abonnement Unibet Coolblue
  Vis een optie? donderdag 20 september 2007 @ 14:04:30 #1
70532 loveli
N
pi_53326783
Ik heb besloten dat ik een nieuw fornuis nodig heb, maar ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer. Mijn eerste insteek was dat ik een fornuis van 90 cm breed met gasoven wil, maar gasovens zijn volgens mij alleen nog te krijgen bij bovengenoemde merken.
Wat is het verschil tussen beide merken? Mij is verteld dat Boretti de ovenspecialist is die ook wat inbouw-apparatuur maakt, terwijl Smeg naast inbouwapparaten ook wat fornuizen maakt. Boretti is een stuk duurder, is het prijsverschil terecht?

Verder hoop ik dat iemand me kan uitleggen of ik een fry-top wil. Het is best leuk, maar ga je zoiets echt vaak gebruiken? Argumenten om een dubbele oven te nemen zijn ook welkom. Ik maak met regelmaat gerechten in de oven, dus die zal zeker gebruikt worden. Maar heb ik 2 ovens nodig? Ook argumenten waarom ik toch een electrische oven moet nemen wil ik horen.

Verder zijn alle adviezen over het aantal gaspitten/wokbranders/visbranders welkom, net als accessoires waarvan ik het bestaan nog niet ken.
crap in = crap out
pi_53327145
Naar een specialistische winkel gaan en je laten voorlichten is geen optie?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_53327352
mijn ouders hebben een smeg, mooi ding. ze hebben er eentje met 5 pitten, zo'n grote wokbrander in het midden. die is erg fijn als je vaak roerbakt, voor andere dingen brandt ie echt te hard.

zo'n frytop lijkt me niks, maar ik heb er geen ervaring mee (neem aan dat dat zo'n bakplaat is waar ze in de frituur hamburgers e.d. op bakken). is toch hetzelfde idee als en pan?

zo'n 90cm oven is handig als je gigantische ovenschotels maakt, maar ik zag laatst bij een oom een smeg met een normale en een kleine oven, en dat lijkt me veel handiger. wat moet je met een 90cm over als je even snel twee afbak broodjes wil afbakken?

verschil tussen gas en elektra oven weet ik eigenlijk niet. gebruik allebei regelmatig en merk maar weinig verschil.
pi_53327459
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:27 schreef Byte_Me het volgende:

zo'n 90cm oven is handig als je gigantische ovenschotels maakt, maar ik zag laatst bij een oom een smeg met een normale en een kleine oven, en dat lijkt me veel handiger. wat moet je met een 90cm over als je even snel twee afbak broodjes wil afbakken?
Dit dus! Ik heb al een tijdje alleen een heel klein oventje, en dat vind ik zó vreselijk lastig. Een grote, normale oven en een kleinere oven in één fornuis, dat lijtk me echt heerlijk. Als je vaak gebruik maakt van je oven, dan raad ik het zeker aan.
pi_53327582
Ik ben zeer tevreden met mijn Smeg fornuis. Overigens heb ik gekozen voor een fornuis met een kookgedeelte op gas, maar een heteluchtoven in plaats van een gasoven. De warmteverdeling is in een heteluchtoven vaak veel gelijkmatiger dan in een gasoven. Dat Smeg fornuizen 'er naast' doet is niet waar. Twee ovens is fantastisch, maar dan is 90 cm wel net te klein. Als je ruimte hebt voor 100cm zou ik daar eens naar kijken, of eventueel 120cm als ruimte (en geld) geen probleem is.

Een fry-top is m.i. weggegooid geld. Ik zou bij een 90cm fornuis 5 pitten nemen (dubbele vlamkroon in het midden) en bij 100cm 6 pitten. Bij 120cm heb je ruimte voor 6 pitten en een grillplaat. Als je wil zien wat er allemaal te koop is zou je een keer naar Oldenhof in Hilversum moeten gaan. Die kunnen je in het algemeen ook goed voorlichten.
  Vis een optie? donderdag 20 september 2007 @ 14:39:15 #6
70532 loveli
N
pi_53327636
De specialistische verkoper wil mijn geld en zal me met een andere insteek advies geven dan mensen hier. Tenminste, dat hoop ik.

Tot voor kort dacht ik dat een fry-top helemaal niets voor mij was, maar ik ben al bijna om. Het is een zware RVS plaat die je over een grote gaspit plaatst, ik dacht eerst dat het een electrisch apparaat was.

En ik gebruik met regelmaat de oven, zeker in de winter om er een goede stoofschotel in te maken. Een grote gasoven is voorlopig de eis, de kleine electrische oven kan ik nog niet helemaal voor mezelf verantwoorden.
crap in = crap out
  Vis een optie? donderdag 20 september 2007 @ 14:42:29 #7
70532 loveli
N
pi_53327717
Een gasoven droogt minder uit en gasovens van Boretti (Smeg weet ik niet zeker) hebben circulatie, waardoor de hitte gelijkmatig verdeeld wordt in de oven. En koken op gas is natuurlijk goedkoper
crap in = crap out
pi_53327732
Natuurlijk wil een verkoper jou iets verkopen, maar mijn ervaring met Oldenhof is dat ze daarnaast gewoon verstand van zaken hebben. Ik blijf er trouwens bij dat een fry-top niet op een fornuis van max 90cm thuis hoort, maar misschien is dat persoonlijk. Smeg ovens circuleren trouwens ook.

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 20-09-2007 14:43:24 ]
pi_53327858
Hoi, wij hebben uiteindelijk voor een 90 cm Smeg met 2 ovens gekozen... tot mijn spijt met 5 pitten en de wokbrander in het midden, maar anders had ik geen twee ovens.

Ik maag veel gebruik van mijn oven, bij twee ovens is ook de grootste sneller warm. Ik heb een hete lucht oven, die op boven en onder, grill en alleen onder, met en zonder luchtcirculatie kan verwarmen.
Dit heeft als voordeel dat je kan kiezen voor een knapperige bodem bijvoorbeeld. En bij Cakes etc is hete lucht weer heel prima.
De kleine oven gebruik ik eigenlijk alleen wanneer ik echt uitgebreid kook. Deze heeft alleen onder en bovenverwarming, en is daardoor geschikt voor het bakken van broden (smalle oven, dus broodblik) en voor het maken van bijvoorbeeld patés en andere braadsels die lang in de oven moeten. Op die manier heb je een oven over voor allerlei andere zaken, terwijl je tweede oven rustig het werk doet.
Echt, bij meerdere gangen koken is een tweede oven een must! (en het staat nog leuk ook)

Dan de pitten. Om eerlijk te zijn baal ik van "maar" vijf pitten, omdat de wokbrander meestal te hard gaat, of ik de weg zit. Op het moment dat we hem gingen kopen, was het alleen een hele goede aanbieding, met als gevolg dat we voor 1 pit extra en ook 2 ovens 1500 euro meer moesten betalen, en dat is toch net een beetje teveel van het goede.

Wanneer je vaak, of af en toe, echt uitgebreid wil koken, en je kunt het betalen, is 6 pitten met 2 ovens ideaal... Zorg in ieder geval voor een model met de wokbrander niet in het midden, aangezien je wok er voor zorgt dat je andere pannen altijd scheef op de pit staan.

De keuze Smeg Boretti is een persoonlijke, ik vond de knopjes van de Smeg mooier, die van Boretti zijn net wat truttig. Wat leuk is in een landelijke keuken, maar niet bij een keuken met een RVS aanrechtblad en dito gastel.
Ooh jha.. Boretti klinkt ontzettend Italiaans, maar het zijn drie Nederlanders, die hun namen hebben verbasterd, en in de marketing een leuke Italiaanse stijl neerzetten, aangezien dat goed verkoopt.

Mocht je nog meer willen weten, meld het maar. Succes met je keuze. 2 ovens is ideaal en energie zuiniger... die wil ik je vooral meegeven.
sub/
pi_53327918
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:42 schreef loveli het volgende:
Een gasoven droogt minder uit en gasovens van Boretti (Smeg weet ik niet zeker) hebben circulatie, waardoor de hitte gelijkmatig verdeeld wordt in de oven. En koken op gas is natuurlijk goedkoper
ho! je maakt een denkfout... door de gestegen olieprijzen is gas duurder dan electriciteit...
(daarom kook ik mijn water in de waterkoker, en gaat het daarna pas de pan in)
sub/
  donderdag 20 september 2007 @ 14:51:46 #11
192075 Keukenprinz
alles in de keuken
pi_53327944
Ik wil je het niet moilijk maken maar kijk ook eens op www.vikinrage.nl
Ook deze ovens werken op gas maar bekijk het eens en geef zelf je oordeel.
suc6
pi_53327973
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:51 schreef Keukenprinz het volgende:
Ik wil je het niet moilijk maken maar kijk ook eens op www.vikinrage.nl
Ook deze ovens werken op gas maar bekijk het eens en geef zelf je oordeel.
suc6
Viking is helemaal geniaal, maar niet te betalen..... Wel het beste dat is zeker waar...

Edit: je link werkt niet
sub/
pi_53328317
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:50 schreef mantamanta het volgende:

[..]

ho! je maakt een denkfout... door de gestegen olieprijzen is gas duurder dan electriciteit...
(daarom kook ik mijn water in de waterkoker, en gaat het daarna pas de pan in)
Weet je dat wel zeker?
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_53328347
mijn vriendje heeft het een half jaar geleden uit zitten rekenen. Ik dacht ook dat gas goedkoper was...
sub/
pi_53328391
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:50 schreef mantamanta het volgende:

[..]

ho! je maakt een denkfout... door de gestegen olieprijzen is gas duurder dan electriciteit...
(daarom kook ik mijn water in de waterkoker, en gaat het daarna pas de pan in)
jij hebt zeker ook allemaal elektrische kachels thuis

kan me wel voorstellen dat je minder warmteverlies hebt in een waterkoker, vergeleken met een gaspit.
pi_53328441
quote:
Op donderdag 20 september 2007 15:06 schreef mantamanta het volgende:
mijn vriendje heeft het een half jaar geleden uit zitten rekenen. Ik dacht ook dat gas goedkoper was...
Voor alle volledigheid, ik heb het niet uitgerekend, maar een zekere guido wel:
http://forum.peakoil.nl/viewtopic.php?f=4&t=1068&start=0&st=0&sk=t&sd=a&view=print

Nu komt dit topic uit 2006, dus olie is wat duurder geworden, maar gas volgens mij ook (was gekoppeld). Hij komt uit op gas als goedkoopste..

Echter met alle netwerk-, leveringkosten en belastingen is het ook niet erg overzichtelijk...

Al zegt nibud weer het tegenovergestelde:
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  Vis een optie? donderdag 20 september 2007 @ 15:18:09 #17
70532 loveli
N
pi_53328674
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:48 schreef mantamanta het volgende:
Dan de pitten. Om eerlijk te zijn baal ik van "maar" vijf pitten, omdat de wokbrander meestal te hard gaat, of ik de weg zit. Op het moment dat we hem gingen kopen, was het alleen een hele goede aanbieding, met als gevolg dat we voor 1 pit extra en ook 2 ovens 1500 euro meer moesten betalen, en dat is toch net een beetje teveel van het goede.

Wanneer je vaak, of af en toe, echt uitgebreid wil koken, en je kunt het betalen, is 6 pitten met 2 ovens ideaal... Zorg in ieder geval voor een model met de wokbrander niet in het midden, aangezien je wok er voor zorgt dat je andere pannen altijd scheef op de pit staan.
Op dit moment heb ik een standaard 4-pits gasstel, met 3 bruikbare pitten en een sudderpit. Twee grote pannen passen niet naast elkaar, maar moeten schuin worden neergezet. Ik had juist het idee dat de pannen op een 5-pits elkaar minder in de weg zouden staan dan op een 6-pits, omdat ze even breed zijn en je bij de 6-pits optie geen gebruik maakt van de diagonaal.
Binnenkort toch eens naar zo'n winkel gaan en een fornuis volstapelen met pannen. Zit er ook een sudderpit bij of draaien ze allemaal op vol vermogen?

En dank je voor de uitleg over de naam Boretti, dat zet mer weer een beetje met beide benen op de grond.
crap in = crap out
pi_53328690
wacht... het is qua reduceren van je energiekosten aantrekkelijker om gas dan elektriciteit te besparen.
Dat had hij berekend.
We hebben geheel oftopic, een HR ketel, op gas dus. Maar, je kachel minder aan, levert meer bespring op dan spaarlampen (ook qua co2 uitstoot trouwens, dat vergeten ze in den haag voor het gemakt met hun kolencentrales)

Spelling
sub/
  Vis een optie? donderdag 20 september 2007 @ 15:27:24 #19
70532 loveli
N
pi_53328947
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:51 schreef Keukenprinz het volgende:
Ik wil je het niet moilijk maken maar kijk ook eens op www.vikingrange.nl
Ook deze ovens werken op gas maar bekijk het eens en geef zelf je oordeel.
suc6
Je mag het me best moeilijk maken. Ik ga eerst bedenken wat ik wil hebben, als ik dat weet ga ik pas dingen schrappen ivm de kosten. Voor ik wat winkels binnenstapte dacht ik dat ik 6 gaspitten en een gasoven nodig had. Toen kreeg ik het advies dat je met 5 pitten meer ruimte voor je pannen zou hebben, dus was 90 cm, 1 oven en 5 pitten voldoende. Nu maak ik mezelf weer gek met 2 ovens, minimaal 6 pitten en een fry-top. Ben benieuwd waar het eindigt.
Enne... er missen een 'g' en een 'n' in je linkje.
crap in = crap out
pi_53329000
quote:
Op donderdag 20 september 2007 15:18 schreef loveli het volgende:

[..]

Op dit moment heb ik een standaard 4-pits gasstel, met 3 bruikbare pitten en een sudderpit. Twee grote pannen passen niet naast elkaar, maar moeten schuin worden neergezet. Ik had juist het idee dat de pannen op een 5-pits elkaar minder in de weg zouden staan dan op een 6-pits, omdat ze even breed zijn en je bij de 6-pits optie geen gebruik maakt van de diagonaal.
Binnenkort toch eens naar zo'n winkel gaan en een fornuis volstapelen met pannen. Zit er ook een sudderpit bij of draaien ze allemaal op vol vermogen?

En dank je voor de uitleg over de naam Boretti, dat zet mer weer een beetje met beide benen op de grond.
Wanneer je groot uitpakt, zijn 4 pitten en een wokbrander te weinig. We hebben 1 sudderpit, een echt grote, een nog grotere (wokbrander) en 2 "normale" Feitelijk maak ik vooral gebruik van de 2 normalen, aangezien we meestal met zijn tweeën of drieën eten. Ik ben geen wok fan, dus die brander gebruik ik voor mijn mega le Cruisset pan om vlees in aan te braden bij veel eters. Die wokbrander kan ik missen, en daar heb ik liever 2 gewone pitten voor terug.. 6 pitten is veel, ook qua ruimte.
Maar wanneer je die allemaal nodig hebt, maak je vermoedelijk zulk ingewikkeld eten, dat het allemaal relatief kleine gerechten en dus dito pannen zijn.

Kom eens langs bij het Kookpunt in Rotterdam, dat is een waar genot voor iedereen die denkt dat koken leuk kan zijn. Ze hebben er een vrij grote fornuizen afdeling.
www.kookpunt.nl (site is niet heel goed, maar als je in de buurt woont, het kookpunt is nog een stuk uitgebreider dan de Oldenhoff in Hilversum.

Tip: kijk ook eens bij de Nijhof in Baarn (wanneer je daar in de buurt woont)
(noem het een hobby, maar ik kook graag voor een man of wat te veel gangen)
sub/
pi_53444720
Ik was laats ook in een keukenzaak ( Tonelli, of Tinello oid ? , mooie sfeervol ingerichte zaak en prachtige handgemaakte keukens maar duuuuurrrrrr! ) en toen kwamen we aan de praat met een verkoper over de fornuizen. Ik vertelde dat ik graag een Boretti wilde. Toen liet de verkoper me wat verschillen zien tussen de Boretti en de Smeg. Een klein maar toch wel belangrijk verschil is dat de pit van smeg uit minder onderdelen bestaat dan die van Boretti en dat de plaat van Smeg uit 1 geheel bestaat waar die van Boretti stikt van naden en kieren . En aangezien schoonmaken niet me hobby is leek me de Smeg in dat opzicht toch wel voordelen te hebben.Nou wil ik ook graag zo,n zilverkleurige achterwand en afzuigkap dus ja poetsen word het toch wel maar dat is glad oppervlak en makkleijk te onder houden lijkt me. Verder ben ik helemaal weg van de fry top en Smeg heeft ook iet soortgelijks. Voordeel bij de Smeg vind ik dan weer dat je de frytop bij een 6 pits fornuis op verschillende plekken kan plaatsen. De fry top bij Boretti kan maar op 1 plek op het fornuis geplaatst. Bij de Smeg kan je dus als je bv een brede pan in combinatie met de fry top gebruikt de fry top helemaal links of recht op je fornuis plaatsen. De fry top van Smeg heeft ook handvaten. Ook handig lijkt me op erop zetten en eraf halen en schoonmaken . Nou hebben we nog geen keuken aangeschaft maar dat zijn toch kleine dingen dat ik denk van ja het is allemaal praktischer in onderhoud ook. De onderdelen van de pittten van smeg voelen trouwens ook veel steviger aan dan die van Boretti. Zwaardere kwaliteit. Ik ben dus na dat gesprek over op Smeg. Kwa prijs doen ze mekaar niet veel dus dat maakt niet veel uit. Verder is mij ook al wel aangeraden om 1 grote oven te nemen en dan in combinatie met een aparte combi magnatron waar ook oven functie in zit. Dat was handiger in gebruik dan 2 ovens naast elkaar. Dan heb je een grote oven voor als je es wat grote schalen of wat dan ook hebt en een kleinere in je magnatron voor es een broodje af te bakken of wat dan ook.
Ik ga het iig in de gaten houden hier wat er zoal verteld word en aangeraden want ik hoop toch eerdaags ook es te gaan bestellen want bij het zien van sommige fornuizen loopt me het kwijl al bijna uit de mondhoeken haha
pi_53445240
Deze vind ik mooi :

http://www.keukenloods.nl/apparatuur/info.php?artnr=CS19NL6

Dit is z,on fry top plaat van Smeg . Bij hun heet het dan tepanyaki

http://www.keukenloods.nl/apparatuur/info.php?artnr=TPKX
pi_53446546
Je kan het beste binnenlopen bij een goede dealer van beide merken. Zoals Oldenhof of Kookpunt of Duikelman, om 't cirkeltje compleet te maken kan je ook gewoon bij mij langs komen. Ik werk voor alledrie, in de Haagsche vestiging.

Viking is inderdaad de top, maar vanaf vijfenhalfduizendeuro voor een vierpits is 't aan de prijs. Boretti en Smeg zijn dan een stuk betaalbaarder. Waarin Smeg onder eigen merknaam een premium en een budget serie heeft. Boretti heeft voor de budget serie M-system. Boretti heeft als grootste plus dat ze meer variaties hebben in uiterlijk. Meer standaardkleuren en een moderne en nostalgische uitvoering. Borettiis niet standaard 'tuttig' zoals hier boven wordt beweerd.

Overigens Loveli: natuurlijk willen ik en andere fornuizenverkopers graag wat verkopen. Maar ik verkoop je net zo graag een smeg van nog geen 800 euro als een Boretti die het 10 voudige kost. Maakt mij echt geen drol uit. Ik krijg toch geen commissie, dus ik verkoop gewoon een passend fornuis. (liever de smeg eigenlijk.... die is lichter om in de auto te tillen )

Ik zie hierboven nog wel wat vooroordelen die niet helemaal kloppen over beide merken. Voornamelijk over schoonmaken van Boretti, doe het regelmatig en dan valt het mee. Ook de ruimte naast de frytop (die uitneembaar is en te vervangen door een pandrager) is ruimschoot voldoende voor alles behalve een 32cm koekenpan.

Als je een smeg koopt let dan op dat je dat wel bij een erkende dealer doet. Smeg geeft namelijk geen fabrieksgarantie op fornuizen die gekocht zijn bij een niet-dealer. De frytops van Smeg zijn afhankelijk van het type wat je koopt en op meerder plaatsen te gebruiken (overigens ook op een 6-pits boretti) De smeg fornuizen zijn er in een 5 pits uitvoering met dubbele oven en een 6 pits met dubbele oven (maar die is dan gelijk één meter breed).
pi_53488944
quote:
Op donderdag 20 september 2007 14:31 schreef minilotje het volgende:

[..]

Dit dus! Ik heb al een tijdje alleen een heel klein oventje, en dat vind ik zó vreselijk lastig. Een grote, normale oven en een kleinere oven in één fornuis, dat lijtk me echt heerlijk. Als je vaak gebruik maakt van je oven, dan raad ik het zeker aan.
ik heb deze laatst gekocht...superding...soortgelijk en 1m20 breed dat wel...



maar dan zonder frytop. Geef mij maar gewoon een losse gietijzeren grillplaat, dan ben ik tenminst flexibeler in koken enzo.

[ Bericht 3% gewijzigd door hassanjassan op 26-09-2007 15:40:01 ]
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
  woensdag 26 september 2007 @ 17:01:56 #25
9902 Lestat
the vampire...
pi_53491028
Bij het topic las ik heel even: Broodje Smegma
Memento Mori
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')