Met clusteren bedoel ik dat ik een totaal beeld (score) wil krijgen van stelling 1 t/m 10, 11 t/m 15 en 16 t/m 20 etc. Ik wil een algemene uitspraak doen over bijvoorbeeld het cluster ervaren van angst i.p.v het uitsplitsen naar gedachten over angst (stelling 1), gevoelens over angst stelling 2), (angstgedrag stelling 3)quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:42 schreef Tagged het volgende:
Ik snap niet echt wat je met clusteren bedoelt, maar je kan de compute functie gebruiken om een aantal variabelen bij elkaar op te tellen. Misschien handig eerst te recoden dat je "Eens" vs "Oneens" hebt, zodat je op een nominaal niveau verder kan ipv ordinaal. Ook wel zo makkelijk voor bij je bivariate analyse.
Ok, ga het vanavond maar eens proberen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:42 schreef Tagged het volgende:
Met Analyze - Descriptive - Frequencies kun je ook gewoon alle stellingen in dat kleine vakje proppen en op OK drukken. Dan doettie ze allemaal achter elkaar in 1 keer.
Ik heb het ingevoerd zoals bovenstaand. Ten minste als je bedoelt dat ik alle waarden van de verschillende variabelen numeriek heb genoteerd? Bedoel je dat? Ik ga geen zware statistische analyses doen anders weet ik inderdaad niet wat ik uitreken. Ik krijg wel wat hulp van niet leken gelukkig! Maar het gaat mij er meer om dat je in SPSS makkelijker dan in excel groepen en variabelen los van elkaar kunt zien. In excel moet je dan gaan filteren en sorteren. Ik wil mbv SPSS meer inzicht krijgen in % en hoeveelheden en verdeling van antwoorden. Verder geen ingewikkelde berekeningen. Een beetje statistiek weet ik wel dusquote:Op maandag 8 oktober 2007 12:48 schreef mousemicky het volgende:
Denk je er wel aan dat SPSS je (bijna) altijd een resultaat zal geven, ook al slaat je analyse helemaal nergens op?
En verder, om je variabelen makkelijker te analyseren is een andere opzet van je databestand misschien handiger. Je kunt dan in je analyse de verschillende onderdelen als covariate invoeren (of alleen bepaalde waarden selecteren)...
Zoiets dus:
Proefpersoon Vraagnummer Categorie Vestiging Antwoord 1 Antwoord 2
1.......................... 1 ...................... 1 ................. 1 ................. 3................... 4
1.......................... 2 ...................... 1 ................. 1 ................. 2................... 5
1.......................... 3 ...................... 2 ................. 1 ................. 1................... 4
Ambitueus plan trouwens als je nooit statistiek hebt gehad. weet je wel wat je aan het uitrekenen bent? En is het misschien niet gewoon handiger om hulp te vragen van je begeleider/ statistiek-docent/ briljante medestudent?
Ja, dat klopt inderdaad. Zou eigenlijk op basis van de resultaten pas moeten gaan clusteren en niet vooraf... Ik doe geen WO maar HBO dus ik weet van andere studenten dat dit niet ontzettend van belang is. Maar ben nu al wel een heel eind met de antwoordenquote:Op maandag 8 oktober 2007 14:12 schreef arj1o1 het volgende:
1)
Analyze->Data reduction->Factor
Waarschijnlijk zullen alleen niet alle variabelen rustten op jouw vooraf aangegeven clusters, omdat mensen het niet ervaren.
Alleen heb je vooraf natuurlijk mensen al aansporing gegeven te denken in deze clusters wat uiteindelijk niet goed is voor de resultaten van je enquete.
Maar goed de enquete is toch al afgelopen.
Dat SPSS je een resultaat gaat geven, ook al doe je een analyse die helemaal niets zegt en niet is wat je wilt. SPSS denkt zelf niet, en voert uit wat jij ingeeft. Het programma zal nooit zeggen: 'je voert de variabelen verkeerdom in en nu krijg je niet wat je wilt'. Het klinkt heel voor de hand liggend, maar het is een veelgemaakte fout bij veel van mijn studenten vandaar ('ja maar mevrouw, SPSS zei echt dit...')..quote:Op maandag 8 oktober 2007 13:26 schreef Rogro het volgende:
[..]
Denk je er wel aan dat SPSS je (bijna) altijd een resultaat zal geven, ook al slaat je analyse helemaal nergens op?
Hoe bedoel je dit precies?
Ja, hetzelfde hier. Ik zal er ook mee moeten gaan werken vrees ik.quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:38 schreef addie het volgende:
Even een tvp, heb wel met SPSS gewerkt, maar niet zo goed opgelet
Heb het straks met afstuderen echter ook nodig!
Ik neem aan dat je je analyse doet d.m.v. het klikken op de knoppen, en dat je geen syntax maakt?quote:Op donderdag 11 oktober 2007 09:14 schreef Rogro het volgende:
Ik wil nu alvast mijn output klaarzetten. Er moet nog wel data worden ingevoerd. Hoe kan ik dan telkens nadat ik er data bij heb ingevoerd updaten of refreshen, zodat ik niet tot het laatste moment hoef te wachten met het klaarzetten en maken van output.
Ik gebruik idd de knoppen. maar ik zie geen save staanquote:Op donderdag 11 oktober 2007 10:56 schreef mousemicky het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je je analyse doet d.m.v. het klikken op de knoppen, en dat je geen syntax maakt?
Sorry, 't is de 'paste' knop...quote:Op donderdag 11 oktober 2007 12:44 schreef Rogro het volgende:
[..]
Ik gebruik idd de knoppen. maar ik zie geen save staanalleen paste, reset, cancel, help
Maar dit kan toch ook met interactive bar ? Dan zorg ik er namelijk voor dat elke groep afzonderlijk (en niet gezamenlijk) 100% is. Dat kan je daar met een vinkje aankruisen. Dan kan je de percentages vergelijken tussen groepen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:25 schreef mousemicky het volgende:
[..]
. Stel je wilt de percentages voor mannen en vrouwen vergelijken, maak er dan een split-file met als grouping variable (of hoe het moge heten) 'gender' o.i.d van. Je kunt trouwens zo veel grouping variables als je wilt invoeren.
quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 10:54 schreef Rogro het volgende:
[..]
Maar dit kan toch ook met interactive bar ? Dan zorg ik er namelijk voor dat elke groep afzonderlijk (en niet gezamenlijk) 100% is. Dat kan je daar met een vinkje aankruisen. Dan kan je de percentages vergelijken tussen groepen. Die functie ken ik niet. Welke versie van SPSS heb je?
Hoe zit het nou met die syntax. ik heb het dus met paste gedaan en als je dan idd op run druk dan komt hij te voorschijn. Maar als ik hem dan opsla, later weer open en dan op run druk, dan doet hij het niet.... Hoe kan dat. Hij geeft dan error. Je moet natuurlijk wel ook je correcte datafile open hebben staan en niets aan de variabele namen veranderen. Check ook even of er een afsluitende . (punt) staat achter de command. Als dit allemaal klopt weet ik ook niet wat je fout doet.
En nog iets. Ik wil het plakken naar Word, maar dit kan alleen tabel voor tabel. Wanneer ik alles met Ctrl. of Shift selecteer en dan de hele mikmak in 1 keer naar Word wil kopieren kan dat niet. Klopt dat? Ja, is een vervelende eigenschap van SPSS. Gebruik trouwens wel altijd 'copy objects', anders gaat je layout eraan.
Via Analyze, Descriptive Statistics, Frequencies kun je alle kwantielen (incl mediaan) aflezen, alsmede de modus. Via Analyze, Descriptive Statistics, Explore lukt het ook als je de juiste statistics aanvinkt.quote:Op donderdag 14 februari 2008 08:11 schreef Viking84 het volgende:
Oh, en er schiet me nog een vraag te binnen. Kun je inderdaad niet de mediaan berekenen met SPSS? Waarom niet? Lijkt me toch niet zo'n ingewikkelde berekening? En hoe zit het met de rest van de vijf-getallen-samenvatting? (minimum, max kan wel, maar de kwartielen?).
Wat wil je ermee? Data invoeren, t-toets, chi-kwadraattoets, Pearson rangtekentoets heb ik wel wat voor, als je interesse hebt, pm je e-mailadres maar.quote:Op woensdag 20 februari 2008 20:54 schreef crossover het volgende:
Iemand een totorial voor beginners voor SPSS? Ik wil evt wel wisselen met een aantal opdrachten van mijn opleiding (HBO).
Gewoon de basisdingen leren, verwerking van kwantitatief onderzoek. Ik stuur je wel een met wat gegevens.quote:Op woensdag 20 februari 2008 22:09 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Wat wil je ermee? Data invoeren, t-toets, chi-kwadraattoets, Pearson rangtekentoets heb ik wel wat voor, als je interesse hebt, pm je e-mailadres maar.
Ik heb het al. Ik zat bij Analyze - Descriptive Statistics te kijken. Dat moest dus Analyze - Multiple Response - Frequencies of Crosstables zijn.quote:Vragen met meerdere antwoordmogelijkheden
Hoe voer je in SPSS antwoorden in wanneer je respondent meer dan één antwoordcategorie kan aankruisen bij een vraag? Bijvoorbeeld:
Vraag 1: Bij welke supermarkten doet u regelmatig boodschappen? (meerdere antwoorden mogelijk)
- super de boer
- albert hein
- c1000
- anders
SPSS kent hier een speciale truc voor. Hieronder staat de truc in stappen uitgelegd.
1. Bij de invoer in SPSS maak je vier aparte variabelen aan: vraag1a, vraag1b, vraag1c, vraag1d, met antwoordmogelijkheid 0 (niet aangekruist) en 1 (aangekruist).
2. De analyse van de vraag gaat als volgt:
a. Analyze;
i. Multiple responses;
1. define sets;
a. variabels in set (klik aan vraag1a, 1b, 1c, 1d)
b. counted value: (1)
c. name (bedenk een nieuwe naam, bv supermarkt)
d. add
e. close
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |