Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:33 |
![]() Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders aangegeven ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Bericht 45% gewijzigd door Muck op 14-05-2020 09:17:57 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:36 |
![]() Duderinnetje Ingrediënten: Veel Vlees (runderlappen od.), in grote stukken Twee uien, in grote stukken Twee tenen knoflook, doormidden 1 forse winterwortel 1 courgette Tijm, selderij, peterselie Mosterd, een paar eetlepels Twee flesjes bier (oud bruin, Duvel, wat je wilt) Suiker, een paar eetlepels Een scheut azijn Laurier, acht blaadjes Kruidnagelen, drie stuks Paar jeneverbessen Kleine aardappeltjes Peper uit de molen Zout Bereidingswijze: Vlees kort aanbraden, en voldoende bier toevoegen. Uien, knoflook, alle kruiden, mosterd, suiker en azijn erbij en de boel een uur laten sudderen (op een echte sudderpit of in de oven). Dan de schijven wortel toevoegen en evt. nog wat bier erbij doen. Na weer een uur schijven courgette erbij doen. Ten slotte de aardappeltjes op de stoofpot leggen en het geheel nog twintig minuten tot een half uur door laten garen. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:06:59 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:37 |
![]() kahaarin Ingrediënten: 4 ons hamlappen in redelijke stukken snijden. zout peper kerry paprikapoeder beetje knoflookpoeder gemberpoeder Een flinke ui (of 2) een paprika 4 tomaatjes (vleestomaten) 2 laurierblaadjes. thijm (liefst vers) Bakje champignons (kastanje-champignons) 0.5 liter droge witte wijn Bereidingswijze: Kruid de hamlappen met zout, peper, kerry, paprikapoeder, beetje knoflookpoeder, gemberpoeder. Zet de gekruide vleesstukjes in de koelkast en laat ze daar minimaal een half uur lekker intrekken. Snipper de ui en pel de tomaten en snijd ze in kleine blokjes, ik snij de paprika het liefst aan reepjes/stukjes kan ook. Snipper de thijm, met een schone scherpe keukenschaar is het zo klaar. Poets de champignons, snijd een beetje van de steeltjes af en halveer ze. Verwarm een beetje vloeibare braadboter en als het bruin wordt de stukjes vlees goed aanbraden aan alle kanten, Doe er dan de uitjes door en laat die nog even meebruinen. Tomaatjes erbij, even meewarmen. De thijm erbij doen, ongeveer een klein handjevol verse of 2 theelepels gedroogde. Laurierblaadjes toevoegen. Zet het vuur zacht en blus af met de wijn. Als het goed is staan de stukjes vlees nu bijna helemaal onder het vocht, Zo niet: een beetje meer wijn of water toevoegen tot dat wel zo is. Zet het vuur weer wat hoger tot het weer kookt. Deksel er op en rustig op laag vuur 45 minuten laten pruttelen. Dan de champignons erbij doen, goed roeren en het deksel er weer een kwartier op laten. Dan de paprika toevoegen en alleen maar goed verwarmen, 5 minuten, als je van knapperige paprika houdt, Wil je die goed gaar hebben tegelijk met de champignons toevoegen. Tip: Is lekker bij rijst en ijsbergsla of gebakken aardappels en spinazie of gekookte aardappels met rode kool (kookvocht is erg lekker ipv jus) [ Bericht 2% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:07:22 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:38 |
![]() kahaarin Ingrediënten: Een grote riblap. Bakje witte champignons. Zout en peper. 3 grote uien. Een kleine prei. (vloeibare) braadboter 4 laurierblaadjes. 8 kruidnagels cranberry compote 1 winterwortel. Rode wijn. Bereidingswijze: Leg de riblap afgedekt op het aanrecht zodat deze wat kan acclimatiseren. (iets beneden kamertemp. is ideaal, uurtje rustig laten staan) Snijd de uien in grove stukken, was en schil de winterwortel en snijd deze in plakjes, snijd de prei (was grondig, zit vaak zand in), s trooi naar smaak peper op de riblap, doe flink wat boter in de pan en laat die bruin worden, schroei de riblap goed dicht en doe er dan naar smaak zout op. Voeg de uien toe en laat die wat meebruinen. Blus het geheel af met rode wijn tot het vlees onder staat. Voeg de laurieblaadjes toe en de kruidnagels, verwarm goed tot het weer pruttelt en doe er twee eetlepels cranberry compote door, even licht roeren, de compote smelt er wel door. Doe het deksel op de pan. Laat 1.5 uur rustig pruttelen, niet teveel kijken gaat wel goed, 2 a 3 keer draaien is voldoende. Voeg de winterwortel toe en kijk of er nog genoeg vocht bij zit, mag wel iets ingekookt zijn maar het vlees moet wel ruim voor de helft onder staan, Zo niet, voeg wat water toe. Laat het nog anderhalf uur rustig met het deksel erop pruttelen. Af en toe draaien, weer 2 a 3 keer. Tip: Cranberry compote is verkrijgbaar bij een delicatessen winkel of op ameland in de souvenirshop [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:07:36 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:39 |
![]() De_Hertog Ingrediënten (voor 6 personen): 1 kg kip, in blokjes Bloem (gekruid met paprika, zout en peper) 1 ui 24 sjalotten 1 rode en 1 groene paprika 1 eetlepel paprikapoeder 1 eetlepel rozemarijn 4 el tomatenpuree 300 ml kippenbouillon 150 ml rode wijn 400 gr zure room Benodigdheden: Oven Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 160 graden Wentel de kip door de gekruide bloem Bak de ui, sjalotten en paprika 3 minuten in een beetje olijfolie Voeg de kip toe en laat het geheel nog 4 minuten bakken Bestrooi het geheel met paprikapoeder en rozemarijn Voeg tomatenpuree, bouillon, wijn en tomaten toe laat het geheel met deksel anderhalf uur stoven in de oven Tip: * Eventueel garneren met zure room en peterselie. * Voor het beste resultaat pikante paprikapoeder en Hongaarse wijn gebruiken. Maar zonder is het ook erg lekker [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:08:50 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:41 |
![]() Curiosity Ingrediënten: 500 gram mager gesneden rundvlees olijfolie 6 sjalotjes 1 teentje knoflook 1 el bloem 1 tl paprikapoeder 0,5 liter kippenboullion 1 blik gepelde tomaten met vocht 1 dl rode wijn 1 blaadje laurier 1 takje marjolein (of potje) 350 gram krielaardappeltjes (voorgekookt) 250 gram paksoi. zout en peper. Bereidingswijze: Bak de stukjes rundvlees aan in de olijfolie, bak de sjalotjes en de knoflook even mee. Strooi er de bloem en de paprikapoeder over. Voeg de kippenboullion, de gepelde tomaten met vocht, de rode wijn, laurier en de marjolein toe. Breng het mengsel aan de kook en laat afgedekt 1,5 a 2 uur zachtjes stoven. Voeg de krielaardappeltjes toe en laat het gerecht nog 20 min. zachtjes sudderen in een open pan. Voeg dan de paksoi toe en verwarm deze circa 5 minuten mee, breng op smaak met peper en zout. Vergeet het laurierblaadje niet te verwijderen. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:09:10 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:41 |
![]() De_Hertog Ingrediënten: 4 schouderkarbonades of hamschijven 2 grote tenen knoflook 2 wortels 2 stelen bleekselderij 20 verse zilveruitjes 1 grote ui 2 takjes tijm 2 takjes rozemarijn 1 laurierblad 1 theelepel peper 250 ml droge witte wijn Véél tijd Benodigdheden: Oven Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 160 graden Steek de knoflookschijfjes in het vlees Bak de wortel, selderij en ui 10 minuten in een beetje olie Leg het vlees op de groenten Voeg tijm, rozemarijn, laurierblad, wijn, 250 ml water, zout en peper toe Breng het geheel aan de kook Stop de pan met deksel in de oven en laat het 3.5 uur stoven Voeg de zilveruitjes (zonder schil) toe en zet het nog 15 minuten in de oven Schep vet af, haal het vlees eruit, zeef de groenten (bewaar het vocht!) Breng het bewaarde vocht op smaak en maak er een lekker sausje van Leg de groenten op een schaal, met het vlees erop Overgiet het geheel met de saus Tip: Lekker met gekookte of gebakken aardappeltjes. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:09:20 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:43 |
![]() Duderinnetje Ingrediënten: 3-4 eetlepels olie 4 kippenbouten 1 ui, fijngesneden 1 zakje amandelschaafsel (55 g) 2 teentjes knoflook, fijngesneden 2 rode pepers, fijjngesneden 1 eetlepel sesamzaad 1 mespunt kruidnagelpoeder 1 mespunt kaneelpoeder 1 blik tomatenblokjes (400 ml) 30 g bittere chocolade, in blokjes Benodigdheden: staafmixer of keukenmachine Bereidingswijze: In braadpan olie verhitten en kip in 2 porties aanbraden. Kip uit pan nemen. Ui in achtergebleven bakvet zachtjes glazig bakken. Ui uit pan nemen. Zo nodig extra olie toevoegen en amandelen lichtbruin bakken. Knoflook, peper, sesamzaad, kruidnagel en kaneel toevoegen en even zachtjes meebakken (amandelen mogen niet te donker worden). Ui, amandelmengsel en deel van tomatenblokjes met staafmixer of in keukenmachine tot pulp draaien. Pulp terug in pan scheppen, rest van tomatenblokjes en chocolade toevoegen. Roeren tot chocolade gesmolten is. Saus op smaak brengen met zout. Kip in saus leggen en afgedekt op heel laag vuur (op vlamverdeler) in ca. 45 min. gaar laten stoven. Eventueel wat kokend water toevoegen om saus juiste dikte te geven: iets dunner dan appelmoes. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:09:29 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:44 |
![]() edje34 Ingrediënten: 70 gr. runderfilet 200 gr. champignons champignons 1 lente-uitje Olie 1/4 l groentebouillon 15 g dikke vermicelli 3 el. ketjap manis 1 el appelazijn limoensap cayennepeper 100 g dikke kool geraspte limoenschil Bereidingswijze: Runderfilet in reepjes, champignons in vieren en lente-uitje in stukjes van 2 cm. snijden. In weinig olie in een anti-aanbakpan omscheppend rondom bruin bakken. Er 1/4 1. groentebouillon bij schenken. Dikke vermicelli toevoegen en samen met de ketjap manis, appelazijn, limoensap en cayennepeper nog 6 min. zachtjes laten koken. Chinese kool in luciferdunne reepjes snijden en 2 min. meewarmen. Met geraspte limoenschil bestrooien. [ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:09:50 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:45 |
![]() nectarientje Ingrediënten: 1 kg runderriblappen 4 eetl olijfolie 2 laurierblaadjes ½ theel kaneel ½ theel nootmuskaat 3 kruidnagels ½ theel gemalen komijn 2 teentjes knoflook ½ dl rode wijnazijn 1 liter gepelde tomaten op sap 3 eetl rode wijn 250 gr sjalotjes Klein blikje tomatenpuree Bereidingswijze: Vlees snijden, even aanbakken in olijfolie. Zodra het vlees bruin is, alles t/m de rode wijnazijn toevoegen. Paar minuten laten inkoken dan tomaten met sap en rode wijn toevoegen. Ondertussen sjalotjes in vieren snijden en met een sierlijke beweging de pan inmikken. 2,5 - 3 ur lekker laten pruttelen en af en toe vocht toevoegen. Net voor opdienen het blikje puree erdoor roeren. Ik voeg altijd meerdere blikjes toe gedurende het koken, is de smaak net wat beter vind ik zelf Tip: Balsamicoazijn ipv rode wijnazijn smaakt prima [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:09:59 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:45 |
![]() Curiosity Ingrediënten (voor personen) : 2 teentjes knoflook stukje gemberwortel (2 cm) 1 serehstengel (citroengras) of 1 theelepel gedroogde sereh 2 gedroogde pepertjes 350 gram magere runderlappen zout ,1 eetlepel olie 2 eetlepels ketjap 1 eetlepel vissaus 2 dl kokend water Bereidingswijze: Maak de knoflook schoon en hak de teentjes klein. Schil de gember en snijd het in dunne plakjes. Kneus de serehstengel. Verkruimel de pepertjes. Snijd het vlees in blokjes. Verwarm de olie en bak hierin het vlees bruin. Bak de knoflook, de sereh, de gember en de pepertjes kort mee. Voeg zout toe. Giet er de ketjap, de vissaus en 2 dl kokend water bij. Breng alles aan de kook en doe een deksel op de pan. Stoof het vlees in 2 uur gaar. Tip: Lekker met broccoli en rijst. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:10:13 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:50 |
![]() Duderinnetje Ingrediënten: 1 kip 2 uien 3 teentjes look 150 gram amandelen 250 gram dadels 250 cl groentebouillon 4 eetlepels olie 3 eetlepels honing 4 takjes koriander 1 theelepel gemalen gember 1 theelepel kaneel mespuntje saffraan peper en zout Bereidingswijze: Snijd de kip in stukken en snipper de uien. Verhit de olie in een stoofpan, fruit daarin de uien en bak de stukken kip. Kruid de kip met gember, kaneel, saffraan, peper en zout en roer de kruiden goed onder de stukken kip. Smeer de stukken kip in met de honing. Snipper de look. Bak de amandelen goudbruin in een pan en voeg ze samen met de dadels, de look en de koriander aan de stoofpan toe. Giet er tot slot de bouillon bij. Zet het deksel op de stoofpan en laat alles 30 minuutjes pruttelen. Tip: Dien op met couscous. ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:10:32 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:51 |
![]() Remco_h Ingrediënten: 1 kg runderriblappen chorizo 2 paprika's 3 uien rode peper 500 gr aardappels (vastkokers) spaanse wijn (rood) knoflook (naar smaak) laurier peper zout paprika poeder naar keuze een winterpeen Bereidingswijze: uien en vlees in stukken snijden Uien aanfruiten in de boter, beetje knoflook erbij (teentje of 2-3) Vlees erbij doen, rondom aan braden en kruiden naar smaak. Als het vlees kleur krijgt rode wijn toevoegen en een laurierblaadje erbij. Als de wijn kookt, vuur laag zodat de kook er net op blijft. Ondertussen chorizo, paprika, winterpeen en peper snijden, aardappels schillen en kwartjes van maken. Na 1 uur, alle overige ingredienten toevoegen. De aardappels zou je eventueel ook later kunnen toevoegen, ik laat ze graag een uur koken (vandaar de vastkokers). Na (totaal) 1,5 uur even proeven of de smaak goed is, eventueel kruiden toevoegen. Na 2 uur proeven of t vlees gaar is. Tip: Serveren met stokbrood en kruidenboter [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:10:41 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:55 |
![]() Stereotomy Ingredienten: 350 gram krieltjes 1 grote ui 250 ml bokbier 3 laurierblaadjes 500 g sucadelappen 250 ml rode wijn blikje tomatenpuree 6 tenen knoflook (of 6 eetlepels voorgeperst) 1 eetlepe Worcestershire sauce 1 liter runderboullion (aangelengd) 350 gram wortels of winterpeen Verse peterselie 1 eetlepel suiker 1 eetlepel thijm ![]() Bereidingswijze: Snij de sucadelappen in flinke blokken. Gooi een flinke scheut olie in de braadpan en gooi beetje bij beetje de blokjes sucadelappen erin. Blijf omscheppen zodat het niet aan de pan vastplakt. Lekker aanbraden tot het min of meer bruin is. Gooi daarna de uitgeperste knoflook erbij en schep een minuutje om. ![]() Toevoegen: runderboullion, rode wijn, Guiness, Worcestershire sauce, eetlepel Tijm, 1 eetlepel suiker, tomatenpasta en drie blaadjes laurier. Dan ziet het er ongeveer uit als hierboven. En ja, de pan was wat krap. Lekker een uur laten pruttelen met de deksel erop. Af en toe omscheppen. ![]() Na 40 minuten moet je wat boter in een nieuwe pan gooien en de uitjes fruiten. Daarna wortels en aardappels erbij gooien, en met gesloten deksel 20 minuten laten bakken. ![]() Na 20 minuten de uien, aardappels en worteltjes in de andere pan erbij gooien. Nog 40-60 minuten laten doorpruttelen zonder deksel, zodat het met behulp van de zetmeel in de aardappelen een beetje vaster kookt. ![]() Na twee uur kunnen we dan eindelijk eten. Sprenkel er nog wat peterselie voor het serveren op! ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:10:49 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:57 |
![]() K-mail Ingrediënten: 2 grof gehakte rode uien 2 Wortels, geschild, grof gehakt 2 takken rozemarijn, alleen naaldjes 1 opgehoopte eetlepel gerookte (kon ik niet vinden) paprikapoeder 2 stengels bleekselderij grof gehakt 700g Aardappels, geschild, in stukken van ong 2,5cm gesneden 1 TL Gemalen komijn Rasp en sap van 1 sinaasappel 700g Stoofvlees in blokjes gesneden. 1 blik van 400g kikkererwten uitgelekt 1 blik van 400g tomaten Benodigdheden: Oven Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 140 of 180 graden Laat een grote braadpan met een paar flinke scheuten olijfolie heet worden. Gooi de bovenstaande ingredienten tot het vlees erin. Roerbak 1 minuut. Voeg daarna de volgende ingredienten toe. Roer het goed door, en vul het daarna met water tot alles onderstaat. Proef, en doe er wat zout en peper bij. Breng het geheel aan de kook. Stop het daarna in de oven op 140C, als het je het 6uur wil laten staan. Of 180C en dan 3 uur. Als het klaar is, verdeel je het over een aantal kommen, en doe je er een flinke schep yoghurt en wat koriander bij. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 14-05-2020 09:17:34 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 18:59 |
![]() Stereotomy Ingrediënten: 600 gram varkenspoulet 2 zoete uien 2 teentjes knoflook 1groene paprika en 1 rode paprika 250 gram champignons 1,5 eetl. bloem 3 eetl. olijfolie 1,5 eetl. bloem 150 pilsener bier 500 gram pomodori-tomaten 2 laurierbladen 4 kruidnagels zout peper Bereidingswijze: Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Maak de paprika schoon en snijd ze in grove stukken. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Bestrooi het vlees met de bloem en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees al omscheppend bruin. Bak de uien en de knoflook 3 minuten mee. Schep de paprika en de champignons erdoor en bak alles 5 minuten op hoog vuur. Voeg de tomaten toe en breng alles aan de kook. Schenk het bier voorzichtig langs de kant van de pan bij het vlees en voeg de kruidnagels, de laurierbladen en zout en peper toe. Stoof het vlees op laag vuur in 1 uur en 15 minuten helemaal gaar. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:11:23 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:04 |
![]() it_was_me Ingrediënten: Runderlappen in blokjes 500 gr. tutti frutti 500cl. sterke koffie 150 gr. bruine basterd suiker Bereidingswijze: Runderblokjes aanbraden De koffie erbij doen met de bruine suiker en aanvullen met een klein beetje water. Ondertussen de tutti frutti wellen in water. Op de helft van de stooftijd de gewelde tutti frutti erbij doen met het resterende vocht. Tip: Serveren met rijst en een komkommersalade. [ Bericht 8% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:11:35 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:06 |
![]() Killer_Mom Ingrediënten (voor ca. 6 personen) : 1 kg grove stukken van de lamsschouder, de -nek of de –bout 1 bosje lente-uitjes 1 winterwortel 2 paprika’s 2 tenen knoflook olijfolie 50 g boter 2 potten kalfsfond 1 klein blikje tomatenpuree 6 vastkokende aardappels bosje peterselie ½ bosje bieslook Bereidingswijze: Snijd het vlees in grove stukken. Maak de groente schoon; snijd de lenteuitjes in stukken, de wortel in plakken en de parika’s in repen of vierkantjes. Pel de tenen knoflook en pers ze uit of snijd ze in ragfijne plakjes. Verhit in een pan met dikke bodem een flinke scheut olijfolie en voeg de boter toe. Schroei hierin het vlees rondom dicht. Blus af met één pot fond. Fruit in een tweede pan de groente aan in olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en laat al omscheppend 1-2 minuten meefruiten (ontzuren). Blus af met de andere pot fond en voeg dit alles bij het vlees. Laat de stoofschotel ca. 1 – 2 ½ uur stoven. Voeg een half uur voor het einde van de stooftijd de in stukken gesneden aardappel toe. Hak de kruiden fijn en strooi die vlak voor het serveren over het vlees Tip: * Hoe langer het vlees stooft hoe zachter het wordt. * Vaak kun je het al na een uur eten, maar wordt het nóg lekkerder wanneer je het nog even langer door laat sudderen. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:11:45 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:07 |
![]() Kahaarin Ingrediënten: 600 g. fijne riblap Honing Thijm Rozemarijn Zout/peper 2 grote uien Kleine prei 1 winterwortel (Vloeibare) braadboter In een thee-ei: 4 laurierblaadjes, 5 jeneverbessen, 5 kruidnagels, 5 hele peperkorrels. Vruchtenbier (kriek oid) Bereidingswijze: Wrijf het vlees in met de honing en thijm en rozemarijn, snijd het in flinke stukken. Doe een boter in de pan (niet te zuinig), en wacht tot deze licht verkleurd. braad het vlees aan tot het lekker bruin is. Voeg de gesnipperde ui toe, blus af met +/- 1.5 flesje bier, tot alles onder staat iig. Hang het thee-ei met kruiden in de pan. Deksel er op, vuur zacht en rustig ongeveer 2 uur met rust laten, Alleen af en toe even omroeren, check dan of er niet te weinig vocht in zit, het vlees moet eigenlijk altijd minimaal half onderstaan. Snijd de prei in grove ringen en de wortel even schillen/schrappen en in plakken snijden. Proef even of er nog zout of peper bij moet en voeg dat eventueel toe. Deksel er weer op en laat nog ongeveer een half uur rustig pruttelen. Voeg de prei en wortel toe na dat halve uur en zet het vuur wat hoger, schep goed om, als het weer kookt de deksel er weer op en nog een half uur laten pruttelen. Haal het thee-ei eruit als de tijd om is en je hebt vervolgens geen last van niet lekkere onderdelen door je stoofprutje. Tip: Dit is een lekker zoet recept, lekker bij rijst. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:12:06 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:08 |
![]() Dirkh Ingrediënten: 200 gram hamlappen 0,5 tl kruidnagelpoeder 75 gram boter 4 saucijsjes klontje boter 2 grote, in ringen gesneden, uien 0,5 flesje licht bier 2 volle tl bouillonpoeder 750 gram aardappelen 0,5 in dunne reepjes gesneden, groene kool versgemalen peper Bereidingswijze: Snijd de hamlappen in dobbelstenen en bestrooi ze met peper, zout en het kruidnagelpoeder. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de stukjes vlees rondom bruin. Voeg dan de uiringen toe en bak ze even mee. Giet daarna het bier erbij en voeg het bouillonpoeder toe, sluit de pan en stoof het geheel ca. 20 minuten. Snijd ondertussen de geschilde aardappelen in kleine stukjes en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Giet ze daarna af en stoom ze droog. Wel de saucijsjes ca. 5 minuten, in water tegen de kook aan, dep ze daarna droog en braad ze met een klontje boter in ca. 10 minuten rondom mooi bruin. Haal ze uit de pan en snijd ze in stukken van ca. 2 cm. Leg de koolreepjes en de stukken saucijs op het vlees en laat deze 20 minuten meestoven. Leg dan de gekookte aardappelen op de kool en "hussel" alles voorzichtig door elkaar. Breng de husselpot op smaak met versgemalen peper en zout. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:12:16 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:10 |
![]() Cybersailor Ingrediënten: 900 g riblappen bakje magere spekreepjes 1 runderschenkel met been 1 pot vleesfond of 350 ml bouillon 2 uien 1 winterpeen 1 potje zilveruitjes 2 laurierblaadjes 2 takjes rozemarijn 5 takjes tijm 1 teentje knoflook, gepeld en geplet 1-2 gedroogde chilipepertjes 1 bakjes champignons (a 175 g) 450 gram krieltjes 3/4 fles rode wijn Bereidingswijze: Spekjes aanbraden en uit de pan halen In het spekvet de in stukken gesneden riblappen aanbraden Haal deze ook uit de pan In deze pan de in stukken gesneden peen en ui aanbraden. Dan wijn erbij doen, vleesfond erbij, riblappen erbij, schenkel erbij, Zilveruitjes afspoelen en erbij doen, laurierblaadjes erbij, Rozemarijn en tijm samen gebonden erbij, knoflook ook, chilipepertjes erin verkruimelen. Uurtje laten pruttelen, spekjes erbij doen, uurtje laten pruttelen Champignons erbij, samen met de krieltjes Half uurtje laten pruttelen. Schenkel eruit, vlees eraf snijden en er weer bij doen, Kruidentakjes eruit, net zoals de laurierblaadjes en de knoflook [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:12:28 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:11 |
![]() Shirley Ingrediënten: 500 g (gemengd) gehakt 2 blikjes gepelde tomaten 2 uien 1 blikje mais en/of erwtjes 4 voorgekookte aardappelen (of restje van vorige dag) 4 theelepels kerrie of masala 3 theelepels zout 2 theelepels komijnpoeder 2 theelepels gemberpoeder 2 theelepels korianderpoeder 2 theelepels paprika of chilipoeder Turks brood of naanbrood Bereidingswijze: Rul het gehakt. Snijd de uien in stukjes en voeg deze toe. Bak de kruiden allemaal even mee. Blus het geheel af met de gepelde tomaten. Doe de erwtjes of mais en de aardappelen in partjes erbij. Even roeren en laten pruttelen op laag vuur. Snijd de rauwkost voor de salade Serveer het samen met het brood. Tips: * De salade is lekker met komkommer in zuur bij (azijn, suiker, zout, beetje peper en laten intrekken paar uur/dagen) * Het is een dag van tevoren klaar te maken, dus altijd makkelijk! [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:12:35 ] | |
Muck | zaterdag 13 oktober 2007 @ 19:13 |
![]() minilotje Ingrediënten: 2 stuks grote sukadelappen, in blokjes 200 gram uiringen 150 gram wortel, in stukjes gesneden 500 gram krielaardappeltjes, zonder schil 75 gram spekblokjes 1 flesje donker bier 300 ml runderbouillon (bouillonblokjes) 1 el tijm (gedroogd) 1 zakje verse peterselie 2 stuks laurierblaadjes 2 teentjes knoflook (gepureerd) 50 gram roomboter 1 el olie Bereidingswijze: Verwarm in een braadpan de boter met de olie Braad de stukjes sukadelap hierin rondom bruin Schep de spekblokjes en wat zout en peper door de rest van het vlees, en bak nog enkele minuten door Aardappelen, wortels en uiringen toevoegen Omscheppen met tijm, knoflook en laurierblaadjes Bouillon en bier toevoegen, en alles goed door elkaar scheppen. Zorgen dat de stoofpot voldoende vloeistof heeft om grotendeels onder te staan. Eventueel extra water toevoegen Stoofpot aan de kook brengen en minstens twee uur zachtjes op een laag vuurtje laten pruttelen. Af en toe doorroeren, en wanneer nodig, water toevoegen Tot slot laurierblaadjes uit de pan halen, stoofpot proeven, naar smaak nog wat peper bijvoegen Stoofpot in diepe borden scheppen en er een handje peterselie boven fijnknippen [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:12:46 ] | |
Muck | maandag 15 oktober 2007 @ 13:41 |
![]() piepster Iingrediënten (voor 6 personen) : 1 kilo rundvlees 250 gram grof gesneden uien 3 kopjes azijn 3 kopjes water 10 kruidnagels 4 laurierblad 1 eetlepel stroop 2 plaken ontbijtkoek 1 eetlepel suiker 10 peperbolletjes een klont boter zout Bereidingswijze: Wrijf het vlees in met peper en zout en snij het vervolgens in stukken van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Het vlees minstens 24 uur laten staan in een mengsel van azijn, water, zout, peperbolletjes, laurierblad en de kruidnagels. Fruit de uien in de braadpan. Haal ze uit de pan en leg ze even opzij. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en bak het in de boter bruin. Doe de uien bij het vlees en zoveel marinade tot het vlees net onder staat. Roer daarna de stroop, de schijfjes peperkoek en de suiker erdoor en laat het mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot het gaar is. Dat wil zeggen: tot het vlees bijna uit elkaar valt. Tenslotte zout naar smaak erbij. Tip:I Lekker met aardappelpuree en rode kool of frieten en sla. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:12:56 ] | |
Muck | dinsdag 29 januari 2008 @ 15:03 |
![]() Sudderpot Ingrediënten 300 gram runderlapjes (of biefstuk) 2 eetlepels Indiase milde currypaste (Patak) 1 blik kikkererwten 400 gram, uitgelekt 2 dl kokosmelk 1 flinke bos koriander zou, peper Bereidingswijze Snij het vlees in blokjes van 2 cm en schep er de currypasta door. Wok of koekenpan verhitten (geen olie of boter) en vlees 1 minuut op middelhoog vuur bakken. Kikkererwten erbij en kokosmelk erdoor. Snij de koriander fijn en roer de helft ervan door de curry. Laat de curry op matig vuur 20-25 minuten gaarstoven. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de curry met de rest van de koriander. Tips: - Ook lekker met lamsvlees - Heerlijk met naan en/of rijst en tafelzuur. | |
Muck | donderdag 31 januari 2008 @ 11:52 |
![]() Sudderpot Ingrediënten: 2 dikke schouderkarbonaadjes 50 gr spekjes 1 rode ui in ringen 1 teentje knoflook, gesneden 1 el appelstroop beetje bloem, ongeveer een eetlepel 1 el rode wijnazijn 1 flesje Trappist dubbel peterselie, gesneden 2 preien scheutje witte wijnazijn Benodigdheden: römertopf Bereidingswijze: Zet de römertop ondergedompeld in koud water. In een beetje boter de karbonades 15 min. aanbakken. Spekjes, ui en knoflook erbij en bakken. Roer de stroop erdoor. Doe alles in de römertopf. Bestrooi met de bloem en even omscheppen. Doe de rode wijnazijn en het bier erbij. Zet de pot in een koude oven, zet deze op 160 graden en laat een uur staan. Snij de prei in in stukken, bak deze in een beetje boter. Giet er een klein scheutje witte wijnazijn erbij, wat zout en laat dit 15 minuten smoren. Haal de römertopf uit de oven, leg het vlees op borden en verdeel de prei over de karbonaadjes. Strooi de peterselie erover. Tip: Lekker met gekookte of gepofte aardappels. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:13:13 ] | |
Muck | woensdag 30 april 2008 @ 22:59 |
![]() Sylvana Ingrediënten (voor 4 personen):: 600 g varkenspoulet 2 zoete uien 2 teentjes knoflook 1 rode en 1 groene paprika 250 g champignons 500 g pomodoritomaten 1 1/2 el bloem 3 el olijfolie 4 kruidnagels 2 laurierbladen zout en peper Bereidingswijze: Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in plakjes. Maak de paprika's schoon en snijd ze in grove stukken. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Bestrooi het vlees met de bloem en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees al omscheppend bruin. Bak de uien en de knoflook 3 minuten mee. Schep de paprika en de champignons erdoor en bak alles 5 minuten op hoog vuur. Voeg de tomaten toe en breng alles aan de kook. Voeg de kruidnagels, de laurierbladeren en zout en peper toe. Stoof het vlees op laag vuur in ca. 1 uur en 15 minuten helemaal gaar | |
Muck | donderdag 10 december 2009 @ 21:49 |
![]() MinderMutsig Ingrediënten: Gerookte ham in dobbelsteentjes gesneden (net geen mok vol) 500 gr. runderlappen Flinke theelepel gerookte paprikapoeder Theelepeltje tomatenzout Peper naar smaak Eetlepel bloem Scheutje cognac Rode wijn Sjalotten in vieren gesneden (ongeveer een mok vol) 8 tenen knoflook doormidden gesneden Blik gepelde tomaten Eetlepel rozemarijn Eetlepel tijm Foelie (2 stukjes) 3 kruidnagels 4 jeneverbessen 1 grote of 2 kleine laurierbladen Tamme kastanjes (een mok met een dikke kop erop) Krieltjes (1 mok) Wortelen, courgette, pastinaak in stukjes gesneden (hoeveelheid naar smaak) Een berg verse fijngehakte peterselie Bereidingswijze: Snijd de ham in blokjes en bak even aan in olijfolie. Snijd intussen de runderlappen in grove brokken en kruid ze met paprikapoeder, tomatenzout en peper. Schep de ham uit de pan en braad het rundvlees (eventueel in delen) in het vet. Snijd intussen de sjalotten in vieren en de knoflookteentjes doormidden. Doe een eetlepel bloem bij het vlees en schep het goed om. Voeg de sjalotten en de knoflook toe en laat even meebakken. Afblussen met een scheut cognac terwijl je goed roert om klontjes van de bloem te voorkomen. Laat even koken om de meeste alcohol te verdampen en voeg de in stukjes gesneden tomaten en het sap toe. Laat weer even flink pruttelen en doe dan de rode wijn erbij tot alles onderstaat. Doe de foelie, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblad, tijm en rozemarijn in een thee-ei en leg dit in de pan. Deksel erop en ongeveer 3 uur laten sudderen. Verwarm intussen de oven voor op 250 graden. Snijd de pastinaak, wortel, courgette en indien nodig de krieltjes in stukken, leg dit op een plaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Rooster de groente ongeveer 10 minuten. Snijd de kastanjes in en pof ze (met een pofpan of 15-20 min. in de oven) Pel de kastanjes terwijl ze nog warm zijn (anders krijg je de schil er bijna niet meer vanaf!) Na drie uur even testen of het vlees al zacht is. Als dat zo is dan kan je de groente, de krieltjes, de kastanjes en de hamblokjes toevoegen. Deze nog ongeveer 20 minuten mee laten pruttelen en dan kan je eten. Garneren met peterselie. Tip: Lekker met ciabattabrood om de saus op te vegen. |