Weeds (S2) (Jenji Kohan)Ook het tweede seizoen over de drugsdealende huismoeder is weer zeer vermakelijk. Naast het dealen besluit ze zelf ook met enkele handlangers weed te gaan kweken, Snoop Dog komt het testen en hij doopt het om tot Milf-Weed. Verder eigenlijk gewoon een voortzetting van het vorige seizoen, maar nu misschien nog wel wat meer tijd voor enkele andere personages. Daarvan is Kevin Nealon als Doug Wilson misschien wel de meest opvallende, wat een heerlijke lamme droogkloot zeg. Wederom ook weer een prachtige rol van Alexander Gould als zoontje van Nancy, het ventje is zijn leeftijd ver vooruit en dat zorgt voor enkele zeer vermakelijke scenes. Ook dit seizoen weer een sterke soundtrack, gelukkig begint seizoen 3 volgende week al in de VS.
8.5
A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies (Martin Scorsese/ Michael Henry Wilson, 1995)Naast een groot regisseur is Martin Scorsese ook een echte cinefiel en wil hij zijn passie voor film overbrengen in deze documentaire die bijna vier uur duurt. Het begint met de stille film en stopt ergens halverwege de jaren zestig, dit omdat Scorsese toen zelf begon met het maken van films en hij zijn eigen werk en zijn directe collega's niet wil behandelen. Naast de belangrijke Amerikaanse genres (western, musical en misdaad) gaat hij ook in op enkele regisseurs en belangrijke ontwikkelingen in de filmwereld. Je ziet een overvloed aan fragmenten en Scorsese geeft daarbij vakkundig commentaar. Na hiet zien van deze documentaire is mijn wishlist ook weer aardig wat langer geworden met onder andere de volgende titels; Duel in the Sun, Cat People, Double Indemnity, Crime Wave, Wild Boys of the Road en The Great Dictator. Ondanks de lange speelduur geen minuut verveling en een aanrader voor iedere filmliefhebber.
8.0Sideways (Alexander Payne, 2004)Sideways is een zeer sterke tragikomedie van Alexander Payne die in 2004 veelvuldig in de prijzen viel. De film gaat over twee vrienden die op wijnreis gaan door Californie. Miles (Paul Giamatti) is een schrijver en heeft het nog steeds moeilijk met zijn scheiding en Jack (Thomas Haden Church) was ooit een bekende acteur en staat nu op het punt te trouwen. Miles wil genieten van de wijncultuur en Jack wil in zijn laatste vrijgezelle week achter de vrouwen aan. Sideways is een ontroerende en grappige film met fantastische rollen van Paul Giamatti en Thomas Haden Church, tevens beschikt het over een mooie ingetogen soundtrack.Normaal drink ik (bijna) nooit wijn, maar naar het zien van deze film krijg je daar wel zin in.
8.0
Efter brylluppet (Susanne Bier, 2006)Efter Brylluppet (ook wel After the wedding) is de nieuwste film van de Deense Sussanne Bier. Het is een werkelijk prachtige film geworden, lang geleden dat ik zo'n goede film in de bioscoop heb gezien!
De geëmigreerde Deen Dane Jacob probeert met horten en stoten een weeshuis te runnen in een van de armste gebieden van India. Als weldoener ziet hij de rest van de westerse wereld als lui en verwend. Jacob vertrekt dan ook met lichte tegenzin terug naar Denemarken om daar een miljonair te ontmoeten, die bereid is als geldschieter voor de ouderloze kinderen op te treden. De gulle gever is Jørgen, die zowel een succesvol zakenman, als ideale vader is. Nadat hij de afspraak met Jacob moet afzeggen, besluit Jørgen de man uit te nodigen voor de bruiloft van zijn dochter.![]()
Het verhaal is zeer sterk en kent enkele zeer verrassende plotwendingen, alleen helaas wel ook wel enkele cliche momentjes (iets te zoetsappig). Neemt niet weg dat een heerlijk script is dat zich leent voor een goede film, maar dan moet de uitwerking natuurlijk nog wel goed zijn en dat is in dit geval ook zeker het geval! Het acteerwerk is echt zeldzaam sterk, alle acteurs zijn goed op dreef en verder ook complimenten voor de perfecte casting. Er zitten echt enkele zeer aangrijpende scenes in die perfect worden neergezet, met name door Rolf Lassgård (Jørgen). Ook Mads Mikkelsen (die we kennen als Le Chiffre in de laatste Bond film; Casino Royale) als Jacob weet te overtuigen. Verder beschikt de film over een prachtige ingetogen en passende soundtrack die ook op enkele momenten wegvalt. Daardoor onstaat er op enkele momenten een aangrijpende stilte die de scenes nog indrukwekkender laten overkomen. Helaas nog wel een klein minpuntje; de montage is af en toe wat slordig en plots. Neemt niet weg dat Efter Brylluppet een van de beste films is die ik tot nog toe heb mogen aanschouwen.
9.0Plane Dead (Scott Thomas, 2007)Nadat we nog niet zolang geleden Samuel L. Jackson in een vliegtuig zagen dat was overgenomen door slangen is het in Plane Dead (ook wel Flight of the Living Dead) de beurt aan de zombies. Het verhaal is zoals je kunt verwachten erg mager, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Het is namelijk een zeer vermakelijke film geworden vol met humor, gore en enkele goede schrikmomenten. De zombies zelf zien er erg vet uit, de overige special effects vallen helaas wel tegen. Plane Dead is alvast een heerlijke opwarmer voor al het zombie geweld wat er nog aan zit te komen (o.a. Planet Terror en 28 Weeks Later).
7.3
Vida secreta de las palabras, La (Isabel Coixet, 2005) La Vida Secreta de las Palabras (The Secret Life of Words) is een sterk drama met in de hoofdrollen Tim Robbins en Sarah Polley. De film gaat over Josef (Robbins) die op een booreiland werkt en gewond raakt bij een brand en de mysterieuze Hanna (Polley) komt naar het booreiland om Josef, die door het ongeluk tijdelijk blind is, te verzorgen. Tussen de twee onstaat een bijzondere band. De film bestaat vooral uit dialogen en weet op een gegeven moment de harde waarheid op een indrukwekkende manier te brengen. Robins is zeer goed, maar vooral Sarah Polley weet de rol van de beschadigde Hanna voortreffelijk neer te zetten. Verder staat men ook goed stil bij de andere loners die op het booreiland werkzaam zijn, mannen die er veelal voor kiezen om zich van de wereld af te zonderen. Sterk drama!
7.8
Once Upon a Time in America (Sergio Leone, 1984)Met Once Upon a Time in America levert Sergio Leone wederom een pareltje af, ditmaal geen spaghetti western maar een gangsterepos. De film neemt de tijd (bijna vier uur) om het verhaal van David ‘Noodles’ Aaronson (Robert DeNiro) en Max Bercovicz (James Woods) te vertellen. De twee jongens werken zich, samen met nog drie vrienden, op van straatjochies tot doorgewinterde criminelen. Het verhaal beslaat een periode van ruim vijftig jaar, waardoor meerdere acteurs de verschillende personages neerzetten. Hier meteen ook al het eerste sterke punt; de casting. De jonge acteurtjes (waaronder Jennifer Connelly) zetten overtuigende rollen neer en zijn ook erg herkenbaar, ze hebben hetzelde uiterlijk en dezelfde trekjes als de acteurs die de personages op latere leeftijd neerzetten. Het acteerwerk is voor de rest ook dik in orde. Robert de Niro (in mijn ogen een zeer beperkt acteur) laat hier zien waar hij wel goed in is en James Woods is eveneens goed op dreef. Leone koos voor een niet chronologische aanpak, iets wat de film ten goede is gekomen en afwisseling brengt. Ook in deze film werkt Leone weer samen met Ennio Morricone en wederom levert dit een heerlijke score op, Morricone blijft voor mij de veruit de beste componist van filmscores. Once Upon a Time in America is in mijn ogen net een tikkeltje minder dan de westerns van Leone, maar nog steeds een meesterwerk.
8.5
Gattaca (Andrew Niccol, 1997)Door wetenschappelijke vooruitgang is het in de nabije toekomst mogelijk om je kind genetisch samen te stellen, iedereen krijgt eigenlijk op deze manier zijn kind al worden er af en toe nog kinderen uit "liefde" geboren. Vincent Freeman (Ethan Hawke) is uit liefde geboren en dan heb je niet echt uitzicht op een succesvol leven, zeker niet indien je graag een ruimtereis wil maken. Daarbij komt ook nog eens dat er een 90 procent kans is dat Vincent vlak na zijn dertigste sterft aan een hartaanval. Om zijn droom toch te kunnen verwezenlijken neemt hij de identiteit over van een genetisch perfect persoon. Gattaca is een zeer verrassende en originele film die kritiek uit op het gebruik van genetisch materiaal. In de hoofdrollen zien we naast Ethan Hawke ook Uma Thurman en Jude Law, allen zetten hun rol goed neer. De sfeer is goed neergezet door regisseur Andrew Niccol en ook de soundtrack draagt er aan bij dat Gattaca een zeer geslaagde film is geworden.
7.8
Empire of the Sun (Steven Spielberg, 1987)Een van de wat minder bekende titels van Steven Spielberg, maar wel een van zijn betere films. Empire of the Sun gaat over een klein engels jongentje (Jim Graham) dat is opgesloten in een Japans gevangenenkamp. Hij gaat het kamp in al onschuldig mannetje en komt enige tijd later volwassen weer uit. Enkele grootse scenes en prachtig geschoten beelden maken dit samen met de goede hoofdrol van de nog zeer jonge Christian Bale een zeer sterke film. Naast de hoofdrol voor Bale ook een goede bijrol van John Malkovich.
8.0