 11 december 2007 17:11 schreef Blawh het volgende:Nog niet iedereen heeft zijn team toegelicht volgens mij, dat zou de competitie niet helemaal eerlijk maken.
Dat moest ik inderdaad nog doen, dus bij deze:
Fabio Cudicini De zwarte spin:
![]()
Legendarisch keeper. Speelde voor AC Milan van 1967-73; daarvoor bij Udinese(1955-58), Roma (1958-66) and Brescia (1966-67).
Won met AC Milan in 1969 de Europacup 1.
Vader van de tegenwoordige Chelseakeeper Carlo Cudicini.
Hatem Trabelsi De stoomtrein
![]()
Rechtsback. Hij kwam in de zomer van 2001 over van Club Sportif Sfaxien, waar hij 4 seizoenen had gespeeld, en maakte zijn officiële Ajax debuut in de met 1-3 verloren Champions League-wedstrijd thuis tegen Celtic op 8 augustus 2001 Op 3 mei 2003 scoorde zijn eerste doelpunt voor de club.In mei 1998 maakte hij zijn debuut in het Tunesisch voetbalelftal in een wedstrijd tegen Georgië.Hij heeft 50 interlands gespeeld voor de nationale ploeg van Tunesië. Na het WK voetbal 2006 heeft hij zijn interlandcarrière beëindigd.
Velibor Vasovic Vasco
![]()
Belgrado, 3 oktober 1939 - Belgrado, 4 maart 2002) was een Joegoslavisch voetballer van Partizan Belgrado en Ajax en het Joegoslavische elftal. Hij speelde drie Champions Cup-finales waarvan hij er één won. Ook won hij met Ajax en Partizan het landskampioenschap. Na zijn voetbalcarrière was hij trainer bij Paris St. Germain en hij werd later advocaat in Belgrado."Vasco" overleed in 2002 aan een hartaanval. Waar Johan Cruijff symbool was voor het aanvallende Ajax, zal hij altijd het symbool van de verdediging van het 'grote Ajax' zijn.Legendarische aanvoerder van Ajax.
Theo Laseroms De tank
![]()
Zijn voetbalcarrière begon in zijn geboorteplaats Bergen op Zoom, waar hij op zijn zestiende in het eerste van RBC debuteerde. Daarna kwam hij uit voor NAC en Sparta. Op 15 februari 1967 vertrok Laseroms hals over kop naar Amerika om daar bij de Pittsburg Phantoms zijn geluk te beproeven. In september 1967 keerde hij terug en begon een slijterij in Charlois. Hij was vele kilo's te zwaar en voetbalde alleen nog maar in een café-elftal. Zowel voor Laseroms zelf als voor de vele supporters van Feyenoord was het een complete verrassing dat Feyenoords manager Guus Brox in het voorjaar van 1968 contact opnam met de oud Spartaan en hem voor Feyenoord contracteerde. Door keihard te trainen bracht Laseroms zijn conditie in korte tijd weer op peil.
Bij Feyenoord stond hij als voorstopper samen met Rinus Israel in het hart van de verdediging. Het duo gold enige jaren als de beste centrale verdedigers ter wereld. De aanvankelijk scepsis van het Legioen ten aanzien van de voormalige Spartaan verdween snel. Als tegenstander was men niet gecharmeerd geweest van zijn spelopvatting, maar als Kuipbewoner was het tegenovergestelde het geval: 'Wanneer ik een spits moet uitschakelen, ga ik er hard in. Wanneer dat niet voldoende blijkt ga ik er het volgende duel nog harder in. Net zo hard als uiteindelijk nodig is om hem uit te schakelen.'
Ruud Krol Samen met Ruud Sierbier vormde hij een verdedigingsduo, bijgenaamd Snabbel en Babbel.
![]()
Toen Ajax in 1967 Ruud Krol bij Rood Wit A ontdekte, kon niemand vermoeden dat deze speler zou uitgroeien tot een man die records brak. Zonder twijfel is Krol één van de beste verdedigers die ons land ooit gekend heeft. Misschien wel precies het soort speler dat we heden ten dage missen. Vandaar ook dat Krol een recordaantal van 83 interlands speelde, een aantal dat pas jaren later werd overtroffen door Aron Winter.
In 1968 prijkte zijn naam voor het eerst op een internationaal wedstrijdformulier bij de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe zij het toen nog als reserve. Amper een jaar later was Krol niet meer weg de denken uit de Ajax-defensie.
Door een beenbreuk moest Krol de eerste Europa Cup winst van zijn club vanaf de zijlijn bekijken. Maar als een soort van 'cheerleader' heeft hij niettemin zonder twijfel zijn bijdrage geleverd. Later won Krol met zijn club nóg twee keer een Europa Cup, zij het deze keren actief.
Krol bleef ook in mindere tijden trouw aan zijn club. Hij nam de taak op zich om jonge spelers in te wijden in de geheimen van de verdediging. Hij vloekte daarbij menigmaal, maar gaf zijn pupillen ook zinvolle aanwijzingen en indien nodig zelfs een oorvijg. Vrij onverwacht vertrok Krol in 1980 naar Amerika om vervolgens via Napoli en Cannes een punt achter z'n loopbaan te zetten.
Steven Gerrard
Middenvelder van wereldklasse bij Liverpool FC.. Bij de Engelse topclub doorliep hij vanaf zijn 8e jaar de jeugdopleiding.Gerrard maakte zijn debuut op het hoogste niveau op 30 november 1998. Gerrard groeide al snel uit tot één van de absolute publiekslievelingen. Gerrard bleef bij Liverpool en won de Champions League als aanvoerder, nadat van Milan werd gewonnen na strafschoppen. Gerrard speelde zijn eerste interland op tegen Oekraïne. Hij speelde tot nu toe 62 interlands, waarin hij twaalf maal tot scoren kwam.
Josef Masopust
Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor Dukla Praag. Met deze club werd hij achtmaal landskampioen. Masopust maakte deel uit van het het Tsjechoslwaakse elftal dat tijdens het WK in Chili de finale wist te bereiken. Hij scoorde de eerste goal in de finale tegen Brazilië, maar deze werd uiteindelijk met 3-1 verloren. Masopust kreeg dat jaar de Gouden Bal als Europees voetballer van het jaar. Hij kwam in totaal 63 maal voor Tsjechoslowakije uit en scoorde daarin tien keer. Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer, onder andere bij RWDM. Hij leidde en Brno en was van 1`984 tot 1987 bondscoach van zijn land.
Pele koos Masopust in 2004 als één van de100 beste spelersuit de geschiedenis. Een jaar eerder werd hij bij het jubileum van de Tsjechische voetbalbondal gekozen als de beste Tsjechische speler van de voorafgaande vijftig jaar.
Youri Djorkaeff![]()
Aanvallende rechtermiddenvelder. De ex-international kende een loopbaan van 22 jaar die hem langs clubs in Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk en Amerika voerde. In het seizoen 1984-1985 begon hij zijn carrière bij Grenoble. Vervolgens kwam de stillist uit voor RC Strasbourg, AS Monaco, Paris Saint-Germain, Internazionale, 1. FC Kaiserslautern, Bolton Wanderers, Blackburn Rovers en NY/NJ MetroStars. Winnaar van de UEFA-cup in 1998.
Met het Nationale elftal won hij de wereldtitel in 1998 en werd hij Europees Kampioen in 2000. In totaal speelde hij 82 interlands voor les Blues waarin hij 28 keer scoorde.
Jimmy Greaves![]()
Jimmy Greaves was one of the most prolific goal poachers of his time. Despite not being the most strongly-build of forward, he scored 44 goals in 56 internationals, twice scoring four times in a match and also registering four hat-tricks.
Having made his debut against Peru in Lima in May 1959, Greaves' first experience of a major championship was the 1962 World Cup in Chile. Graves played in all four of England's matches, scoring one goal against Argentina.
Two years later England failed to make any headway at the 1964 European Nations' Cup but then, in 1966, came England's glorious summer when Alf Ramsey's side were crowned world champions.
In his club career, Greaves was equally prolific, striking 357 top-flight goals, including three five-goal hauls, and scoring on his debut for every club he played for.
Having scored 124 League goals in only four seasons at Chelsea, Greaves moved to Milan at the start of the 1961/62 season, and though he never settled in Italy, he still managed nine goals in ten games.
After just a few months abroad, Greaves came back to England when Tottenham manager Bill Nicholson paid a British record fee of £99,999 to take Jimmy Greaves to White Hart Lane in December 1961.
Greaves began repaying his huge transfer fee in typical fashion with a hat-trick on his debut against Blackpool and thereafter the goals continued to flow with a predictable regularity.
The end of his first season saw Greaves score in Spurs' FA Cup Final victory over Burnley (3-1), and in total the England striker scored 21 goals in 22 League matches.
The following season was Greaves' most abundant in a Tottenham shirt. In just 41 matches he bagged 37 League goals - a club record which stands to this day - and on the way he helped Nicholson's side win the European Cup-Winners' Cup, which was won after Atletico Madrid were beaten 5-1 in Rotterdam.
That season had seen Greaves finish as the League's top goalscorer and he repeated this feat in 1963/64 and 1964/65 season's, thus becoming the first player to top the charts for three consecutive seasons.
Greaves won The FA Cup for the second time in 1966/67 as Spurs beat former club Chelsea 2-1 in The Final.
Davor Suker![]()
Wordt gezien als éen van de beste spitsen uit de jaren '90. Het beste moment in zijn carrière was het WK 1998 in Frankrijk. Hij werd topscoorder van dat WK en won de golden boot door het scoren van 6 doelpunten in 7 wedstrijden. Kroatië bezat tijdens het WK van 1998 een 'gouden generatie' zoals men het team van dat jaar noemde. Kroatië einigde dan ook derde, een plek die ze afnamen van het Nederlandse team. Davor ¦uker heeft het kroatische record doelpunten op zijn naam met 45 goals. Met zijn 34 doelpunten in 60 wedstrijden bij Dinamo Zagreb verdiende ¦uker een transfer naar Sevilla waar hij 5 seizoenen bleef. Zijn beste tijd maakt hij door bij Real Madrid waarme hij in 1998 zowel de Champions League als de Wereldbeker won.
¦uker was topscorer op de WK 98 in Frankrijk waar hij 6 goals maakte en daarmee Kroatie naar een 3e plaats leidde.
Robbie Rensenbrink,
het slangenmens![]()
Rensenbrink is misschien wel de één na beste Nederlandse voetballer tijden, maar had de pech dat in de jaren zeventig Cruijff alle aandacht naar zich toe zoog.
Schitterende, elegante, linksbenige voetballer. Zijn bijnaam, het Slangenmens, deed hem recht. Rensenbrink kon wervelen, scoren, passeren en had het instinct van de allerbesten. Maar hij was bescheiden. Als Cruijff de vuist op tafel sloeg, hield Rensenbrink zijn mond.
Tijdens het WK in Argentinië was hij Cruijff; was hij net zo goed als Cruijff. Dat was geen toeval, want in 1978 maakte Cruijff geen deel uit van de Nederlandse WK-ploeg. Rensenbrink danste over de Argentijnse velden en trad uit de schaduw van Cruijff, op een manier waar hij veel te weinig waardering voor heeft gekregen.
En hij schoot in de finale de bal op de paal, een tragische gebeurtenis die nog steeds aan hem kleeft. Ron Rensenbrink was immers véél meer dan een voetballer die in de WK-finale in Buenos Aires de bal op de paal schoot, in de slotfase bij een 1-1 stand.
En als het niet over dat schot op de paal ging, ging het wel over zijn hobby. Vissen. Rob Rensenbrink werd de beroemdste visser van Nederland. Tientallen fotografen en cameraploegen vereeuwigden hem met een hengel in de hand. Terwijl Cruijff ook als trainer naam maakte, zat Rensenbrink ergens in een Noord-Hollandse vaart naar een dobber te staren.
Rensenbrink week, net zoals Jan Mulder, al op jonge leeftijd uit naar België. In 1969 verrruilde hij DWS voor Club Brugge. Twee jaar later werd hij speler van Anderlecht waar hij het negen seizoenen volhield, als linksbuiten.
De genialiteit van Rob Rensenbrink bleef het bijna exclusieve domein van Anderlecht, de club die met hem als linksbuiten twee landstitels won, vier bekers, twee keer de Europese beker voor bekerwinnaars (1976, 1978) en twee keer de Europese Super Cup. In 1973 werd hij topscorer van België, in 1976 kreeg hij de Gouden Schoen.
In een verkiezing van het weekblad Sport/Voetbal Magazine van de beste buitenlander uit de geschiedenis van het Belgische voetbal eindigde hij glansrijk op de eerste plaats. Hij werd door de jury, tien trainers en oud-trainers, als enige unaniem gekozen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer