quote:Patiënten kunnen onmogelijk controleren of hun arts of tandarts een beroepsverbod heeft. De falende controle maakt het voor medici eenvoudiger om ondanks een beroepsverbod door te werken. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Uit de Staatscourant valt op te maken dat sinds 2000 ruim dertig zorgverleners uit hun vak zijn gezet, maar het zogeheten BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) biedt daarover geen informatie. Hoeveel medici het beroepsverbod negeren, is daardoor niet te achterhalen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat patiënten zelf moeten controleren of hun zorgverlener bevoegd is. Het BIG-register is opgezet om deze controle te vergemakkelijken. Dat blijkt in de praktijk dus niet te werken.()
Justitie in Haarlem heeft vorige maand op aanwijzing van de Inspectie een tandarts vastgezet, die al jaren onbevoegd werkte. Deze arts, Ben Verlinden, werd in 2001 door het Centraal Tuchtcollege uit zijn vak gezet, maar begon steeds opnieuw. Bij zijn laatste waarnemingspraktijk presenteerde hij de inschrijving uit het register van zijn tweelingbroer, die ook tandarts is.
Justitie in Amsterdam begint binnenkort een rechtszaak tegen de onbevoegde Amsterdamse tandarts Hok Tong Kwee die ervan wordt verdacht de gebitten van tientallen patiënten te hebben geruïneerd. Om die reden werd hij in augustus 2004 uit zijn ambt gezet. Hij zette zijn praktijk echter voort en zijn patiënten wisten van niets. Een aantal van hen heeft met succes schadevergoeding geëist.
Behalve deze twee tandartsen zijn in de afgelopen zeven jaar nog dertig medische beroepsbeoefenaren door tuchtcolleges uit hun ambt gezet.
Van medici met een beroepsverbod worden naam en woonplaats in de Staatscourant gepubliceerd. Ze worden uit het register geschrapt, maar dit wordt niet vermeld in het BIG-register.()
quote:Ben Verlinden (). Die had weliswaar vijf tuchtzaken achter de rug en was in 2001 uit zijn vak gezet()
Controle van zijn bevoegdheden in het BIG-register, het overzicht van medische beroepsbeoefenaren, zou bovendien niets hebben opgeleverd. Wie zijn naam intikt, leest op het scherm niet dat Verlinden uit het register is geschrapt, maar dat meer ‘zoekargumenten’ nodig zijn om tot resultaat te komen.
‘Dat roept inderdaad het idee op dat je niet goed zoekt en dat hij dus nog geregistreerd staat’, erkent de woordvoerder van het BIGregister, Adriaan Duivesteijn .
Na zijn eerste veroordelingen vertrok Verlinden naar Spanje, waar hij een tijdlang zijn beroep uitoefende. Bij terugkeer ging het mis in een praktijk in Berkel en Rodenrijs. Daar werd hij in 2004 gesnapt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij werd veroordeeld door de rechter, maar probeerde het in Noord-Holland dus opnieuw. Justitie heeft hem vorige maand voor negentig dagen vastgezet.
Dat Verlinden door het tuchtcollege al waarschuwingen, een boete en een berisping opgelegd heeft gekregen, is niet te traceren. Die maatregelen komen niet in het register terecht. Publicaties erover in vaktijdschriften zijn anoniem.
Patiënten kunnen deze gegevens dus vrijwel niet achterhalen, erkent de secretaris van het centraal tuchtcollege. Schorsingen komen wel in het register, omdat medici dan niet mogen doorwerken, maar zodra de termijn van de schorsing voorbij is, verdwijnt de aantekening.
Dat biedt de mogelijkheid om straffeloos door te werken. Bij tandartsen, die veelal eigen baas zijn, is die kans groter dan bij bijvoorbeeld artsen die zijn verbonden aan een ziekenhuis.
Misschien een kwestie van je afvragen waarom die applicatie nu niet de informatie levert waarvoor het kreng speciaal ontworpen was, en dan je afvragen waarom je denkt dat ie dat zomaar wel gaat doen.quote:Op zaterdag 3 november 2007 11:36 schreef DennisMoore het volgende:
Nouja, kwestie van aanpassen van de online BIG-applicatie dus?
Kwestie van de 'foutmelding' op het scherm aanpassen?quote:Wie zijn naam intikt, leest op het scherm niet dat Verlinden uit het register is geschrapt, maar dat meer ‘zoekargumenten’ nodig zijn om tot resultaat te komen. ‘Dat roept inderdaad het idee op dat je niet goed zoekt en dat hij dus nog geregistreerd staat’, erkent de woordvoerder van het BIGregister, Adriaan Duivesteijn .
Oh. Apart, aangezien het volgens mij een van de beschreven doelen was. En het ook al eerder gemeld is hoor, dat het voor de zorgbehoevende met die applicatie niet na te gaan is of iemand wel of niet bevoegd is.quote:Op zaterdag 3 november 2007 11:47 schreef DennisMoore het volgende:
Ik denk dat men gewoon vergeten is dat de applicatie (of het register eigenlijk) voor de consument ook dié functie moet hebben.
Bron volkskrantquote:Arts-assistent blijkt psychiatrisch patiënt
ANP ZOETERMEER - De politie heeft half november een arts-assistent weggehaald bij de GGZ Zoetermeer omdat de man zelf psychiatrisch patiënt bleek te zijn. Een woordvoerster van de politie bevestigde vrijdag berichtgeving over de zaak in De Telegraaf.
De man was sinds begin november actief voor de instelling voor geestelijke gezondheidszorg, na bemiddeling door een uitzendbureau. Twee weken later ontdekte de directeur van GGZ Zoetermeer dat de arts-assistent via een gerechtelijke machtiging zelf onder toezicht stond van een andere instelling, in Den Haag.
De politie werd ingeschakeld en de psychiatrisch patiënt werd, naar verluidt hevig tegenstribbelend, teruggebracht naar de plek waar hij onder behandeling stond.
Volgens directeur behandelzaken Maurice Kattemölle van GGZ Zoetermeer was de assistent-arts nog bezig met zijn inwerkperiode toen bleek dat hij zelf kampte met ernstige geestelijke problemen. ‘Hij had nog geen één-op-ééncontact met patiënten’, aldus Kattemölle.
De directeur heeft zich er zeer over verbaasd dat zijn tijdelijke werknemer gewoon stond geregistreerd in het zogenoemde BIG-register, dat een overzicht biedt van personen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Bij aangetoonde wanprestatie kan een arts worden geschrapt uit deze lijst, maar dat was in dit geval nog niet gebeurd. ‘Kennelijk worden de BIG-registratie en de situatie van deze meneer gezien als twee los staande zaken’, constateert Kattemölle. ‘Voor hetzelfde geld gebeurt het een volgende keer gewoon weer.’
Blijkbaar heeft de overheid er belang bij dat burgers belazerd worden. Of heeft de overheid zich laten overhalen om burgers te laten belazeren.quote:Op zaterdag 3 november 2007 10:26 schreef sigme het volgende:
[..]
[..]
volkskrant
Lekker wel. De overheid waakt over de kwaliteit van de gezondheidszorg, maar de patient moet zelf uitzoeken of iemand bevoegd is. En mocht iemand dat niet zijn, en ook uit z'n ambt gezet zijn etc, kortom datgene waarvoor de overheid de burger zegt te beschermen dan verstrekt de overheid de burger die informatie niet.
Wat héb je aan zo'n kwaliteitsbewaking? Wat heb je aan zo'n overheid? Wat heb je aan zo'n zorgstelsel?
Ik gok op 'de overheid heeft voor de zoveelste keer weer eens moeite met haar rug recht houden en heeft zich laten piepelen door een beroepsgroep'.quote:Op zaterdag 12 januari 2008 05:26 schreef Stupendous76 het volgende:
Blijkbaar heeft de overheid er belang bij dat burgers belazerd worden. Of heeft de overheid zich laten overhalen om burgers te laten belazeren.
Gezien dit soort voorvallen, lijkt dat niet meer dan logisch, nietwaar?quote:Op vrijdag 8 februari 2008 13:44 schreef gronk het volgende:
[..]
Ik gok op 'de overheid heeft voor de zoveelste keer weer eens moeite met haar rug recht houden en heeft zich laten piepelen door een beroepsgroep'.
Medici staan erom bekend dat ze 't liefste helemaal niets te maken willen hebben met de overheid, en de overheid (in dit geval 't ministerie van VWS) is maar al te bevreesd dat de Orde van Medisch Specialisten oproept tot een boycot van het BIG-register of andere overheidsregistraties.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |