Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:04 |
Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders aangegeven = geschikt voor kookn00bs = geschikt voor wat gevorderde koks = alleen geschikt voor de kook-die-hards Aardappelsalade Benedictijnse Eieren met Hollandaise Saus Bretzen Serviettenknoedel Broodsalade Bruine bonen met rijst Gerookte kipsalade Gezond ontbijt Groenteschotel met feta Komkommerschotel met ham Lauwwarme champignonsalade Lauwwarme salade met kidneybonen Loempiavellen Lunch broodje Oosterse stamppot met paksoi en taugé Rijst met Kippenragout Rode kool stamppot Salade met gegrilde aubergine en tomatenjam Snelle nasi Spitskool met rijst Winterse zuurkool Zalmrolletjes [ Bericht 33% gewijzigd door realAIVD op 15-05-2019 22:38:43 ] | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:15 |
Rode kool stamppot Miss_MacPhisto Ingrediënten: 750 g aardappelen (geschild en in blokjes) 25g boter (of margarine) 1/2 rode kool (geschaafd) 2 verse braadworsten 1 el rode wijnazijn 1-2 tl bruine suiker 1/2 laurierblaadje 1/2 kruidnagel 1/2 dl appelmoes zout en peper (evt: 1/2 mespuntje gemalen kruidnagel) Bereidingswijze: Aardappels in water met zout in ong. 20 minuten gaar koken. In 25g boter (of margarine) kool al omscheppend in ong. 5 minuten beetgaar bakken. Worstjes inprikken (met sateprikker of zo). 25g boter (of margarine) verhitten en worstjes in 5 minuten rondom bruin bakken. 1/2 dl water, de azijn, de suiker, het laurierblaadje en de kruidnagel toevoegen en worstjes in ong. 20 minuten gaar stoven. Aardappels fijnstampen met de appelmoes. Rode kool erdoor scheppen en stamppot op smaak brengen met zout, peper en (evt.) kruidnagelpoeder. Worstjes uit stoofvocht nemen en in plakken snijden. Laurierblad en kruidnagel eruit nemen. Worst door stoofvocht scheppen en als jus bij stamppot serveren. | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:16 |
Groentenschotel met feta sararaats Ingrediënten: 400 g gekookte aardappelen van een dag oud 1,5-2 el zonnebloemolie 1 knoflookteentje1 1/2 rode paprika 1/2 kleine prei 1/2 courgette 0,75 dl groentenbouillon zout, versgemalen peper 1/2 tl zoete parikapoeder 1/2 tl Provençaalse kruiden 100 g fetakaas 1/2 bosje basilicum Bereidingswijze: Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Verhit de zonnebloemolie en bak daarin de aardappelen Snijd de knoflook fijn en voeg het samen met de in dunne gesneden reepjes parika toe aan de aardappelen en laat ze 5 minuten meebakken Was de prei, snijd hem in dunne ringen en voeg hem samen met de schoongemaakte en dunne schijfjes gesneden courgette toe aan de groenten Laat alles nog 5 minuten bakken Voeg de bouillon toe en laat het gerecht net zo lang koken tot al het vocht verdampt is. Breng het geheel op smaak met zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruiden. Roer tot slot de in blokjes gesneden fetakaas erdoor, verwarm het geheel goed en schep het op de borden. Garneer met basilicumblaadjes en serveer direct | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:17 |
Komkommerschotel met ham sararaats Ingrediënten: 1 komkommer 2 sjalotten 1 el boter 1,75 dl groente- of vleesbouillon 1 klein snufje cayennepeper 1 klein snufje nootmuskaat 1 klein snufje suiker 150 g gekookte ham 1/2 bosje dille 1/2 doosje tuinkers Bereidingswijze: Was de komkommers en halveer ze. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd de komkommers in schijfjes van 1 centimeter dik. Snipper de sjalotten fijn. Verhit de boter en bak daarin de sjalotten aan. Voeg de komkommer toe en laat ze even meebakken. Voeg de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en breng het goed op smaak met zout, peper, cayennepeper, nootmuskaat en suiker. Voeg de mosterd en ham toe en laat ze 5 minuten zachtjes meekoken. Was de dille en tuinkers, snijd ze klein en roer door de komkommerschotel. Schep het gerecht op de borden, bestrooi het met wat dille en tuinkers en serveer direct. Tips: * Eet bij dit gerecht vers boerenbrood * Als u de komkommerschotel zonder ham maakt, is hij zeer geschikt als bijgerecht bij gebraden of gestoofd vlees. | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:20 |
Aardappelsalade Tezz Ingrediënten: 500 gr gekookteaardappels in schijfjes of partjes (bij voorkeur nog lauwwarm) 1 eetlepel suiker 1 eetlepel witte (wijn) azijn 2 eetlepels mayonaise 3 eetlepels zure room (creme fraiche) 2 eetlepels fijngesnipperde bosuitjes 1 eetlepel fijngesnipperde bieslook 2 eetlepels uitgebakken spekjes 1 theelepel franse mosterd 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie zout, versgemalen peper Bereidingswijze: Vermeng de suiker met de wijnazijn en begiet de aardappelen hiermee. Laat staan totdat het op kamertemperatuur is. Maak een dressing van de mayonaise, zure room, bosui, bieslook, spekjes en mosterd en meng dit voorzichtig met 2 lepels door de aardappelen. Bestrooi met de peterselie en breng op smaak met zout en peper. Op kamertemperatuur serveren. | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:25 |
Lauwwarme champignonsalade ??? Ingrediënten: 1 zak gesneden ijsbergsla (150 gram) of een halve krop in reepjes 150 gram gerookte spekreepjes 1 flinke ui 1 doosje (kastanje) champignons 1 pakje kruidenkaas (bijvoorbeeld Bressot of boursin) verse peterselie (garnering) Bereidingswijze: Bak de spekjes lekker knapperig met uiringen en de in partjes gesneden champignons. Voeg een doosje kruidenkaas bij dat je laat smelten. Op een bord de ijsbergsla doen, het champignon-baksel er lauw overheen scheppen en garneren met verse peterselie. Tip: Lekker met knapperig wit stokbrood. | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 15:27 |
Gerookte kip salade ??? Ingrediënten: 200 gram botersla 150 gram gerookte kip in blokjes 4 stengeltjes bleekselderij 1 handje walnoten, grof gehakt 2 handjes witte druiven 2 eetlepels mayonaise 3 eetlepels kwark 2 theelepels honing 1 theelepel zachte mosterd Bereidingswijze: Snij de bleekselderij in reepjes en blancheer deze kort in kokend water. Verdeel de de botersla over twee borden. Strooi daarover heen de kipstukjes, de (afgekoelde) bleekselderij, de walnoten en de druiven (eventueel gehalveerd). Maak een dressing van mayonaise, kwark, honing en mosterd en giet dit er over heen. Tip: Lekker met warm waldkornbrood met roomboter. | |
Muck | zondag 21 oktober 2007 @ 19:39 |
Broodsalade sararaats (Uit "Party Basics) Ingrediënten: 2 tomaten 1/2 middelgrote komkommer 1-2 teentjes knoflook 1/4 bosje munt paar groene slabladeren 1/4 Turks brood (ongeveer 125 g, bij voorkeur van de dag tevoren) 1 1/2 el citroensap zout 1-2 tl paprikavlokken of 1-2 tl harissa 1 tl korianderpoeder 2 1/2 el olijfolie zwarte olijven om te garneren Bereidingswijze: De tomaten en de komkommer wassen en heel klein snijden. De knoflook pellen en heel fijn snipperen. De munt wassen, droogslaan en de blaadjes in reepjes snijden. De slabladeren wassen, droogslaan en in repen snijden. Het brood in blokjes van 1cm groot snijden en die in een koekenpan met een antibaklaag al roerend knapperig bakken. Het citroensap met zout, de paprikavlokken en de koriander door elkaar roeren en de olijfolie erdoor kloppen. Alle ingrediënten mengen en 2 uur laten rusten. Voor het opdienen met de olijven betstrooien. Tip: Lekker met: gemarineerde groenten, inktvissalade, tomatensoep | |
Muck | zondag 11 november 2007 @ 17:48 |
Winterse zuurkool Sjeen Ingredienten (voor 4 personen) : bloemige aardappels boter melk 75 gram spekreepjes 1 geschilde en in stukjes gesneden appel 5 eetlepels appelsap 1 pak zuurkool naturel Bereidingswijze: Schil de aardappels en kook ze met wat zout gaar. Bak de spekreepjes en de appel enkele minuten in een klontje boter. Voeg de zuurkool en het appelsap toe en stoof de zuurkool in 25-30 minuten gaar. Pureer de aardappels met wat melk en boter. Meng het geheel met de zuurkool. Tip: Serveer het met een lekkere gehaktbal, wat jus en mosterd | |
Muck | zondag 11 november 2007 @ 17:58 |
Benedictijnse Eieren met Hollandaise Saus Sjeen Ingredienten: 1/4 citroen 50 gr roomkaas 1 el fijngesneden bieslook zout azijn 2 verse eieren 2 bagels, gehalveerd 100 gr gerookte zalm, in plakjes Ingredienten voor de saus 1,5 eieren, gesplitst 1 el slagroom 1 el citroensap 60 gr roomboter, gesmolten zout zwarte peper Bereidingswijze: Verhit voor de saus een laag water in een pan. Klop, au-bain-marie, de eierdooiers, slagroom en het citroensap met de garde in 2 a 3 minuten tot een stevig mengsel. Neem de kom van de pan en schenk de gesmolten boter al kloppend in een dun straaltje bij het dooiermengsel tot een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en zout. Houd de saus tot gebruik warm. Voor een luchtigere saus de helft van de eiwitten luchtig kloppen en deze apart bewaren. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Boen de citroen schoon, rasp het gele gedeelte van de citroen eraf en pers hem uit. Meng de roomkaas met 1/2 tl citroenrasp, 1 tl citroensap en 1/2 el bieslook. Breng een pan water met een snufje zout en een scheut azijn tegen de kook aan, het water mag niet koken. Breek de eieren, een voor een, in een kopje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Draai het eiwit met een lepel rond de dooier. Pocheer de eieren 2 a 3 minuten. Neem de eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Rooster de bagelhelften 2-3 minuten onder de grill. Bestrijk ze met de roomkaas en beleg de onderste helften met een plakje zalm en een gepocheerd ei. Indien gewenst het geklopte eiwit voorzichtig door de saus spatelen en de saus royaal over de eieren schenken. Garneren met bieslook en de bovenkant van de bagel | |
Muck | maandag 21 januari 2008 @ 12:25 |
Oosterse stamppot met paksoi en taugé SeaOfLove/Bluezz Ingrediënten: 1/3 kg aardappelen 1 dl melk 20 gr boter Zout Peper 1/2 eetlepel ketjap manis 1/4-1/2 theelepel sambal oelek 1/2 gesnipperde ui 1 gesnipperd teentje knoflook 1 eetlepel olie 175 gr winterwortel in halve plakjes 1/4 struik paksoi in dunne repen 1/2 theelepel gemalen koriander 1 eetlepel pindakaas 4 stokjes saté (slager) 15 gr taugé 1 eetlepel seroendeng Bereidingswijze: Verwarm de grill voor op de hoogste stand Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn Roer er de melk, de boter, zout, peper, de ketjap en de sambal door tot een stevige, pittige puree ontstaat Bak de ui en de knoflook zachtjes 3 minuten in de olie Voeg de wortel toe en ban omscheppend 7 minuten Voeg de paksoi bij het wortel-uienmengsel en bak die omscheppend 2 minuten mee Roer de koriander en de pindakaas erdoor en laat alles op laag vuur 5 minuten garen; voeg eventueel een scheutje water toe Rooster de saté intussen onder de hete grill in 10 minuten rondom gaar Schep het groentenmengsel door de aardappelpuree en warm alles goed door Schep vlak voor het serveren de taugé door de stamppot en strooi er de seroendeng over Leg de satéstokjes op de stamppot Tip: Lekker met komkommer-zoetzuur | |
Muck | donderdag 31 januari 2008 @ 11:29 |
Lauwwarme salade met kidneybonen. Sudderpot Ingrediënten: 1 duobakje magere spekreepjes (250 gr) 1 ui 2 tomaten 2 blikjes kidneybonen (400 gr, bonduelle) 3 zoetzure augurken wat blokjes belegen kaas 1 zak gemengde sla (100 gr) 100 ml balsamicodressing 1 bruin (bologna) stokbrood Bereidingswijze: In droge koekenpan spekjes krokant uitbakken. Ui pellen en snipperen. Tomaten in stukjes snijden. Spek uit pan halen en op keukenpapier laten uitlekken. Ui en tomaat in achtergebleven spekvet bakken. Bonen afgieten, afspoelen en 3 minuten meewarmen. Augurken in plakjes snijden. Sla in 2 kommen doen, bonenmengsel erop scheppen. Spekjes, augurk, kaasblokjes en dressing erdoor scheppen. Lekker met het stokbrood | |
Muck | zondag 30 maart 2008 @ 16:07 |
Spitskool met rijst Bluezz Ingrediënten: 125 g witte rijst 1/2 grote spitskool (of 1 zak gesneden) 1 grote ui 1/2 teen knoflook 1 bakje gerookte spekblokjes (a 250 g) 1 eetlepel kerriepoeder 2 1/2 eetlepels mix voor groentesaus kaas (doosje 140 g) Bereidingswijze: Rijst koken. Spitskool (eventueel) fijnsnijden. Ui en knoflook pellen, ui in ringen en knoflook in plakjes snijden. In de wok de spekblokjes 3 min. uitbakken. Spitskool, ui en knoflook 5 min. meebakken. Kerriepoeder, groentesausmix en 2 dl water toevoegen. Goed mengen en 2 min. laten pruttelen. Beetje peper uit de molen erover, klaar [ Bericht 1% gewijzigd door Muck op 30-03-2008 20:04:50 ] | |
Muck | woensdag 23 april 2008 @ 11:27 |
Snelle Nasi lucky_m3 Ingrediënten: - olie - 1 fijngesneden ui - geperste knoflook - tomatenpuree (250 ml) - gedroogde garnaaltjes klein(half toko bakje) - pakje nasi/bami kruidenmix - rijst voor 2 personen Benodigdheden: wok, koekenpan of hapjespan pannetje voor de rijst Bereidingswijze: Doe de gedroogde garnalen in een bakje met heet water, zodat ze vocht opnemen. Kook de rijst klaar en giet deze af af als er nog vocht in de pan zit Pak vervolgensde wok, koekenpan of hapjespan, voeg olie toe, gevolgd door de uien en geperste knoflook en fruit deze. Vervolgens doe je de garnalen, kruidenmix en tomatenpuree bij de uien. Als het wat ingedikt raakt, roer je de gekookte rijst uit de andere pan erdoorheen. | |
Muck | donderdag 10 december 2009 @ 20:16 |
Bruine bonen met rijst Mesmerized Ingredienten: 1/2 blik bruine bonen 1/2 rookworst 1/2 ui 1 of 2 teentjes knoflook (naar eigen smaak) 1 of 2 aardappelen 2 bouillonblokjes 1 eetlepel olie rijst voor 2 personen snufje zwarte peper 1 theelepel suiker peterselie naar smaak water, ongeveer een derde van het blik bruine bonen Bereiding: Rijst koken volgens de verpakking. Aardappels schillen en in kleine blokjes snijden. Knoflook en ui kleinsnijden, olie heet laten worden in de pan. Knoflook en ui even laten fruiten in de hete olie, ondertussen de rookworst in plakjes snijden, erbij doen en goed roeren. Blik met bruine bonen openen de inhoud erbij gieten, ongeveer een derde van het lege blik bruine bonen vullen met water en dat ook erbij doen. Vervolgens de aardappelen, de verkruimelde bouillonblokjes, de peterselie, snufje peper, en de suiker erbij doen. Op een laag vuur laten koken met deksel schuin op de pan, zodra de aardappelen gaar zijn is het klaar. Serveren met de rijst. Tip: Eventueel kan je nog nadat je de bruine bonen en het water in de pan hebt gedaan nog een madam Jeanette toevoegen. | |
Isabeau | woensdag 22 december 2010 @ 02:50 |
Rijst met Kippenragout LovelyLady Ingrediënten Voor 4-6 personen 1 grote prei of 2 kleintjes teentje knoflook 3 tuinkruidenbouillonblokjes 1 kippenbouillonzakje 1 hele kip 1 rode paprika 1 gele paprika 1 half bosje peterselie 1 grote winterpeen of 2 kleintjes +/- 8 eetlepels bloem scheutje ketjap manis beetje kerriepoeder (naar smaak) beetje paprikapoeder(naar smaak) beetje zout(naar smaak) 150 gram boter rijst Bereidingswijze Snij de prei in ringen. Rasp de wortel schoon (of gebruik zoals ik een kaasschaaf) en snij deze in halve schijfjes. Snijd de paprika in blokjes. Was de groente en doe deze in een grote braadpan. Doe de kip er bij, verdeel de bouillonblokjes en hang het kippenbouillonzakje er ook in. Een geperst teentje knoflook erbij en vul de pan met water zodanig zodat de kip bijna onder staat. Breng het aan de kook en laat het zachtjes 1.5 tot 2 uur sudderen. Laat de kip op een bord afkoelen. Zeef de bouillon. Houdt de groenten ook apart en doe de bouillon in een kan. Als de kip een beetje is afgekoelt, kan je hem gaan plukken Velletjes, botjes en zeentjes laat je voor wat het is en de kippenstukjes doe je in een bakje. Die gaan straks weer terug in de saus. Bereidingswijze vand e saus Laat de boter in de pan smelten op een laag vuurtje. Doe er dan 8 eetlepels bloem bij. Van de bouillon die je over hebt ga je een saus maken. Steeds een beetje erbij, met een garde. Als de saus helemaal is ingedikt en er geen klontvorming meer ontstaat heb je als het goed is een redelijke pan met saus. De saus maak ik op smaak door er wat kerriepoeder, paprikapoeder, evt zout en ketjap manis er bij te doen. Proef eerst even van te voren, door de bouillon kan de saus al wat aan de zoutige kant zijn. Doe de kip en de groente erbij en laat het een tijdje op laag vuur goed warm worden. Kook ondertussen de rijst zoals op de verpakking staat. Roer regelmatig door de saus (voorkomt aankoeking) Als de saus goed warm is, dan kan een handje gehakte peterselie erbij. Leuk voor de kleur, lekker voor de smaak! | |
Isabeau | woensdag 22 december 2010 @ 03:23 |
Zalmrolletjes Riann Ingredienten 10 plakjes zalm 10 plakjes couburger ham 200 gr monchou Verse bieslook Zout en peper naar smaak Huishoudfolie Bereidingswijze Doe de monchou in een kom en mix hem met een mixer zacht. Doe er op smaak bieslook, zout en peper doorheen. Leg op een snijplank een plakje zalm daar overheen een plakje ham dan besmeer je het met monchou en rolt het daarna op. Wikkel de rolletjes in huishoudfolie en leg deze in de vriezer, ongeveer een kwartier tot een half uur. Haal het uit de folie en snij de rolletjes in gewenste plakjes. Tip Je kunt de rolletjes ook in de vriezer laten liggen voor later gebruik. Het is zo ontdooit en blijft lekker. | |
realAIVD | dinsdag 14 mei 2019 @ 18:40 |
Lunch broodje Riann Ingrediënten (1 persoon): 1 pistolet (of een ander) afbakbroodje champignonsaus paar champignonnon 3/4e deel van mozzarella bolletje 1 plak coburger ham Bereiding Snijd de champignons in schijfjes en bak ze in een klein beetje olie. Verwarm de oven op 220 graden. Snijd de pistolet open besmeer het met de champignonsaus aan beide kanten en leg op de onderkant de champignons daar over leg je het plakje ham en daarover snijd je mozzerella erover heen. Doe de bovenkant er weer op. Doe het in de oven ongeveer 8 tot 10 minuutjes. tot dat de bovenkant lekker bruin kleurtje krijgt. [ Bericht 1% gewijzigd door realAIVD op 14-05-2019 20:01:17 ] | |
realAIVD | dinsdag 14 mei 2019 @ 19:59 |
Salade met gegrilde aubergine en tomatenjam Zo-is-dat Ingrediënten - rucola/rucolaslamix - 1 aubergine - 2 bolletjes mozarella - 4 tomaten - grote ui of grote rode ui - 2 el bruine suiker - 4 el balsamicoazijn - basilicum - geroosterde pijnboompitjes Bereiding Snipper de ui en bak deze 6-7 min zachtjes in een beetje olijfolie, niet teveel laten bruinen ze moeten een beetje caramelliseren. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de uien, warm even mee. Bestrooi met de suiker en blus het geheel af met de balsamico als de suiker gesmolten is. Kook dit in tot een soort jam. Snijd de aubergine in dunne plakjes en gril ze in een hete grilpan tot ze mooie zwarte streepjes hebben aan beide kanten. Snijd de mozarella in dunne plakjes. Verdeel de plakjes aubergine over twee ovenvaste borden of schaaltjes en beleg ze met de mozarella, laat de mozzarella onder een hete grill smelten. Verdeel de sla en gescheurde basilicum blaadjes over twee borden, bestrooi met pijnboompitjes. Leg de gegrilde aubergines met de gesmolten mozzarella op de salade en verdeel er de tomatenjam naar smaak over! Lekker met wat ciabatta met eventueel aioli ernaast. | |
realAIVD | woensdag 15 mei 2019 @ 09:58 |
Loempiavellen therealboss Ingredienten 200 g bloem 50 g maïzena 1 ei 1 theelepeltje zout 400 ml water olie om in te bakken Bereiding Zeef de bloem en maïzena in een kom. Voeg losgeroerd ei, water en zout toe. Roer alles tot een glad beslag. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels koud water toe. Laat het beslag 10 minuten staan en roer het daarna opnieuw glad. Bestrijk met een keukenpapiertje een grote koekenpan met anti-aanbaklaag, met olie.(zeer weinig) Schep er een beetje beslag in. Laat het beslag over de gehele bodem van de pan lopen. (de vellen moet zeer dun worden) Bak de loempiavellen op een laag afgestelde warmtebron aan één kant tot het van pan loslaten en bovenkant droog is. duurt wel even maar hij laat vanzelf los Ze mogen eigenlijk niet kleuren. Laat loempia vellen afkoelen op een met olie bestreken ondergrond anders drogen ze uit DE VULLING MOET JE ZELF MAAR BEDENKEN WEET NIET WAT JIJ LEKKER VIND !! HET MAKEN VAN LOEMPIA`S: Spreid de loempiavellen uit met de gebakken kant naar boven DE MOOIE KANT ONDER Verdeel de vulling over velletjes.(niet te veel) Vouw de velletjes om de vulling en plak de deegranden dicht met een geklutst eitje Frituur loempia`s in wok of frituurpan tot goudbruin, gaar en door en door warm. (begin met de naad-kant te bakken dat de loempia goed dicht bak) | |
realAIVD | woensdag 15 mei 2019 @ 22:19 |
Gezond ontbijt MissNLK Ingredienten (1 persoon) - halve banaan - halve peer - 50 gram havervlokken/rolled oats - 100 ml melk (ik gebruik lactosevrij) - 50 ml water - snufje kaneel - brinta (zie recept) - 10 halve walnoten - honing naar smaak Bereiding: Snijd de banaan en de peer klein, gooi het in een grote soepkom. Doe de melk, het water, de oatmeal en de kaneel erbij. Zet dit geheel 2,5 minuut in de magnetron, let op dat het niet overkookt (hierom heb je een grote kom gebruikt). Het is nu waarschijnlijk te waterig, doe er brinta bij tot je de gewenste pap consistentie hebt bereikt. breek wat walnoten in kleine stukjes en strooi erover heen. Proef het en voeg naar smaak honing toe (het is al redelijk zoet van de banaan die door het koken in de pap is opgelost). Ruikt en smaakt naar goddelijke koekjes en muffins Daarbij is het heel erg gezond, lekker warm en is het 10x zo lekker als een boterham. | |
realAIVD | woensdag 15 mei 2019 @ 22:37 |
Bretzen Serviettenknoedel Pietverdriet Ingredienten 250 gram Bretzel aan cm stukjes gesneden, denk eraan het hagelzout er vanaf te halen. Ik bedoel niet van die pretzeldingen, dat knabbelspul, maar van die Beierse Bretzen 250 cc hete melk 1 ei Zout, peper, foelie (ja, in Beieren gebruiken ze ook veel foelie) Gesneden peterselie Bereiding Doe de hete melk en het ei bij de bretzelbrokjes, en roer het met de kruiden en het zout om terwijl je het laat wellen. Roer het af en toe om. Het wellen duurt 30-60 minuten, als alle vocht is opgenomen is het klaar. Leg een ca 50-60 cm lang stuk plasticfolie op een theedoek op de werkbank. Schep het deeg hierop in een lange reep, ca vijf cm breed en 4 hoog. Sla de folie om zodat je een tube krijgt en het plastic overlapt. Draai het aan één kant dicht en leg er een knoop in verwijde langs de worst die je nu hebt de lucht die er wellicht inzit naar het open einde, draai dan dat aan zodat je een redelijk strakke worst krijgt, en leg er een knoop in. Wikkel hier nu alufolie om voor extra stevigheid. Kook dit in zacht kokend water ca 30 minuten, beter wat langer dan korter. Hierna kan je het uit het water nemen, het uitpakken en er plakken van snijden. Is een mooie bijlage bij gebraden varkensvlees met saus of bij een stoofgerecht. met plaatje Als je geen bretzel hebt kan je ook oud witbrood gebruiken, dan worden het gewone serviettenknoedel. Is héél Beierse/Oostenrijkse keuken, oude school, manier om van oud brood nog wat smakelijks te maken. Je kan er ook gekookte aardappel restjes doorheen toevoegen. Je kan de plakken ook af laten koelen en in wat boter braden voor het serveren. |