FOK!forum / Culinesse à gogo / Ik ook altijd met mijn grote mond...
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 14:32
Vanavond komt er een groep vriendinnen eten, we eten elke week bij iemand anders, deze keer is het mijn beurt. Enthousiast als altijd kondigde ik aan iets Surinaams te gaan maken. ''JAAAAAAAAAA ik ga Saoto soep maken! ''. Fijn.

Ik heb nog nooit iets Surinaams gekookt, ik eet het alleen maar. Ik kan wel koken, maar dan geen gerechten uit de Surinaamse keuken. Ik heb het inmiddels al zo vaak gegeten dat het me de strot uit komt. En dan toch zeggen dat ik het ga maken . (JAHAA het is een Javaans gerecht sssst .)

Gisteren heeft mijn moeder mij uitgebreid uitleg gegeven over hoe ik het moest maken. Er gaat verdomd veel tijd in zitten en ik moet ook allemaal dingen doen die ik niet eerder gedaan heb. Vlees uitpluizen, mie bakken etc. Ik wilde ook nog lapis als nagerecht, maar dat laat ik maar even zitten .

Volg hier mijn Surinaamse Javaanse kook avontuur .
Muckdinsdag 9 oktober 2007 @ 14:37
ik heb ook nog een mooi recept voor Saoto
misschien dat dat iets makkelijker is?
Het recept is van Ruby overigens

Ingredienten:
1 1/2 liter water,
250 g kipfilet,
1 salamblaadje,
1/2 tak sereh (citroengras),
1/2 ui,
2 stukjes laos (1 cm).
1 1/2 teentjes knoflook,
1/2 pak soe-on (witte vermicelli),
100 gr. taugé,
2 takjes selderij,
gebakken uitjes,
evt. 1/2 theel. vetsin of ajinomoto,
olie,
zout,
zwarte peper,
2 1/2 bouillonblokjes naar smaak,
1/2 pak dunne aardappelstokjes,
3 pimentkorrels (lontai).

Bereidingswijze:
De kip schoonmaken, uitkoken en goed laten uitlekken.
Daarna deze in hete olie bakken, laten afkoelen en uitpluizen.
1 1/2 liter water aan de kook brengen in een grote pan en de salamblaadjes, de fijngesneden knoflook en ui, de sereh, bouillonblokjes, pimentkorrels en de stukken laos toevoegen.
Hiervan in 1 uur een bouillon trekken.
De bouillon op smaak afmaken met vetsin of ajinomoto en bouillonblokjes.
De witte vermicelli in stukjes knippen en in olie bakken.
De taugé even opkoken en gelijk afgieten.
In elke soepkom doen: 1 eetl. taugé, wat gebakken witte vermicelli, 1 eetl. aardappelstokjes, 1 eetl. kip, gebakken uitjes, fijngesneden selderij.
De hete soep hierover doen en evt. 1 theelepel gekruide ketjap erdoor roeren.
Ook mag er rijst bij gegeven worden.
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 14:38
Oh ik ben het lijstje met ingrediënten natuurlijk kwijt, goed begin .
TheYoung1dinsdag 9 oktober 2007 @ 14:39
Ik zie het al, dat wordt pizza bestellen..
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 14:40
quote:
Op dinsdag 9 oktober 2007 14:37 schreef Muck het volgende:
ik heb ook nog een mooi recept voor Saoto
misschien dat dat iets makkelijker is?
Het recept is van Ruby overigens

Ingredienten:
1 1/2 liter water,
250 g kipfilet,
1 salamblaadje,
1/2 tak sereh (citroengras),
1/2 ui,
2 stukjes laos (1 cm).
1 1/2 teentjes knoflook,
1/2 pak soe-on (witte vermicelli),
100 gr. taugé,
2 takjes selderij,
gebakken uitjes,
evt. 1/2 theel. vetsin of ajinomoto,
olie,
zout,
zwarte peper,
2 1/2 bouillonblokjes naar smaak,
1/2 pak dunne aardappelstokjes,
3 pimentkorrels (lontai).

Bereidingswijze:
De kip schoonmaken, uitkoken en goed laten uitlekken.
Daarna deze in hete olie bakken, laten afkoelen en uitpluizen.
1 1/2 liter water aan de kook brengen in een grote pan en de salamblaadjes, de fijngesneden knoflook en ui, de sereh, bouillonblokjes, pimentkorrels en de stukken laos toevoegen.
Hiervan in 1 uur een bouillon trekken.
De bouillon op smaak afmaken met vetsin of ajinomoto en bouillonblokjes.
De witte vermicelli in stukjes knippen en in olie bakken.
De taugé even opkoken en gelijk afgieten.
In elke soepkom doen: 1 eetl. taugé, wat gebakken witte vermicelli, 1 eetl. aardappelstokjes, 1 eetl. kip, gebakken uitjes, fijngesneden selderij.
De hete soep hierover doen en evt. 1 theelepel gekruide ketjap erdoor roeren.
Ook mag er rijst bij gegeven worden.
Ah! Handig! Ik was mijn boodschappenlijstje al kwijt, kan ik gelijk ff boodschappen doen thx .

Naja ff naar de supermarkt dus .
motorbloempjedinsdag 9 oktober 2007 @ 14:40
ok, dit gaan we volgen

met foto's graag
Muckdinsdag 9 oktober 2007 @ 14:41
succes!
BabyShamblesdinsdag 9 oktober 2007 @ 14:44
Haha, slim. Ik lees mee
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 14:47
Hmmm toch maar even mijn moeder gebeld, ik houd haar recept aan .

Als ik dan iets niet weet kan ik gelijk bellen . Toch bedankt!

* moemoe nu echt naar de supermarkt
kabouter.mutsdinsdag 9 oktober 2007 @ 14:56
Of je gaat naar de Surinaamse afhaal en haalt daar genoeg!!
Stop het thuis in de pan...net echt.
Even laten opstaan voor de lucht door je huis.
En maak de keuken een beetje een troep.

(grapje)
Lijkt me erg lekker, nooit gehad!
Pascal86dinsdag 9 oktober 2007 @ 14:58
kun je de soep niet bestellen bij 1 of andere service en dan thuis zelf in de pan opwarmen
kabouter.mutsdinsdag 9 oktober 2007 @ 14:59
quote:
Op dinsdag 9 oktober 2007 14:58 schreef Pascal86 het volgende:
kun je de soep niet bestellen bij 1 of andere service en dan thuis zelf in de pan opwarmen
2 zielen een gedachte
gronkdinsdag 9 oktober 2007 @ 15:13
Roti is toch niet moeilijk? Gekookte aardappelen, kouseband, kip. Rotivellen zou ik bij de toko halen, en dan in de magnetron opwarmen. Doen ze in de die afhaalrestaurantjes ook.
_Led_dinsdag 9 oktober 2007 @ 15:17
quote:
Op dinsdag 9 oktober 2007 14:56 schreef kabouter.muts het volgende:
Of je gaat naar de Surinaamse afhaal en haalt daar genoeg!!
Stop het thuis in de pan...net echt.
Even laten opstaan voor de lucht door je huis.
En maak de keuken een beetje een troep.
Dit is exact hoe ik het zou aanpakken.
Waarom uren ploeteren als het ook zo kan ?

"If you can't beat 'em, cheat 'em !"
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 15:35
Ja ik zou idd het kunnen afhalen en dan doen alsof ik het zelf gemaakt heb. Alleen mijn trots zit me in de weg, ik MOET dit doen .

Daarom begin ik er ook al nu al mee, als het echt mis mocht gaan kan ik altijd kijken naar een noodoplossing. Nah en roti is het lekkerst als je het zelf maakt. Wat ik overigens ook niet kan .
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 15:37
En dan nu! Eh ja.... Eerst maar het water met al dat spul doen denk ik.
motorbloempjedinsdag 9 oktober 2007 @ 15:46
water erbij..
Roti van Knorr?

schijnt dat die niet echt ge-wel-dig hoor
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 15:52
quote:
Op dinsdag 9 oktober 2007 15:46 schreef motorbloempje het volgende:
water erbij..
Roti van Knorr?

schijnt dat die niet echt ge-wel-dig hoor
Wheh dat geloof ik wel, in restaurants vind ik roti ook nooit lekker .

Alles zit in de pan !

Nu het vlees koken, moet een half uurtje, ik ben benieuwd .
hilliebilliedinsdag 9 oktober 2007 @ 16:23
succes ermee!!
Mr.Noodledinsdag 9 oktober 2007 @ 16:33
Whehehe, wie een grote mond heeft moet het ook waar kunnen maken, suc-6
Boodschappen zijn toch zo gedaan in zo'n grote stad? Genoeg Toko's te vinden iig..
ishetikdinsdag 9 oktober 2007 @ 16:37
Sterkte, succes en alles wat je nog meer nodig heb

Ben benieuwd hoe dit afloopt
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 16:54
WRAAAAAAAAAAH! De keuken is vergeven van de rook en de mie donker bruin . Mie bakken is moeilijk grmbl. Naja ff een nieuw pakje halen bij de supermarkt.
Mikkiedinsdag 9 oktober 2007 @ 17:14
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 77% gewijzigd door Sander op 19-05-2011 20:12:55 ]
moemoedinsdag 9 oktober 2007 @ 17:39
''Ik ben wat eerder Seem! Was vroeger klaar.'' Leuk!
hilliebilliedinsdag 9 oktober 2007 @ 18:06
quote:
Op dinsdag 9 oktober 2007 17:39 schreef moemoe het volgende:
''Ik ben wat eerder Seem! Was vroeger klaar.'' Leuk!
das wel handig.. heb je hulp..
Mr.Noodledinsdag 9 oktober 2007 @ 18:16
quote:
Op dinsdag 9 oktober 2007 16:54 schreef moemoe het volgende:
WRAAAAAAAAAAH! De keuken is vergeven van de rook en de mie donker bruin . Mie bakken is moeilijk grmbl. Naja ff een nieuw pakje halen bij de supermarkt.
Lekker, krokante mie
Mirjamdinsdag 9 oktober 2007 @ 20:05
leuk topic
hoe is 't nou?
MissHobjedinsdag 9 oktober 2007 @ 23:38
moemoe
En hoe was het ??
Waren de meiden tevreden over je kookkunsten?
Heb je ook foto's

Kom op vertel eens..
Labrador1974dinsdag 9 oktober 2007 @ 23:59
Ja jij ook altijd met je grote mond..... je kent jezelf toch inmiddels.....
MoreMarkwoensdag 10 oktober 2007 @ 00:00
Juist! We willen foto's van aangebrande mie, brandende keukens en vlees overal aan de muren

Een tvp'tje dus
Muckwoensdag 10 oktober 2007 @ 01:48
Ik ben ook ontzettend benieuwd hoe het afgelopen is!
moemoewoensdag 10 oktober 2007 @ 02:00
Ik vertel het morgen, eerst ff slapen.

De keuken is iig volledig bestrooid met mie .

[ Bericht 36% gewijzigd door moemoe op 10-10-2007 02:05:21 ]
Jegorexwoensdag 10 oktober 2007 @ 02:42
tvp, moet weten hoe het afgelopen is
Mejoonwoensdag 10 oktober 2007 @ 02:45
ja lees de hele avond al mee dus uhm..hoe was de soato? mijn lievelingssoep:D
Muckwoensdag 10 oktober 2007 @ 02:53
quote:
Op woensdag 10 oktober 2007 02:00 schreef moemoe het volgende:
Ik vertel het morgen, eerst ff slapen.

De keuken is iig volledig bestrooid met mie .
piepsterwoensdag 10 oktober 2007 @ 09:30
dit wil ik ook wel even volgen.
Karrel_Laaglawaaiwoensdag 10 oktober 2007 @ 10:16
Wat is er eigenlijk moeilijk aan mie bakken?
motorbloempjewoensdag 10 oktober 2007 @ 10:20
wat kan je daar idd mis mee doen
moemoewoensdag 10 oktober 2007 @ 20:43
Ik ben begonnen om half vier, heb mijn moeder dertig keer gebeld en de keuken omgetoverd tot een heuse vuilnisbelt. De mie maken was het moeilijkst. Het is geen mie zoals je krijgt bij de Chinees, maar volgens mij gewoon witte vermicelli. Mijn moeder noemde het mie . Dat moet je heel snel om en om bakken zodat het gaat krullen en daarnaast ook nog zorgen dat het wit blijft. Tijdens het gehele proces moet je tevens de oliespetters ontwijken. Wat overigens nog een kuttere klus was, was het in stukjes knippen van de mie. Het vloog overal heen .
De mie werd dus donker bruin, de keuken was vergeven van de rook en mijn schort zat onder de spetters. Gelukkig kon ik snel een nieuw pakje halen. Dat heb ik gekookt en laten uitdruipen.

Na ruim 2,5 uur aangeklooid te hebben, heb ik maar gewacht tot mijn vriendinnen er waren. Ik was het helemaal zat . Zij hebben toen de eieren gekookt en andere kleine klusjes voor de soep gedaan . De mie hebben we toch nog geprobeerd te bakken na het uitdruipen, maar dat lukte natuurlijk niet meer.

De saoto was uiteindelijk wel ok, het had wat zouter gemogen en tjah ik miste de ''krokante'' mie .

Toch nog een goede afloop!
Muckdonderdag 11 oktober 2007 @ 00:20
ah, inderdaad toch nog goed afgelopen
MissHobjedonderdag 11 oktober 2007 @ 00:25
volgende keer dus halen moemoe

zijn er ook foto's van ??
moemoedonderdag 11 oktober 2007 @ 00:49
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 00:25 schreef MissHobje het volgende:
volgende keer dus halen moemoe

zijn er ook foto's van ??
Nee, ramptoeristje.
MissHobjedonderdag 11 oktober 2007 @ 01:01
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 00:49 schreef moemoe het volgende:

[..]

Nee, ramptoeristje.
jammer jammer
Muckdonderdag 11 oktober 2007 @ 01:07
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 01:01 schreef MissHobje het volgende:

[..]

jammer jammer
shit
Mejoondonderdag 11 oktober 2007 @ 01:09
ah ik maak het altijd met boemboe uit de toko...makkelijk en best lekker! Volgende keer risollo??
Mr.Noodledonderdag 11 oktober 2007 @ 02:01
quote:
Op woensdag 10 oktober 2007 20:43 schreef moemoe het volgende:
Ik ben begonnen om half vier, heb mijn moeder dertig keer gebeld en de keuken omgetoverd tot een heuse vuilnisbelt. De mie maken was het moeilijkst. Het is geen mie zoals je krijgt bij de Chinees, maar volgens mij gewoon witte vermicelli. Mijn moeder noemde het mie . Dat moet je heel snel om en om bakken zodat het gaat krullen en daarnaast ook nog zorgen dat het wit blijft. Tijdens het gehele proces moet je tevens de oliespetters ontwijken. Wat overigens nog een kuttere klus was, was het in stukjes knippen van de mie. Het vloog overal heen .
De mie werd dus donker bruin, de keuken was vergeven van de rook en mijn schort zat onder de spetters. Gelukkig kon ik snel een nieuw pakje halen. Dat heb ik gekookt en laten uitdruipen.

Na ruim 2,5 uur aangeklooid te hebben, heb ik maar gewacht tot mijn vriendinnen er waren. Ik was het helemaal zat . Zij hebben toen de eieren gekookt en andere kleine klusjes voor de soep gedaan . De mie hebben we toch nog geprobeerd te bakken na het uitdruipen, maar dat lukte natuurlijk niet meer.

De saoto was uiteindelijk wel ok, het had wat zouter gemogen en tjah ik miste de ''krokante'' mie .

Toch nog een goede afloop!
Wat wilde je nou precies doen met de mie? frituren ofzo? Is me nog niet helemaal duidelijk. Of is het niet toevallig mihoen?

Wilde je zoiets bouwen?



[ Bericht 1% gewijzigd door Mr.Noodle op 11-10-2007 02:18:00 ]
wizarddragondonderdag 11 oktober 2007 @ 02:17
Dat vraag ik me ook af. Mie of mihoen? Is dat meer als bijgerecht of krokant als garnituur over de soto ajam?