Ooit was er een 'domme' ontwerper die een leuk vormpje had bedacht voor in je koelkastdeur, waarin je eieren kon bewaren. 'handig!' dachten de consument en producent en weldra hadden alle koelkasten een eierrekje.
Maar ik had iets gelezen over eieren in de koelkast bewaren. Dat dit slecht was, omdat door de kou er iets veranderd in de samenstelling van het ei. Dit schijnt nadelige gevolgen te hebben voor de gezondheid.
Is dit waar? Ik kan er nix over vinden!
Enlighten me!
quote:Juist! Mijn idee.
Op vrijdag 15 februari 2002 14:59 schreef plok het volgende:
Het eierrekje in de koelkast is het meest stompzinnige en waardeloze en overbodige item in het design van een koelkast. Eieren moet je niet bij 4 graden bewaren, maar bij kamertemperatuur. Goh, waarom zien we ook nooit eieren in de koeling liggen in de winkel?
Kan je ook vertellen wat er dan gebeurt met het ei zelf?
quote:het wordt koud
Kan je ook vertellen wat er dan gebeurt met het ei zelf?
[Dit bericht is gewijzigd door lily op 15-02-2002 15:19]
quote:Het is wel vreemd dat het voedingscentrum aangeeft dat eieren in de koelkast moeten terwijl ze ook zeggen dat iets in de koeling moet als het in de winkel ook in de koeling moet (en vice versa). Ze spreken zichzelf hier dus tegen.
Op vrijdag 15 februari 2002 15:01 schreef Angels_t het volgende:[..]
Juist! Mijn idee.
Kan je ook vertellen wat er dan gebeurt met het ei zelf?
Als je ze bewaart in het eierrekje in de koelkastdeur is er grote kans op temperatuur schommelingen en kans op condens. Condens op eieren moet altijd worden voorkomen.
Eieren moet je verwerken op kamertemperatuur. Iedereen die ooit wel eens eiwit heeft proberen stijf te kloppen met koude eieren weet dat dit lastiger is dan met eieren op kamertemperatuur.
quote:en wat dacht je van een koud ei bakken of koken? duurt donders lang man...
Op vrijdag 15 februari 2002 15:15 schreef plok het volgende:[..]
Het is wel vreemd dat het voedingscentrum aangeeft dat eieren in de koelkast moeten terwijl ze ook zeggen dat iets in de koeling moet als het in de winkel ook in de koeling moet (en vice versa). Ze spreken zichzelf hier dus tegen.
Om nog maar te zwijgen over de zogenaamde kruisbesmetting. De buitenkant van het ei bevat namelijk bacterieen en die wil je echt niet in je koelkast hebben.Als je ze bewaart in het eierrekje in de koelkastdeur is er grote kans op temperatuur schommelingen en kans op condens. Condens op eieren moet altijd worden voorkomen.
Eieren moet je verwerken op kamertemperatuur. Iedereen die ooit wel eens eiwit heeft proberen stijf te kloppen met koude eieren weet dat dit lastiger is dan met eieren op kamertemperatuur.
Ik heb ze ook in de koelkast staan, hoewel ik idd weet dat het afgeraden wordt. 's Zomers zou ik ze sowieso niet vertrouwen op kamertemperatuur en dan zou ik ze gewoon niet eten. Momenteel heb ik wel vetrouwen in de koelkast, maar als ik dit topic dan weer lees dan twijfel ik toch weer.
quote:Hmm.. ik bewaar mijn eieren altijd in de doos, in de koelkast. In het houdertje in de deur vind in maar lastig.. ik heb er dan ook al meerdere laten donderen bij moeders..
Op zaterdag 16 februari 2002 01:05 schreef Arcee het volgende:
"Na aankoop gekoeld bewaren", staat er op mijn scharreleieren van Albert Heijn.Ik heb ze ook in de koelkast staan, hoewel ik idd weet dat het afgeraden wordt. 's Zomers zou ik ze sowieso niet vertrouwen op kamertemperatuur en dan zou ik ze gewoon niet eten. Momenteel heb ik wel vetrouwen in de koelkast, maar als ik dit topic dan weer lees dan twijfel ik toch weer.
Maar idd.. op de verpakking staat ook bij mij na aankoop koel bewaren. En ik ben er van overtuigd dat ze in de koelkast gewoon langer goed blijven. Ik heb het gepresteerd om ze een week na de datum op de doos nog te gebruiken. Langer ga ik niet, maar ik ben er (tot nu toe) nog niet ziek van geworden.
quote:Same here.
Op zaterdag 16 februari 2002 01:17 schreef glasbak het volgende:
Hmm.. ik bewaar mijn eieren altijd in de doos, in de koelkast.
quote:Ik ga nóóit langer dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Met geen enkel produkt, overigens.
Ik heb het gepresteerd om ze een week na de datum op de doos nog te gebruiken. Langer ga ik niet
quote:Eieren kan je makkelijk een week over datum nog gebruiken. Testen? Leg een rauw ei in een kom met water: blijft ie drijven -> nog goed, zinkt ie -> weggooien!!
Op zaterdag 16 februari 2002 01:21 schreef Arcee het volgende:[..]
Same here.
[..]Ik ga nóóit langer dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Met geen enkel produkt, overigens.
En de supermarkt is blij met klanten zoals jij die zich strikt aan de houdbaarheidsdatum houden
* Angels_t arme student is, KWIS.
quote:Ik zorg gewoon dat ik ze op tijd op heb.
Op zaterdag 16 februari 2002 01:52 schreef Angels_t het volgende:
Eieren kan je makkelijk een week over datum nog gebruiken. Testen? Leg een rauw ei in een kom met water: blijft ie drijven -> nog goed, zinkt ie -> weggooien!!
quote:Zie boven.
En de supermarkt is blij met klanten zoals jij die zich strikt aan de houdbaarheidsdatum houden
quote:Vreemd. Eieren hebben namelijk een THT , geen uiterste datum
Op zaterdag 16 februari 2002 01:21 schreef Arcee het volgende:Ik ga nóóit langer dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Met geen enkel produkt, overigens.
-Tot aan de twintigste dag na de leg beschikken eieren over een natuurlijk afweermechanisme tegen bacteriën. In deze periode kunnen ze ongekoeld worden bewaard.
-Om de houdbaarheid te verlengen is het aan te bevelen de eieren vanaf het begin gekoeld te bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast.
-Eieren voelen zich het meest thuis in hun doosje. Ze zijn dan ook als de koelkast geopend wordt beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen.
-Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren snel vreemde geuren over.
-Eieren mogen nooit in contact komen met vocht. Als er water op de schaal terechtkomt, kunnen zich hier bacteriën ophopen die vervolgens in het ei dringen
quote:le-zen.
Op zaterdag 13 juli 2002 19:45 schreef Freaky_pauwie het volgende:
joh, wis ik nie eens...
hiero liggen ze altijd in de koelkast gewoon...
in de koelkast blijven ze langer vers.
quote:ANDERSOM! Als ie blijft drijven zit er teveel lucht in het ei, en is ie niet meer goed. Zinkt ie als een baksteen is ie vers, zinkt ie langzaam is ie niet vers meer maar nog wel goed.
Op zaterdag 16 februari 2002 01:52 schreef Angels_t het volgende:[..]
Eieren kan je makkelijk een week over datum nog gebruiken. Testen? Leg een rauw ei in een kom met water: blijft ie drijven -> nog goed, zinkt ie -> weggooien!!
Eieren zijn in de koelkast langer houdbaar. Nog veel langer dan de tht datum aangeeft, als je het watertestje maar van tevoren doet is er niets aan de hand
quote:Alleen, waar moet je ze dan in huis bewaren als de kamertemperatuur gemiddeld 17 graden is en de koelkast rond de 5 graden?
Op zaterdag 13 juli 2002 19:47 schreef GizartFRL het volgende:
eieren gewoon op een temp van 15 o bewaren, dan blijven ze het langst goed
We hebben ze hier ook in de koelkast staan, in een grote bak omdat we altijd een tray eieren nemen in plaats van een doosje.
quote:Goh... Waarom zouden we de frisdrank eigenlijk in de koelkast bewaren, in de supermarkt ligt ie er ook niet in....
Op vrijdag 15 februari 2002 14:59 schreef plok het volgende:
Het eierrekje in de koelkast is het meest stompzinnige en waardeloze en overbodige item in het design van een koelkast. Eieren moet je niet bij 4 graden bewaren, maar bij kamertemperatuur. Goh, waarom zien we ook nooit eieren in de koeling liggen in de winkel?
domme reden zeg..
eieren gewoon in de koelkast doen voor optimale versheid
ook de locale supermarkten hiero
kamertemp is 26-28 graden hiero
dat houd me eitje niet vol
Ik heb nog nooit problemen gehad dat ik lang moest wachten totdat ze gaar waren.
Een tht datum is er om een paar dagen overschreden te worden, he is immers maar een minimum...
In de koelkast blijven ze langer goed (minder bacterien op en in de schaal, en weet je zeker dat het niet erg is als je ze 3 dagen na de tht datum op eet.
Edit: En nu eerst een eitje, keb honger gekregen van dit topic
eieren die boven drijven zijn rot omdat het verrottingsproces al op gang is en er gas ontstaat dat niet allemaal weg kan
die zou je maar beter niet aanraken als ik jou was
enne is het niet als eieren in de koelkast zitten minder kans is dat je er een salmonella vergiftiging mee kan oplopen ?
omdat dan de bacterie niet tot nauwelijks kan krijgt om te groeien
quote:Jij bewaart de frisdrank in je koelkast om het langer goed te houden?
Op maandag 15 juli 2002 02:48 schreef McGilles het volgende:[..]
Goh... Waarom zouden we de frisdrank eigenlijk in de koelkast bewaren, in de supermarkt ligt ie er ook niet in....
domme reden zeg..
eieren gewoon in de koelkast doen voor optimale versheid
quote:En dat moet je dus echt niet in de koelkast bewaren, tomaten! Dan gaat alle smaak weg.
Op zondag 14 juli 2002 23:44 schreef Fraggar het volgende:
Jullie bedoelen het tomaten rekje?
Over eieren: die blijven echt veel langer vers in de koelkast. Je moet ze alleen niet in het eierrekje leggen, want dan drogen ze uit. Dus wel in het doosje. En ze zijn véél langer houdbaar dan op de verpakking staat (waar dus opstaat dat ze "na aankoop in de koelkast bewaard moeten worden").
Waarom moeten instellingen eieren gekoeld bewaren en de leverancier niet?quote:Op vrijdag 15 februari 2002 14:59 schreef plok het volgende:
Het eierrekje in de koelkast is het meest stompzinnige en waardeloze en overbodige item in het design van een koelkast. Eieren moet je niet bij 4 graden bewaren, maar bij kamertemperatuur. Goh, waarom zien we ook nooit eieren in de koeling liggen in de winkel?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |