Het maakt ook wat uit of je een belasting midden op de vloer zet, of bij een steunpunt (kolom / dragende muur).quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:18 schreef maok het volgende:
Even wat nagezocht. De minimale belasting waar mee gerekend moet worden staat in NEN 6702 (normering in de bouw). Het gaat dan om de verandelijke belasting maar er is ook nog zoiets als 'Belastingsfactoren voor uiterste grenstoestanden'. Helaas heb ik die hier niet dus in kan het niet precies nakijken. Als ik google kom ik op 1,75 kN/m2 uit voor de veranderdelijke belasing voor woningen (als het kan zou ik de NEN er ook nog even op na slaan). Dat houdt in dat er 175kg per m2 kan staan op de vloer. Voor 1200kg heb je in theorie dus minimaal 7m2 aan vloeroppervlak nodig (aangezien de belasting over de vloer wordt verdeeld). Maar er staan ook nog ander dingen op de vloer zoals meubels, mensen en ik dacht dat je zelfs dat je niet dragende wandjes moet mee reken maar dat weet ik niet zeker.
Of het kan is dus mede afhankelijk wat er verder nog in je woning staat, het vloeroppervlak en aantal scheidingswanden.
EDIT: Ik denk eigenlijk dat het getal wat te laag is...
Maar die m2 is volgens mij wel een gemiddelde waarde over de hele vloer.quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:26 schreef michiel5 het volgende:
Volgens mij is volgens het bouwbesluit de representatieve waarde voor de vloerbelasting in woningen 5 kN/m2 (500 kg/m2). Je aquarium gaat ruim 2 keer over deze waarde heen.
Wat de constructie of eigenlijk draagkracht van je vloer ook is denk ik niet dat je hier overheen moet gaan. Ik heb het vermoeden dat als er schade aan het gebouw optreed (scheur in plafond ofzo) ze dit op jou zullen proberen te verhalen.
Dit weet ik trouwens niet helemaal zeker, maar wellicht dat Ixnay of Ordos20 dit weten.
Klopt, maar als die aquarium er staat, moeten die belastingen per m2 ook nog eens kunnen optreden.quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:28 schreef maok het volgende:
[..]
Maar die m2 is volgens mij wel een gemiddelde waarde over de hele vloer.
Dat is toch de uiterstegrenswaarde (of zo iets) die ook nog geldt?quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:29 schreef Ixnay het volgende:
[..]
Klopt, maar als die aquarium er staat, moeten die belastingen per m2 ook nog eens kunnen optreden.
Uiterste grenstoestand (UGT), en in deze toestand moet de constructie kunnen voldoen.quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:31 schreef maok het volgende:
[..]
Dat is toch de uiterstegrenswaarde (of zo iets) die ook nog geldt?
Woningbouw is toch 1,75 kN/m2 (tabel 7 NEN 6702) (p rep = 1,75 kN/m2 F rep = 3 kN op een oppervlak van 0,5 bij 0,5 meter2) Combinaties van p rep en F rep hoeven niet te worden beschouwd.quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:37 schreef Ordos20 het volgende:
Idd
Trouwens als michiel5 mij dit kan aanwijzen in het BB zou dat fantastisch zijn. Want het bouwbesluit verwijst enkel naar de NEN-normen met betrekking tot de constructieve veiligheid.
5 KN/m2 is de belasting die in de waterbouw voor bruggen (fiets en voetgangersbruggen) als V.b. wordt aangehouden.
in de woningbouw is 1,75 de nominale maat.
En voor het aquarium geldt dat je OOK nog eens rekening moet houden met de phi waarde. wat meestal inhoudt dat dat vakje geldt in combinatie met 0,9 maal de v.b. Meestal is de waarde van 1,3 maal de variable belasting maatgevender.
Wanneer de berekening klopt en voldoet aan de UGT kan nooit schade optreden. Of er moet wel iets met het materiaal aan de hand zijn. Grindnesten, niet goed gemengd etc. Maar deze effecten zijn ook meegerekend. Er wordt met zwakker materiaal gerekend dan dat wordt toegepast.quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:49 schreef michiel5 het volgende:
[..]
