FOK!forum / Culinesse à gogo / Kiwi: de ondergewaardeerde vrucht.
LePiafmaandag 10 september 2007 @ 22:06
De kiwi of Chinese kruisbes is een eetbare vrucht.

Hij wordt van oudsher tot de soort Actinidia chinensis gerekend. Sinds kort wordt er echter wetenschappelijk onderscheid gemaakt tussen de soorten Actinidia deliciosa en Actinidia chinensis. Naast deze twee soorten zijn er nog meer Actinidia-soorten die eetbare vruchten leveren. Hiervan is de mini-kiwi (Actinidia arguta) het bekendst.

De vruchten van de gewone kiwi zijn gewoonlijk langwerpig ovaal van vorm, hebben helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern.

Tot de soort Actinidia deliciosa worden de variëteiten gerekend met helder groen vruchtvlees en een harige schil. Ook de takken en de bladeren van de planten zijn behaard. De meeste commercieel geteelde rassen behoren op dit moment tot deze soort. Zij zijn genetisch hexaploïd (2n = 6x = 174).

Tot de soort Actinidia chinensis worden de variëteiten gerekend met een vrijwel onbehaarde vruchtschil en vrijwel onbehaarde takken en bladeren. De kleur van het vruchtvlees varieert van geel tot lichtgroen en is bij sommige variëteiten rood gekleurd rondom de kern. Zij zijn genetisch diploïd of tetraploïd (2n = 2x = 58 of 2n = 4x = 116).

Schijfjes kiwi worden als decoratieve garnering van gebak, salades en dergelijke gebruikt, maar de vrucht kan ook gewoon in z'n geheel worden gegeten. Sinds ongeveer de jaren '80 van de 20e eeuw wordt de kiwi in het westen niet meer als exotische vrucht gezien.

Vrijwel alle kiwirassen zijn tweehuizig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen dus op verschillende planten voor. Hierdoor moet minimaal één mannelijke plant en één vrouwelijke plant worden aangeplant om vruchten te kunnen krijgen. In de bloemen van mannelijke planten zijn de meeldraden goed ontwikkeld en de stampers onderontwikkeld. Bij de vrouwelijke planten is het omgekeerde het geval: in de bloemen zijn de stampers goed ontwikkeld en de meeldraden onderontwikkeld. Er zijn ook enkele éénhuizige (tweeslachtige) rassen bekend. Hierbij zijn in de bloemen zowel de meeldraden als de stampers ontwikkeld. Bij een éénhuizig ras hoeft er dus maar één plant te worden aangeplant om vruchten te kunnen krijgen.




Adoreer hier dus de kiwi en geef vooral recepten met kiwi!!
bijdehandmaandag 10 september 2007 @ 22:12
Kiwi zoals kiwi ooit bedoeld was:

men neme:
1 kiwi
1 prullenbak
1 pizza
1 telefoonboek

Gooi de kiwi in de prullenbak en bestel pizza.

Smakelijk
dabadbassmaandag 10 september 2007 @ 22:15
Wat dacht je van de Kiwi Gold? De kruising tussen een mango en een kiwi.... mMmmmmMMMm
Isdatzomaandag 10 september 2007 @ 22:16
kiwi .
bijdehandmaandag 10 september 2007 @ 22:17
quote:
Op maandag 10 september 2007 22:16 schreef Isdatzo het volgende:
kiwi .
Muckmaandag 10 september 2007 @ 22:27
ik ben echt ontzettend allergisch voor kiwi's
das jammer, want ik vond ze wel heel erg lekker
OAmaandag 10 september 2007 @ 22:29
Kiwi

Jammer dat je allergisch bent Muckie...
Muckmaandag 10 september 2007 @ 22:29
quote:
Op maandag 10 september 2007 22:29 schreef OA het volgende:
Kiwi

Jammer dat je alergisch bent Muckie...
ach, er is zat ander lekker fruit
OAmaandag 10 september 2007 @ 22:35
Is dit topic trouwens niet een (iets serieuzere) variant op alle andere kiwitopics die vanavond zijn geopend?
Muckmaandag 10 september 2007 @ 22:41
quote:
Op maandag 10 september 2007 22:35 schreef OA het volgende:
Is dit topic trouwens niet een (iets serieuzere) variant op alle andere kiwitopics die vanavond zijn geopend?
dat zit ik me heel hard af te vragen inderdaad, maar laat voorlopig maar open, want het is op zich een prima topic
golferdinsdag 11 september 2007 @ 01:48
quote:
Op maandag 10 september 2007 22:35 schreef OA het volgende:
Is dit topic trouwens niet een (iets serieuzere) variant op alle andere kiwitopics die vanavond zijn geopend?
Zou het?
Tezzdinsdag 11 september 2007 @ 07:14
Ik ben niet zo'n fruiteter. Ik voer de in huis aanwezige kiwi's aan mijn dochter of gooi er eentje door een stoofschotel (in kleine stukjes, wordt het vlees heerlijk mals van........).
OAdinsdag 11 september 2007 @ 08:01
Vlees mals door kiwi?
Goed idee.. ff onthouden maar!
_Arual_dinsdag 11 september 2007 @ 09:50
Kiwi is zo lekker, maar als ik het eet, zit mijn mond daarna vaak helemaal vol blaren (aften).
Minnadinsdag 11 september 2007 @ 09:51
Ik vind het ook lekker, vooral als ie lekker zacht is, maar heb daarna echt mn hele gehemelte kapot, eet ze dus maar niet meer!
Serendipsdinsdag 11 september 2007 @ 13:08
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 07:14 schreef Tezz het volgende:
Ik ben niet zo'n fruiteter. Ik voer de in huis aanwezige kiwi's aan mijn dochter of gooi er eentje door een stoofschotel (in kleine stukjes, wordt het vlees heerlijk mals van........).
Goed idee, het zuur in de kiwi's maakt het vlees mals. Het schijnt een beproefde methode in het Midden-Oosten; zure vruchten gebruiken om vlees te vermalsen.

Ik vind kiwi's zelf heerlijk, maar ik moet ze niet te vaak eten, want dan begint de smaak me te vervelen. Onlangs heb ik een nieuwe toetjestic ontwikkeld; perzik/ nectarine en kiwi in stukjes en vanillevla erover.
-Banaan-dinsdag 11 september 2007 @ 13:25
Het is niet het zuur in de kiwi, maar een bepaald enzym. Dat werkt eiwit splitsend en maakt je vlees dus mals. Kiwi (en o.a. papaya/ananas) & slagroom gaan dus ook niet samen, je slagroom wordt niet stijf.
ColdFeetdinsdag 11 september 2007 @ 14:03
Kiwi's zijn ook prima geschikt om een crumble mee te maken (=in de oven onder een laagje kruimels).
Miragedinsdag 11 september 2007 @ 14:10
Kiwi!
hier liggen ze bijna iedere week in de fruitschaal (en ze gaan ook allemaal op).

Eigenljik eten wij ze altijd gewoon tussendoor of bij/op/in/als een toetje.
Tevens tvp dus om wat variatie tips op te doen.
EricTdinsdag 11 september 2007 @ 16:48
kiwi's vind ik lekker, maar meestal zijn ze of te rijp of niet rijp genoeg.

Geef mij maar mangistan, ananas, mango of lychee/rambutan.
Mirjamdinsdag 11 september 2007 @ 16:49
die gold kiwi's zijn maar vies
eigenlijk ben ik allergisch voor kiwi's, maar die groene vind ik op z'n tijd wel lekker
Muckdinsdag 11 september 2007 @ 16:53
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 16:49 schreef MissyMirjaM het volgende:
die gold kiwi's zijn maar vies
eigenlijk ben ik allergisch voor kiwi's, maar die groene vind ik op z'n tijd wel lekker
ik heb precies hetzelfde
Arizonadinsdag 11 september 2007 @ 19:27
Ik vind kiwi's heel erg lekker, maar ik krijg altijd verschrikkelijk jeukend tandvlees als ik er een gegeten heb
Serendipsdinsdag 11 september 2007 @ 19:46
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 13:25 schreef -Banaan- het volgende:
Het is niet het zuur in de kiwi, maar een bepaald enzym. Dat werkt eiwit splitsend en maakt je vlees dus mals. Kiwi (en o.a. papaya/ananas) & slagroom gaan dus ook niet samen, je slagroom wordt niet stijf.
Ja, dat dus...

*Serendips scheikundeles krijgt*
Roidinsdag 11 september 2007 @ 19:48
kiwi
Alcarindinsdag 11 september 2007 @ 21:08
Ook lekker op knackebrod!
(de aardbeien waren op..)
#ANONIEMwoensdag 12 september 2007 @ 08:22
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 21:08 schreef Alcarin het volgende:
Ook lekker op knackebrod!
(de aardbeien waren op..)


Kiwi op zijn tijd is best lekker
Innocencewoensdag 12 september 2007 @ 11:50
Erg lekker, maar altijd zo'n geworstel om het uit het schilletje te krijgen en het is binnen twee happen op...
Alcarinwoensdag 12 september 2007 @ 11:54
quote:
Op woensdag 12 september 2007 11:50 schreef Innocence het volgende:
Erg lekker, maar altijd zo'n geworstel om het uit het schilletje te krijgen en het is binnen twee happen op...
Doormidden hakken en uitlepelen!
Of in 4 stukken snijden en de 'partjes' leeghappen
Innocencewoensdag 12 september 2007 @ 11:57
quote:
Op woensdag 12 september 2007 11:54 schreef Alcarin het volgende:

[..]

Doormidden hakken en uitlepelen!
Doe ik ook altijd, maar blijft een gepruts...
gekkehoedenmakerwoensdag 12 september 2007 @ 11:57
Kiwi! Mee naar mijn werk, voor tijdens de lunch.
OAwoensdag 12 september 2007 @ 12:08
quote:
Op woensdag 12 september 2007 11:54 schreef Alcarin het volgende:


Of in 4 stukken snijden en de 'partjes' leeghappen
Dat is het handigste!
liesellwoensdag 12 september 2007 @ 14:48
ik meng het met andere vruchten en eet er elke dag ongeveer wel 2 a 3 , vooral die kiwi gold
Martijn_77woensdag 12 september 2007 @ 19:14
Erg lekker maar dan wel de Nieuw Zeelandse
ColdFeetwoensdag 12 september 2007 @ 20:26
quote:
Op woensdag 12 september 2007 19:14 schreef Martijn_77 het volgende:
Erg lekker maar dan wel de Nieuw Zeelandse
Daar komen alle kiwi's toch vandaan

Het moet me wel even van het hart: ik zie steeds de TT omhoogschieten en dan denk ik: de kiwi is helemaal niet ondergewaardeerd. Niet door mij in ieder geval.
Kiwi's zijn lekker en gezond en je moet er niet teveel van eten want dan krijg je last van je mondslijmvliezen. Zo simpel is dat
Esraawoensdag 12 september 2007 @ 20:32
quote:
Op woensdag 12 september 2007 11:54 schreef Alcarin het volgende:

[..]

Doormidden hakken en uitlepelen!
Of in 4 stukken snijden en de 'partjes' leeghappen
Of gewoon schillen en in je mond stoppen

Alcarinwoensdag 12 september 2007 @ 20:34
quote:
Op woensdag 12 september 2007 20:32 schreef Esraa het volgende:
Of gewoon schillen en in je mond stoppen

Dat duurt veul te lang

Ik heb op dit moment erg veel zin in een kiwi, maar ze zijn op
Esraawoensdag 12 september 2007 @ 20:43
quote:
Op woensdag 12 september 2007 20:34 schreef Alcarin het volgende:

[..]

Dat duurt veul te lang
Dat valt ook wel weer mee.

Doen kiwi's er bij jullie er ook zo lang over om rijp te worden? Dan liggen ze er al een week, als het niet langer is, en dan zijn ze nog niet rijp... Zo'n nadeel aan kiwi's
annoylikethewindwoensdag 12 september 2007 @ 21:34
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 09:50 schreef _Arual_ het volgende:
Kiwi is zo lekker, maar als ik het eet, zit mijn mond daarna vaak helemaal vol blaren (aften).
Ik heb daar ook een beetje last van (niet echt blaren, maar wel pijnlijke plekken soms). Hoe zou dat komen?

Oh en ik ben gek op kiwi gold. Vind de normale maar viezig.
Red_85woensdag 12 september 2007 @ 23:44
lekker juist. en nog gezond ook. nucleaire bom van vitamine c
Kuukskedonderdag 13 september 2007 @ 08:35
quote:
Op maandag 10 september 2007 22:15 schreef dabadbass het volgende:
Wat dacht je van de Kiwi Gold? De kruising tussen een mango en een kiwi.... mMmmmmMMMm
Oeh da's lekker .
Alcarindonderdag 13 september 2007 @ 08:42
Die gele zijn vies 'vettig', net als een mango, en smakeloos
Fruit moet zuur!
Trustendonderdag 13 september 2007 @ 11:54
quote:
Op woensdag 12 september 2007 21:34 schreef annoylikethewind het volgende:

[..]
Ik heb daar ook een beetje last van (niet echt blaren, maar wel pijnlijke plekken soms). Hoe zou dat komen?
Overgevoelig / Lichte allergie voor histamine....mensen die er bij kiwi last van hebben, hebben het vaak ook bij ananas?

Of het kan ook een reactie zijn op de 'haartjes' van een kiwi, dus als je hem niet goed schoonmaakt....heb je er bijvoorbeeld bij een plakje kiwi op een taart ook last van?
Mirjamdonderdag 13 september 2007 @ 12:04
quote:
Op donderdag 13 september 2007 11:54 schreef Trusten het volgende:

[..]

Overgevoelig / Lichte allergie voor histamine....mensen die er bij kiwi last van hebben, hebben het vaak ook bij ananas?
klopt bij mij
Trustendonderdag 13 september 2007 @ 12:09
Histamine is de stof namelijk die (teveel) vrijkomt in het lichaam bij een allergische reactie en er zijn een aantal producten die in staat zijn om in het lichaam rechtstreeks histamine vrij te maken zoals bij avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen maar ook schaaldieren en cacao. Ik merk het zelf licht bij kiwi, ananas en aardbeien (bultjes enz) bij zespri gold heb ik er geen last van...

Muckdonderdag 13 september 2007 @ 12:41
quote:
Op donderdag 13 september 2007 11:54 schreef Trusten het volgende:

[..]

Overgevoelig / Lichte allergie voor histamine....mensen die er bij kiwi last van hebben, hebben het vaak ook bij ananas?
dat klopt
alleen heb ik het bij ananas veel minder.

maar ehm, histamine is de stof die vrijkomt bij allergieen, dus niet hetgene waar je allergisch voor bent
EricTdonderdag 13 september 2007 @ 12:55
bij kiwi nergens last van, ananas en nectarines wel, maar blijf het wel gewoon eten
Trustendonderdag 13 september 2007 @ 13:42
quote:
Op donderdag 13 september 2007 12:41 schreef Muck het volgende:

[..]

dat klopt
alleen heb ik het bij ananas veel minder.

maar ehm, histamine is de stof die vrijkomt bij allergieen, dus niet hetgene waar je allergisch voor bent
Klopt mijn formulering was een beetje krom maar later schreef ik

"Histamine is de stof namelijk die (teveel) vrijkomt in het lichaam bij een allergische reactie en er zijn een aantal producten die in staat zijn om in het lichaam rechtstreeks histamine vrij te maken"

Daarbij hebben sommige mensen eerder last van een teveel aan histamine dan anderen
Trustendonderdag 13 september 2007 @ 13:43
quote:
Op donderdag 13 september 2007 12:55 schreef EricT het volgende:
bij kiwi nergens last van, ananas en nectarines wel, maar blijf het wel gewoon eten
Zolang je niet de kanariemoord stikt kan je dat ook best doen
veiligheidsspeldjedonderdag 13 september 2007 @ 13:48
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 07:14 schreef Tezz het volgende:
Ik ben niet zo'n fruiteter. Ik voer de in huis aanwezige kiwi's aan mijn dochter of gooi er eentje door een stoofschotel (in kleine stukjes, wordt het vlees heerlijk mals van........).
* veiligheidsspeldje is vast de enige die bij het lezen van deze post dacht aan kiwivogeltjes
annoylikethewinddonderdag 13 september 2007 @ 16:53
quote:
Op donderdag 13 september 2007 11:54 schreef Trusten het volgende:

[..]

Overgevoelig / Lichte allergie voor histamine....mensen die er bij kiwi last van hebben, hebben het vaak ook bij ananas?

Of het kan ook een reactie zijn op de 'haartjes' van een kiwi, dus als je hem niet goed schoonmaakt....heb je er bijvoorbeeld bij een plakje kiwi op een taart ook last van?
Geen idee of ik het bij ananas heb. Het is ook maar lichte vorm gelukkig. Zal niet daarom stoppen met eten. Ik zal er eens op letten of ik het ook bij andere vruchten heb. Bij aardbeien ook wel wat ja. Maar dat zijn wel mijn favoriete fruitsoorten....
Pietverdrietdonderdag 13 september 2007 @ 20:49
een lekkere kiwi is nog zeldzamer dan een rijpe witte perzik in de supermarkt
Muckvrijdag 14 september 2007 @ 13:54
quote:
Op donderdag 13 september 2007 13:42 schreef Trusten het volgende:

[..]

Klopt mijn formulering was een beetje krom maar later schreef ik

"Histamine is de stof namelijk die (teveel) vrijkomt in het lichaam bij een allergische reactie en er zijn een aantal producten die in staat zijn om in het lichaam rechtstreeks histamine vrij te maken"

Daarbij hebben sommige mensen eerder last van een teveel aan histamine dan anderen
je hebt helemaal gelijk
ik wilde je ook niet tegenspreken hoor, alleen verduidelijken
Trustenvrijdag 14 september 2007 @ 16:46
quote:
Op vrijdag 14 september 2007 13:54 schreef Muck het volgende:

[..]

je hebt helemaal gelijk
ik wilde je ook niet tegenspreken hoor, alleen verduidelijken
Geen probleem hoor en geef me nu maar een kiwi