abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_54137619
Een nieuwe derdegeneratie methodiek bij stressgerelateerde klachten, is ‘Mindfulness’. Mindfulness is een trend in de GGZ-instellingen. Het zou jammer zijn als ik hierover geen topic open in R&P, dacht ik

In BelgiŽ krijgen depressieve patiŽnten op grote schaal mindfulness based cognitive therapy aangeboden. Deze nieuwe therapievorm, die gebruik maakt van oosterse technieken, traint cliŽnten om op een niet-veroordelende manier naar negatieve gevoelens en gedachten te kijken. Ook in Nederland ontdekt men de kracht van mindfulness.
De mindfulness based cognitive therapy (MBCT) of wel aandachtgerichte cognitieve therapie, is een nieuwe methode die sinds het verschijnen van het boek Mindfulness Based Cognitive Therapy van Segal, Williams en Teasdale in 2002 in steeds meer ggz-instellingen wordt toegepast. In eerste instantie is de methode ontwikkeld als terugvalpreventie-module voor mensen met terugkerende depressie.

Mindfulness is een Engelse vertaling van het pali-woord: sati-patthana. Het betekent letterlijk: direct gewaar-zijn (sati) van moment-tot-moment (pathana). In het Nederlands gebruik we de woorden ‘aandacht’, ‘opmerkzaamheid’, ‘gewaar-zijn’, of ‘achtzaamheid’. Het doel is: het ontwikkelen van opmerkzaamheid (mindfulness) met een niet-oordelende milde houding. De methode is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, een moleculair bioloog die werkzaam was in een ziekenhuis in Massachusetts. Vanuit zijn theoretische kennis over stress enerzijds, en zijn ervaring met yoga en meditatie anderzijds, ontwikkelde hij een stressreductie-training voor mensen met ernstige lichamelijke pijnklachten. Kabat-Zinn wist dat pijn toeneemt als we ons ertegen verzetten. Toch zetten we ons automatisch schrap tegen de pijn en willen die niet ervaren. Niet alleen lichamelijke pijn, ook psychologische pijn.
Hij baseerde zich op boeddhistische wijsheid, waarin gesteld wordt dat we de pijn niet uit ons leven kunnen bannen, maar dat we ons er wel anders toe kunnen verhouden. Dat kun je leren, onder andere door meditatie en het ontwikkelen van mindfulness.

Methodiek
Mindfulness verwijst naar een houding van volledig bewustzijn van het moment in het hier en nu, zonder te oordelen of te interpreteren, en het accepteren van alle ervaringen, warbij het bv. kan gaan om piekergedachten, spanningspijn of emoties als verdriet of angst. In andere woorden opmerkzaam in het heden zijn door de aandacht te richten op ervaringen en deze te observeren en te scheiden van ‘het zelf’. De nadruk in de benadering ligt op aanvaarding en verschilt daarmee wezenlijk van cognitieve gedragstherapeutische interventies, waarbij de nadruk ligt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Vanuit het bewustzijn dat ontstaat en het aannemen van een andere houding ten opzichte van alle gewaarwordingen, kunnen keuzes tot verandering gemaakt worden. CliŽnten leren om anders met hun automatische negatieve gevoelens en gedachten om te gaan. Zo leren ze om die in een vroegtijdig stadium te herkennen, en ze bewust te maken door er aandacht aan te geven op een niet-reactieve en niet-oordelende manier. Door meditatie leren ze om gedachten te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in de geest. Daardoor kunnen ze afstand nemen van de gedachte en heeft die geen vat meer op hun stemming.

Indicatie
Mindfulness is geschikt voor bijna alle stressgerelateerde stoornissen, zoals milde depressies, angststoornissen en psychosomatische klachten. Veel cliŽnten zijn hersteld van een (vitale) depressie en/of willen depressie voorkomen. De depressie moet niet zo ernstig zijn dat mensen niet dagelijks kunnen oefenen. Voor eetstoornissen, alcohol- en drugsverslavingsproblematiek, worden speciale modules ontworpen. Hierin leert men om de drang te verdragen.
Voor mensen met bijvoorbeeld een depressie houdt dit in dat ze eerst hun eigen ‘automatische’ dysfunctionele reacties leren kennen en dat via een aantal stappen vervolgens veranderen in bewust reageren. Dat kan getraind worden in een acht weken durende training waarin een heel scala van aandachtsoefeningen aangeboden wordt. Belangrijk is dat de oefeningen ook thuis gedaan worden. Iedere dag 45 minuten.
Dagelijkse training is nodig om onze automatische dysfunctionele reacties te deconditioneren. In de oefeningen worden de deelnemers uitgenodigd en aangespoord een milde, vriendelijke houding aan te nemen ten aanzien van zichzelf en van alles wat zich aandient in het bewustzijn. Geen afwijzing en veroordeling, maar acceptatie en ‘laten zijn’.

Doel
Doel van de therapie is preventie van terugval in depressieve episoden door cliŽnten in staat te stellen op een andere wijze te reageren op stress, zodat zij niet vervallen in de mentale reacties die de stress vaak vergroten en een effectieve probleemoplossing in de weg staan. Ontspanning van zowel lichaam als geest kan gezien worden als een bijverschijnsel van deze vernieuwde houding.
Subdoelen:
-Mensen van moment tot moment bewuster maken van hun lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten.
-Mensen helpen om ongewenste gewaarwordingen, gevoelens en gedachten met aandacht tegemoet te treden en toe te laten.
-Mensen helpen te reageren op gewaarwordingen, gevoelens en gedachten vanuit een bewuste keuze, in plaats van met ingesleten, voorgeprogrammeerde, automatische reacties die problemen doorgaans in stand houden.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat meditatie leidt tot een aantal fysiologische veranderingen in het lichaam als vertraagde ademhaling, verlaagde bloeddruk, verlaagde ademhaling, verminderde spierspanning, en psychische veranderingen als vermindering van slapeloosheid, verbeterde concentratie, grotere perceptuele gevoeligheid, grotere innerlijke rust en groter introspectief bewustzijn.
Sinds 1982 wordt onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van aandachtstrainingen (o.a. Kabat-Zinn, 1982, Segal, Williams & Teasdale, 2000, 2002). Uit onderzoek is gebleken dat patiŽnten met angst- en depressieve klachten veel baat hebben bij de stressreductietraining van Kabatt-Zinn. Segal, Teasdale en Williams onderzochten in 2002 de effectiviteit van de door hen ontwikkelde training Aandachtgerichte Cognitieve Therapie en vonden dat maar 37% van de cliŽnten, tegenover 66% na een conventionele behandeling (antidepressiva of cognitieve gedragstherapie), terugviel in depressie.


Verhaal is duidelijk, lijkt me. Onderzoek wijst uit dat het werkt. Zijn er mensen die ervaring hebben met Mindfulness? Wat vind je ervan? Heb je er baat bij? Persoonlijk vind ik het heel interessant en ik zou me meer in willen verdiepen.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
  woensdag 24 oktober 2007 @ 16:40:36 #2
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_54137722
Dit lijkt me allemaal heel logisch. Bestaan er mensen aan wie je dit moet uitleggen?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_54137731
Mooie OP. Ik kan me herinneren dat er een grote post was in truth (of ook hier, pin me er niet op vast) van een bepaalde truth-user die zich veel met meditatie bezig hield. Kan niet meer herinneren wie dat was, maargoed, erg mooie OP
Lambo of Rekt
pi_54137903
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dit lijkt me allemaal heel logisch. Bestaan er mensen aan wie je dit moet uitleggen?
Jij kent Mindfulness? Genoeg mensen die het niet kennen. Voor mij is het nieuw in ieder geval.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
pi_54137992
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:41 schreef EggsTC het volgende:
Mooie OP. Ik kan me herinneren dat er een grote post was in truth (of ook hier, pin me er niet op vast) van een bepaalde truth-user die zich veel met meditatie bezig hield. Kan niet meer herinneren wie dat was, maargoed, erg mooie OP
Dankje Er was een topic hierover in R&P, maar werd gesloten doordat de OP te kort was. Dus hierbij een uitgebreide OP door mij.
Wat is jouw mening over Mindfulness?
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
  woensdag 24 oktober 2007 @ 16:57:13 #6
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_54138069
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:49 schreef Emel het volgende:

[..]

Jij kent Mindfulness? Genoeg mensen die het niet kennen. Voor mij is het nieuw in ieder geval.
Je kan er vast een wetenschap omheen bouwen. maar het lijkt heel basaal te gaan over de interactie tussen gevoel en aktie, stress en je emoties, depressie en niet uit je bed komen, verdriet en agressieve reacties, kortom; leven.

Als je je bewust bent van wat je doet en waarom ben je er wat mij betreft.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_54138317
Interessant stuk. Het heeft met cognitieve gedragstherapie gemeen dat beide bedoeld zijn om gedachten te scheiden van emoties, of in ieder geval emoties niet direct op gedachten te laten volgen. Mooie OP ook.

Toch neig ik er op gevoel naar om te denken dat cognitieve gedragstherapie op termijn effectiever is, omdat het de gedachten aanpakt en mindfulness zich richt op de uitkomst. Gesteld dat gedachten emoties en gevoelens (mede) veroorzaken lijkt het mij efficient om ook in te spelen op de gedachten. (Overigens weet ik dat ik een en ander nu erg kort door de bocht breng en dat het wat gecompliceerder ligt).
pi_54138366
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:57 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Je kan er vast een wetenschap omheen bouwen. maar het lijkt heel basaal te gaan over de interactie tussen gevoel en aktie, stress en je emoties, depressie en niet uit je bed komen, verdriet en agressieve reacties, kortom; leven.

Als je je bewust bent van wat je doet en waarom ben je er wat mij betreft.
Klopt, maar veel mensen vinden het lastig om bewust en op een andere manier te reageren. Dat is dus het probleem. Neem als voorbeeld iemand die veel piekert over van alles en somber van wordt. Je weet dat je piekert maar het lukt niet om op een andere manier om te gaan met die gedachten en gevoelens. En dat geeft ook weer stress. Het is moeilijk.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
pi_54138442
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:34 schreef Emel het volgende:

Verhaal is duidelijk, lijkt me. Onderzoek wijst uit dat het werkt. Zijn er mensen die ervaring hebben met Mindfulness? Wat vind je ervan? Heb je er baat bij? Persoonlijk vind ik het heel interessant en ik zou me meer in willen verdiepen.

In januari ga ik er aan beginnen, dus tegen die tijd kan ik je een ervaringsmening geven....er wordt verwacht dat je dagelijks drie kwartier tot een uur zelfstandig thuis gaat oefenen....die discipline aanhouden zal erg lastig worden, maar ik ga er voor!
pi_54138549
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:57 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Als je je bewust bent van wat je doet en waarom ben je er wat mij betreft.
Dat denk ik niet.

Je kan je bewust zijn wat je doet, waarom je dingen doet en nog steeds niet gelukkig zijn, of blij zijn met een bepaalde situatie, voor mijn part met je hele leven. Het is ingewikkelder om een oplossing te vinden voor het probleem waar je mee zit (bijvoorbeeld depressie).

Klein simpel voorbeeldje:
Ik zit te fokken, terwijl er hier voor mij een boek open ligt wat ik eigenlijk moet doornemen.
Ik ben me bewust van het feit dat ik eigenlijk mijn boek zou moeten pakken, ik weet ook waarom ik dat niet doe (namelijk, omdat ik net een interessant topic tegen ben gekomen over minfulness, en ik mijn boek niet zo interessant vind). Ook weet ik best dat het wel mee valt als ik even begin en dat ik gewoon even moet doorbijten. Ik weet vanalles dus. Maar doe ik er ook iets mee? nee.

Iets dergelijks kan je ook bedenken bij stress, depressie, etc. Het is meer dan alleen maar het cognitieve.
pi_54139030
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 17:09 schreef Wolkje het volgende:
Interessant stuk. Het heeft met cognitieve gedragstherapie gemeen dat beide bedoeld zijn om gedachten te scheiden van emoties, of in ieder geval emoties niet direct op gedachten te laten volgen. Mooie OP ook.

Toch neig ik er op gevoel naar om te denken dat cognitieve gedragstherapie op termijn effectiever is, omdat het de gedachten aanpakt en mindfulness zich richt op de uitkomst. Gesteld dat gedachten emoties en gevoelens (mede) veroorzaken lijkt het mij efficient om ook in te spelen op de gedachten. (Overigens weet ik dat ik een en ander nu erg kort door de bocht breng en dat het wat gecompliceerder ligt).
Verschil is dat cognitieve gedragstherapie zich richt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Met Mindfulness leer je je gevoelens en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken. Mindfulness is met volle, nieuwsgierige aandacht aanwezig zijn in het moment. Het is een manier van kijken naar je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en situaties op een accepterende en een niet oordelende manier.
Mindfulness is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of tobben over de toekomst. Bij Mindfulness mogen alle gedachten er zijn, ook de negatieve, maar wordt geleerd de aandacht anders te richten, zodat (negatieve) gedachten een andere betekenis krijgen en daardoor niet gaan overheersen.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
pi_54139090
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 17:15 schreef Kingstown het volgende:

[..]

In januari ga ik er aan beginnen, dus tegen die tijd kan ik je een ervaringsmening geven....er wordt verwacht dat je dagelijks drie kwartier tot een uur zelfstandig thuis gaat oefenen....die discipline aanhouden zal erg lastig worden, maar ik ga er voor!
Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Het is intensief oefenen, dus zal zeker moeilijk worden. Succes!
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
  woensdag 24 oktober 2007 @ 20:18:15 #13
162543 MooieLuL
er is maar ťťn lul zo mooi
pi_54142369
god wat een bullshit, gewoon cognitieve therapie in een godsdienstig jasje. Nee dat kennen we nog niet

die hele advertentie is ook gebaseerd op halve waarheden zeg, jesus.....

Verschil is dat cognitieve gedragstherapie zich richt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Met Mindfulness leer je je gevoelens en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken.

met cognitieve gedragstherapie vermijd of onderdruk je je gevoelens helemaal niet, integendeel je ACCEPTEERT ze en probeert ze dan te veranderen met logica.

en als ik het begrijp is dit mindfullness hetzelfde alleen probeer je jezelf te veranderen door meditatie.

Geef mij maar logica, mediteren doe ik wel voor onstpanning en niet om mijn "problemen" op te lossen.
ja echt...tjeck Feaubeaux! :')
pi_54142814
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 20:18 schreef MooieLuL het volgende:
god wat een bullshit, gewoon cognitieve therapie in een godsdienstig jasje. Nee dat kennen we nog niet

die hele advertentie is ook gebaseerd op halve waarheden zeg, jesus.....

Verschil is dat cognitieve gedragstherapie zich richt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Met Mindfulness leer je je gevoelens en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken.

met cognitieve gedragstherapie vermijd of onderdruk je je gevoelens helemaal niet, integendeel je ACCEPTEERT ze en probeert ze dan te veranderen met logica.

en als ik het begrijp is dit mindfullness hetzelfde alleen probeer je jezelf te veranderen door meditatie.

Geef mij maar logica, mediteren doe ik wel voor onstpanning en niet om mijn "problemen" op te lossen.
Het moet je liggen natuurlijk.

halve waarheden zeg je? Als je het beter weet, vertel het ons dan.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
  woensdag 24 oktober 2007 @ 21:02:58 #15
162543 MooieLuL
er is maar ťťn lul zo mooi
pi_54143689
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 20:31 schreef Emel het volgende:

[..]

Het moet je liggen natuurlijk.

halve waarheden zeg je? Als je het beter weet, vertel het ons dan.

met halve waarheden bedoel ik hun kritiek op cognitieve gedragstherapie. Die wordt namelijk niet goed beschreven.
ja echt...tjeck Feaubeaux! :')
pi_54143852
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 21:02 schreef MooieLuL het volgende:

[..]

met halve waarheden bedoel ik hun kritiek op cognitieve gedragstherapie. Die wordt namelijk niet goed beschreven.
Binnenkort heb ik een lezing over Mindfulness. Misschien dat ze ook iets vertellen over de verschillen met cognitieve gedragstherapie.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
pi_54143969
@ lul,

Niets mis met meditatie te gebruiken voor meerdere doelen naast ontspanning.
  woensdag 24 oktober 2007 @ 21:33:22 #18
162543 MooieLuL
er is maar ťťn lul zo mooi
pi_54144577
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 21:08 schreef Emel het volgende:

[..]

Binnenkort heb ik een lezing over Mindfulness. Misschien dat ze ook iets vertellen over de verschillen met cognitieve gedragstherapie.
ben benieuwd, ik lees namelijk niets nieuws erin anders dan dat men meditatie gebruikt als hulpmiddel om problemen op te lossen, wat opzichzelf niets nieuws is.
ja echt...tjeck Feaubeaux! :')
pi_54145088
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 21:33 schreef MooieLuL het volgende:

[..]

ben benieuwd, ik lees namelijk niets nieuws erin anders dan dat men meditatie gebruikt als hulpmiddel om problemen op te lossen, wat opzichzelf niets nieuws is.
Daarom ben ik ook zo nieuwsgierig naar waarom Mindfulness zo hot is momenteel Je hoort het nog wel.
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
pi_54151697
Op ze minst interessant te noemen.
Sukkels die sloop ik met knuppels.
pi_54154683
Ik ben er al enige maanden mee bezig (literatuur, oefeningen) en ga mogelijk een cursus volgen.

Meditatie is bij mindfulness niet om je te ontspannen en om je direct beter te laten voelen. Sommige oefeningen zijn juist onaangenaam.
Meditatie heeft aantoonbaar effect op de verdeling van je hersenactiviteit en mede daardoor op het verminderen van depressieve gevoelens.
Ik vond het eerst ook allemaal gezweef, maar het heeft echt een wetenschappelijke basis.
pi_54241085
Zijn er geen nadelen aan verbonden?

Als je zo ontzettend accepterend staat ten op zichte van alles wat je doet en denkt, lijkt het me dat de impuls om jezelf te verbeteren daardoor uit blijft.
pi_54241292
quote:
Op maandag 29 oktober 2007 11:39 schreef the_mind het volgende:
Zijn er geen nadelen aan verbonden?

Als je zo ontzettend accepterend staat ten op zichte van alles wat je doet en denkt, lijkt het me dat de impuls om jezelf te verbeteren daardoor uit blijft.
Eerder integendeel: als je jezelf afleert om te veel te blijven hangen in piekeren (rumineren) en overmatige twijfel, dan is het juist makkelijker om aan iets nieuws te beginnen.
pi_54241794
Oke, kan ik me iets bij voorstellen. Maar ik vraag nog wel af of er voor een gezond, redelijk normaal functionerend, niet-depressief, niet-overmatig moe, soms wel inactief persoon een persoonlijke business case te maken valt om deze vorm van therapie te volgen? Ik bedoel, ik lees hierboven dat je er een uur per dag mee bezig bent. Dat uur zou ik ook kunnen gebruiken om vakliteratuur door te nemen of om gericht bepaalde vaardigheden te oefenen of trainen waar nog wat te verbeteren valt. Ik bedoel, wanneer is het verstandig om iets te doen met deze vorm van mediteren?
pi_54242649
Meditatie in het kader van mindfulness is bedoeld voor mensen met gevoeligheid voor piekeren, depressie en/of angsten. Op dat gebied vindt ook het meeste wetenschappelijke onderzoek gebied plaats. Vooralsnog lijkt het me persoonlijk niet echt nuttig om hier serieus mee aan de slag te gaan, als je niet gevoelig bent voor bovengenoemde verschijnselen.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')