Woningbouw is toch 1,75 kN/m2 (tabel 7 NEN 6702) (p rep = 1,75 kN/m2 F rep = 3 kN op een oppervlak van 0,5 bij 0,5 meter2) Combinaties van p rep en F rep hoeven niet te worden beschouwd.
Loop de TS geen risico als hij, ondanks dat het constructief wellicht mogelijk is, van deze belasting gaat afwijken en er treed schade op?
Neven effecten:quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:53 schreef Ixnay het volgende:
[..]
Wanneer de berekening klopt en voldoet aan de UGT kan nooit schade optreden. Of er moet wel iets met het materiaal aan de hand zijn. Grindnesten, niet goed gemengd etc. Maar deze effecten zijn ook meegerekend. Er wordt met zwakker materiaal gerekend dan dat wordt toegepast.
En beton scheurt altijd! Als beton niet scheurt hoeft de wapening niks te doen en had de wapening net zo goed weg kunnen blijven.
Dat zou ik bij een appartementengebouw niet doen, want meestal zijn de buitenmuren daar gewoon voorzetwanden, ipv dragende wanden.quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 11:41 schreef Ordos20 het volgende:
Mijn advies: probeer de korste overspanningsrichting te bepalen, en ze het aquarium dan zo dicht mogelijk bij de BUITEN-muur. Je creert dan minder doorbuiging en ook een toevallige inklemming, wat mee werk met de sterkte van je vloer.
Volgens mij zal de verzekering niet uitkeren indien er sprake is van verwijtbaar gedrag. Wat je hieronder kunt verstaan is (helaas) rekbaar. Maar als je twee grote aquaria neerzet is het de vraag of dit aan jou te verwijten is.quote:Op woensdag 29 augustus 2007 23:41 schreef Marsepein het volgende:
Zonder die 2 gegevens zou ik het niet durven, ik gok dat bij problemen de verzekering niet uitkeert, vanwege je onderzoekplicht die je hebt. (Of praat ik poep in deze?)
Heeft TS inmiddels al contact gehad met de VVE?quote:Alle berekeningen en gegevens hier zijn gebaseerd op aannames, wellicht reeel, maar dat weet helaas niemand zeker.
In dit documten wordt gesproken over 1,75kn/m2 die al eerder is genoemt. En ook de factor van1,3 of 1,5 wordt genoemd, dus minimaal 2,1kn/m2 (bij factor 1,3) Maar dat is dus niet het enige waar je rekening mee moet houden. (als je het topic leest)quote:Op donderdag 30 augustus 2007 09:33 schreef BTKlus het volgende:
Nog even wat zitten opzoeken en in Nederland wordt gerekend met een variable vloerbelasting van tussen de 1,5 KN/m2 tot 1,75 KN/m2 voor woonruimtes dus 150 Kg/m2 tot 175 kg/m2 voor het gehele vloeroppervlak.
zie ook... http://www.bwk.tue.nl/co/(...)CO1-2-2006%20FvH.pdf
Verder is navragen bij de ontwerper bouwer van de woning of er soms met andere hogere waarden gerekend is altijd noodzakelijk maar volgens de bouwnormen zou je moeten kunnen uitgaan van minimaal 1,5KN/m2
---> Lees de NEN 6702. Tis geen suggestie, die regel is regel. Als vastgelegd in het bouwbesluit (zelfs als het gebouw al wat ouder is geldt het, in de oudere bouwbesluiten werd verwezen vaar de vbc1990, die tekst is bijna eender aan de NEN 6702)quote:Op donderdag 30 augustus 2007 09:33 schreef BTKlus het volgende:
Nog even wat zitten opzoeken en in Nederland wordt gerekend met een variable vloerbelasting van tussen de 1,5 KN/m2 tot 1,75 KN/m2 voor woonruimtes dus 150 Kg/m2 tot 175 kg/m2 voor het gehele vloeroppervlak.
zie ook... http://www.bwk.tue.nl/co/(...)CO1-2-2006%20FvH.pdf
Verder is navragen bij de ontwerper bouwer van de woning of er soms met andere hogere waarden gerekend is altijd noodzakelijk maar volgens de bouwnormen zou je moeten kunnen uitgaan van minimaal 1,5KN/m2
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |