Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:26 |
Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders aangegeven = geschikt voor kookn00bs = geschikt voor wat gevorderde koks = alleen geschikt voor de kook die hards Soepen: Aardappelsoep Bouillabaise Brocollisoep met zalmsnippers Courgettesoep Courgettesoep met zalm Creoolse pindasoep Franse brood-Knoflooksoep Italiaanse maaltijd-groentensoep Italiaanse soep Japanse soep met Hakusai Kaassoep Kibbesoep Kip Kerriesoep Klassieke bruine fond Knoflooksoep Limoensoep met zalmsnippers Madrassoep (Indonesische kerriesoep) Maïssoep Maïssoep met verse koriander Mosterdsoep Noodlemaaltijdsoep met gemarineerde kipfilet Pittige paprikasoep Preisoep Prei crèmesoep Rode linzensoep Rode Paprikaroomsoep Rode paprikasoep met zure room Saoto Shoarmasoep 'Snelle' Italiaanse minestrone soep Surinaamse kippensoep Thaise garnalensoep Thaise groentesoep Tomaten-maaltijdsoep Tomaten Preisoep Tomaten, rode peper en broodsoep Uiensoep Vichysoise Wortel-sinaasappelsoep Zoete aardappel - curry soep Zoete aardappel en rozemarijn soep Sauzen: Béchamelsaus Bolognesesaus ala MinderMutsig Champignon(room)saus Cocktailsaus Goddelijke Hollandaise Knoflooksaus voor n00bs Mayo in een mok Rode wijnsaus met spekjes Roomsaus met bieslook Sjalottenpesto Stroganoffsaus Tzatziki Walnotensaus Zie ook het hoofdstuk Pasta voor meer sauzen [ Bericht 50% gewijzigd door Muck op 28-02-2020 19:13:21 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:28 |
Courgettesoep met zalm 430n Ingrediënten: 2 courgettes Roomboter (ongeveer 1/8 pakje. iets minder) Bloem 1/2 bakje rauwe zalm in blokjes. Wat kervel of dille. Benodigdheden: Een staafmixer met een pureer-opzet-stuk Bereidingswijze: Neem een paar courgettes Snij deze in plakken, daarna in blokjes. Gebruik 1.5 keer zoveel water wat je gaat serveren. Bijvoorbeeld 3 borden water als je 2 borden soep wilt serveren. Doe dit in de pan met een boullionblokje, en kook het geheel zo'n 25 minuten. Pureer het geheel met een staafmixer (gewoon in de pan) Neem een stukje roomboter, en smelt dit in een pannetje. Voeg een lepel bloem toe, en meng het goed door de gesmolten boter. Herhaal dit lepel voor lepel totdat het boter/bloem mengsel net niet blijft plakken aan je lepel. Niet te droog, anders vermengt het niet goed in de soep. Niet te nat, anders gaat de soep naar boter smaken. Doe 1 lepel van het boter/bloem mengsel in de pan met soep, en roer dit goed door de soep. Herhaal dit tot de soep de gewenste "dikte" aanneemt. Let op; niet teveel, want dan gaat de soep naar boter smaken. Soep op smaak brengen met peper en zout en wat Kervel. (Dille kan ook) Doe de zalm rauw op het bord en serveer de soep aan tafel (de zalm wordt snel gaar door de warmte van de soep) Tip: In plaats van zalm kun je ook rivierkreeftjes gebruiken. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:37:54 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:29 |
Saoto Ruby Ingrediënten: 1 1/2 liter water, 250 g kipfilet, 1 salamblaadje, 1/2 tak sereh (citroengras), 1/2 ui, 2 stukjes laos (1 cm). 1 1/2 teentjes knoflook, 1/2 pak soe-on (witte vermicelli), 100 gr. taugé, 2 takjes selderij, gebakken uitjes, evt. 1/2 theel. vetsin of ajinomoto, olie, zout, zwarte peper, 2 1/2 bouillonblokjes naar smaak, 1/2 pak dunne aardappelstokjes, 3 pimentkorrels (lontai). Bereidingswijze: De kip schoonmaken, uitkoken en goed laten uitlekken. Daarna deze in hete olie bakken, laten afkoelen en uitpluizen. 1 1/2 liter water aan de kook brengen in een grote pan en de salamblaadjes, de fijngesneden knoflook en ui, de sereh, bouillonblokjes, pimentkorrels en de stukken laos toevoegen. Hiervan in 1 uur een bouillon trekken. De bouillon op smaak afmaken met vetsin of ajinomoto en bouillonblokjes. De witte vermicelli in stukjes knippen en in olie bakken. De taugé even opkoken en gelijk afgieten. In elke soepkom doen: 1 eetl. taugé, wat gebakken witte vermicelli, 1 eetl. aardappelstokjes, 1 eetl. kip, gebakken uitjes, fijngesneden selderij. De hete soep hierover doen en evt. 1 theelepel gekruide ketjap erdoor roeren. Ook mag er rijst bij gegeven worden. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:38:29 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:30 |
Maïssoep shredder Ingrediënten (voor ± 3 pers.) : 1 Blik corn cream 1 Blikje water 2 eieren 2 lepels suiker 1 Theelepel Aardappelzetmeel Peper en zout Evt. krabstick en blikje maïs Bereidingswijze: Doe het blikje corncream in de pan op hoog vuur. Vul het lege blikje met water en doe deze hoeveelheid in de pan. Wacht tot alles prut. Klop ondertussen twee eieren in een kommetje los. Je kunt de peper en zout alvast in het eimengsel doen, want als je het boven de pan doet slaat de stoom tegen de molens. Maak met wat koud water (anders krijg je klonten) het aardappelzetmeel klaar voor het binden van de soep. Terwijl je het eimengsel in de pan giet moet je blijven roeren. De soep wordt al wat dikker door het ei, je krijgt mooie fijne witte slierten als het ei van te voren goed geklopt is. Tot slot doe je het vuur uit, en voeg je het aardappelzetmeel toe. Eventueel doe je er twee stuks krabsticks of extra maïs bij. [ Bericht 2% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:39:21 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:31 |
Preicrèmesoep shredder Ingrediënten: Half Zakje Honig romige Lente-ui variatiesoep Een prei 5 plakjes ham Bieslook Rucola Mosterd Bereidingswijze: Doe half zakje romige lente-ui en 1,5 l water in een pan en roer het door met een garde. Doe het op hoog vuur en laat het langzaam borrelen. Was en snij ondertussen de prei in reepjes. Snij voor drie kwart en gooi de allergroenste bladeren weg. Snij de plakjes ham tot fijne blokjes. Gooi de ingrediënten in de soep en laat alles koken. Doe er een eetlepel grove mosterd bij. Knip nu het bieslook met een schaar en gooi deze bij de soep als het vuur uit is of bij opdienen. Anders gaat de smaak verloren bij doorkoken. Dit geldt ook voor de rucola. De soep is vrij gebonden, dus af en toe extra water toevoegen tot gewenste dikte. Tip: Serveer met een warme pistolet. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:39:41 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:32 |
Italiaanse maaltijd-groentensoep Faithy Ingrediënten: 1 el olijfolie 1/2 zak Italiaanse Roerbakmix 1 flesje Maggi Basis voor Groentensoep 1/4 el oregano 50g plakjes ontbijtspek (ongerookt) 1/2 pak tortellini verdi (250 gram) Bereidingswijze: Olie in soeppan verhitten en groente 1 minuut bakken. Basis voor groentensoep, oregano, en 1.5 liter water erbij schenken. Breng dit aan de kook en dit 15 minuten laten doorkoken. Ontbijtspek in droge koekenpan knapperig uitbakken. Laatste 8 minuten tortellini door de soep roeren en meekoken. Soep met peper op smaak brengen, in kommen scheppen en het spek erover verdelen. Tip: Met kaas en stokbrood serveren. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:40:04 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:33 |
Béchamelsaus rvrb_ke Ingrediënten voor 6 dl saus: 6 dl melk 40g boter 40g bloem zout en versgemalen peper Benodigdheden: Steelpan Lepel Bereidingswijze: Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren) Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte Kruiden met peper en zout. Tip: Als je eenmaal een bechamelsaus hebt, kun je beginnen met variëren. Je kunt er kaas, kaas&ham, champignons of iets anders bijvoegen en zo heb je elke keer een ander sausje. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:40:23 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:34 |
Tzatziki Moragh_DaughterofSune Ingredienten: 1 grote komkommer 1 bosje verse munt 2 tenen knoflook 1 beker turkse yoghurt (yoghurt met room) Naar smaak zout en peper Bereidingswijze: Schil de komkommer en snijd hem doormidden. (Niet in de lengte, maar in de breedte, dus hij houd zijn oorspronkelijke vorm) Pak vervolgens een grote kom en een rasp. Rasp de komkommer in zijn geheel. Als de komkommer geraspt is, met de hand het vocht eruit drukken en het vocht weg laten lopen. Als je vind dat de komkommer droog genoeg is, ophouden met drukken. Pers de knoflook nu boven de komkommer uit en roer het met een lepel door de komkommer. Hak de muntblaadjes in fijne reepjes en meng deze naar eigen inzicht door het knoflook-komkommer mengsel. Voeg de yoghurt toe en roer tot het een goed mengsel is. Voeg hier eventueel zout en peper aan toe. Laat het mengsel nu minstens een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed intrekken. Tip: Tzatziki is erg lekker met bijvoorbeeld pittige worstjes en gepofte aardappels [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:40:41 ] | |
Muck | woensdag 10 oktober 2007 @ 04:35 |
Sjalottenpesto 430n Ingrediënten: 150gr. gesnipperde sjalotjes 250ml. Extra vergine olijfolie 100gr. pijnboompitjes, geroosterd 1 a 2 teentjes knoflook. Bereidingswijze: Sjalotjes even aanzetten in een pannetje met wat (normale) olijfolie. Niet kleuren, maar wel wat aanzetten om de sterke sjalotten smaak wat te verminderen. Laat ze afkoelen. Doe de 250ml. olijfolie, de afgekoelde sjalotjes, pijnboompitjes en de knoflook in een foodprocessor, en maal het geheel (niet al te) fijn. Op smaak brengen met wat zouten eventueel een klein beetje peper. Tips: * lekker bij pasta * Bij gebrek aan een foodprocessor kun je ook een staafmixer gebruiken [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:40:57 ] | |
Muck | donderdag 11 oktober 2007 @ 21:37 |
'Snelle' Italiaanse minestrone soep Tezz Ingrediënten (voor circa 4 liter soep): 2,5 ons parmaham of pancetta scheut olijfolie 1 gele paprika 1 rode paprika 1 courgette 1 doosje champignons 2 flinke uien 1 klein blikje tomatenpurree 2 blikken hele tomaten met sap 3 liter runderbouillon 1 eetlepel verse tijm 1 eetlepel verse rozemarijn 150 gram (ongekookte) tortelini's of eventueel andere pasta een paar takjes oregano (garnering) 2 eetlepels zwarte olijven in ringen (voor de liefhebber) Bereidingswijze: Giet een flinke scheut olijfolie in de soeppan en bak daarin de in reepjes gesneden ham knapperig. Snijd alle groentes in lekkere hapklare grove stukken en fruit dit mee. Voeg daarna de tomatenpuree toe en de verse kruiden. Giet vervolgens de (warme) bouillon erbij en de twee blikjes tomaten (inclusief vocht). Breng dit aan de kook en kook de pasta er in gaar volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Schep de soep in borden en garneer met een takje oregano en eventueel de olijvenringen. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:41:21 ] | |
Muck | dinsdag 23 oktober 2007 @ 14:38 |
Rode wijnsaus met spekjes PyTh Ingrediënten: 4 sjalotjes 3 plakjes ontbijtspek (± 20 g) 15 g boter of margarine ¼ l rode wijn ½ theelepel tijm 1 theelepel dragon 2 theelepels bouillonpoeder 1 eetlepel Allesbinder peper Benodigdheden: keukenpapier Bereidingswijze: Sjalotjes pellen en fijnsnipperen. Ontbijtspek in dunne reepjes snijden. In een steelpan de boter verhitten en de ontbijtspek op een halfhoog vuur in ± 2 minuten knapperig bakken. Met een schuimspaan de spek uit de pan nemen en dit op het keukenpapier laten uitlekken. In het achtergebleven braadvet de sjalotjes ± 3 minuten zachtjes fruiten. Wijn, tijm en dragon erdoor roeren. Deze massa aan de kook brengen en op een halfhoog vuur in ± 10 minuten tot de helft laten inkoken. Geconcentreerde bouillon erdoor roeren. Allesbinder door de saus roeren, zodat het een gebonden saus wordt. Al roerende saus opnieuw zachtjes verwarmen en het geheel op smaak brengen met peper. Saus overdoen in sauskom en bestrooien met de spekjes. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:44:02 ] | |
Muck | dinsdag 23 oktober 2007 @ 14:40 |
Stroganoffsaus PyTh Ingrediënten : 1 ui 100g champignons 1 rode paprika 3 teentjes knoflook 25g boter 2dl kookroom scheut wodka 1,5 theelepel Hongaarse paprikapoeder 1 eetlepel gehakte peterselie een paar druppels tabasco peper zout Bereidingswijze : Pel de ui en de knoflookteentjes en snipper ze. Maak de champignons schoon en snijdt ze in kleine stukjes. Maak de paprika schoon en snijdt deze in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg dan de champignons en paprika toe en bak dit eventjes mee. Giet dan de room en een scheut wodka erbij en voeg paprikapoeder, peterselie, een paar druppels tabasco, peper en zout toe. Breng de saus aan de kook en laat de saus nog een paar minuten zachtjes koken. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:44:21 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:16 |
Uiensoep Trusten Ingrediënten: 5 grote uien boter 1/2 eetlepel suiker 2 liter water 6 bouillonblokjes Bereidingswijze: Snij de uien in ringen. Bak de ringen tot ze glazig zijn. Strooi er de suiker overheen en doorroeren tot de uien lichtbruin zijn. Giet er dan het water bij en doe een voor een de bouillonblokjes erbij. Breng alles aan de kook en ongeveer 5 minuten laten doorkoken. Tip: Doe een plakje stokbrood met kaas erop in de soep en zet het even onder de gril tot de kaas goudbruin kleurt [ Bericht 7% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:44:32 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:17 |
Kip Kerrie Soep Trusten Ingrediënten: 150 gr. kipfilet 250 gr. prei 1 liter kippenbouillon 1 eetl. kerriepoeder Allesbinder bieslook Bereidingswijze: Snij de kipfilet in kleine reepjes en de prei in hele dunne ringen. Maak van kippenbouillon blokjes 1 liter bouillon en breng dit aan de kook. Laat hierin gedurende 5 minuten de kipreepjes trekken Voeg de kerrie en prei toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. Naar eigen smaak de soep eventueel binden met Allesbinder Na het opdienen bestrooien met wat bieslook. [ Bericht 7% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:44:48 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:19 |
Mosterdsoep Trusten Ingrediënten: 4 eetlepels grove (Zaanse) mosterd 1/2 liter volle melk 1 tablet kruidenbouillon 1/2 eetlepel maïzena 1/2 dl slagroom 50 gram hamsnippers Bereidingswijze: Breng in een pan de melk met een tablet kruidenbouillon aan de kook en roer er de mosterd, aangelengde maïzena en slagroom door. Laat even pruttelen en serveer met de snippers ham. Tip: Eventueel kun je de melk vervangen door water. [ Bericht 8% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:45:00 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:21 |
Tomaten-maaltijdsoep Trusten Ingrediënten: 3 pakjes gepureerde tomaten 1 bamipakket 2 teentjes knoflook 200 gr champignons 2 handjes vermicelli(middel) 400 gr gehakt scheutje zoete ketjap peper zout Bereidingswijze: Doe een klein beetje olie in een hoge pan. Roerbak het bamipakket met de champignons en de uitgeperste teentjes knoflook. Als dit een paar minuutjes heeft opgestaan kunnen de pakjes gepureerde tomaten erbij. Dit verdunnen met water tot je je eigen gewenste dikte hebt. Zachtjes laten koken.Kleine gehaktballetjes draaien en toevoegen. De vermicelli erbij. Even kruiden naar smaak met de ketjap,zout en peper en klaar is Kees. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:45:20 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:31 |
Tomaten Preisoep melonovy Ingrediënten (voor 4-6 personen): 2 Grote preien; deze in ringen snijden en wassen. 5,7 dl tomatensap Scheutje ketjap Theelepel sambal Flinke snuf natuurzout Snuf knoflookpoeder 4 verse tomaten ontvellen en in parten snijden. Zout en peper Bereidingswijze: Doe de prei in ongeveer 3 dl water, 15 minuten laten koken. Pureer de prei in het kookvocht samen met de tomaten. Doe de puree terug in de pan en doe er 2,8 dl water bij. Tomatensap; ketjap; natuurzout; sambal en de knoflookpoeder toevoegen. De soep zachtjes tot het kookpunt verhitten en op smaak brengen met zout en peper. De soep nog 4 minuten laten koken. [ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:45:42 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:34 |
Creoolse pindasoep GiSH Ingrediënten (voor 4 personen): 1 grote fijngehakte ui 2 eetlepels olie 1 eetlepel bloem zout 1/2 theelepel selderijzout 1/3 pot pindakaas 1/2 liter melk 1/2 liter tomatensap 1 in stukjes gesneden tomaat 1 eetlepel fijngehakte pinda's, ongezouten Bereiding Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Roer de bloem erdoor, met het zout naar smaak en het selderijzout. Voeg de pindakaas toe. Giet onder goed roeren beetje bij beetje de melk erbij. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Doe er het tomatensap bij en laat de soep een paar minuten doorkoken. De soep zonodig op smaak maken met wat pindakaas en/of een beetje bruine suiker. De soep bestrooien met de gesneden tomaat en fijngehakte pinda's, of die er apart bij geven. Tip: Ook lekker met stokbrood. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:45:58 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:37 |
Japanse soep met Hakusai gemaakt Gia (uit "Lekker en Licht") Ingrediënten: 175 gram Hakusai (=Chinese kool) 100 gram Taugé 50 gram vermicelli scheutje olie 1 knoflookteentje scheutje sojasaus (ik gebruik Ketjap Manis) gewenste hoeveelheid groente-bouillon. (ik neem rundvleesbouillon) een snufje poedersuiker 1 eetlepel verse koriander (ik neem wat gemalen uit een potje) een beetje cayennepeper. Bereidingswijze: Doe olie in de soeppan en fruit hierin het fijngehakte teentje knoflook. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Snijd ondertussen de kool fijn en voeg deze toe aan de bouillon. Laat ongeveer 2 minuten koken. Voeg de vermicelli, de ketjap, de poedersuiker en de taugé toe aan de soep. Meng goed en laat warm worden. Voeg voor het opdienen nog koriander en cayennepeper toe. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:46:23 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:48 |
Italiaanse soep PdeHoog Ingrediënten: pot basissaus grand'italia (670 ml) halve liter bouillon 50 gram tortellini met kaasvulling 200 gram soepgroenten (hoewel er natuurlijk meer in kan) 250 gram gehakt italiaanse kruiden geraspte kaas (2 eetlepels) Bereidingswijze: maak kleine gehaktballetjes van het gehakt met de italiaanse kruiden en kaas doe de basissaus in een pan doe daar de bouillon bij breng de boel aan de kook en voeg de balletjes toe. Laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken Voeg de tortellini en de soepgroenten toe. Laat het nogmaals een minuut of 10 doorkoken. De soep is klaar als de tortellini gaar is. [ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:46:41 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:51 |
Shoarmasoep moussy Ingrediënten: 1 ui 150 gr shoarmavlees 75 gr (boeren)soepgroente 1 teentje knoflook 1 blikje gepelde tomaten 1 blik bruine bonen (360 gr) 1 vleesbouillontablet cayenne peper peterselie 1/2 liter water Bereidingswijze: Je begint met het fruiten van het uitje met het knoflook teentje. Daarna doe je het vlees er bij en bak je het zachtjes aan tot het lichtbruin is. Als dit gedaan is doe je de soepgroente erbij en de (in stukjes) gesneden gepelde tomaten. Ook het tomatenvocht gaat er bij. De bruine bonen kunnen er ook meteen bij. Dit roer je even door elkaar heen en doe je het water en het bouillonblokje er bij. Dit alles laat je even goed doorkoken en als laatste maak je het dan af met wat cayenne peper en peterselie. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:46:56 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 18:57 |
Madrassoep (Indonesische kerriesoep) HeaRt_woRm ingrediënten: 1 soepkip 4 uien 4 tenen knoflook 4 spaanse pepers 4 kemeri noten 1 dl santen van 1/4 blok rijstvermcelli olie 1 cm. verse gember 1 theel koenjit 1 theel kerry madras 1 theel ketoembar 1/2 theel djintan 1 spriet sereh 2 blaadjes djeroek poeroet 3 schijfjes laos zout/peper 2 laurierblaadjes Benodigdheden: grote soeppan, evt. vijzel of keukenmachine Bereidingswijze: Was de soepkip goed af. Trek bouillon van de kip met zout, peper en het laurierbla ca. 1uur. Pel de knoflook,ontpit de pepers en ontdoe ze van de kroontjes, schil en snijd de ui in grove stukken. Als je deze hebt, doe dan alle ingrediënten, behalve sereh, in de keukenmachine en oeloek deze. Bak ze in de olie even bruin. Haal na ca. 1 uur de kip uit de pan. Voeg het kruidenmengsel en de sereh toe aan de bouillon en laat ze even zachtjes doorkoken. ca 15 min. Zeef de bouillon en voeg de afgehaalde kip weer toe, evenals de rijstvermicelli en de santen. Laat de sereh er ook nog in. Laat de soep doorsudderen tot de vermicelli gaar is. Tips: * Als je met sterke kruiden hebt gewerkt bijv. pepers, knoflook ed. was je handen dan met citroensap. Weg geurtjes! * Serveer er kroepoek of emping bij. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:47:24 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:01 |
Limoensoep met zalmsnippers shmoopy Ingrediënten (voor 4 personen) : 2 limoenen 1 l visbouillon 1 bakje zalmsnippers 1¼ dl slagroom ½ theel fijngehakte dragon 1-2 theel suiker peper en zout Bereidingswijze: Boen 1 limoen onder heet stromend water goed schoon en snijd hem in 8 dunne plakjes. Pers de andere limoen uit. Breng de visbouillon met het limoensap aan de kook en laat het inkoken tot ongeveer ¾ liter. Roer de fijngehakte dragon en slagroom door de soep. Warm nog even door maar laat de soep niet meer koken. Breng hem op smaak, peper en zout. Verdeel de zalmsnippers over 4 soepborden en schep de soep erover. Garneer elk bord met 2 plakjes limoen en eventueel een toefje dragon. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:49:10 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:07 |
Brocollisoep met zalmsnippers Koningin Ingrediënten: 1 ui 3 eetlepels olijfolie 1 zak broccoliroosjes (300 g) 1 groentebouillontablet 1/2 bekertje slagroom ( 125 ml) 1 bakje zalmsnippers (200 g) zout en peper Benodigdheden: staafmixer Bereidingswijze: Ui pellen en snipperen. In soeppan olie verhitten. Ui ca. 3 minuten fruiten. Broccoliroosjes kleiner snijden, toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en 500 ml water toevoegen. Geheel ca. 5 minuten laten koken. Met staafmixer broccoli grof pureren, in soeppan. Room toevoegen en ca. 2 minuten meeverwarmen (niet koken). Zalm laatste minuut meeverwarmen. Soep op smaak brengen met zout en peper. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 28-02-2020 19:12:20 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:09 |
Maïssoep met verse koriander _Flame_ Ingrediënten: 1 blikje zoete maïskorrels (ca. 300 g, uitlekgewicht 285 g) of ca. 300 g diepvries maïskorrels. 6 dl water 2 kippenbouillontabletten 200 ml koksroom peper verse koriander Bereidingswijze: Laat de maïskorrels zo nodig uitlekken, houd twee eetlepels maïskorrels achter voor de garnering en doe de maïs met het water en de bouillontabletten in een pan. Breng de inhoud aan de kook en laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer. Zeef de soep vervolgens voor het verwijderen van de laatste velletjes. Doe de soep terug in de pan, breng weer aan de kook en voeg de koksroom toe. Laat de soep even doorkoken en breng deze op smaak met versgemalen peper. Garneer elke kop soep met enkele maïskorrels en wat koriander. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:50:24 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:12 |
Rode Paprikaroomsoep Harsh_Lady Ingrediënten: Bieslook, verse, gehakte 35 gr. boter 6 dl. bouillon 3 paprika's, rode Paprikapoeder Bladselderij 1 dl. slagroom 1 ui Zout Benodigdheden: een keukenmachine/staafmixer en een fijnmazige zeef. Bereidingswijze: De paprika's doorsnijden, schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Snipper de ui. De ui in de hete boter glazig laten worden, de paprikastukjes toevoegen en afgedekt zachtjes gaarstoven. De paprika in de keukenmachine pureren, door een zeef wrijven en met de bouillon aan de kook brengen. De soep op smaak brengen met peper en zout. De room al kloppend bij de soep voegen, maar niet meer laten koken. De soep met gehakte bieslook en selderij garneren. Tip: Voeg eventueel prei en reepjes gerookte zalm toe. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:50:39 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:15 |
Noodlemaaltijdsoep met gemarineerde kipfilet Curiosity Ingrediënten: 150 gram kipfilet 1 eetlepel maizena 4 eetlepels sojasaus 1 theelepel sambal zout 5 eetlepels boter 200 gram oosterse roerbak groenten 100 gram gemengde paddestoelen 125 gram doorzichtige noedels 1 liter kippenboullion( van tablet) verse gember( of poeder 1/2 tl) 2 eetlepel bieslook (fijngehakt) Bereidingswijze: Snijd de kipfilet in reepjes. Bestrooi de kipfilet met maizena. Maak een marinade van de sojasaus, sambal en een snufje zout. Doe de kip in de marinade en laat dit minstens 15 minuten intrekken. Verwarm de boter in een grote pan en bak hierin de groenten en de paddestoelen op een hoog vuur. Rasp 1 cm van de gemberwortel en bak dit mee. verwarm 2 eetlepels boter en bak de kipfilet op hoog vuur aan. Breng de boullion aan de kook, doe de noodles in een schaal en giet de kokende boullion erover. verdeel de kip en groente over 2 soepkommen en schep de noodles met boullion erop. Strooi tenslotte de bieslook erover . [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:50:52 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:20 |
Surinaamse kippensoep Curiosity Ingrediënten: 1 ui 2 tomaten 1 Spaanse peper of een Madame Jeanette 1 kipfilet 1 eetlepel olie 2 kippenbouillontabletten 250 gram gemengde groente Chinese mix of roerbakmix 2 pimentkorrels 100 gram mihoen ketjap of zout. Bereidingswijze: Maak de ui schoon en snijd hem klein. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Was de peper, maar houd hem heel. Snijd de kipfilet in blokjes. Verwarm de olie in een soeppan en bak hierin de kip bruin. Fruit de ui mee. Voeg 1 l water toe met de kippenbouillontabletten, de tomaten, de peper, de groente en de pimentkorrels en breng dit aan de kook. Kook de soep ca. 8 minuten. Kook de laatste minuten de mihoen mee volgens de gebruiksaanwijzing. Neem de peper uit de soep en maak de soep op smaak met wat ketjap of zout. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:51:07 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:26 |
Thaise groentesoep met kip Bluezz Ingrediënten: 250 g peultjes 100 g bospeen 250 g champignons 2 uien 100 g paksoi 250 g (maïs)kipfilet 3 eetl. zonnebloemolie 1/2 theel. gemberpoeder 1 l kippenbouillon 2 eetl. sojasaus (ketjap manis) 2 theel. sambal oelek Bereidingswijze: Maak de peultjes schoon. Snijd de bospeen in lucifertjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snipper de gepelde uien. Snijd de paksoi in smalle repen. Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde ui in ca. 10 minuten zacht en glazig. Roer na 5 minuten het gemberpoeder door de uisnippers. Giet de bouillon in de wok en breng aan de kook. Doe de peultjes in de bouillon en kook deze ca. 3 minuten. Voeg de plakjes champignon, de kipblokjes en de paksoi toe en breng opnieuw aan de kook. Roer na ca. 3 minuten de sojasaus en sambal door de soep. Roer vlak voor het opdienen de wortellucifertjes erdoor. Schep de soep in grote kommen. Tips: * Vervang de kipblokjes door biefreepjes. Voeg deze tegelijk met de wortel aan de soep toe. * Voeg aan de soep 100 gram gekookte mosselen toe. [ Bericht 2% gewijzigd door Muck op 28-02-2020 19:21:34 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:31 |
Rode linzensoep: Oblivion Ingrediënten: 1 ui, boter 2 kleine aardappeltjes of 1 grote in stukken 3 handjes rode linzen. knoflookje. liter water 2-3 tl tomatenpuree. en 1 tablet rundeboullion, kan ook groente bouillon. Bereidingswijze: Boter in de pan, uitje erbij, fruiten. Alle overige ingrediënten erbij, laten garen en sudderen. Totdat alles gaar is, dan met de staafmixer goed glad maken. Daarna doe ik er altijd nog een beetje koksroom of culinesse spul in. Op smaak maken met peper en zout. Dan heb je een heerlijke basis soep. Die je kan op-pimpen met gehaktballetjes, stukken brie, fijngehakte peterselie, etc etc... [ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:51:45 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:36 |
Vichysoise Kimske Ingrediënten (voor 4 personen) : 3 preien 250 gram aardappelen 30 gram boter 0,5 liter melk 0,5 liter kruidenbouillon zout, witte peper takje tijm en 1 blaadje laurier 2 dl room enkele sprietjes bieslook Bereidingswijze: Het groene gedeelte van de prei verwijderen, het witte gedeelte goed wassen en in kleine stukken snijden. Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. Boter smelten en hierin de stukjes prei licht aanstoven. Aardappelblokjes toevoegen, zout, peper, tijm, laurier en kippenbouillon toevoegen. Aan de kook brengen en 30 minuten zachtjes laten koken. Tijm en laurier verwijderen, de soep fijnmaken met een staafmixer. Melk en de helft van de room toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Direct na het kookpunt de soep van het vuur nemen, op smaak brengen en laten afkoelen. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:52:02 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:41 |
Zoete aardappel - curry soep Webkim Ingrediënten: 3 a 4 grote zoete aardappelen (die met een rode schil), geschild en in blokjes gesneden een grote eetlepel Indiase currypasta (bijv. Pataks, bij vrijwel alle supermarkten) een liter bouillon (gewoon van kokend water met een bouillonblokje is prima) een half blik kokosmelk een blik kikkererwten Bereidingswijze: Zet een flinke pan op het vuur, laat die warm worden en doe er de currypasta in. Laat een minuutje staan, zodat de aroma's vrijkomen. Doe er dan de aardappelblokjes, de bouillon en de kokosmelk bij en laat het een kwartiertje zachtjes koken. Voeg de kikkererwten toe (niet allemaal, bewaar een handvol om later nog heel door de soep te doen) en laat de pan nog een minuutje op het vuur staan. Haal de pan van het vuur en maak je soep mooi glad met een staafmixer of in een blender. Doe er als laatste nog de hele kikkerertwen door. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:52:19 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:48 |
Wortel-sinaasappelsoep DarkElf Ingrediënten: 500 gram wortels 1 prei 1 ui 2 eetlepels boter 1 theelepel gedroogde tijm zout, peper 1,2 liter groentebouillon 4 perssinaasappels 4 eetlepels zure room allesbinder Bereidingswijze: De groenten schoonmaken, wassen en grof snijden. Groenten met tijm aanstoven in boter zonder te verkleuren. Bevochtigen met groentebouillon en 25 minuten zachtjes laten koken. Ondertussen de sinaasappels persen. Sinaasappelsap bij de soep voegen en nog even aan de kook laten komen. Soep fijnmaken met de staafmixer. Terug aan de kook brengen en op smaak brengen. Eventueel de soep wat bijbinden met allesbinder. Doe in elk bord een lepel zure room en giet daarop de soep. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:53:30 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:50 |
Franse brood-knoflooksoep DarkElf Ingrediënten: 4 sneetjes oud witbrood 2 eetlepels olijfolie 1 ui, gesnipperd 6 tenen knoflook, gesnipperd 1 liter kruidenbouillon 1-2 eidooiers zout, versgemalen peper nootmuskaat 2 grote geroosterde paprika’s (uit pot), in reepjes 50 g geraspte gruyère 2 eetlepels peterselie, fijngehakt 1 stokbrood Bereidingswijze: Verkruimel de sneetjes brood (in de keukenmachine) heel fijn. Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook heel zachtjes aan. Voeg de bouillon toe en laat het geheel ca. 10 minuten zachtjes koken. Roer het broodkruim erdoor en verwarm de soep al roerende ca. 5 minuten tot hij gebonden is. Pureer het geheel met een staafmixer tot een mooi gladde soep. Klop in een kommetje de dooiers los met een soepopscheplepel en voeg dit mengsel al roerende aan de soep toe. Verwarm de soep al roerende nog even door, maar niet meer laten koken. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Schep de knoflooksoep in vier diepe borden en leg een bergje paprikareepjes in het midden. Strooi de gruyère en peterselie erover. [ Bericht 4% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:54:02 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:52 |
Kaassoep MizzEnroe Ingrediënten: 200 gr gehakt klontje boter 1 l water 2 bouillonblokken 1 klein pakje boursin 4 kuipjes smeerkaas a 200 gr 600 gr paprika's 1 grote ui 1 kleine prei verse bieslook peper cayennepeper Bereidingswijze: Snijd de uien fijn, de paprika's in blokjes en de prei in dunne ringen. Snipper de bieslook. Verhit de boter. Kruid het gehakt en braad het rul in de boter. Fruit de uien met de prei. Voeg de paprikablokjes toe en laat het geheel smoren met de deksel op de pan. Kook de bouillon en voeg de boursin toe. Voeg na elkaar de smeerkazen toe en zorg ervoor dat de kazen volledig gesmolten zijn. Strooi er bieslook overheen en heel veel peper en cayennepeper. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:54:27 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 19:53 |
Rode paprikasoep met zure room DarkElf Ingrediënten (voor 4 personen): 1 ui 3 rode paprika's 25 gram boter 2 theelepels milde paprikapoeder 2 eetlepels bloem 1,5 liter kruidenbouillon zout en peper 4 eetlepels zure room enkele stengeltjes bieslook Bereidingswijze: Ui schoonmaken en klein snijden. Paprika's wassen, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Ui en paprika in de boter smoren; paprikapoeder en bloem erdoor roerenen op een zacht vuurtje even laten drogen. De koude bouillon toevoegen en onder af en toe roeren aan de kook brengen. 25 minuten zachtjes laten koken. Ondertussen de bieslook wassen en versnipperen De soep met de staafmixer fijnmaken en op smaak brengen met zout en peper. Serveer de soep met apart de zure room en de versnipperde bieslook. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:54:42 ] | |
Muck | donderdag 8 november 2007 @ 23:14 |
Walnotensaus Empathologica Ingrediënten (Voor 4 personen): 1ui 1 knoflookteentje 150 gram gepelde walnoten 15 gram boter 1tl oregano 2dl crème fraîche 1,5 dl melk 4 el gesnipperde peterselie, zout peper 150 gram geraspte parrano of oude kaas. Bereidingswijze: Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Hak de walnoten fijn. Smelt de boter en fruit de ui- en knoflooksnippers ca. 3 minuten. Roer de helft van de noten, de oregano, de crème fraîche en de melk door het uimengsel en laat de saus ca. 5 minuten zachtjes pruttelen. Bren de saus op smaak met zout en peper en bestrooi haar met de rest van de noten en peterselie. Serveer de geraspte kaas apart. [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:54:54 ] | |
Muck | zondag 18 november 2007 @ 22:16 |
Thaise garnalensoep OA Ingrediënten: Olijfolie 75 gram mie 500 gram garnalen (vers of voorverpakt) 1 rode peper 1,5 el currypasta 1,5 el limoensap 4 limoenblaadjes of citroenblaadjes 1 el vissaus 3 blokjes kippenboullion 2 stengels citroengras (in stukjes snijden) 2 dl kokosmelk Bereidingswijze: Kook de mie volgens aanwijzing op verpakking. Maak ongeveer 1,5 liter boullion. Doe in een grote pan (of wok) de boullion, currypasta en stukjes citroengras. Roer de currypasta er goed doorheen. Breng aan de kook en laat 15 minuten op een laag vuurtje staan. Haal de stukjes citroengras uit de pan. Voeg vervolgens de kokosmelk, rode peper, vissaus, limoensap en limoenblaadjes toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat 5 minuten op een laag vuurtje staan. Haal de blaadjes er weer uit en voeg vervolgens de garnalen en de mie toe. Laat het geheel nog 2 minuten doorkoken. Klaar! Tip: Als je verse garnalen gebruikt kan je de schalen en koppen ook laten "meetrekken" met de boullion. Wel even eruit halen naderhand. [ Bericht 3% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:55:10 ] | |
Muck | zaterdag 19 januari 2008 @ 19:04 |
Aardappelsoep Tezz Ingredienten (voor 4 liter soep) : 3 / 3,5 liter runderbouillon Een stuk of acht aardappels in blokjes 2 uien in stukjes 3 teentjes knoflook in stukjes 2,5 ons sperzie boontjes in kleine stukjes 2,5 ons wortels in reepjes 1 kleine gele paprika in reepjes 1 kleine rode paprika in reepjes 2 ons ontbijtspek in kleine reepjes 2 kuipjes kruidenroomkaas (bijvoorbeeld Bressot of die goedkope van de Aldi ) verse peterselie (voor de garnering) boerenbrood met roomboter om erbij te serveren. Bereidingswijze: Fruit in een grote soeppan de uien aan met knoflook totdat ze glazig zien. Voeg de aardappelblokjes toen en bak deze kort mee. Voeg de bouillon toen en breng aan de kook. Na 10 minuten koken (dan zijn de aardappels wel gaar) de pan van het vuur afnemen en met de staafmixer pureren. Dan de soep weer aan de kook brengen en de boontjes/wortels/paprika toevoegen. Laten koken totdat de groentes gaar zijn. Ondertussen in een koekepan het spek uitbakken en op een velletje keukenrol laten uitlekken. Wanneer de groentes in de soep gaar zijn, de pan van het vuur nemen en de kuipjes kruidenroomkaas er door laten smelten. Dan even proeven of de soep goed op smaak is, eventueel wat peper en zout nog toevoegen. Pas op met zout want de ontbijtspek moet er nog bij.... Serveren in grote borden met een handje uitgebakken spekjes en een handje peterselie. Tip: Lekker met boerenbrood en roomboter! [ Bericht 2% gewijzigd door Muck op 27-01-2010 18:55:23 ] | |
Muck | zaterdag 16 februari 2008 @ 14:31 |
Cocktailsaus lucky_m3 Ingrediënten: 1 el mayonaise 1 el ketchup 2 el yoghurt 2 tl worchestersaus (of meer, hangt van je smaak af) Bereidingswijze: Roer alle ingrediënten goed door elkaar [ Bericht 5% gewijzigd door Muck op 07-08-2010 17:02:40 ] | |
Muck | zaterdag 29 maart 2008 @ 22:14 |
Roomsaus met bieslook beunkster Ingrediënten: 250 ml slagroom 250 ml fond, afhankelijk van waar je het bij serveert, kies je de fond verse bieslook zout en versgemalen peper glas rode wijn (of witte wijn, afhankelijk waarbij het geserveerd wordt) voldoende bindmiddel Bereidingswijze: Doe de fond en de room bij elkaar, laat dit op een heel laag vuurtje een aantal uur inkoken. Hoe langer je het laat inkoken, hoe beter (meer geconcentreerd) de smaak is. Als de saus voldoende is ingekookt, breng je hem op smaak met peper en zout. Met het glas wijn deglaceer je de pan waar in je het vlees hebt gebakken, dit voeg je vervolgens bij de saus (heb je geen vlees gebakken, dan kun je de wijn direct bij de saus doen). Daarna bind je deze totdat de gewenste dikte is bereikt. Vervolgens doe je vlak voor het serveren de gesnipperde bieslook er door. Tip: Lekker bij bijvoorbeeld varkensvlees. | |
Muck | zaterdag 3 mei 2008 @ 22:04 |
Bouillabaisse Innocence Ingrediënten 1 kleine knolvenkel in blokjes 400 gr vis: koolvis en zalm (diepvries) 250 gr gemengde zeevruchten 1 pakje gezeefde tomaten 1 teentje knoflook, fijngesneden 1 pot visfond 3 el olijfolie 2 el kurkuma Bereidingswijze Snijnd de venkel in stukken en bewaar het groen. Fruit de venkel zelf in de olijfolie samen met de knoflook. Voeg de gezeefde tomaten, kurkuma en de vis toe, laat 3 uur op laag vuur pruttelen. Voeg de zeevruchten en het venkelgroen toe en laat nog 5 minuten doorwarmen. Tip * Eet als soep met stokbrood of zeef de bouillabaisse om ‘m als stoofschotel met krieltjes te eten. [ Bericht 0% gewijzigd door Muck op 03-05-2008 22:19:24 ] | |
Muck | donderdag 29 mei 2008 @ 16:41 |
Zoete aardappel en rozemarijnsoep Lief-visje Ingrediënten (voor 4 - 6 personen): 40 ml olijfolie 2 teentjes knoflook (uitpersen door knoflookpers) 1 ui (fijngehakt) 1 eetlepel rozemarijn (fijngehakt) 2 eetlepels tomatenpesto 1 wortel (in blokjes gesneden) 1 grote aardappel (in blokjes gesneden) 750 gram zoete aardappels (in blokjes gesneden) 1 liter kippenbouillon zout en peper eventueel 2 extra eetlepels rozemarijn Benodigdheden: Een pan en een keukenmachine of staafmixer. Bereidingswijze: Verwarm de olie in een pan en bak daar de knoflook, ui en rozemarijn 3 tot 5 minuten in op een matig vuur, of tot dat de ui zacht is. Voeg daarna de tomatenpesto toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg daarna de wortel, aardappel en zoete aardappel toe en bak dit 5 minuten mee. Voeg de kippenbouillon en wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, tot dat alle groenten zacht zijn. Doe het mengsel in de keuken machine en pureer dit. Doe het gepureerde mengsel terug in de pan en voeg de rozemarijn toe. Verwarm de soep nu door en door. Is de soep nog te dik doe er dan nog een beetje bouillon bij. | |
Muck | vrijdag 30 mei 2008 @ 00:14 |
Tomaten, rode peper en broodsoep Lief-visje Ingrediënten 1 kg Roma tomaten of vleestomaten 2 rode pepers 40 ml olijfolie 2 uien (fijngehakt) 3 teentjes knoflook (uitgeperst met een knoflook pers) 2 theelepels komijn 1 theelepel gemalen koriander 1 liter kippenbouillon 2 sneetjes wit brood zonder korst (in stukken gescheurd) 20 ml balsamicoazijn zout en peper Parmezaanse kaas Benodigdheden: Een bakblik en een pan Bereidingswijze: Verwarm de oven op 220 C. Vet een bakblik lichtjes met olie in, leg de tomaten erin en bak deze 20 minuten tot het vel geschroeid is. Zet de tomaten weg om af te koelen. Zodra deze zijn afgekoeld pel je de tomaten en hak je ze grof. Verwarm de olie in een pan en bak de knoflook en de ui 5 minuten tot dat de ui zacht is. Voeg dan de komijn en de koriander toe en bak dit 1 minuut mee. Doe vervolgens de tomaten, peper en bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel 30 minuten zachtjes doorkoken. Voeg daarna het brood, de balsamico-azijn, zout en peper toe en kook het geheel nog eens 5 tot 10 minuten. Serveer de soep indien gewenst met Parmezaanse kaas. | |
Muck | woensdag 11 juni 2008 @ 12:23 |
Champignon(room)saus Tezz Ingredienten (voor 4 personen): 400 gram champignons 1 grote ui 1 teentje knoflook handje verse peterselie flinke eetlepel tarwebloem flinke eetlepel roomboter halve liter melk een flinke theelepel bospaddestoelen strooibouillon peper/zout sap van een halve citroen Eventueel room (of creme fraiche, of slagroomlight, of room culinair of iets dergelijks). Bereidingswijze: Snijd de champignons in vieren. Snipper de ui en de knoflook. Bak in weinig boter de ui en de knoflook glazig en bak daarna de champignons mee. Haal de inhoud uit de pan. Smelt in een steelpan een flinke eetlepel roomboter en als het begint te borrelen (dus niet bruin laten kleuren) voeg je een flinke lepel bloem toe. Goed roeren totdat de typische 'bloem-lucht' verdwenen is. Daarna in kleine scheutjes de melk toevoegen en aan de kook brengen. Vervolgens een flinke theelepel strooibouillon toevoegen. Daarna de gebakken champignons/ui toevoegen. Op smaak brengen met peper, zout en het sap van een halve citroen. Dan proeven en eventueel nog zout/peper/citroensap toevoegen. Als laatste de peterselie erdoor. Je kunt er eventueel (voor een vollere smaak) nog room aan toevoegen, maar eigenlijk is dat niet echt nodig. | |
Muck | donderdag 10 december 2009 @ 19:13 |
Bolognesesaus ala MinderMutsig MinderMutsig natuurlijk Ingrediënten: Een zak winterwortel (volgens mij zit daar een kilo in.) Een flinke stronk bleekselderij of twee kleine 4-5 flinke uien 300-400 gr. Parmaham of Serranoham 400 gr. gerookte spekjes 800 gr. rundergehakt Ongeveer een beker melk Ongeveer 3 glazen rode wijn 2 grote of 4 kleine blikjes (140 gr.) tomatenpuree 1 runderbouillonblokje Olijfolie Benodigdheden: Enorme gietijzeren pan. Goed mes. Een keukenmachine is wel zo handig al heb ik hem ook jaren gemaakt met de hand of het kleine hakkommetje van mijn staafmixer maar dan is het pokkewerk. Een grote kom/bak/pan om de groente tussendoor in te doen. Een wijnglas van normaal formaat. Bereidingswijze: Was de groente, schrap de wortelen en hak de bleekselderij, wortel en ui in de keukenmachine klein. Het moet geen puree worden dus hak het niet té fijn maar ik vind het het lekkerst als het ongeveer de structuur heeft van grof rul gebakken gehakt. Hak ook de ham fijn en meng dit door het groentemengsel. Zet de pan op het vuur en laat hem heet worden. Doe er een scheut olijfolie in en wacht tot deze begint te dampen. Voeg dan het groentemengsel in delen toe en bak dit terwijl je blijft omscheppen. Dit duurt lang want er komt veel vocht uit de groente die moet verdampen om de groente te laten bakken. Als de groente gebakken is schep het dan uit de pan en veeg de pan uit met een keukenpapiertje. Hak de gerookte spekjes ook fijn in de keukenmachine tot het ongeveer dezelfde grootte heeft als de groente. Doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan, voeg het gehakt en het spek toe en bak het tot al het vocht verdwenen is het zijn rode kleur heeft verloren. Doe dan een scheut melk erbij tot het gehakt net niet helemaal onder staat. Laat dit inkoken/verdampen op matig vuur. Neem hier ruim de tijd voor! Natuurlijk gaat het sneller op hoger vuur maar daar wordt hij niet lekkerder van. Als het gehakt weer droog staat voeg je de rode wijn toe tot het gehakt bijna helemaal onder staat. Dit mag gewoon een simpele rode wijn zijn, het is zonde om hier dure wijn voor te gebruiken. Laat dit weer rustig inkoken/verdampen op matig vuur. Als alle wijn verdwenen is voeg dan de blikjes tomatenpuree toe en bak dit even mee. Voeg dan het groentemengsel erbij en schep het goed om. Vul de blikjes met water en voeg dat ook toe met ongeveer 3 wijnglazen water en verkruimel een bouillonblokje door de saus. Doe de deksel op de pan en laat dit minimaal 3 uur pruttelen op laag vuur maar blijf goed opletten of het niet droog kookt, in dat geval gewoon nog een scheutje water of eventueel nog wat wijn erbij doen. En nu proeven! Als de saus nog zout nodig heeft kan je dit op dit punt toevoegen en hem dan nog even laten pruttelen maar omdat de spek en de ham van zichzelf al behoorlijk zout zijn is dat eigenlijk nooit nodig. Tips: Deze saus kan je het beste serveren bij een farfalle (vlindertjes), fussilli (spiraaltjes) of conchiglie (schelpjes) omdat de saus daar beter aan hecht dan aan gladde soorten pasta zoals spaghetti of tagliatelle. Neem gewoon pasta uit een zakje en geen verse. Verse moet je met een simpele saus eten zodat hij meer tot zijn recht komt. Hij is lekker met parmezaanse kaas (Échte! Niet die poederprut. ) maar hij is ook heel lekker zonder kaas omdat de saus enorm veel smaak heeft van zichzelf. Eventueel kan je om de saus wat romiger te maken nog wat room door de saus roeren. Let op: Dit vult veel meer dan saus uit een potje of pakje. Schep dus niet teveel op. | |
Muck | donderdag 10 december 2009 @ 21:00 |
Knoflooksaus voor n00bs Twinky Ingrediënten: knoflook magere yoghurt mayonaise (geen fritessaus) Eventueel kruiden naar smaak (bieslook, peterselie) Bereidingswijze: Pers de knoflook, ongeveer vijf, zes teentjes. Doe er yoghurt en mayonaise bij, één derde yoghurt, twee derde mayo Proef of het goed is en voeg eventueel meer toe. Doe er flink wat peper bij en wat zout. Voeg eventueel wat bieslook of peterselie toe. | |
Muck | donderdag 10 december 2009 @ 21:39 |
Knoflooksoep MinderMutsig ingrediënten voor 4 koppen soep: Een klont roomboter Een tot anderhalve bol knoflook Eetlepel bloem 1 tuinkruiden bouillonblokje Water Kookroom evt. een paar takjes bieslook of lente-ui en peper en zout Bereidingswijze: Plet de knoflook met je mes of een lepel en pel hem. Laat de klont boter smelten en smoor de knoflook op een zacht vuurtje voor ongeveer 5-10 minuten. Kook intussen water in een andere pan of de waterkoker en maak met een bouillonblokje en ongeveer 800 ml. water een bouillon. Voeg een eetlepel bloem toe aan de knoflook, roer alles goed en bak dit mengsel even, voeg dan langzaam de bouillon toe terwijl je goed blijft roeren en breng aan de kook. Pureer de knoflook met de staafmixer en laat nog even doorkoken. Voeg op het laatst een scheutje kookroom toe. (Afhankelijk van de room die je kiest, die van mij kan rustig verhit worden dus die laat ik nog even meekoken.) Proeven! Breng eventueel op smaak met zout en peper en garneer met bieslook of lente-ui. | |
Muck | donderdag 10 december 2009 @ 21:43 |
Pittige paprikasoep MinderMutsig Ingrdiënten (voor 4 personen): 3 Rode paprika's 4 sjalotjes Groentebouillonblokje Water Olijfolie Gerookte paprikapoeder Pittige paprikapoeder (Ik heb een loeischerpe maar je zou eventueel ook cayennepeper o.i.d. kunnen gebruiken.) Normale paprikapoeder Peper Zout Bereidingswijze: Snijdt de sjalotjes fijn en de paprika in stukken. Smoor nu in een beetje olijfolie de sjalotjes, zet het vuur iets hoger en bak de paprika mee. Kruiden naar smaak met de paprikapoeders, peper en zout. Voeg een bouillonblokje en een halve liter water toe en laat even doorkoken. Pureren, proeven en eventueel nog wat kruiden. Garneren met een takje peterselie of wat in fijne reepjes gesneden gele en/of groene paprika. | |
Muck | zondag 9 mei 2010 @ 20:37 |
Preisoep Remy669 Ingrediënten: 2 dunne preien 25g boter 100g vastkokende aardappelen (in blokjes gesneden) 1 pot kippenfond (380 ml) 50ml slagroom Optioneel: 50g roquefort verbrokkeld Bereidingswijze: Snijd het witte van de prei in dunne ringen, was deze en dep ze droog. Snijd een handvol van het lichtgroen van de prei in hele dunne reepjes (dit wordt de garnering). Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de preiringen op een matig vuur tot dat ze glazig zijn. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze even mee. Doe er de fond, slagroom en een halve liter water bij. Breng het geheel aan de kook en laat het met de deksel op de pan 20 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep helemaal glad, doe er wat zout en peper bij om het op smaak te brengen. Garneer de soep met de prei reepjes, en eventueel kun je er nu de verbrokkelde roquefort bij doen. | |
realAIVD | dinsdag 14 mei 2019 @ 18:47 |
Courgettesoep Pietverdriet Ingrediënten 1 Kg kleine courgettes 6 blokjes zelfgemaakte kippefond, ( ik maak een zeer gecontreerde kippenboullion zonder zout, die kook ik in en vries hem in in ijsklontjes zakjes, gebruik die voor het op smaak maken van sauzen en in dit geval, soep) Zout Peper uit de molen Sachet saffraan Wat verse dille, gehakt, of uit de diepvries, twee eetlepel Verse basilicum, blaadje of tien Paar ringen gehakte chili Pakje room (optioneel) Bereiding Snij de courgette aan blokjes en voeg samen met de fond en de kruiden in een pan en breng aan de kook op een laag vuur. Pas op dat het niet aanbrand, voeg eventueel een beetje water toe. Laat 10-15 minuten zachtjes koken. Staafmixeren of gebruik een blender als je dat liever doet. Voeg de room toe en breng het terug aan de kook. Afsmaken met peper en zout. Serveren in bord of kom met wat dille en croutons als garnering. | |
realAIVD | dinsdag 14 mei 2019 @ 20:11 |
Klassieke bruine fond Pietverdriet Ingrediënten Drie grote kippenpoten ( ongeveer een kilo) Pond soepvlees 2 grote preien Een ui Halve bol knoflook Circa een pond knolselder Drie a vier winterpenen Banda foeli, 3 a 4 blaadjes Laurier, 3 a 4 blaadjes Theelepel peperkorrels Thijm, 1 theelepel Rozemarijn, 1 theelepel Bosje peterselie 4 tomaten Bereiding Was en snij de groente en snij ze klein, Doe ze in een grote soeppan, mijne is 12 liter. Gaat dus ongeveer 8 tot 10 liter water bij. Braad het soepvlees in een koekenpan tot het bruin is, doe het bij de groente Braad de kippenpoten tot ze helemaal bruin zijn, doe ze bij de groente Het vlees aanbraden doe je om het meer smaak te geven. Normaal gesproken neem je nog wat kalfsbotten die je aan stukken laat zagen en die je bruint in de oven, maar de slager had geen botten. Giet er water bij en tot alles onder staat en breng aan de kook en laat pruttelen. Mijne blijft ca 20 uur trekken. Hierna giet ik het af, door een zeef en een kaasdoek. Ik hou ca een halve liter apart. Daarna kook ik het verder in tot ca een halve liter. Je hebt dan een zeer geconcentreerde bouillion, een extract. Deze is veel te sterk om zo te eten of drinken, maar daar is hij niet voor. Ik laat dit afkoelen en vul het af in ijsklontjes zakken, je kan dan een klontje bij een saus voegen om hem veel meer diepgang te geven. Of bij stoofvlees, rijst, gekookte groente, etc, een zelfgemaakte smaakversterker. Post script, heb er 4 ijsblokjeszakjes mee gevuld. Het smaakt zeer goed en geconcentreerd, ook al zit er geen zout in. Smaaksensatie is die van boullionpoeder puur eten, maar dan veel beter. | |
realAIVD | woensdag 15 mei 2019 @ 10:16 |
Mayo in een mok sirdanilot Gemaakt met een staafmixer, die EXACT in de mok past. Je kunt dus ook een jampotje gebruiken of zo. Dit is erg belangrijk voor dit recept, anders vliegt het alle kanten op. Het is een klein beetje, genoeg voor één a twee keer gebruik, bijvoorbeeld in een aardappelsalade. Het is niet zo lang houdbaar, dus eigenlijk wel handig. Ingrediënten Men neme 1 amerikaanse cup olie (zonnebloem, of lichte olijfolie), 1 groot ei (dus minder olie bij een klein eitje) 3 a 4 el. wittewijnazijn, 1 el. mosterd, een flinke snuf zeezout, een snufje witte peper. Bereiding Staafmixer op de bodem zetten, 20 seconden lang blenden op de bodem. dan HEEL LANGZAAM omhoog trekken terwijl je blijft blenden. als je helemaal omhoog bent nog een paar keer op en neer. Klaar ! De smaak is als belgische mayonaise; een NL versie krijg je met wat minder azijn en wat suiker. | |
realAIVD | woensdag 15 mei 2019 @ 10:35 |
Goddelijke Hollandaise Pietverdriet Ingredienten Droge witte wijn, 150 cc met een blad laurier, handje soepgroenten, blaadje foelie paar peperkorrels snuf zout 5 eidooiers Pakje boter gesmolten in een steelpan. ( en dat is boter, geen margarine!) Bereiding Alles tot en met de peperkorrels in 150 cc water, dit inkoken, dan door een zeef halen, snuf zout erbij. Ongeveer een theekopje aan vloeistof moet je overhouden. RVS schaal bovenop een pannetje kokend water. Met de eidooiers en de vloeistof met een garde tot een soort zeer luchtige zabaione geslagen tot deze een dikke schuimige massa was. Zet het vuur uit. Druppelsgewijs de heldere boter er bij gieten terwijl je slaat. Als de eerste boter is opgenomen kan je het in een dun straaltje toevoegen, terwijl je blijft slaan. Als alle heldere boter is opgenomen blijft wat eiwit achtige massa achter in je boterpannetje. Niet toevoegen Je hebt nu een fris smakende en lichte, schuimige "hollandaise" | |
realAIVD | woensdag 15 mei 2019 @ 22:29 |
Kibbesoep Pietverdriet Ingredienten Vier kippenpoten Twee preien aan stukjes Vier penen aan stukjes Drie tenen knoflook Plukje saffraan Bosje peterselie Twee uien Vier blaadjes (ja daar zijn ze weer) foelie Zes peperkorrels Half theelepeltje komijn Theelepel venkelzaad Twee liter water Vier stengels bleekselder Bereiding Drie uur laten trekken Zeven Vlees van de botten halen, en in de bouillon doen Liefhebbers kunnen er vermicelli ofzo in doen, ik hou het bij wat verse peterselie. |